ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

In sfarsit la Rapa Rosie!

TIPĂREȘTE URM de aici

Am avut mai multe tentative de a vizita Rapa Rosie. O data s-a nimerit sa fie dupa o perioada ploioasa, si cum drumul de acces de pamant travesra niste balti imense mi-am pus urmatoarele intrebari legate de posibilitatile masinii:

Trece? Nutrece? Trece? Nu trece?

Si mi-am raspuns conservator:

Rapa Rosie ramane pozitie si data viitoare!

Acces

Rapa Rosie se gaseste si ramane pozitie in apropierea orasului Sebes (AB) si se vede de pe autostrada A1 Sibiu – Deva, inainte de Sebes, pe dreapta.

Mai intai trebuie sa iesiti din autostrada si sa ajungeti pe soseaua nationala DN7 in orasul Sebes. La giratoriul cel mare de la Petrom dreapta pe strada Garii si din nou dreapta pe strada Calarasi, alias DJ106K care merge spre Daia Romana (dar nu ajungem pana acolo), se traverseaza liniile ferate, si imediat ce drumul trece pe sub autostrada A1, se face stanga, de unde incepe drumul de pamant. In acest loc exista si un indicator.

Drumul de pamant poate fi parcurs de orice tip de masina cand este (preponderent) uscat, el trece peste raul Secas si la alt indicator coteste 90 de grade stanga indreptandu-se direct catre obiectiv, trecand inca o data acelasi rau. Ultima portiuni are niste sleauri de la torentii de ploaie si se poate urca pana intr-o poiana larga unde se si termina drumul.

Ce este Rapa Rosie?

Este arie protejata de interes national. Ocupa 10 hectare si este in fapt o rezervatie geologica. Aici se intalnesc fenomene de eroziune care se intend pe o lungime de 800 metri si au inaltimi de 50 la 125 metri, facand-o vizibila de la distanta. Cota este aici 300 – 400 m altitudine.

Rapa Rosie s-a format prin eroziunea produsa de un torent in roci sedimentarefoarte vechi (de varsta miocen) dand nastere la coloane, piramide si ravene. Solul este format din argile rosii si gresii cenusii si rosii, care se sfarma in particule precum nisipul. La baza formatiunilor a luat nastere un talveg in care s-au depus pietrisuri si argile.

Piramidele sunt adanc acutate, iar natura maiastra a creat forme perfecte. Este alt loc unde copiii ar putea invata geografie aplicata.

Ce si cum se vizteaza?

In primul rand plimbarea este libera, gratuita.

Din poiana se continua catre formatiunea abrupta si rosie prin padure, se identifica usor poteca. Pentru 2 minute, apoi se coboara in talveg, de unde exista 2 posibilitati de urcare pe poteca care te apropie maxim de spectaculosul obiectiv. Potecile sunt insa foarte abrupte, iar pamantul este alunecos (lutos) cand este ud. Daca urmam drept inainte “” poteca principala”” , trebuie sa avem grija si de niste hatisuri cu tzepi prin care ne strecuram in panta. Deodata obstacolele vegetale dispar si maretia coloanelor rosii este la cativa pasi de noi.

Pentru cei dispusi sa faca un mic efort, poteca ii va urca pana sus, aproape de nivelul superior la rapei. In aceasta plimbare de un sfert de ora puteti admira Rapa Rosie de la distante mai mari si mai mici, respectiv de la baza, de la mijoc sau de sus.

Atentie la coborire!

Am vazut multa lume la momentul cand am vizitat eu, sa estimez vreo 30 – 40 de persoane.

Pe Google nota 4,6 din 5 din multe sute de aprecieri pentru Rapa Rosie.

Recomand o scurat abatere de pe autostrada, pentru putin miscare si vizitarea unui obiectiv natural fascinant, cum spre sa convinga pozele.

Fenomenul seaman si este din aceeasi “” categorie”” ca Piramidele din Valea Stancioiului, mai putin cunoscute, pe care le-am vizitat cateva ore mai tarziu, de data aceasta pana la baza lor, dar nu mai scriu un articol separat, ci adaug cateva poze [#]

Numai bine!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

drumul de acces lasa de dorit si pacat ca nu sunt amenajari, in schimb exista panouri cu ""atentie la buzunare si atentie ce lasati in masini! ""


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

plimbare usoara reconfortanta pentru a admira de aproape minunile naturii, urcusul oh!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 07.08.20 20:55:24
Validat / Publicat: 07.08.20 21:25:15

VIZUALIZĂRI: 2207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 De pe poteca abrupta incercam sa evidentiem coloanele rosii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[07.08.20 21:30:04]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

=​​

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[07.08.20 21:31:32]
»

@webmaster:  Dublu multumesc!

NELUTU D-tru
[11.08.20 10:47:06]
»

@Dan&Ema:  Foarte buna descrierea vizitei de la Rapa Rosie. Anul trecut am fost si noi acolo, chiar am urcat pana sus. Dupa o vizita la Ocna Sibiului am vizitat scurt si aceasta locatie. Era soare si uscat pe jos, asa ca nu am intampinat probleme sa trecem cu masina. Privelistea este minunata, totul este sa nu ai frica de inaltime. Totusi este nevoie de atentie sporita datorita traseului anevoios.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.08.20 13:54:45]
»

@NELUTU D-tru:  

Da, ploaia sau baltile pot incurca accesul autovehiculelor pana aproape de Rapa Rosie, in poiana inierbata unde opresc masinile. Bine, se poate opri masina si mai departe, daca nu te incumeti prin unele balti.

Altfel stau lucrurile cu poteca de acces la Rapa Rosie si deasupra acesteia, care este abrupta si alunecoasa oricum. Daca ar fi si uda de la ploaie, accesul ar fi mult mai dificil. Avantajul ei este insa inclinatia, caci astfel apa se scurge repede si apoi poteca se zvanta.

Multumesc pentru aprecieri, pentru lectura si pentru ecou.

Numai bine! ​​​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, NELUTU D-tru, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRezervaţia Naturală Râpa Roşie:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05192494392395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1