ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Si totusi mie imi place Resita!

TIPĂREȘTE URM de aici

Eu iubesc locurile care au legaturi cu locomotivele si locurile de la sau de pe langa munte. Resita indeplineste ambele conditii, asa ca ma atrage.

Legaturi terestre cu Resita

La si de la capitala

Cea mai rapida ruta auto este Bucuresti – A1 – Pitesti – E81 – Ramnicu Valcea – Sibiu – A1 – iesire Simeria – E79 – Hateg – DN68 - Poarta de Fier a Transilvaniei – Caransebes – DN58 – Resita. Lungime: 527 km, durata: 6 – 8 ore.

Cea mai scurta ruta auto este insa Bucuresti – A1 – Pitesti – DN65 – Slatina – Craiova – DN6 – Drobeta Turnu Severin – Caransebes - DN58 – Resita. Lungime: 497 km, durata: 7 – 9 ore.

Exista si un tren direct la si de la Bucuresti care parcurge distanta in 8 – 10 ore.

Alte legaturi in zona

In afara de legatura spre ENE cu Caransebes via DN58, mai avem ica doua directii principale care intra / ies in / din Resita. Acelasi DN58 duce spre sud la Anina si apoi se intersecteaza cu DN57B, iar DN58B se orienteaza catre VNV si este legatura cu judetul Timis.

Putin si despre imprejurimi

Resita este din anul 1968 municipiul resedinta al judetului Caras Severin, al treilea ca suprafata din tara. In aria acoperita de judetul Caras Severin se gasesc mai multe parcuri nationale. La limita estica a judetului este Domogled - Valea Cernei, la sud de Resita avem Semenic - Cheile Carașului (din copilarie nu am mai fost aici si ce fain este!) si si mai la sud Cheile Nerei - Beusnita, unde puteti vizita de acum celebra Cascada Bigar, despre care puteti citi aici vezi impresii.

Alte obiective ale judetului puteti descoperi in articolele publicate dupa o superba vacanta petrecuta cu cativa ani in urma cand am vizitat Poiana Marului vezi impresii, Muntele Mic vezi impresii si vezi impresii, Caransebes vezi impresii si vezi impresii, Tunelul Dragostei vezi impresii.

Resita – putin istoric

Oamenii au populat aceste meleaguri conform dovezilor arheologice descoperite inca din perioada neolitica, apoi din cea dacica si romana. Sub numele de Rechyoka / Rechycha, in secolul al XV-lea, se gaseste prima atestare documentara a Resitei. La inceput au existat doua sate vecine Resita Romana si Resita Montana.

Toti cunoastem insa Resita prin industria care a facut-o celebra. Resita a fost cel mai important centru metalurgic european si poate stiti ca produse finite fabricate aici fac parte din elementele constructive ale Turnului Eiffel din Paris. Siderurgia si constructia de masini au creat aici multe locuri de munca in decursul a cateva sunte de ani! CSR (Combinatul Siderurgic) si UCMR (Uzina Constructoare de Masini) sunt niste prescurtari cunoscute nu numai pe plan local, primele uzine aparand in anul 1771.

Sa vizitam Resita de astazi

Atmosfera in oras este sumbra. Sau coloristic vorbind aici vedem mult negru si mult gri. Orasul situat la cota 200 metri are o populatie de circa 70.000 locuitori, numar aflat insa in cadere libera. Cand am venit aici in copilarie, tata imi spunea ca voi putea interactiona cu svabii banateni, dar ca nu ma voi intelege foarte bine cu ei din cauza dialectului folosit. In germana orasul se numeste Reschitz.

In Resita este penurie de hoteluri fata de alte orase si asta spune ceva. Am mai prezentat o posibilitate de cazare in oras – Hotel Dusan si Fiul Nord vezi impresii si urmeaza acum inca una Hotel Rogge ……..

Va recomand doua plimbari, una cu masina si una pe jos.

Prima plimbare

Cum intri in Resita dinspre Caransebes, la primul giratoriu se vireaza dreapta pe bd. Republicii. Dupa un rand de blocuri, la nr. 10 ne intampina Muzeul Banatului Montan. Are un inventar de peste 75.000 de exponate acoperind domeniile arheologie, arta, carte veche, etnografie, istorie, mineralogie, numismatica si industrie. Este deschis de luni pana sambata intre orele 9 – 17.

De aici ne intoarcem in giratoriu si viram dreapta catre centru, traversam raul Barzava si pasajul peste calea ferata si la intersectia mare de la coborirea de pe pasaj viram stanga, catre centru, si trebuie sa gasim un loc de parcare, caci pe troturaul opus este deja urmatorul pit stop. Suntem pe Calea Timisoarei.

Al doilea popas este unul de neratat. Este simbolul Resitei. . Este Muzeul Locomotivelor cu Abur. Acesta este cel mai mare muzeu tehnic in aer liber din Europa. Se poate vizita non-stop si gratuit. Aici sunt expuse 16 locomotive, intre care si prima care a fost fabricata la Resita in anul 1872 si care poarta numele Resicza. Este o expozitie fascinanta si ma bucur ca rezista in timp. Foarte bine intretiniuta. Mereu am gasit locomotivele vopsite si curate. Un articol dedicat va invit sa lecturati aici …….

A doua plimbare

Ca sa pastram directia din care am venit, la un moment dat soseaua devine paralela cu raul Barzava. Pentru ca v-am propus o plimbare pe jos, continuam pe malul raului Barzava. Barzava izvoraste din Muntii Semenic si se indreapta catre sud ajungand in Serbia varsandu-se in canalul Dunare - Tisa. In trecut pe raul Barzava se transporta lemn. Acum la poalele Semenicului apele raului se acumuleaza langa Secu, astfel fiind exploatat potentialul hidroenergetic al acestuia.

Tot urmand Barzava in amonte, ajungem in Piata 1 Decembrie. Este buricul targului, aici vin resitenii sa petreaca timp cand nu vor sa iasa din oras. Aici se gasesc mai multe cladiri importante si obiective. Fotografiez cladirea Consililului Judetean, Primaria, mall-ul numit Nera Shopping Center si Sala Polivalenta. Pe cladirea Salii Polivalente cu o capacitate de aproape 2.000 locuri este un ceas mare, care anunta ora exacta.

In mijlocul pietei se gaseste fantana cinetica. Din anul 1984 este unul din obiectivele turistice cu care Resita se mandreste. Fantana a fost realizata de sculptorul Constantin Lucaci. Apele fantanii urca pana la 7 metri inaltime, iar seara este luminata. Cand functioneaza.

Un monument necunoscut si de multi localnici este Monumentul Nokia. Este mult spus monument, dar nu stiu cum sa il numesc. Este de forma unui telefon Nokia de mari dimensiuni si este amplasat pe strada pietonala din piata care ne conduce catre urmatorul obiectiv...

Este Podul de la Vama. De aici incepe strada Libertatii. Este un pod pe care eu il stiam imbracat in multe flori. Construit in anul 1937, este cel mai vechi pod nituit si sudat din tara. Denumirea provine de la faptul ca podul lega Resita Montana de Resita Romana.

Deasupra Podului de la Vama este funicularul. Nu mai este in functiune, ba mai mult te intrebi daca nu cade ceva din acesta, plasa de protectie avand multe lipsuri. Mi-l amintesc functional cand eram mult mult mai tanar. Poate se va gandi cineva sa ii dea vreo intrebuintare in scop turistic.

Traversam Barzava, cum spuneam, si continuam pe strada Libertatii pe langa Parcul Carasana pana la Teatrul de Stat. Acesta ocupa suprafata dintre strazile paralele Libertatii si Crisan. Este o constructie unita cu Casa de Cultura. Impresioneaza basorelieful de pe teatru. Din pacate cladirea este partial in paragina.

Dupa 1 km de mers la pas din zona Pietei 1 Decembrie se incheie plimbarea pe care v-am propus-o.

Eu iubesc locurile care au legaturi cu locomotivele si locurile de la sau de pe langa munte. Resita indeplineste ambele conditii, asa ca ma atrage.

Va multumesc pentru lectura si VIZITATI RESITA!

Numai de bine!

 

@ webmaster:Rog inserare un filmulet cu fantana cinetica din Resita - youtube. Multumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 11.12.18 18:14:57
Validat / Publicat: 11.12.18 19:29:45

VIZUALIZĂRI: 1480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Prin Poarta Darurilor se intra in Piata 1 Decembrie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

resita2009 [11.12.18 19:36:48] »

Salutare si bine ati venit in Resita

O mica corectare te rog, P19, P20 respectiv P21 sunt de la Casa de Cultura, Teatrul de Vest Resita a fost prezentat intr-o poza mai inainte.

Orium felicitari pt. excursie si pt. prezentarea mun. Resita, asa saracacios cum este el.

ps. pe viitor cand mai ajungeti in Resita astept un mesaj privat sa ne intalnim la o cafea

Votat cu mare drag

webmaster [11.12.18 19:58:53] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

=

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [11.12.18 22:42:06] »

@webmaster: multumesc x2

Dan&Ema [11.12.18 22:46:21] »

@resita2009:

Multumesc de invitatie!

Si de lectura di de completari! Teatrul de Vest este cladirea niua si luminoasa din P15.

P19 - P21 sunt pe malul celalalt al Barzavei la fostul Teatru de Stat si Casa de Cultura a Sindicatelor, o cladire care am gasit-o... parasita spre dezamagirea mea.

Teatrul de Vest a foat o surpriza placuta pentru mine de care nu stiam de la vizitele mele anterioare in Resita.

In Resita sunt oameni buni si ospitalieri, cunosc tot mai multi!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [12.12.18 00:17:27] »

@Dan&Ema: Si un SB care vine de la departare. Eu am asociat intotdeauna Resita cu locomotivele, si probabil ca voi face asta in continuare, pentru ca astea sunt amintiri din copilarie ca sa spunem asa, din vremea in care mergea la Oravita la sora mamei.

Orasele de provincie mi se par multe dintre ele spectaculoase, si am citit o mutime de articole despre orase mici dar frumoase si pot spune ca am vazut si eu astfel de orase.

Felicitari pentru ce ne-ai povestit si vad ca mai ai de povestit asa ca astept, votat cu mare rag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [12.12.18 07:18:12] »

@mishu:

Cred ca de asta imi place si mie Resita, e legata de amintiri din copilarie. Si e legata de locomotivele cu abur care sunt trenuletele din povesti.

Probabil daca as descinde acum prima data in Resita as privi cu alti ochi.

Asa am o referinta vesnic frumoasa de care ma agat cand spun Resita!

Multumesc de lectura si ecou!

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ungureanica [12.12.18 08:44:34] »

Foarte frumoasa si corectă prezentare a orașului în care trăiesc. Mă bucur că ți-ai făcut timp să îl explorezi si sa il prezinti. Te salutam cu drag! Drum bun in continuare!

tata123 🔱 [12.12.18 09:45:50] »

@Dan&Ema: Fiecare oraș are farmecul său, iar Capitala Banatului Montan - Reșița deține câteva obiective turistice deosebite: Muzeul locomotivelor cu abur și Muzeul Banatului Montan. Pe vremuri important centru metalurgic național și internațional orașul de azi e liniștit.

Urbea reșițeană e un punct bun de plecare spre excursii în împrejurimi, spre obiective naturale deosebite. Știați că reșița e centru universitar, precum și un important centru sportiv?

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [12.12.18 18:20:04] »

@ungureanica:

Multumesc de ospitalitate si prietenie!

Mi-a placut Resita, asa cum am scris, e drept ca inveti repede sa te orientezi in Resita, orasul fiind mic.

Un farmen aparte are acum din cauza Targului de Craciun.

Vreau sa cred ca vor veni si zile mai colorate pentru oras si resiteni. Am inteles acum de ce a scazut populatia asa drastic.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema [12.12.18 18:22:49] »

@tata123:

Multumesc de lectura si de completari.

Cateva posibilitati de a petrece timpul in imprejurimi am prezentat si eu, caci din acest punct de vedere, judetul Caras Severin este ofertant turistic.

Da exista si in Resita o facultate, dar majoritatea resitenilor ce doresc studii universitare se indreapta catre Timisoara sau alte destinatii,

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, resita2009, tata123 🔱, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Reșița și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063161134719849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1