ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cine mai macina la moara?

TIPĂREȘTE

Moara cu Noroc de la Ohaba

Introducere

Cu cateva saptamani in urma nici nu auzisem de acest obiectiv!

Atunci cand am ales sa petrecem cateva zile la Casa Moga (vezi impresii), pe site-ul pensiunii am descoperit, asa cum imi place intotdeauna sa descopar, dar nu se si intampla mereu, o listare a obiectivelor turistice din zona, ba mai erau si pozitionate pe harta.

De aici, pentru mine firesc, am inceput sa ma documentez despre fiecare dintre ele, fie ca erau unele arhi-cunoscute, unele deja bifate in palmaresul vizitelor mele, fie ca reprezentau noutati absolute. Iar ce este nou ma provoaca o data in plus!

Pe AFA am gasit un review al user-itei @krondia (vezi impresii), care m-a facut sa trec acest obiectiv la rubrica “must see”. Numele suna interesant, descrierea din review era interesanta, era obiectivul cel mai apropiat de unitatea noastra de cazare (la 6 km), se anunta interesant si pentru copil / copii, asa ca …”must see””.

Acces

Ohaba este localitatea brasoveana, unde se afla aceasta moara. Este situata pe DN73A, care leaga E68 (Sibiu – Brasov) din localitatea Sercaia cu Sinca Veche (mult mai cunoscuta pentru manastirea rupestra: vezi impresii) si mai apoi cu Zarnesti, Rasnov, Predeal.

De la iesirea de pe E68 sunt de parcurs 8 km. Obiectivul este marcat cu indicator, astfel ca in mod normal nu aveti cum sa il ratati.

Am ajuns prima data la Moara cu Noroc in prima noastra seara de relas activ in zona, dar era intuneric si desi gazda a fost primitoare, intunericul ne-a facut sa ne propunem sa revenim ziua urmatoare. Zis si facut!

A doua zi dupa vizitarea Manastirii Brancoveanu din Sambata de Sus (vezi impresii) si a Cetatii Fagarsaului (vezi impresii), doua obiective de calibru, urma sa inchidem circuitul pe la Moara cu Noroc.

Venind dinspre Fagaras si Sercaia, dupa ca am intrat in Ohaba si am intalnit indicatorul, am urmat o strada ingusta de pamant la dreapta, pe care cu greu se strecoara 2 vehicule (noi ne-am intalnit face to face cu vehiculul caruta trasa de cai si saracii cai au trebuit sa conduca atelajul prin santul de pe marginea drumului ingust sa incapem si unii si altii). Dupa circa 100 metri, intalnim un pod de lemn proeminent fata de restul ulitei, pe care ne-am intrebat daca il putem trece (daca ne tine) si ne-am riscat, si a meritat. Exista si varianta de a trece cu masina prin apa, existand 2 vaduri, ceea ce mie mi-ar fi placut mai mult, dar altor ocupanti ai habitaclului masinii nu le-a suras ideea. Ulitele si indicatoarele ne-au mai condus o data la dreapta si apoi la stanga si ne-am trezit foarte repede in fata “Morii cu Noroc””.

Moara

Gazda este familia Popa, domnul Popa fiind cel ce se mandreste cu moara pe care o tine in viata, cu sacrificii destul de serioase. Moara cu Noroc este o moara de apa functionala de 130 de ani, fiind cea mai veche moara din aceasta regiune, pe deasupra si functionala.

Acest ansamblu a fost construit cu pietre de moara aduse din Franta in 1873. Am intrebat si eu cum? , dar nu am primit un raspuns convingator.

Moara a functionat neintrerupt, chiar daca aceasta a presupus unele sacrificii din partea proprietarilor, fiind insa o mostenire de fanmilie, facea parte din acele lucruri dragi de care daca se poate nu te desparti nicioadata.

Cu cateva saptamani in urma cand a venit zapada mare, ne-a explicat dl Moga cum a trebuit ca la fiecare 2 ore sa dea zapada si gheata de pe jgheabul care conduce apa la moara, pentru a nu se deteriora iremediabil moara. Si acum se vedea mai jos de moara cu cativa metri un morman imens de zapada inghetat, o dovada a spuselor dlui Popa.

Si nu numai

In curtea de langa moara a functionat pana nu demult si un gater, aceste doua afaceri, moara si gaterul, fiind cunoscute si folosite in zona de localnici. Multi sateni chiar si din comunele mai indepartate veneau aici sa macine graul si porumbul si sa isi taie lemnele pentru iarna.

Macinand cateva kilograme pe ora, moara muzeu, imporanta din punct de vedere traditional si istoric, nu ofera o productie insemnata, dar produsul rezultat este de cea mai buna calitate, ecologic si foarte sanatos.

Gazda si vizita

Domnul Popa iti explica si arata toate mecanismele morii, cum o intretine, accesoriile, uneltele necesare si este dispus sa asculte intrebarile turistilor curiosi contra unui bilet de intrare de 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii.

Pozele din pacate sunt de calitate modesta pentru ca sunt realizate cu telefonul, dar si pentru ca in moara este destul de intuneric.

Daca sunteti in zona, nu ezitati sa vizitati Moara cu Noroc, obiectiv ce poate peste niste ani nu va mai putea fi vazut sau poate nu in functiune.

In curtea morii a fost amenmajata si o pensiune, cu acelasi nume.

In curte mai exista un stapan pe nume Jack, un labrador prietenos, cauia ii place sa fie alintat si mangait de copii... si nu numai.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.02.15 20:40:44
Validat / Publicat: 13.02.15 22:07:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].

VIZUALIZĂRI: 4308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am ajuns la Moara cu Noroc. Prima vizita a fost seara tarziu, asa ca am revenit a doua zi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

puiutea
[14.02.15 10:18:43]
»

Felicitări pentru seria de review-uri! În vară intenționăm să facem o mare tură - Sâmbăta - Prislop - Valea Jiului - Transalpina, iar review-urile tale au jalonat punctele de atracție de pe - sperăm - viitorul nostru traseu! Sănătate și... la mai multe! Review-uri! Nu l-am nimerit pe cel cu zâmbet! Da' las' că-i bun și ăsta, arată părerea de rău că n-am fost cu voi!!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.02.15 10:33:48]
»

@puiutea - in zona mai e manastirea bucium dar nu am putut ajunge din cauza drumului prea accidentat si pe alocuri desfundat; mai exista muzeul de panze, sinca veche care e atractia de top langa sambata si fagaras

iti urez vacante placute si daca vrei mai multe detalii da-mi Pm si cu placere intram in detalii

iar de transalpina vei fi super incantat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
puiutea
[14.02.15 10:47:30]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru urări și invitația pentru detalii, dar mai trebuie să "trudesc"și eu la traseu, nu? Mai ales că, la făcut trasee... nici ăla urâtu' nu mă întrece! Mai greu cu urnitul de acasă! Transalpina am mai "făcut-o", abia aștept să o mai revăd în tihnă, că prima dată... Vă îmbrățișez cu mult drag pe toți patru și vă urez o vară EXCELENTĂ!!

krondia*
[14.03.15 15:02:16]
»

Mă bucur că v-ați făcut timp să treceți și pe la moară și ai revenit cu impresii recente, chiar mă întrebam dacă nu a mai trecut nimeni pe aici. Este într-adevăr un loc aparte, cum nu întâlnești la tot pasul, păcat că nu este promovat la fel de mult ca alte obiective din zonă.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.03.15 15:06:22]
»

@krondia: Atingerea acestui obiectiv ti se datoreaza in proportie de 50% celelalte 50% site-ului pensiunii, asa ca traiasca AFA, multumesc @krondia

cosstti
[08.07.16 16:43:40]
»

@Dan&Ema - Am fost la acest obieciv deosebit de interesant in urma cu o saptamana.

Am vazut cam tot ce era de vazut, inclusiv boabele de porumb in gaura centrala din piatra de moara aflata in pozitie superioara, am cumparat si niste faina de grau "macinis integral".

Povestea d-lui morar a fost deosebit de interesanta si plina de amanunte, dar...

La finalul vizitei am ramas cu o mare dilema: A vazut cineva aceasta moara in functiune?

Eu am vazut cursul de apa deviat pentru pozitia de repaus a rotii de apa.

A vazut cineva roata de apa in miscare de rotatie in urma actiunii energiei potentiale generate de acea cadere de apa?

Mie mi s-a parut dupa ce am plecat, ca toata treaba asta cu moara nu este decat de decor si atractie.

Nu intamplator am solicitat mutarea stavilarelor in vederea actionarii acestei roti de apa.

Raspunsul a fost ca momentan este in imposibilitate de a-mi face pe plac.

Consider ca roata de apa este depreciata si din acest motiv, morarul nostru autentic foloseste motorul asincron de 11Kw, de care a si facut vorbire pentru actionarea morii.

Chestie complicata, dar totusi realizabila. Instalatia electrica de forta pentru actionarea motorului - am vazut-o.

Ce nu am vazut, a fost reductorul de turatie si angrenajele aferente.

Viteza de macinare fiind de aprox. 10Kg de graunte pe ora, este necesar acel reductor de viteza pentru a roti piatra de moara la viteza de lucru pentru care a fost proiectata moara.

Dvs ce parere aveti?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.07.16 18:10:32]
»

@cosstti:

Iata si un ecou pur tehnic. Nu stiu sa raspund la cumulul de intrebari si nu sunt eu in masura sa o fac.

Acesta este un articol de prezentare a unui obiectiv turistic ce corespunde regulilor acestui site si se incadreaza intr-un sistem de votare.

Nu pot aduce decat acele informatii ce le cunosc.

liviu49
[08.07.16 21:23:32]
»

@cosstti - Ma pot lauda ca am vazut o moara de apa functionand si producand malai din boabe de porumb. E adevarat ca de atunci au trecut cativa ani (se intampla in iunie 1971, cand eram militar) si probabil ca, in pur spirit romanesc acea instalatie sa nu mai functioneze, sau nici sa nu mai existe. Ce imi aduc aminte este faptul ca boabele erau dirijate printr-un jgheab cu sabar intre cele doua pietre care sfaramau boabele de porumb si le transformau in malai. E posibil ca multe detalii sa le fi uitat, dar principiul de functionare era simplu : apa invartea o roata cu palete, iar axul acestei roate printr-un sistem invartea o roata de piatra, sau ceva de acest gen care sfarama boabele. Malaiul era colectat apoi printr-un jgheab de lemn intr-un soi de vas de lemn pentru depozitare. daca ceva nu pare corect din cele descrise de mine, inseamna ca ceva nu imi mai amintesc si rog sa fiu scuzat. Important este ca am vazut instalatia functionand.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[08.07.16 21:47:20]
»

@Dan&Ema - Pentru ca sunteti vinovat de prezenta mea pe acest sait ca autor de ecouri adevarate la un articol al dvs. despre Cheile Bicazului, iar luni se implineste un an de la acest ecou ma simt obligat sa mai scriu un ecou la un articol de-al dvs. Uitandu-ma ce ati mai scris in ultimul timp, am descoperit ecoul dlui cosstti si cu ocazia aceasta am citit si articolul. M-a facut sa-mi amintesc de faptul ca am avut bucuria de a vedea, e adevarat acum 45 de ani, in perfecta stare de functiune o moara de apa. Am incercat sa-mi aduc aminte cum functiona aceasta instalatie, am raspuns la ecoul colegului cosstti, dar nu am garantia ca imi aduc aminte exact cum arata si cum functiona aceasta instalatie. Cu posibile erori sau omisiuni tehnice, cred ca important este ca acea instalatie am vazut-o functionand. Gatere actionate de apa am mai vazut functionand prin Apuseni.

Legat de moara pe care o descrieti incerc sa nu fac o greseala, dar neuronul nu prea ma ajuta la ora asta.

Imi aduc aminte ca in 1975, sau in 1976, in revista lui Adrian Paunescu, Flacara, aparea un articol despre o moara pe apa tot prin Tara Fagarasului. O fi vorba de aceasi moara! Singurul care stie, din pacate nu ne mai poate da raspunsul.

Va multmesc pentru amintirile trezite o data cu citirea acestui articol.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cosstti
[08.07.16 22:56:39]
»

@liviu49 - Aha... deci acum 45 de ani.

Bine punctat. Va invidiez dle Liviu ca ati vazut ceea ce nu am vazut eu.

De imaginat... imi pot imagina cum functiona, dar acum - in mintea mea, imi dau seama ca dl Popa are nevoie de un ajutor consistent pentru a a realiza o replica a rotii de apa si a o pune la treaba.

Multumesc pentru interventie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.07.16 23:16:39]
»

@liviu49: multumesc de completari si ma bucur ca iti plac articolele mele desi recunosc ca nu amtalent la scris dar imi place sa calatoresc, sa impartasesc si AFA

cosstti
[08.07.16 23:28:16]
»

@liviu49 - Cu stima dle Liviu.

Este posibil ca in luna august sa fac o incursiune in Apuseni.

Unde anume ati vazut gater actionat de energia hidraulica in muntii Apuseni?

Vreau sa ajung acolo si sa fac poze.

Nu as vrea sa vedeti in persoana mea un pesimist si un carcotas, dar vreau cu adevarat sa fac un studiu asupra utilajelor si instalatiilor actionate de energia hidro de mica putere.

Marile amenajari hidro au fost deja facute in Romania si in lume, in ultima perioada si amenajarile mici au intrat in atentia celor care produc energie verde.

Energia hidro care nu este exploatata in totalitate este energia cinetica a cursurilor de apa si energia potentiala a caderilor mici.

Imi pare rau ca raman tot timpul angrenat in detalii tehnice, probabil ca asta este si motivul pentru care am fost pesimist in ce priveste functionarea morii de la Ohaba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.07.16 00:19:07]
»

@cosstti:

Energia hidro si principiul centrifugarii le poti vedea la lucru la Sapanta, la valtori, unde localnicele spala rufe si coviare.

cosstti
[09.07.16 06:48:54]
»

@Dan&Ema - Am fost la Sapanta acum doi ani, am fost si la valtori.

Zona Maramures este cunoscuta pentru rotile de apa functionale si nu numai. Roti de apa amplasate pe cursuri de apa imaginare se pot vedea la Astra Sibiu cu duiumul.

Acolo in Tara Maramuresului am vazut chiar o gospodarie care era iluminata pe timpul noptii cu energie hidro de la o roata de apa cu aductiune inferioara. Dat fiind ca proprietarul nu avea posibilitatea de a stoca energia furnizata de roata pe timpul zilei, aceasta se pierdea.

Ma opresc aici deoarece nu vreau sa fiu off topic.

Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[09.08.17 17:34:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Moara cu apă Ohaba [Ohaba, Șinca Veche], FĂGĂRAȘ [BV]" (deja existentă pe sait)

cosstti
[10.08.17 08:13:38]
»

@cosstti: Interesanta informatia cu localnicul care-si ilumina casa cu energie verde furnizata de o roata de apa.

Unde poate fi vazuta respectiva gospodarie?

La ASTRA Sibiu am haladuit aprox. 6 ore prin muzeu, am vazut si m-am documentat cat am putut, dar trebuie sa recunosc ca nu am vazut tot.

In viitorul apropiat trebuie sa mai fac o incursiune la Sibiu pentru a-mi completa tabloul tehnicii populare romanesti.

Remarca despre stocarea energiei este arhicunoscuta si reprezinta o provocare pentru generatiile actuale si viitoare.

Stocarea energiei in acumulatori nu este convenabila din punct de vedere economic. Poate ca pomparea unei cantitati suficiente de apa intr-un bazin realizat in amonte ar fi o solutie salvatoare.

Ma opresc pentru ca nu vreau sa intru in detalii tehnice.

Multumesc mult!

Deci: Unde este respectiva gospodarie?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosstti, Dan&Ema, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂMoara cu apă Ohaba [Ohaba, Șinca Veche]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078263998031616 sec
    ecranul dvs: 1 x 1