ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 13

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

O zi in Muntii Apuseni: Padis, Barsa, Crisul Pietros

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi prezenta un traseu inedit de o zi in Muntii Apuseni, in Parcul Natural Apuseni. Sansa sa mai fi optat cineva pentru excat acelasi traseu este minima. La aceasta au contribuit urmatoarele elemente: am depins partial de masina; am ales cateva obiectivele de atins, dar am adaptat din mers; nu am vrut sa riscam pentru ce nu eram pregatiti.

Traseul nostru isi propunea sa ajunga la Pestera Ghetarul Focul Viu si in imprejurimile acesteia la Ghetarul de la Barsa, la Taul Negru si la Pestera Neagra. Punctul de pornire era Casa Irlandeza din Sanmartin vezi impresii situata la o distanta de circa 100 km de tinta propusa.

Mai intai o scurta prezentare a zonei in care ne aflam.

Parcul Natural Apuseni

O parte insemnata a judetului Bihor, unde am petrecut majoritatea vacantei noastre, este alcatuita dintr-o zona muntoasa, unica in Romania prin bogatia reliefului carstic, cu sute de pesteri, chei, defilee si platouri carstice. Muntii Apuseni, de ei relatez, sunt usor accesibili, ideali iarna pentru practicarea schiului, iar in restul anului pentru drumetie, speoturism, catarare si ciclism.

Intre obiectivele din Muntii Apuseni se numara Castelul Zichy, Groapa Ruginoasa, Valea Iadului, Cetatile Ponorului, Valea Sighistelului, Ghetarul de la Vartop, ca sa fac o enumerare cat mai variata.

Platoul Padis, parte a Parcului Natural Apuseni, ofera cea mai mare concentratie de forme si fenomene carstice pe kilometru patrat din Romania. Sa punctez numai: Ghetarul Focul Viu, Cetatile Ponorului – cel mai grandios complex carstic din Europa, Cheile Galbenei, Poiana Ponor, Cheile Somesului Cald, Cetatile Radesei, Platoul Carstic Lumea Pierduta. Merita amintite si Groapa Ruginoasa, Valea Seaca, Valea si Canionul Sighistel, Saritoarea Bohodei, Poiana Florilor.

Tot in Parcul Natural Apuseni merita vizitate Pestera Portile Bihorului, satul de vacanta Boga, creasta Muntilor Codru Moma – cu o lungime de circa 70 km, Platoul Carstic Vascau, Cascada Sfanta Treime, statiunea Stana de Vale, Cascada Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina, Valea Aleului, Varful Bihor sau Cucurbata Mare – 1849 metri alt, cea mai inalta cota din Apuseni, Platoul Carstic Rosia, satele si catunele traditionale de pe platourile carstice Darmis si Zece Hotare din Muntii Padurea Craiului, atelierul mesterului de viori cu goarna din Lazuri de Rosia, atelierul de incondeiat oua de la Dragoteni, Pestera Micula. Suna suficient de convingator?

Platoul Padis

Pentru iubitorii de drumetie montana, exista nenumarate obiective turistice de o inegalabila frumueste in zona turistica Padis, ramura nordica a Muntilor Bihor, din Muntii Apuseni. Exista si un site pe care puteti naviga dupa informatiile dorite: www.padis.ro.

Padis este cea mai cunoscuta zona turistica din Muntii Apuseni, cu altitudinea medie de 1.200 metri, celebra prin relieful carstic in Romania si nu numai, remarcabila prin suprafata, grandoare si varietate de forme. Rivalizand cu cele mai vestite obiective turistice mondiale de gen, aici gasim un imens complex carstic format din pesteri, “cetati”, doline, avene, ghetari, canioane salbatice, ape repezi, rauri care dispar in pamant si reapar la distanta de kilometric in surprinzatoare izbucuri, chei de=o incredibila frumusete, lacuri subterane, cascade, poieni, numeroase puncta de belvedere si creste cu vederi spectaculoase spre vai sis pre depresiunea Beiusului, ori asupra intregului bazin Padis.

Pestera Ghetarul Focul Viu

Ghetarul Focul Viu este o pestera care adaposteste al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara. Tavanul acesteia este spart de o fereastra naturala de mari dimensiuni prin care patrunde lumina care dezvaluie grupuri de stalagmite de gheata. Este recomandat sa se viziteze in jurul amiezii cand razele soarelui ce patrund in pestera prin fereastra creaza un décor feeric, dand scanteieri de foc stalagmitelor.

Traseul nostru

Intrarea in munte

Dupa atatea provocari lansate sa ne hotarim pentru un traseu. Am parasit DN76 / E79 in Sudrigiu, dupa ce am traversat in prealabil orasul Beius. Aici ne-am inscris catre stanga pe DJ763, care la un moment dat lasa in dreapta si drumul care conduce catre Pestera Ursilor – cea mai bogata pestera din tara noastra vezi impresii. Lasam in stanga localitatea Cociuba Mica si Gurani, iar in dreapta Pietroasa. De aici drumul devine tot mai sinuos, apropierea muntelui ofera peisaje tot mai frumoase.

Crisul Pietros (I)

In stanga noastra curge Crisul Pietros. Compania Crisului Pietros si padurea in care am intrat pe o sosea asfaltata impecabil ne-au indemnat la cateva popasuri. Si bine am facut! Am coborit in doua randuri in albia raului unde am ramas muti de tablourile de poveste intalnite.

Pe malul Crisului Pietros erau sute de momai din piatra. Ce sunt momaile? Sunt niste turnulete din piatra, construite de turisti. Eu le-am intalnit pentru prima data in Muntii Retezat, unde se foloseau in scopul “marcarii unor trasee nemarcate”. Aici insa era altceva! Era décor! Era poezie! Ba nu, poveste! Eram intr-o poveste cu multe castele de piatra, o poveste cu printese. Nu am mai intalnit nicaieri folosirea momailor in acest scop decorativ. Sau o fi fost un concurs de construit castele din piatra? Atunci cand vezi aceste constructii inedited, nu poti sa nu te opresti sa admiri capodoperele altora, dar si sa ridici propria constructie. Va recomand si Dumneavoastra daca treceti pe aici, nu goniti cu masina si cautati aceste locuri. Ele sunt mai vizibile la coborire cand esti mai aproape de rau sau va puteti orienta dupa locurile unde au parcat alte masini, care pot fi relativ usor identificate.

Un al doilea loc de popas va recomand cand iesiti din padure si nu aveti cum sa nu remarcati o zona mai stancoasa pe unde apele Crisului Pietros se strecoara ca printr-o menghina. Este Piatra Bulzului, loc marcat si pe google maps. Locul poate fi ales si pentru un popas mai prelungit pe malul raului, aici mai agitat. Imediat dupa aceasta intram in satul de vacanta Boga, pe care acum il traversam in graba ca sa ne indreptam catre Focul Viu unde doream sa stam mai mult si sa prindem momentele cele mai favorabile de vizitare cand razele soarelui cad pe imensul bloc de gheata din prima galerie a pesterii. In satul Boga ne despartim de cursul Crisului Pietros.

Imediat cum depasim satul Boga, soseaua incepe sa urce in serpentine stranse oferind dupa fiecare curba alte si alte cadre superbe. Acum incepe o tema de orientare. Am ales ceva inedit cum va spuneam in preambulul articolului. Am ales sa ajungem la Focul Viu pe un drum nemarcat, pornind de la identificarea pe Google Maps a amplasarii pesterii cu gheata fata de sosea. Am sperat poate chiar sa gasim un marcaj sau fie si un indicator improvizat la marginea drumului care sa ne indice macar unde sa oprim masina si de unde sa continuam pe jos, prin padure, pe carari de munte. Nu am zarit aceste indicia, si era evident ca deja ne deparatam. Am decis atunci sa continuam cu masina pana la Padis.

Platoul Padis

Dupa ce soseaua iese din padure, sus in platou, identificam un drum forestier principal care se lasa in dreapta, bun ca si directive de generala. Aici mai multe indicatoare te orientau catre diferite destinatii din apropiere, Focul Viu nefiind printre ele, inca o dovada ca depasisem ramificatia sau poteca pe care o cautam. Depasim aceasta intersectie si ne indreptam in curbe lente pe Platoul Padis catre Padis. Aici, la Padis, cu ani buni in urma am petrecut doua vacante, de fapt am avut baza de cazare respectiv de campare pentru drumetiile din zona.

Cum am regasit Padisul? Categoric, altfel. Cabana Padis (1.280 m alt.), casutele, magazinul si imensele poieni, nu, nu mai erau asa cum le stiam. Eu am intalnit in trecut o zona foarte populate concentrata in jurul celor mai sus descries, acum aparusera alte repere pe platou si desi turisti erau, am ramas cu un gust mai amar acum in 2017 fata de imaginea Padisului pe care eu o stiam.

Am citit toate indicatoarele, de dragul amintirilor din zona. Am parcurs soseaua pana la iesirea din zona Padis, unde culmea am intalnit politie! Aici se termina si asfaltul, desi DJ763 continua catre Doda Pilii, jud CJ, calitatea drumului fiind una execrabila, si o spune unul care se mai incumeta pe drumuri accidentate, dar aceasta arata in continuare la limita practicabilului.

Ei, da! Si acum? Avem doua optiuni. Sa parcam in Padis si sa urmam traseul marcat catre Focul Viu, dar care era mai lung decat cel pe care as fi vrut eu sa il gasim si in plus, era prea clasic. Sau sa ne intoarcem o bucata pana in zona unde inspiratia imi spune ca o poteca sau un drum nemarcat ar putea duce catre Focul Viu, pe o distanta de deplasare mai scurta.

Catre Barsa

Ne intoarcem pana langa borna kilometrica 27, care marcheaza 7 km distanta de Padis. De aici se forma un drum forestier care zoomand la maxim harta arata ca se apropei cel mai mult de Ghetarul de la Barsa si mai apoi nu ar mai fi mult pana la Taul Negru, Pestera Neagra si Pestera Ghetarul Focul Viu. Fain, frumos, cu rucsacul in spate, Emi si Dan pornesc. In lungul scurtului drum forestier am vazut mai multe urme de ulei de masina, semn ca unii s-au hazardat pe 4 roti pe aici. Drumul forestier se tot ramifica, se ingusta si peisajul incepea sa ridice probleme de orientare. Dealtfel din punct de vedere al orientarii Muntii Apuseni ridica probleme mai serioase decat alti munti care au fire clare de vai spre deosebire de peisajul acestor locuri care fiind carstic presupune si ascunderea firelor de apa subit in subteran. La un moment dat urmam o poteca prin iarba, o poteca putin conturata care ne conduce pana la intrarea in cavitatea neagra a Ghetarului de la Barsa (1.136 m alt.), care este o pestera de tip aven, adica verticala.

Citez de pe alpinet.org: “”Ghetarul de la Barsa reprezinta o retea ramificata si complicata de galerii. Intrarea principala, situata la o altitudine de 1136m, se continua cu o panta puternica, acoperita cu o crusta de gheata permanenta murdara (pericol mare de alunecare - loc foarte dificil) care se intinde pina la vreo 70m de la suprafata, intr-o sala al carei spatiu este fragmentat de numeroase septe de roca suspendate in tavan. [… ]”” La nivelul -70 se decshid mai multe galerii, pestera este active si are cateav cascade. Este neamenajata si vizitarea acesteia se adreseaza doar speologilor. Mai multe informatii aici: http://alpinet.org/main/poteci/puncte_ro_t_ghetarul-de-la-barsa_id_3477. html.

Privind ora, luand in considerare ca nu era nici tipenie de om in padure, iar de aici incolo poteca era si mai slab conturata, desi eram sigur ca duce la Neagra si la Focul Viu, dar si faptul ca nu aveam documentatia necesara cea mai buna pentru genul acesta de explorare, de ghicire, de intuire a potecii corecte, am considerat ca este intelept sa nu ne expunem mai mult si sa ne intoarcem la masina si sa renuntam la vizitarea Pesterii Ghetarul Focul Viu.

Tup in masina si sa vedem cum completam programul zilei. Prima idee era sa revenim in satul Boga sis a citi indicatoarele de acolo.

Satul de vacanta Boga si Crisul Pietros (II)

Satul de vacanta Boga este unul semi parasit. Multe din vilele ridicate aici erau de vanzare. Unele sina earu populate. Am intalnit mai multi turisti in zona. Urmam indicatorul care ne conduce catre o cascada de pe valea Crisului Pietros. Inca un indicator ne arata unde se parasim principalul drum secundar pe care intrasem. Traversam cu masina Crisul Pietros pe un podet. Drumul devine foarte ingust. Mai intalnim cateva vile izolate. Multi drumeti pe aici. Intalnim din noi castelele din pa=iatra in numar mare, unii stateau pe langa ele la un gratar, pe patura, pe iarba, la aer curat. Parcam si noi intr-un loc mai larg si continuam cam 1 km, poate ceva mai mult, la pas, pana la cascada. Cascada nu era una spectaculoasa, in plus firul apei se lasase mult mai jos decat drumeagul forestier tot mai accidentat si ingust, iar coborirea la baza cascadei era anevoioasa prin hatisuri, semn ca nu prea se incumeta nimeni sa coboare in locu, de unde ear cea mai buna perspectiva asupra ei.

Ne-am bucurat de plimbarea relaxanta la umbra padurii, de susurul Crisului Pietros, de momai si apoi ne-am intors la masina. Incotro acum?

Beius, Pestera Meziad

Trecuse cam de multisor ora mesei, asa ca am decis sa ne intoarcem catre Beius, unde am si mancat la Pizzeria Tornado. Inca ma gandesc daca sa scriu despre ea un articol critic cu multe spume, desi parca nu merita sa imi consum resursele, desi pe de alta parte as vrea ca oamenii sa fie informati si sa o evite. Deocamdata sa spun ca de mult nu am mai intalnit o pizza atat de execrabila, la care s-a adaugat o servire sub orice asteptari. Evitati Tornado din Beius!

In orasul Beius insa intalnesti multe indicatoare catre destinatii provocatoare. Cu burtile puse la cale, cu ochii din nou pe ceas, consider ca mai incape ceva in programul nostru de astazi si daca am ratat obiectivul principal Focul Viu si avem posibilitatea sa il inlocuim cu altul de acelasi calibru, atunci sa o facem. Asa am ales sa ne indreptam catre Pestera Meziad, pe care am vizitat-o cu ultimul grup de turisti din ziua respectiva. Pestera Meziad este o capodopera carstica despre care v-am povestit deja aici vezi impresii si pe care va invit sa nu o ratati.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 07.10.17 06:03:24
Validat / Publicat: 07.10.17 06:36:41

VIZUALIZĂRI: 4065 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Crisul Pietros
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

dalumian [07.10.17 06:54:59] »

F. frumos traseul. Noi, din Arieseni am lasat pentru la anu'.

Acum avem si toate datele. ????

Testosu' [07.10.17 07:30:09] »

@Dan&Ema:Inteleg ca nu mai era marcaj pe poteca de la Barsa, trecand pe la superbul Tau Negru, pana laPestera Neagra si mai departe spre intersectia de marcaje ce duc spre Piatra Galbenei, Focul Viu si inapoi spre Glavoi?

Ma surprinde ca nu ar mai fi marcaj. Cand am fost noi acum cativa ani, toata zona Padis/Cetatile Ponorului era foarte bine marcata. Singurul traseu care nu mai era bine marcat, dar care nici nu prea mai era batut de turisti, nefiind asa spectaculos ca celelalte, era cel spre Magura Vanata.

Traseul spre Groapa de la Barsa este recomandat chiar a se face in circuit.

Il poti extinde, functie de cat poti si doresti, cu o raita pana la Focul Viu si faina belvedere peste Poiana Florilor pana la Groapa Ruginoasa, de la Piatra Galbenei.

Dan&Ema [07.10.17 08:19:37] »

@dalumian:

Frumos dar atentie daca va aventurati pe nemarcate sau daca va lasati pe seama inspiratiei experientei.

Din Arieseni sunt posibile multe drumetii.

La fel trebuie grija si responsabilitate si in pesteri in mod deosebit in cele neamenajate. De exemplu la Barsa teoretic se poate intra o bucatica in pestera. Dar fara echipament adevat eu nu mi-am asumat un risc inutil. Mai ales ca eram singuri ca fiii ploii pe acolo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [07.10.17 08:24:11] »

Circuitul Focul Viu - Neagra si toata groapa aia carstica pe drumul marcat l-am facut mai demult mult mai demult. Noi acum am venit dinspre sosea incerca sa gasim o scurtatura. Un drum care nu face parte din traseele clasice din zona Padis Focul Viu.

Potecile clasice sunt banuiesc marcate corespunzator.

Cabana Padis - Cabana Cetatile Ponorului - zona Barsa este banda galbena.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49 [07.10.17 08:56:56] »

@Dan&Ema: Frumoasa drumetie! Ma bucur ca va faceti timp si pentru asemenea locuri, unde natura, inca, e la ea acasa. Nu prea am mai fost in Apuseni de mult timp, ultima oara in 2010, dar perioada armatei (1971) a fost perioada cand am batut Apusenii in multe aplicatii, sau intr-o misiune de trei saptamani pentru identificarea unor posibile poligoane de tragere de artilerie pentru o mare aplicatie in iarna lui 1971.

Nu am o harta la indemana, dar sper ca memoria sa nu ma faca de ras tocmai acum, Crisul Pietros imi aduc aminte ca am trecut pe langa el in zona Pietroasa, Padis si se varsa in Crisul Negru aproape de Beius. In marea aplicatie de care vorbeam am fost in zona pe care ati descris-o, iar la intoarcerea spre Ineu am mers cu masinile de la Rieni, Pietroasa, Padis, Belis, Calatele, unde ne-am imbarcat la tren si ne-am intors prin Huedin, Ciucea, (unde s-a imbarcat o alta coloana), Oradea, Santana, Ineu. In haina de militar am facut intr-un an mai multi kilometri prin Apuseni, decat am facut in haine civile. Si nu regret deloc acea perioada, pentru ca multe din locurile vazute atunci nu am mai apucat sa le revad.

Ajunge cu nostalgia!

Numai bine si calatorii placute!

Dan&Ema [07.10.17 09:07:46] »

@liviu49:

Nu gresesti de loc. Aceasta este zona. Iti amintesti perfect.

Acum de cand exista si acces auto in cateva puncte din Apuseni, parca mediul s-a schimbat. Nu spun ca e rau, nu spun ca e bine. E altfel.

Cand am fost eu prima data la Padis, in anul 1983, Padisul era cabana, erau casutele, erau corturile.

Cand am coborit atunci la Garda la micutul oficiu postal exista un singur telefon cu manivela, in fapt o centrala telefonica la care cereai o convorbire cu destinatarul si asteptai sa iti dea liber pe linia 1 sau 2.

Sincer Padisul mi s-a parut de nerecunoscut. L-am asemuit cu un sat sau o comunitate stramutata. Da, stiu, Padisul nu a fost si nu este sat. Ma refer asa la ce misca acolo la 1200 metri altitudine.

Intr-un timp veneau si yoginii la Padis. Dar asta este alt subiect.

Ma bucur ca am batut aceeasi zona. Recunosc ca eu nu am facut-o in haina militara. Sau nu acolo.

Multimesc de vizita si iti urez numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [07.10.17 09:08:17] »

@Dan&Ema: Minunate trasee si intradevar o zona inca asa cum spune @liviu49 unde natura e la ea acasa. Felicitari, votat cu mare drag.

Zoazore [07.10.17 09:22:05] »

@Dan&Ema: Am mai văzut castelele ale și la alte articole despre zonă și chiar mă-ntrebam ce-i cu ele! Acum, dacă si voi ați făcut unul... e ca și când ai pus o ștampilă AFA!

Înțeleaptă hotărârea de a nu continua drumeția!

Dan&Ema [07.10.17 09:24:50] »

@mishu:

Natura este inca prea putin afectata de prezenta omului in zona. Si asta e bine. Acum citind ecouri ale altori user-i care au mai fost pe acolo mai de curand sau nu, parca imi pare rau ca nu am insistat sa caut marcajul care ar fi trebuit sa fie pe undeva pe aproape de gura pesterii de la Barsa. Si cred ca am grresit, m-am uitat intre timp pe harta si am vazut ca circuitul Groapei Barsa este marcat cu punct galben, iar punctul cel mai potrivit de plecare in traseu este zona de campare Glavoi, dar noi nu am cautat drumul clasic care merge catre focul Viu si se ramifica si la celelalte obiective numite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [07.10.17 09:34:40] »

@Zoazore:

E greu sa iei decizii, stop sau hai mai departe! Ceva te trage intr-o parte, altceva in cealalata. Imi doream mult sa revad Taul Negru si Focul Viu. Cand am fost prima data la Taul Negru aproape ca rea sa trec pe langa el, asa de negru si de incadrat de copaci este!

Ce ma roade este ca ori nu s-a mai intretinut marcajul langa intrarea in Prestera de la Barsa, ori am fost atat de aproape sa gasim primul marcaj, caci practic la gura pesterii intrasem in traseul clasic. Probabil era mai incolo dupa zona de poteca prin ierburi de la gura pesterii. Daca as fi gasit un singur marcaj, continuam sper taul Negru, Pestear Neagra si apoi Focul Viu.

Multumesc de lectura, hai te plictisesc cu ale mele.

Cu castelele alea nici eu nu stiu de unde o fi aparut initiativa si daca insemana ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu' [07.10.17 09:39:28] »

@Dan&Ema: Natura este, din pacate, ca in mai toate zonele din tara noastra afectata. Si aici au fost defrisari masive.

Platoul carstic "Lumea Pierduta" cum era/este denumita acea zona dintre Paraul Sec si Paraul Ursului, din spatele Cabanei Cetatile Ponorului, cu Avenul Gemanata si Avenul Negru care era un peisaj desprins parca din Twin Peaks, numai are acel aer misterios, facandu-se taieri masive in acea zona.

La fel in zona Platoului Padis, iar daca mergi spre Saritoarea Bohodei, se observa acelasi lucru: defrisari masive.

Zoazore [07.10.17 12:10:09] »

@Dan&Ema: Ce-ți veni? Cum să mă plictisești! Tu vezi-ți de scrieri, după ce mai colinzi, că pe mine nu mă plictisești!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.10.17 12:31:54] »

Groapa Barsa e foarte interesantă, e o zonă foarte carstificată: pe nici 2 kmp sînt peste 150 de doline (adică mici depresiuni carstice, care trădează prăbușiri în masa calcarelor de dedesubt), 17 peșteri (din care sistemul Neagră - Zăpodie e printre cele mai lungi din țară, peste 10 km) și 12 pîraie, fiecare se pierde în calcare, ele curg paralel, de-a latul „gropii”, și se adună toate în Izbucul Galbenei. Plus fantomaticul Tău Negru, pe care, dacă nu ești atent, îl poți rata: e o oglindă întunecată de apă, ascunsă de brazi, care nu oglindește niciun petec de cer, de aceea nimic nu îți atrage atenția să privești în direcția sa.

Pe descrierile mai vechi ale traseului sînt și avertizări în privința unor vechi puțuri pentru exploatarea bauxitei, acoperite cu lemn care putrezește în timp. Deci e bine să nu se părăsească poteca, pentru că nu se știe starea acestor acoperiri. Eu, la fața locului, nu am văzut niciun astfel de puț, dar cine știe cum mai arată acum și cu ce, sau dacă, mai sînt acoperite.

Traseul nu e marcat cu punct galben, ci cu bandă galbenă. Punct galben are devierea spre Peștera Zăpodie, pe unde ați venit voi dinspre șosea. Banda galbenă vine dinspre Bălileasa și merge spre Focul Viu. De fapt, cum ai zis și tu, pe aici era cel mai scurt: urcînd pe asfalt spre Padiș se face dreapta la cantonul Scărița, spre Glăvoi. Drumul cred că este încă de macadam. Pînă în valea unde sînt corturile, macadamul străbate mai întîi o altă vale (o uvală, adică depresiune carstică întinsă), Uvala Bălileasa, ciuruită de mici doline în care au crescut molizi, și străbătută de oi și cai. De aici, la dreapta, pleacă banda galbenă care ajunge la Barsa etc.

Niște hărți bune (pentru turiștii obișnuiți, nu la nivel militar), inclusiv în ce privește calitatea și claritatea tiparului, sînt cele Erfatur-Dimap. Harta Padișului au scos-o prima dată în anii 90, și de atunci tot trag ediții, căci se vinde pe la toate tarabele din zonă. De cîțiva ani cică au și app pentru telefon.

Și Zenith maps, în seria Eco România, au harta Padișului. Pe asta nu o am, am altele de la ei, și sînt foarte practice, pe hîrtie plastifiată. Dacă cele de la Erfatur încep să se rupă după cîteva deschideri, astea sînt ultra-rezistente.

Dan&Ema [07.10.17 12:32:43] »

@Zoazore:

A propos de colindat. Ieri Denisa a fost invitata de niste vecine sa plece impreuna cu colindatul prinoc

Zoazore [07.10.17 12:43:56] »

@Dan&Ema:

cu colindatul prinoc

prin... ce?

Dan&Ema [07.10.17 13:06:26] »

@Zoazore: bloc

Dan&Ema [07.10.17 13:09:06] »

@abancor: ????

Zoazore [07.10.17 13:25:41] »

@Dan&Ema: Aaa, face antrenament pentru Crăciun?

elviramvio [07.10.17 19:32:28] »

@Dan&Ema:

Super!!!

Dan&Ema [07.10.17 22:41:43] »

@elviramvio:

Sarut mana!

ANILU [08.10.17 14:53:27] »

@Dan&Ema: Frumos traseu și foarte interesant. Citind pe unde mai colindă unii ca tine ne mai vin și nouă idei.

Inginereasca construcția "momailor"

În poza 1 am văzut că ai prins și o "momaie " vie ????

Felicitări pentru excursie.

Toate cele bune.

Dan&Ema [08.10.17 15:10:04] »

@ANILU:

Cea vie era verde alb rosie. Adica in culorile astea vorbea. Am luat-o din spate de cateva ori si am selectat o poza prezentabila si decenta pt AFA. Arata mult mai bine din spate. Alte pozitii, zoomuri nu va dau.

Concentrati-va pe cele ingineresti!

Daca v-au placut ideile, puneti-le in practica.

Pana atunci pregatim provocarea din Tara Luanei.

Te mai astept pe carari de munte si in Piata Victoriei!

Multumesc de lectura! Numai de bine!

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu' [08.10.17 19:19:13] »

@Dan&Ema:

Cascada nu era una spectaculoasa, in plus firul apei se lasase mult mai jos decat drumeagul forestier tot mai accidentat si ingust, iar coborirea la baza cascadei era anevoioasa prin hatisuri, semn ca nu prea se incumeta nimeni sa coboare in locu, de unde ear cea mai buna perspectiva asupra ei.

Inteleg ca nu Cascada Oselu (Schmidl) a fost cea vizitata si nici Cascada Bulbuci care sunt tot langa Boga, ci alta cascada.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [08.10.17 19:51:48] »

Nu, niciuna din cele 2. Intr-o poza atasata este indicatorul urmat.

PS

La ecourile tale este blocat butonul “raspunde”.

Denisa13 [10.10.17 16:30:15] »

Frumos traseu, frumoase poze.

Dan&Ema [10.10.17 19:51:02] »

@Denisa13: ????????

ioana5 [04.10.18 20:53:44] »

Cum a fost prin Codru Moma? Copil, mergeam cu tatăl meu să vedem ruinele cetății și monumentul vânătorilor de munte căzuți acolo prin 1942 (cred) - printre care și membri ai familiei. Ați ajuns pe acolo? Că noi vrem să mergem la anu', prin aprilie-mai.

webmasterX [15.11.20 13:01:47] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin zona Padiș» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Drumeții în Apuseni]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, Denisa13, elviramvio, ioana5, liviu49, mishu, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Padiș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085526943206787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1