ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Romantei - muzeu unic in lume

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Aflu ca incepand de astazi, in contextul nefericit al crizei care se extinde in Romania, s-au inchis muzeele. Ma bucur insa sa va invit la un muzeu special, un muzeu unic in lume, deocamdata lecturand acest articol si daca va place, sa vizitati candva live acest loc.

Care loc?

Locul propus de mine se numeste astazi Casa Romantei din Targoviste. Muzeul astfel intitulat se gaseste la adresa: Bd. Regele Carol I, nr. 3, in apropiere de Parcul Mitropoliei. Se gaseste pe google maps, dar nu este mediatizat in prospectul Ghid turistic jud. Dambovita, tiparit anul trecut.

Ce am cautat aici?

Noi am vizitat acest muzeu weekendul trecut. Biletul intreg costa 8 lei, iar cel redus 4 lei. Se poate plati si la iesire. Nu se poate plati cu cardul.

Am aflat de acest muzeu dintr-un reportaj TV de exceptie care a promovat Muzeele Targovistei.

Atat i-a trebuit Emei, sa fim in Targoviste, nimic mai mult, caci stia ca nu o pot refuza sa vizitam Casa Romantei. Nu conta, ca eu si romanta, baba si mitraliera … Pentru mine conta ca puteam indeplini o dorinta a ei.

Iar surpriza a venit pentru mine crescendo pe parcursul vizitei, astfel ca am plecat impresionat, magnetizat, ba i-am spus Denisei ca punem acasa o romanta pe youtube sa inteleaga ce inseamna o romanta.

Ce este romanta?

Imi cer scuze, sa nu considerati ca va invat eu. Dar mi-am dat seama ca atunci cand am fost interbat de copil, am cam balmajit raspunsul, chiar daca nu a fost chiar gresit. Asta insa m-a obligat sa ma documentez ce este romanta.

Conform dexonline:

ROMÁNȚĂ, romanțe, s. f. 1. Compoziție muzicală vocală cu acompaniament instrumental, având un conținut liric, sentimental; p. ext. piesă instrumentală cu caracter asemănător. 2. Specie a poeziei lirice sentimentale, de obicei de inspirație erotică. – Din fr.romance, it.romanza, germ.

Valoarea Casei

Muzeul Casa Romatei este gazduit intr-o casa superba, o bijuterie arhitecturala, atat privita din exterior, din strada, cat si la interior. Stilul definitoriu este cel neoromanesc.

Casa Romantei a fost deschisa la adresa amintita in data de 18 octombrie 2017. Superba casa apratine CJ Dambovita si este data in comodat Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

In lume exista 40 de muzee ale muzicii, dintre care 5 reprezinta genuri muzicale de patrimoniu (ex: fado din Portugalia). Aici, la Targoviste, se viziteaza singurul muzeu la romantei de pe acest Pamant. Exista demersuri la nivel international ca romanta sa fie recunoscuta drept muzica de patrimoniu specifica romanilor.

Muzeul a fost ales sa fie gazduit in aceasta casa si datorita faptului istoric ca exact aici s-a semnat in anul 1968 actul de nastere al Festivalului Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur”, de departe cel mai mare si longeviv si neintrerupt festival anual din Romania. Asa a ajuns Targovistea sa fie supranumita Capitala Romantei.

Casa Romantei a fost fondata de Teodor Vasiliu, sotul Alinei Mavrodin.

Acest muzeu este un muzeu viu. Am fost bineveniti de cum am intrat in curte, am citit dorinta gazdelor de a ne expune comoara acestui loc. Iar ghidul este un pasionat, are har si de aici intelegeti deja ca nu mai este decat un pas sa va captiveze povestea.

Targovistenii se mandresc cu gazduirea, an de an, de peste jumatate de secol a acestui celebru Festival National, Crizantema de Aur, festivalul romantei romanesti.

Prezentarea muzeului

Casa Romantei ofera spre expunere informatii si obiecte de muzeu in 3 camere principale si cateva mai mici. Mai intai suntem fascinati de arhitectura.

Apoi incepem sa ascultam pledoaria ghidului.

Drept in fata, cum am intrat, ne aflam intr-o camera imensa, de legatura cu cele lataerale. Aici este Sala vocilor de aur. Sunt prezentate figurile numelor grele care au slujit acest gen de muzica, marile voci ale romantei. Intre exponate se gasesc si programele si afisele festivalurilor. Surprinzator sau nu veti intalni si nume de pe alte meleaguri care au cantat romante romanesti.

Ioana Radu, Titi Botez, Gica Petrescu, Dorina Draghici, Ileana Sararoiu …

Artistii sunt prezentati structurat, pe categorii: artisti ai muzicii clasice, ai celei usoare, ai celei populare si artisti straini, toti renumiti participanti la Crizantema de Aur.

Matilda Pascal Cojocarita, Nicolae Furdui Iancu, Ion Dolanescu, Benone Sinulescu, Margareta Ivanus (Moldova), Svetlana Sicencova (Ucraina) …

Continuam in Sala compozitorilor. Si aici citim nume mari ale muzicii romanesti – compozitori, dirijori, muzicologi. In vitrine se gasesc partituri manuscris, versuri, fotografii, discuri vechi. Sunt cei care au imbogatit an de an Sectiunea Creatie a festivalului.

Este evidentiata lucrarea Istoria Crizantemei de Aur, care este o culegere de romante lansate la festivalul omonim, lucrare editata de Teodor Vasiliu, initiatorul proiectului Casa Romantei, si Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al festivalului.

Un loc aparte in aceasta sala il are o partitura olografa de romanta a compozitorului Ciprian Porumbescu si plansa numita Romanta imnului national. Aceasta prezinta partiturile, versurile si documente care atesta ca romanta compusa in anul 1836 de Anton Pann, „Din sânul maicei mele”, pe versurile poetului local Grigore Alexandrescu, reprezinta actul de nastere al Imnului de stat al României, „Deșteaptă-te, române! ”, versuri Andrei Muresanu.

Una din salile laterale prezinta 2 sectiuni: Sala Trofeelor și Sala actorilor și prezentatorilor. Aici parcurgem fotografiile celor care au triumfat la festival si au cucerit Trofeul „Crizantema de Aur”, la Sectiunea Creatie si la Sectiunea Interpretrare, din 1968 incoace. Sunt marcati si alti premianti ai festivalului, actori si prezentatiori celebri.

Octavian Ursulescu, Carmen Petrescu, Alexandra Velniciuc ….

Trofeele sunt indiscutabil un colt de atractie al muzeului.

O sala aparte este Sala studio „Crizantema de Aur”. Aici se deruleaza frecvent evenimente culturale. Si cu o seara in urma fusese un asemenea moment, ne-a spus ghidul. Piesa de forta este pianul de concert al Festivalului „Crizantema de Aur”, care s-a desfasurat pana in 1986 in Casa de Cultura a Sindicatelor din Targoviste.

In alte camere mai mici se gasesc sali de protocol, de repetitii, de auditii.

Stiati ca a existat si o “Crizantema de Argint”, care s-a organizat la Chisinau?

Am sa acord nota 10 fara ezitare acestui muzeu. Acest zece este cu atat mai mare cu cat eu eram mai indiferent (sa nu ma autointitulez incult) fata de acest gen de muzica si totusi am plecat cu gura larg cascata.

Recomandare

Vizitati Casa Romantei din Targoviste. Si de ce nu si Muzeul Politiei – vezi impresii (unic in tara) si Curtea Domneasca cu al sau Muzeu al Tiparului vezi impresii si celebrul Turn al Chindiei sau Parcul Chindiei sau Muzeul Evolutiei Omului in Paleolitic sau UM unde a fost impuscat Ceausescu sau alte muzee si locuri frumoase din Targoviste.

 

@webmaster: Rog inserare videoclip – “N-ai sa stii niciodata” – Ioana Radu

https://www.youtube.com/watch?v=5IDnGsnztR4

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 11.03.20 22:26:55
Validat / Publicat: 12.03.20 00:32:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 2687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Romantei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX [12.03.20 00:31:28] »

Mutat în rubrica "Muzeul 'Casa Romanței (Alte) Muzee târgoviștene', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [12.03.20 06:10:54] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis [12.03.20 08:23:14] »

@Dan&Ema: Când eram copil, în casa noastră se ascultau deseori romanțe. Mamaia îndrăgea în mod deosebit acest gen, iar mama îi tot cumpăra discuri de vinil, ca să-i facă plăcere, mai ales după ce s-a îmbolnăvit (diabetica, a murit după cel de-al treilea accident vascular). Astfel, am învățat să iubesc și eu romanțele!

A, și-mi mai amintesc de cartea pe care a adus-o mama acasă într-o zi, cum mă străduiam să descifrez partiturile cu puținele mele cunoștințe despre notele muzicale...

Fain muzeu, n-am știut de el, o să-l calc neapărat cu prima ocazie! Și casa e superbă!

tata123 🔱 [12.03.20 09:11:40] »

@Dan&Ema: Felicitări pentru vizită! În toamna trecută am citit prima dată despre acest punct muzeal inedit și îl trecusem pe listă.

De altfel, în municipiul Târgoviște, în afară de Casa Romanței, găsim alte două muzee unicat la noi în țară: Muzeul Național al Poliției Române (vezi impresii) și Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (vezi impresii). Bravo oamenilor de cultură și autorităților din Târgoviște!

Romanța a avut o epocă de glorie, dar e ascultată și astăzi cu drag de cei care iubesc muzica bună. Sunt nemuritoare versurile: „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară” sau „Iubesc femeia”!

Numai bine!

mihaelavoicu [12.03.20 09:52:23] »

Un review de zile mari și o surpriză pe măsură!

Pentru noi, cei mai în vârstă, care am trăit să-i zic așa, epoca de aur a romanței, acest gen de muzică este arhicunoscut. Eram copil când ascultam la radio, în familie o emisiune specială ce transmitea numai romanțe. Nu era TV pe atunci, vorbesc de anii 50. Ioana Radu și Emil Gavriș (poate greșesc numele, scuze) erau în top, cum s-ar zice, azi.

Ioana Radu, regina neîncoronată a romanței, avea o voce de excepție. Putea cânta fără niciun acompaniament instrumental, ca de altfel și sora sa, Mia Braia.

Felicitări Emmei, că a zis, hai!

Dan&Ema [12.03.20 10:35:07] »

@webmaster: multumesc

Dan&Ema [12.03.20 10:41:57] »

@crismis:

Ma bucur ca am postat o informatie care iti trezeste amintiri si ca ai descoperit o destinatie care te-ar interesa.

Si in muzeu erau multe discuri de vinil expuse. Si eu aveam la manaia (care m-a crescut) asemenea discuri, unele cu romante.

Vei redescoperi in muzeu si patefonul sau alte instrumente vechi de ascultat muzica.

Chiar este un muzeu fain si pus excelent in valoare de un ghid tanar, chipes, simpatic si implicat.

Am sa mai bag o poveste despre Targoviste pe care intentionat nu am vrut sa o amestec cu aceasta bijuterie care nu poate fi aruncata in galeata cu alte obiective targovistene prin ineditul acestui muzeu si nota de 10+ pe care o merita.

Hai ca am spart gheata, adica pauza de scris. Chiar ma blocasem cu nebunia asta din jur.

Multumesc de lectura, numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [12.03.20 10:46:55] »

@tata123:

In reportajul TV care m-a inspirat sa revizitam Targovistea, am aflat ca Targoviste este orasul mic cu cele mai multe muzee. Este o initiativa a CJ mai veche care a avut aceasta orientare culturala si educativa.

Da, Muzeul Politiei si Evolutiei Omului sunt si ele unice. Despre primul am scris si eu si mi-a placut, bine prezentat, despre al doilea voi povesti separat, poate fi cuplat cu vizita la Casa Romantei, sunt la mai putin de 2 km unul de altul.

Sa ajungi la Casa Romantei, sunt sigur ca vei aprecia locul.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema [12.03.20 10:56:41] »

@mihaelavoicu:

Sarut mana! Ma onoreaza aprecierile.

Sunt insa constient ca nu pot reda bucurua si implinirea ce ti-o da vizitarea acestui muzeu unic.

Cand vezi sutele sau cred mia de poze cu personalitatile care au prestat din genul romantei este imposibil sa nu te opresti cel putin asupra numelor cunoscute.

Cei care au indragit acest gen vor identifica multe asemenea nume si vor depana multe amintiri si melodii de neuitat.

Daca m-a fascinat pe mine, care nu am fost fan, dar revunisc ca genul romantei este unul care te face sa vibrezi, cred ca am spus multe.

Ma gandeam chiar sa insir vreo suta de nume sa trezeasca amitiri...

Multumesc de ecou si vorbele frumoase! Numai bine! ????

PS: Ema e damboviteanca si a urmat cursurile Scolii Populare de Arta Octav Enigarescu, personalitate evidentiata si in muzeul romantei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [12.03.20 11:10:45] »

@Dan&Ema: Cladirea in sine este o romanta!

Daca la @crismis bunica asculta romante, la mine, tata si mama le cantau! Asa am ajuns ca la vreo 6-7 ani sa cant Ciobanas cu 300 de oi, la trei voci cu parintii mei.

Tata era fan Ioana Radu si urmarea Crizantema la TVR1

Dar sa i se dedice muzeu... n-am stiut si nici nu mi-am imaginat!

Fain articol, fain muzeu! Faina reintoarcere! Sanatate!

Dan&Ema [12.03.20 11:22:04] »

@Zoazore:

Dar sa i se dedice muzeu... n-am stiut si nici nu mi-am imaginat!

Si ce muzeu! Imposibil sa nu te rascoleasca, sa nu iti aminteasca, de copilarie, de parinti, de bunici si mai ales de marile voci ale romantei dar si de interpreti de muzica usoara, clasica, si actori care au indragit si incercat romanta.

Iar Festivalul National Crizantema de Aur este singurul din tara noastra care a functionat din 1968 in cadenta anuala neintrerupta.

Cred ca ar trebui promovate si evergreenurile romantei!

Asa cum am organizat o vizita AFA-ista la Muzeul BNR acum cativa ani, am fost la un pas sa lansez o intrebare saptamana trecuta, dar din 2 motive m-am abtinut.

Cand o trece restrictia asta si daca exista interes lansez invitatia “O zi in Targoviste” care chiar este un oras-muzeu. Si m-as bucura sa reunim targovisteni, bucuresteni, pitesteni, braileni, galateni, buzoieni, ploiesteni si lista poate continua, ,,si peste granite.

Numai de bine! ????

mishu [19.04.20 14:10:57] »

@Dan& Ema:  Targoviste este un oras aflat destul de aproape de Bucuresti si de multe alte orase importante, asa ca am putea face o adunare in Tragoviste dupa ce se va termina nebunia.

Foarte interesant muzeul dar si casa in care se afla el si in mod sigur este un muzeu careia trebuie sa ii treci pragul.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Dan&Emascris / TELEFON [19.04.20 14:39:31] »

@mishu:   ​​​​

Acesta a fost un muzeu unde nu am plecat cu asteptari mari si am fost wow, invers ca la cel al evolutiei omului. ​​

M-as bucura sa strig apelul doritorilor in Targoviste! ????​​

​​Sunt curios daca va avea succes initiativa, deocamdata e doar in plan. ​​

Multumesc pentru lectura si aprecieri! ​​

​​Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee târgoviștene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067271947860718 sec
    ecranul dvs: 1 x 1