ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 213; 7 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Din nou la Geamie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Geamia din Constanta este un loc aparte pe care l-am indragit inca din copilarie. De obicei, cu persoanele si de locurile cu care te intalnesti si pe care le vizitezi in mod repetat te apropii, si ai sanse sa te indragostesti. Asa este si cu Geamia din Constanta. Cel putin sub aceasta denumire ramane in memoria mea – Geamia

Unde este Geamia?

Str. Crangului nr. 1 se numeste adresa. Este in Centrul Vechi al Tomisului, in imediata apropiere a Pietei Ovidiu, iar silueta turnului (minaretului) ei subtire si zvelt si inalt nu poate sa nu fie recunoscuta. Programul de vizitare este intre orele 9:30 – 21:30, iar vizitarea presupune achitarea unei taxe de 5 lei pentru adulti.

Despre Geamie

Geamia este o biserica turceasca, care apartine Muftiatului Cultului Musulman din Romania. Ea se numeste si Moscheea Carol I sau Marea Moschee din Constanta, desi in mintea mea nu a ramas cu aceasta denumire, care a redevenit publica dupa caderea comunismului.

Nu toti cunosc ca pe locul actualei moschei, o alta a stat inaltata din anul 1823, al carei ctitor a fost Alfiz Hussein Pasa. Aceasta a fost daramata si inlocuita cu cea actuala.

Constructia Geamiei sau Marii Moscheei imbina stilurile arhitecturale romanesc in corpul cladirii, cu cel definitoriu acestui edificiu, cel egiptean-bizantin, care se recunoaste in detaliile constructive ale minaretului si ale cupolei. Aceasta o face unica si surprinzatoare la varsta ei de peste un secol, ea slujind cultului musulman din anul 1913.

Ridicarea Geamiei a fost inceputa in anul 1910, din initiativa Regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din oras, care a convietuit mereu in armonie cu populatia romaneasca in Dobrogea. Lucrarile s-au incheiat in 1912, iar inaugurarea a avut loc in prezenta regelui.

Este o constructie aparent simpla din beton armat numai ca trebuie spus ca este prima constructie din tara noastra din beton armat si caramida, soclul acesteia fiind placat cu piatra din carierele dobrogene.

Nisa de rugaciune este orientata spre Mecca si se numeste mihrab si este realizata in stil maur. Pe marginea sa sunt inscrise 99 de atribute divine in limba araba. In dreapta si in stanga nisei este scris numele lui Allah si a profetului Mohammed.

In amvonul mare din dreapta, numit minbar, se oficiaza predica de vineri, iar in amvonul mic imamul recita din Coran. Covorul intins sub candelabru este unul dintre cele mai mari covoare orientale din Europa avand o suprafata de 144 mp si cantarind 490 kg. Acesta este donatie a sultanului Abdul Hamid moscheii din Ada Kaleh si a fost adus aici datorita lucrarilor hidroenergetice de anvergura de la barajul Portile de Fier I, care au inghitit insula Ada Kaleh despre care am povestit aici vezi impresii.

Minaretul este turnul din care muezinul cheama credinciosii la rugaciune. Are o inaltime de 47 metri. In varful minaretului si in dreapta cupolei se reagseste simbolul Islamului – semilunar.

In curte, de ambele parti, sunt spalatoarele care servesc pentru abdest, conform uzantelor religiei musulmane.

Usile negre sunt din marmura italiana, iar faianta este lucrata manual in Turcia.

Geamia din Constanta este declarata monument de arhitectura. Arhitectul lucrarii este Victor Stefanescu, iar executia acesteia apartine marelui inventator roman Gogu Constantinescu.

Sa pasim in liniste in Geamie

Biletele de intrare se achita undeva in curte, inainte sa intri in biserica propriu-zisa, pe partea stanga. Prima sala a moscheii si singura care se viziteaza la parter este si cea in care au loc si in prezent slujbele si rugaciunile, astfel ca trebuie sa pastram liniste pe perioada vizitei si sa respectam pe credinciosii care stau ingenunchiati aici.

Undeva in dreapta intrarii se gaseste o macheta a moscheei si tot in dreapta trebuie sa urmam parcursul vizitei noastre pe scarile care urca in balconul turnului moscheei.

Se urca 140 de scari din beton intr-o spirala stransa existand din loc un loc cate o zona nivelata, plata, unde te poti odihni sau unde cei ce urca si coboara se pot intersecta.

Toti vizitatorii cred sunt dornici sa admire panorama din balconul minaretului. De aici avem perspectiva asupra portului, a Pietei Ovidiu in mijlocul careia este statuia poetului Ovidiu si a unei parti a orasului Constanta in special din preajma centrul vechi.

Va recomand vizitarea Geamiei din Constanta un loc drag mie, care are nevoie de lucrari de renovare, cel putin asa striga vocile din crapaturile peretilor si structurii scarii care se pare ca nu sunt auzite. Nu inteleg de ce nu se intervine inainte sa fie prea tarziu, cum a fost in cazul Cazinoului de la malul marii.

@webmaster

Rog inserare

https://www.youtube.com/watch?v=VGz-ZG48TV8.

Multumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 05.08.18 03:54:20
Validat / Publicat: 05.08.18 06:58:10

VIZUALIZĂRI: 2700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Piata Ovidiu vazuta din balconul minaretului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.08.18 06:56:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

cristina47*
[05.08.18 08:29:35]
»

Am citit cu mare placere acest articol, fiindca ati scris despre un loc drag mie.

Multumesc, in special, pentru superbele fotografii facute din balconul minaretului. Aflata la prima mea vizita, in 2015, eu nu am putut urca scarile (nu stiam ca sunt 140). Cred ca am urcat vreo 70, si m-am intors. Am intrat in panica. Ati facut bine ca ati precizat ca exista mici platforme pentru a te intersecta cu cei care urca, sau coboara, insa la mine nu a functionat nici asta.

P06: Pietei parca ii lipseste ceva, nu stiu ce... Turistii?

P07: Adorabil, prietenul Denisei...

Revenind la P06, vad ca o cladire este acoperita pentru reabilitare. Constanta are mare nevoie de asa ceva. "Cineva", insa, rade in barba, si asteapta sa ia pe nimic tot judetul ala. Ca si statiunile arata deplorabil.

Zoazore
[05.08.18 10:35:07]
»

@Dan&Ema:

Toti vizitatorii cred sunt dornici sa admire panorama din balconul minaretului

= ei, nu chiar toți! Știu eu vreo doi care n-ar fi foarte încântați!

Interesantă vizită, interesantă construcție. Îmi plac incursiunile astea în religia altor popoare!

Lăudabil că-ți duci copiii să cunoască și să prețuiască frumusețile și minunile României.

Iar Marea Moschee e un monument impresionantă!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.08.18 11:11:24]
»

@webmasterX: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.08.18 11:18:29]
»

@cristina47:

Ma bucur ca v-a facut placere citirea acestui articol. AM stat in cumpana daca sa scriu despre asa ceva sau nu. Eu iubesc geamia si cand eram mic si mergeam cu mamaia la Mamaia, nu era an sa nu urcam la Geamie in balconul minaretului.

Pescarusii sunt "prietenii" Denisei dupa ce anul trecut unul a "taxat"-o pe Denisa pe o plaja in Eforie Sud, unii membrii AFA stiu povestea. Desi incerca sa o reimrietenesc cu ei, Denisa isi aminteste de fiecare data de ciupitura de pescarus.

E drept ca unii fac un efort mare sa urce scarile, si la noi pentru Ema este la limita limiteti urcarea scarilor si functie de starea de sanatate unii pot cu greu altii deloc. Exista insa acele mici platforme si daca "tragerea" sufletului este o solutie, atunci merita incercarea. Ma asteptam sa dureze mai mult urcarea scarilor si am avut emotii pentru Ema, dar si-a dorit mult si cu cateva pauze, a reusit!

Multumesc inca o data si numai de bine!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.08.18 11:23:34]
»

@Zoazore:

M-ai prins cu

Toti vizitatorii cred sunt dornici sa admire panorama din balconul minaretului

Da. Pentru Ema este o mare corvoada sa urce scarile de la Geamie, dar cu pauze si multa vointa a reusit, mai bine decat ma asteptam. Iar Denisa ne-a spus ca nu vrea sa urce, dar am luat-o cu noi, iar sus cand s-a intalnit nas in cioc cu pescarusul, abia astepta sa coboare.

Poate sunt si altii cu astm, rau de inaltime (ultimul il detin si eu dar la inaltime in balcon ma lipesc asa de perete unde ma simt mai sigur) sau nu agreaza genul acesta de obiective.

Eu am acceptat Geamia ca un adevarat obiectiv arhitectural si turistic, nu ca simplu loc de rugaciune al altei confesiuni religioase, pe care o respect, nu de putine ori traind vara cu ei si jucandu-ma cu copiii turci si tatari in Constanta.

Numai de bine! Multumesc de vizita!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[05.08.18 12:45:02]
»

@Dan&Ema: Dane, eu la Ștefan și la mine m-m referit. Ștefan NU ARE VOIE asemenea efort, iar mie mi-e jumate lene (recunosc), jumate disconfort. Poate de-aie mi-e lene?

Cam ca Denisa cu pescărușul!

doinafil
[05.08.18 12:58:08]
»

@Dan&Ema: Am văzut doar de la distanță Moscheea din Constanța, în urmă cu vreo 35 de ani, cu ocazia unei deplasări în oraș, în interes de servici. Timpul nu ne îngăduia să vizităm orașul, chiar dacă-mi doream să văd, de pe atunci, Moscheea.

N-am mai ajuns în oraș, din păcate! Am vizitat, în schimb, Moscheea din Mangalia, Esmahan Sultan, mult mai mică decât Geamia despre care ai scris tu aici.

Îmi doresc s-o văd și pe aceasta și, dacă pașii mă vor aduce în orașul Constanța, în mod sigur voi merge și acolo!

Mulțumesc pentru informații și te felicit că-ți duci copiii să vadă și lăcașuri de cult ale altor religii! Trebuie să trăim în armonie, indiferent cărui cult religios aparținem!

Păcat că n-ai postat mai multe poze, dar, chiar și așa te felicit și-ți spun că am votat cu drag!

Esmahan Sultan

webmaster
[05.08.18 13:18:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sakiz*
[05.08.18 13:56:22]
»

@doinafil:

Mie imi place mai mult Esmahan Sultan... mai ales că poti savura acolo un ceai turcesc sau o cafea cu caimac. Cred ca este mult mai aproape de spiritul autentic al comunității locale, decât ar fi Carol.

Desi Marea Moschee despre care @Dan&Ema a scris atât de frumos mai sus ramane emblematică pentru musulmanii din România.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.08.18 14:47:15]
»

@Zoazore:

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.08.18 14:53:23]
»

@doinafil:

Iti recomand sa o vizitezi / vizitati! Vizita cu urcat, admirat de la balcon, coborit si poze dureaza circa 30 minute. In plus, daca esti aici, vizitezi vrand nevrand si Piata Ovidiu si il saluti pe Ovidiu sau stai pe bancute in piata.

In imediata apropiere este Muzeul de Arhitectura si Mozaic-ul pe care iarasi l-am vizitat de multe ori, nu si de data asta, si in cateva minute pe langa ruinele vechiului Tomis si pa langa Mitropolia Tomisului si Dobrogei sau cum se chema cu conducatori de care tot auzim pe la stirile despre penali.

Si in 10 minute, la pas de plimbare esti la Acvariu, la Cazino sau in Port. Dar despre asta va mai povestesc eu, de aceea nu am pus aici mai multe poze.

Numai de bine!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.08.18 14:56:04]
»

@webmaster:

Multumesc de apreciere!

doinafil
[05.08.18 15:26:17]
»

@Sakiz*: Da, și eu cred că-i mai aproape de spiritul comunității locale!

Am văzut acolo niște persoane bând ceai, dar n-am îndrăznit să întrebăm dacă putem și noi savura un ceai sau o cafea turcească!

Mie mi-a plăcut și că este mult mai mică. Cred că mărimea geamiilor se raportează și la numărul din acea comunitate. Probabil că la Constanța, în vremea aceea - pe la începutul sec. XX - comunitatea musulmană era mult mai numeroasă decât la Mangalia.

N-am intrat niciodată într-o moschee bucureșteană, însă-mi doresc acest lucru și am să merg într-una, cât de curând!

Mulțumesc de ecou! Să aveți vacanțe frumoase!

tata123 🔱
[05.08.18 21:48:01]
»

@Dan&Ema: Într-adevăr un obiectiv turistic inedit aflat în inima Constanței. Am urcat de două ori în minaretul înalt de aproape 50 m, scara în spirală are un anumit farmec și, poate, dificultate, dar odată ieșiți în balcon avem ce admira.

Aprobarea construirii celei mai mari moschei din țară la Constanța de către regele Carol I a constituit un gest de bunăvoință față de comunitatea turcă, în contextul Crizei Orientale și a cuceririi Independenței de Stat a României. Cu câțiva ani înainte Regele fusese de acord cu ridicarea unei geamii chiar în București, în Parcul Carol I, cu ocazia Expozițiunii generale Române din 1906 (vezi impresii).

Mulțumim pentru prezentare.

tata123 🔱
[05.08.18 22:01:35]
»

@doinafil: Turcii fac parte din istoria noastră de secole. După evenimentele din 1989 au reapărut în atenția românilor prin comerț și turism.

Îți recomand să vizitezi Geamia „Carol-Hunchiar”, situată în zona Pieptănari, cea mai veche din București, ridicată inițial în 1906 și reconstruită în anii 60 pe actuala poziție (vezi impresii). Ținuta decentă și descălțatul sunt obligatorii, femeile trebuie să aibă capul acoperit.

Sakiz*
[06.08.18 00:22:12]
»

@doinafil:

Ba da, se poate servi acolo ceai si cafea. Sunt contra cost, însă sunt preparate și servite cu grija de către cei care au în grija paza moscheii. La fel, cted ca se pot cumpara diverse suveniruri/vederi. Cel puțin așa era acum cativa ani cand am fost eu.

Cu siguranta, la construirea fiecarui lăcaș de cult se tine cont de comunitatea căreia se adresează, însă Esmahan a fost construită în sec 16 (fiind cea mai veche din România cred), pe când Carol în sec 20, considerentele si contextele construirii fiecăreia dintre ele fiind diferite.

La Mangalia, intr-adevar, ni s-a atras si noua atenția cu privire la acoperirea capului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Sakiz*, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea 'Carol I':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063496828079224 sec
    ecranul dvs: 1 x 1