ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 4 nopți
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
25.00%
Foarte nemulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
79.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Salvati Cabana Pietrele!

TIPĂREȘTE

Introducere

Oameni buni, acesta a fost si este un articol greu de scris pentru mine.

Nu, nu mi s-a terminat cerneala!

Eu v-am mai scris cum procedez la scrierea articolelor mele. Ma documentez inainte, in timpul si dupa, apoi leg informatia si iata postarea!

La unele articole, care au o incarcatura emotionala speciala, nu cele “” obisnuite”” , parca vin literele peste mine, nu ma pot culca pana nu trimit gandurile scrise. Iata insa, ca am ajuns la un articol incarcat cu niste emotii, unde literele se amesteca intr-una si nu se potolesc, nu raman asezate pe hartie. Fusesem de trei ori la Cabana Pietrele pana la aceasta noua experienat traita aici si am gasit altceva…. Si ma doare!

Cabana Pietrele

Cabana Pietrele este un reper important pe toate hartile Muntilor Retezat. Multi montaniarzi si turisti in general au trecut pe la Cabana Pietrele.

Cabana Pietrele, cea pe care o stiam eu, nu mai este! Cabana din poiana a ars cu cativa ani in urma. Si totusi exista…

Cabana Pietrele este situata la cota 1.480 metri pe Valea Stanisoara, in amonte de confluenta cu Valea Pietrele, in nordul Masivului Retezat si este (a fost) cel mai potrivit loc de pornire in trasee circuit in spectaculosul masiv al Retezatului. Exceptam aici optiunile de inoptare la cort sau in refugii.

Are nota medie 3,7 din maxim 5 obtinuta din 100 de impresii inregistrate pe Google, unde veti gasi informatia “” inchisa temporar”” , informatie eronata.

Conform carpati.org, cabana Pietrele ofera 102 locuri de cazare. Locurile sunt repartizate astfel:

in Vila Stanisoara, o constructie cu etaj si baie comuna, aflata 100 de metri mai sus de poiana in care era vechea cabana; in vila exista baie comuna;

in vreo 10 casute din lemn cu cateva camera fiecare, fara apa curenta.

Cazarea costa 35 lei / persoana la casuta si 40 lei /persoana la vila.

“” Complexul Pietrele”” mai include:

- cabana noua unde se gasesc bucataria si sala de mese, si anexele cabanei, unde traiesc si cei 3 caini frumosi ai locului;

- postul salvamont.

NU (mai) este permisa camparea in poaina de la Pietrele, ci doar undeva mai jos de ultimele casute, in alta poienita.

Partea plina a paharului

Accesul. La Cabana Pietrele se ajunge pe ruta Ohaba de sub Piatra (pe unde trece DN66, Petrosani – Hateg, si unde este si gara) – Carnic – Cascada Lolaia – Ramificatie spre Gentiana / Pietrele – Cabana Pietrele. De la Ohaba de sub Piatra pana in Carnic sunt 17 km pe DJ667A, cu exceptia, cred, ultimilor 2 km drumul este asfaltat. La iesirea din Carnic este o parcare gratuita pe partea dreapta a drumului cum ati venit. De aici mai sunt 5 km pana la Cabana Pietrele. Exista unele “” scurte”” scurtaturi. Si mai avem de bifat …. o diferenta de nivel de 500 de metri. Cam 1,5 ore de drumetit. Traseul trece pe langa Cascada Lolaia (5 minute abatere din drum, semnalata cu indicator). Musai sa va uitati la poze, ca e faina tare si nu o prezint in alt articol dedicat. La bifurcatia catre Cabana Gentiana / Cabana Pietrele, ramaneti pe varianta din dreapta, iar pe ultimul kilometru este o scurtatura putin mai abrupta dar care merita si va scoate intr-o poienitza de unde incep sa apara cabanutzele de la Cabana Pietrele. Marcaj banda albastra. Traseul este usor. Continuare la capitolul urmator (“” partea goala”” ).

Curent electric. Avem curent electric. Citeste continuarea la capitolul urmator (“” partea goala”” ).

Mancare si bautura. Exista bufet si restaurant. Sala de mese are o capacitate de 40 de locuri, acum inchisa din motivele cunsocute de restrictii sanitare valabile in toata tara. Foarte gustos tot ce am cosumat de la cabana: ciorbe, cascaval pane, virsli, salatzica, ceai, bere.

Preturile sunt infime: 2 lei ceaiul si ce ceai bun din plate culese de pe munte, vin fiert 5 lei, bere 6 lei sau 8 lei la doza, ciorba vreo 10 lei, felul 2 vreo 20 lei, 5 lei perechea de virsli.

Pentru 2 persoane, 4 nopti, 4 mese servite aici, am decartat numai 410 lei!!! Evident cash, veti intelege repede de ce.

Apa. Exista doua surse de apa de izvor, de o parte si de alta a podului dublu peste Valea Stanisoara. Rece si gustoasa. Pentru cei de la vila, exista baie “” la interior”” .

Semnal de telefon. Aici nu veti fi deranjat de telefon, poate doar de ceasul desteptator al acestuia daca pornitzi devreme in tura!

Rezervari. Se pot face la numarul de telefon indicat la cabana, atasez o poza.

Peisajul. O poiana asa frumoasa intr-o zona impadurita de unde poti admira apusul si rasaritul.

Asezare strategica. Excelenta pozitionarea Cabanei Pietrele pentru drumetiile de intreprins in tot Retezatul Mare. Despre Masivul Retezat am povestit aici vezi impresii.

De la Cabana Pietrele pornesc urmatoarele trasee:

Lacul Bucura – banda albastra – 3-3,5 ore;

Retezat prin V. Stanisoara – triunghi albastru – 3,5 ore;

Retezat prin Culmea Lolaia – banda galbena – 4 ore;

Lacul Galesul – triunghi rosu – 3-3,5 ore;

Saua Pelegii pe la Taurile din Valea Rea – triunghi galben – 3-3,5 ore.

Despre aceste trasee si poze de pe parcursul lor am sa va scriu, cu siguranta. Cum pentru mine acestea erau prea scurte, le-am “” imbogatzit”” dupa sufletul meu, asa ca veti fi plimbatzi prin mult mai multe locuri decat scrie pe indicatoarele din poiana de la Cabana Pietrele. J. Starea marcajelor in Masivul Retezat este foarte buna.

Partea goala a paharului

Accesul. Pe Google Maps si Waze drumul pare circulabil pentru masini si dupa Carnic pana aproape de cabana, ceea ce in realitate este imposibil. NU ca va trebuie un 4*4 sau o masina cu garda inalta, dar chiar nu se poate avansa cu niciun tip de masina pe aici.

Eu am indraznit sa urc de-a dreptul riscant inca 1 km dupa Carnic pe niste colturi de stanci pana ce am dat de un pasaj risc total, asa ca am abandonat masina pe dreapta de luni pana vineri in marginea drumului si cred multi care au vazut masina acolo s-au minunat! Oricum mi-au trebuit pentru acel km mai mult de 15 minute adica mai mult decat l-as fi parcurs pe jos!

Singurul vehicul care razbate pe acest drum extrem este tractorul de la cabana. Tragic este ca acest drum figureaza ca si drum local de importanat turistic si asfaltat (!!!), cineva a incasat niste milioane pentru asfaltare, cineva incaseaza alte milioane an de an pentru dezapezire (a unui drum impracticabil vara) ! De ce va mirati?

Curent electric. La Cabana Pietrele curent electric se furnizeaza numai 2 ore pe zi, incepand cu orele 20 (inclusiv la vila), de la generatorul propriu al cabanei, care functioneaza cu benzina. Telefoanele se pot incarca de la prelungitorul de la bar. In casutze nu exista prize de curent electric.

Mancare si bautura. Nu exista permanent. Depinde de stocuri si de aprovizionarea saptamanala care se face cu tractorul.

Apa. Pentru cei de la casutze, imbaierea se producea in parau, intr-o derivatie a Stanisoarei. Apa cu temparatura constanta asigura inviorarea instantanee a celui imbaiat. Puteam sa urca acest paragraf si la “” partea plina”” , caci mie mi-a placut maxim, dar am judecat aici prin prisma cititorului dornic de un minim confort.

Semnal de telefon. Acesta se gaseste la vreo 5 minute de cabana, pe traseul catre Gentiana, la prima ramificatie catre Valea Rea si Galesu. Cu putin noroc, prindeti ceva. Daca nu, incercati mai aproape de Gentiana (40 minute traseu pana la Gentiana) sau in creasta Lolaia (1 ora). Uneori calitatea semnalului fie si in acele locuri este atat de slaba incat nu va veti putea intelege cu interlocutorul Dumneavoastra.

Rezervari. Cabanierul comunica prin statie radio cu cel de la Cabana Gentiana. Si mai merge o data pe zi in locul cu semnal de telefon pentru a verifica cine a mai sunat sau lasat vreun mesaj pentru rezervari / alte informatii importante. In acest sistem este evident ca multi potentiali turisti renunta la tentativa de a se caza la Cabana Pietrele daca vad ca nu li se raspunde la telefon cu zilele. Multi aleg ca alternative Cabana Gentiana, situata la 40 – 50 de minute distanta, sau cauta pensiuni in satele din zona, caz in care vor fi destul de departe de obiectivele turistice de exceptie ale Retezatului.

Cazarea noastra

Datorita imposibilitatii comunicarii directe cu Cabana Pietrele, am rezervat initial la Cabana Gentiana, dar din mai multe motive ne-am abatut si pe la Cabana Pietrele sa vedem totusi ce vom gasi. Si am gasit.

Partenerul meu de excursie, Serban, il cunostea pe cabanier si cum acesta avea liber la casutze, am decis sa ramanem la Pietrele si l-am rugat sa anunte la Gentiana ca anulam rezervarea (fie spus Gentiana este un fost refugiu, ridicat la rang de cabana acum, cu circa 40 de locuri repartizate in doua camere cu priciuri si nu ofera mancare si bautura).

Ne-am indreptat catre casutza nr. 3 la camera nr. 3 din 4. Cabana din lemn era cocotata pe niste bolovani pe care trebuia sa urci cu grija mai ales cand ieseai in papuci la / de la “” baie”” .

Camera noastra avea cam 2,5 x 2 mp, cu 2 paturi de 1 persoana asezate perpendicular si pe o latura libera a camerei era o masutza mica din lemn, foarte utila noua. Pe pridvorul din lemn am realizat nu numai accesul la / de la camera, ci ne-am insirat la uscat pe niste sarme de rufe bulendrele ude dupa turele de drumetie.

NU se permite consumul alimentelor in camera. Noi mancam langa cabana noua unde erau amenajate 2 corturi “” de expozitie”” , care acopereau 2 mese lungi din lemn si bancile din lemn de langa acestea. O a treia masa era in poiana, dar neacoperita. La sevirea mesei in aer liber un inconvenient a fost strangerea la comanda a zeci de roiuri de insecte in jurul nostru, care ne creau un diconfort mare.

Camera era izolata si desi am primit cateva pleduri suplimentare, trebuie sa spun ca nu a fost frig deloc, considerand ca afara disdedimineata erau sub 5 grade Celsius.

Eu m-am simtit foarte bine la casutza, dar am lasat o lacrima mare in poiana pentru vechea cabana din care ramasese numai fundatia.

Cabanierul – OMUL dl. R

Cum scriam, partenerul meu de excursie, Serban, il cunostea pe cabanier, pe dl. R pe numele sau. Amandoi sunt oameni de munte adevarati, alpinisti si sportivi calitzi. Dl. R. a fost si campion national la alpinism. In varsta de 60+, ne-a povestit multe in serile petrecute impreuna.

Cateva informatii le consider potrivite pentru acest articol.

Cabana Pietrele are un proprietar. Proprietarul nu doreste sa investeasca in cabana, nici macar in mentinerea acesteia pe linia de plutire. Astfel Cabana Pietrele (complexul de aici) se degradeaza zi de zi, unele casutze fiind deja impracticabile pentru cazare.

Dl. R este un mare sufletist, un mare luptator. Pana nu demult era ajutat la cabana de sotie si fiica, acum acesta a ramas singur sa “” tina in viatza”” Cabana Pietrele. Cand a fost sa se caute inca un om sa ajute la cabana, nu s-a gasit. Sau pentru suma de bani pusa in joc, nu s-a inhamat nimeni.

Dl. R. ingrijeste singur de tot ce tine de Cabana Pietrele: rezervare, cazare, aprovizionare saptamanala, bucatarie, oficii de receptie. Si povestea nu se opreste aici. Dl. R. este si salvamontist. Aceasta presupune sa priorizeze actiunile de salvare atunci cand acestea se anuntza. Dl. R. trebuie sa se descurce sa repare / carpeasca tot ce trebuie, sa faca singur si pana la tractorul cu roata mai inalta decat mine, sa faca munca pe care la alte cabane o depune o echipa de oameni. Si isi iubeste si cateii pe care trebuie sa ii hraneasca si sa ii scoata in fiecare disdedimineata la o plimbare.

Era sa uit: si mai trebuie sa aiba grija si de dansul personal!!!

Cam asa e viatza la Cabana Pietrele si acesta este dl. R. cel care tine in viatza aceasta cabana ajunsa parca la batranetze, subrezita de vreme, parasita de cei care ar trebui sa aiba grija de ea.

Nu mai vad o viatza prea lunga Cabanei Petrele si nu pot decat sa scriu: Salvatzi Cabana Pietrele! .

Numai bine tuturor!


despre SERVICII

Nota 10 + pentru dl. R. Un punct am scazut administratorului.


despre CAMERE & COND. CAZARE

Nota taxeaza starea de degradare in crestere a complexului. Eu m-am simtit bine in camarutza casutezi, dar daca pun in balantza ca unele casutze sunt distruse...


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Mancarea foarte buna, dar au fost si zile cand nu era nicio optiune de mancare.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ce frumos e sus la munte! Si inca nu stiti toata povestea!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Fara wellness, piscine, baruri si shopping, de la mine un 10 curat! Si fara semnal la telefon. A fost TOTAL!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 16.08.20 19:58:19
Validat / Publicat: 16.08.20 20:55:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU. A mai fost în/la: https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=100491&d=drumetii-prin-parcul-national-retezat--masivul-retezat-godeanu

VIZUALIZĂRI: 5592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 cele 2 poduri peste Valea Stanisoara care duceau de la casutza la izvor si la cabana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.08.20 20:23:47]
»

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

​​

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.08.20 21:00:26]
»

@webmasterX:  Localizarea pe harta este corecta. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika
[16.08.20 21:46:59]
»

@Dan&Ema:  Din păcate ceea ce se intâmplă la Cabana Pietrele este valabil pentru multe alte cabane. In Făgăraș, cabana Urlea a fost lăsată să se degradeze până când niște deștepți i-au dat foc. In prezent un grup de tineri iubitori ai muntelui incearcă să strângă fonduri ca să o refacă. Cabana Valea Sâmbetei, aflată intr-un loc superb, punct de plecare pe creasta Făgărașilor, arată jalnic. Cabana Podragu,   care este cred cabana aflată la cea mai mare altitudine din țară, rezistă tot datorită implicării totale a unei  doamne iubitoare de munte, care stă acolo izolată luni bune. Și exemple mai sunt. Fără un ajutor clar din partea statului, fără implicarea celor care ne conduc, vor  muri multe cabane și nu vom mai avea unde să stăm când mergem pe munte. Statul trebuie să ii ajute pe cei care stau acolo sus  pe munte și incearcă să facă ceva pentru turismul montan. Dar, se pare că acest turism nu este atractiv pentru politicieni.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.20 22:02:46]
»

@Mika:  ​​

Uffff! Cabana Leaota este practic de sters de pe harta. A existat o initiativa voluntara a unir montaniarzi pentru a o resuscita, dar si-a dat ultima suflare. ​​

​​Ufff! Urlea, Podragu, Valea Sambetei, unde am trait si eu si am prins dragoste de Fagaras. ! ​​

Cred ca la cea mai mare altitudine e cab. Omu, daca nu gresesc, dar nu asta e important! ​​

Scotand din calcule cabane fie vechi dar care au acces auto (Diham, Susai, Poiana Secuilor, Balea etc), vreau sa cred ca se poate sa supravietuiasca si cabanele de munte, alea de munte... ​​

Un exemplu e Malaesti, chiar si Omu si Dochia, Curmatura, de ce sa nu fie lista nesfarsita?  Problema majora cred ca tine de drepturile de proprietate si administratorii lor. Ar fi fain sa se implice statul, dar poti fi sigura ca nu o va face.  Asa ca Salvati Cabana Pietrele! Si toate care sunt in aceeasi categorie. ​​

Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????

Mika
[16.08.20 22:09:18]
»

@Dan&Ema:  Corect, Omu este la cea mai inaltă altitudine din țară. Podragu este la cea mai mare altitudine din Făgăraș.  

Zoazore
[16.08.20 23:09:50]
»

@Dan&Ema:  Cabana Pietrele are un proprietar. Proprietarul nu doreste sa investeasca in cabana, nici macar in mentinerea acesteia pe linia de plutire. Astfel Cabana Pietrele (complexul de aici) se degradeaza zi de zi, unele casutze fiind deja impracticabile pentru cazare.

   

Cu​vintele sunt de prisos! De ce o mai deții dacă nu-ți trebuie? Ce bani o spăla el la Pietrele...

Nici Salvamontul nu are bani, dar are SUFLET și OAAMENI ca domnu R. Dar și el e OM și cât va mai putea?

Dezamăgitor și tare trist! ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.20 23:18:48]
»

@Zoazore:​​

  Cred va este valabil si pentru multe alte proprietati din tara asta care sunt detinute de niste proprietari neinteresati in dezvoltarea lor, ca sa nu formulez altfel. ​​

​​Mai dureros decat in multe alte mii de cazuri este in cazul unei cabane de munte ca aici exista un potential turistic romanesc pentru romani si straini, care nu este exploatat. ​​

​​Hai ca pregatesc de drumetii, sa vezi ce n-ai vazut!

Numai de bine! ????

webmasterPHONE
[17.08.20 00:19:02]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

​===

​Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.08.20 07:03:57]
»

@webmaster:  multumesc!

pitiPHONE
[17.08.20 10:18:29]
»

Rezonez și sufăr pentru starea de fapt care nu e de ieri de azi ci de câțiva ani.

Ca unul ce urcă cărările Retezatului din 1981, nu îmi e indiferent soarta acestui loc. Accesul mai nou îl fac din Stâna de Râu unde se poate urca cu mașina și lăsa acolo. Dar Pietrele rămâne o poartă importantă de acces în masiv și ar fi mare păcat să se piardă. ​

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.08.20 13:35:12]
»

@piti:  

Salut Piti!

Din directia Pui - cabana Baleia nu am intrat niciodata in Retezat. Accesul propus de tine ca alternativa din zona Retezatului Mic de la Stana de Rau pare o varianta foarte buna, pentru ca te apropie foarte mult de creasta principala in zona Vf. Papusa. E departe insa de Vf. Retezat si de Lacul Zanoaga Mare. Dar foarte bine plasata pentru zona Peleaga - Papusa - Portile Inchise - Vf. Mare, Galesu, chiar si Cladarea Bucurei.

Multumesc de lectura si completarea foarte binevenita!

Numai de bine! ​​​​

pitiPHONE
[17.08.20 13:41:36]
»

Și Tăul Țapului. Scuze, e favoritul meu. ????

Sunteți bine documentată. Presupun că sunteți o ea. Dacă am greșit, scuze. ​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.08.20 13:47:17]
»

@piti:  ​​

Taul Tapului e unul din taurile mult laudate si de alti cunoscuti ai mei, dar pe care eu inca nu l-am vazut pentru ca singura data cand am parcurs Portile Inchise a fost ceatza! ????​​​​

Mai bine pentru raul meu de inaltzime! ????​​

​​Si totusi sunt un EL, dar nu ma supar pentru eroare. Ma bucur sa cunosc si pe aici montaniarzi. ​​

Numai bine! Pregatesc articolele de drumetie 

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.08.20 13:53:58]
»

@piti:  ​​

Taul Tapului e unul din taurile mult laudate si de alti cunoscuti ai mei, dar pe care eu inca nu l-am vazut pentru ca singura data cand am parcurs Portile Inchise a fost ceatza! ????​​​​

Mai bine pentru raul meu de inaltzime! ????​​

​​Si totusi sunt un EL, dar nu ma supar pentru eroare. Ma bucur sa cunosc si pe aici montaniarzi. ​​

Numai bine! Pregatesc articolele de drumetie 

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[17.08.20 14:24:49]
»

În Retezat am fost în tinerețe, iar de cazat ne-am cazat la „Pietrele” care, azi, se pare că nu mai este, că a luat foc, după cum spui în articol.

​Traseele în munții Retezat mi-au plăcut atunci, cred că mi-ar plăcea și azi să-i revăd, dar puterile au scăzut - odată cu vărsta - și nu cred că aș mai putea să urc până în vârful Peleaga, de exemplu, cum am reușit atunci.

Munții Retezat sunt diferiți de ceilalți din țara noastră, dar nu mai puțin frumoși!

La întoarcere spre casă, am făcut popas, de o noapte, la cabana „Buta” , care mi-a lăsat un gust amar despre dormitul „la grămadă” (nu la prici). Era prin anii ' 79 sau ' 80 și - după acea noapte mi-am jurat să nu mă mai cazez în locuri „la grămadă” , pe paturi suprapuse și cu o lenjerie plină de pământ și de culoare gri-maronie! Am dormit cu basma în cap, șosete în picioare și cu mănuși, ca să nu ating acea lenjerie mizerabilă. Am adormit mai mult plângând, de locul sordid găsit acolo​​! Despre (ne) curățenia de la WC-uri nu trebuie să mai spun nimic, îți dai singur seama despre ce era vorba!

Poate că acum s-o mai fi schimbat câte ceva la capitolul „curățenia cabanelor montane” , dar... nu cred că prea mult! Ca dovadă chiar titlul articolului tău: „Salvați cabana Pietrele” ! ​

Am citit și votat - ca de obicei - cu interes și drag! ​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.08.20 16:18:45]
»

@doinafil:  ​​

Mai intai felicitari pentru ascensiunea pe Vf. Peleaga unul din 2500-arii Carpatilor si cel mai inalt varf din Retezat! ​​​​

Pe la Buta am colindat si eu, dar cu cortul si am campat intr-o poienita situata putin mai sus de cabana si cu mancarea agatata in copaci. A fost singura tura cu vreme f proasta pe termen de mai multe zile legate, traita de mine la munte.

​​Problema curateniei asternuturilor in cabane este bine sa o anticipezi. Fara sa spun ca este murdar peste tot, cel mai bine este insa sa ai solutia ta la purtator. Eu la Pietrele am avut sacul devdormit, chiar daca nu l-am folosit. ​​

Se adanceste prapastia intre cum arata o cabana de munte intr-o tara civilizata si cum sunt pe la noi. Si am iubit viata de cabana, ca si cea de cort mult! ​​

​​In general este mai rau ca in anii ' 90. ​​

Multumesc de ecou, numai bine, povestesc cat de curand si la ce trasee au tinut sau nu balamalele mele. ????​​

​​Numai bine! ????

micutzu
[17.08.20 19:42:42]
»

Salut. Foarte interesant acest review si totodata un MARE semnal de alarma pentru tot ceea ce se intampla in turismul romanesc. Intr-o tara in care nu se gasesc bani pentru autostrazii sau drumuri nationale de importanta economica, nu putem emite mari pretentii pentru reabilitarea unor cabane aflate in varf de munte. Nici investitorii privati nu vor sa investeasca in asa ceva, se urmareste in special investitia care sa fie amortizata foarte repede si sa genereze imediat profit. Iar o cabana in varf de munte nu poate sa le ofere acest lucru. Sa speram  ca lucrurile si mentalitatile se vor schimba si la noi, pentru ca generatiile care vin sa se bucure de toate frumusetile acestei tari. Vacante si calatorii frumoase va doresc..... si multa sanatate.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[17.08.20 21:51:49]
»

@micutzu:  ​​

Multumesc pentru ecou. ​​ Solutii pot fi, un exemplu este cabana Dochia din Ceahlau de care a povestit astazi @iulianic. Eu stiam o cabanutza mica de creasta si azi "a inflorit". Deci se poate... O solutie viabila este accesarea de fonduri europene ca si asa nu epuizam banii care ni se pun pe tava. Si pentru turism chiar ar putea sa se transforme intr-o strategie nationala chiar daca in fond privatii trebuie sa le acceseze, poate exista o echipa "centrala" care sa-i consilieze si sa-i ajute sa faca dosarul de proiect. ​​

​​

​​Oricum nu cunoastem toate imbarligaturile care tin in nepasare o cabana cu un potential imens. ​​

​​Multumesc de ecou! Numai bine! ????

​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, micutzu, Mika, piti, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂComplex Turistic Pietrele [pe Valea Stânișoara, HD]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10229206085205 sec
    ecranul dvs: 1 x 1