ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Un muzeu unic in tara noastra – Muzeul National al Politiei

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu ma asteptam ca Targovistea sa gazduiasca Muzeul National al Politiei Romane! Am citit despre acesta pe AFA si i-am pus gand de vizita. In drum spre Pensiunea Casa Piscul Lupului vezi impresii si inainte sa servim un cheesecake de exceptie cu fructe de padure, intr-un loc foarte drag noua, la Millenium vezi impresii, am facut planuitul popas la acest muzeu.

Adresa si parcare

Calea Domneasca 185 Targoviste este adresa Muzeului National al Politiei Romane. Va recomand sa parcati in dreptul stadionului Chindia, aflat in dreapta, pe strada perpendiculara pe Calea Domneasca, inainte de zona muzeelor, cum vii dinspre Bucuresti.

Am trecut pe langa fostul Tribunal, astazi Muzeul de Istorie (la nr. 189) si am intrat in curtea urmatoare, unde este fosta Prefectura, astazi Muzeul de Arta. Undeva in spatele curtii este muzeul nostru, o cladire alba, cu un etaj.

Despre muzeu

Muzeul National al Politiei Romane este unicul muzeu cu acest profil din tara noastra. A fost inaugurat la 7.07.2000. Este fosta Casa a Coconilor ridicata de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1701 pentru a servi drept locuinta fiilor sai. Mai tarziu, in secolul al XIX-lea aici a fost gazduita Ocarmuirea Judetului si mai apoi Muzeul de Etnografie. Cladirea este construita in stil neoclasic si pastreaza si vechile beciuri.

Muzeul prezinta etapele de dezvoltare ale Politiei Romane, oglindind drumul parcurs de aceasta institutie pe plan national, dar include si o zona rezervata sectiunii internationale.

Vizita

Mai intai admiram cateva desene tematice realizate de copii. Salile cu exponate se afla la etajul cladirii. Circuitul este deschis cu sala dedicata Agiei, prima institutie politieneasca de la noi, aparuta la cumpana veacurilor XVIII – XIX. Sunt expuse aici uniforme de aga si dorobanti, arme si documente. Am vazut pistoale cu cremene, revolvere.

Se continua cu perioada principatelor, apoi cu cea interbelica. Mai multe documente intre care ordine de ridicare sau urmarire si pasapoarte se pot gasi aici. La inceputul secolului al XX-lea femeile nu aveau voie sa calatoreasca in lume neinsotite de barbati, astfel ca pasapoartele puteau avea fie poza unui barbat daca apartineau unui barbat sau poza unui barbat si al femeii acestuia, daca apartineau unei femei. Ceva similar cum astazi copiii pot iesi insotiti numai de parinti. Exceptiile de rigoare existau si atunci ca si acum.

In vitrine si pe pereti gasim documente si informatii interesante din istoria politiei, pistoale si pistoale mitraliera.

Din perioada comunista nu lipseste AK7, o arma construita de rusul Kalasnikov si testata in conditii vitrege de iarna siberiana, de desert si calcata cu tancul la incercari.

Un spatiu larg ilustreaza activitatea politiei in perioada contemporana, fiind expusa si o motocicleta a Politiei Rutiere.

In ultima sala sunt exponate reprezentand politiile din alte tari, in special uniforme si arme. Nu lipseste nici insigna de serif american.

Pe holul central este prezentata statuia in bronz a domnitorului Alexandru Ioan Cuza si povestea politistului psiholog, antropolog, (si sculptor) Cantemir Riscutia, care l-a prins pe temutul Rimaru, violator si criminal temut din anii ’70. Admiram la sfarsitul vizitei din incinta muzeului un “curcan”, simbolul uneia din promotiile scolii de ofiteri de politie.

In curte sunt expuse aliniate mai multe scaune auto cu centuri de siguranta, in dreptul fiecaruia fiind atasata o poveste referitoare la un accident si rolul centurii in acea situatie.

Pretul biletului de intrare este de 5 lei / persoana. Tura de vizitare benficiaza de ghidaj competent si placut.

Muzeul este deschis de marti pana duminica intre orele 9 si 17.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 26.06.17 22:17:03
Validat / Publicat: 26.06.17 23:09:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 2658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 alte arme din sec XIX
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48100 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[27.06.17 08:23:29]
»

@Dan&Ema: Superb! Lăudabilă inițiativa deschiderii acestui muzeu! Și mai frumos: porumbeii în vizită la curcani (sau la copoi?) Aici ar trebui să aduceți și copilașii într-o zi!

cloverina
[27.06.17 08:37:10]
»

Muzeul de Artă este noul "trend" în materie de fotografii de nuntă, toate cuplurile făcându-și poze în camerele lui somptuoase. Noi, prin prisma profesiei lui, am râs și am zis că vom face ședința foto în Muzeul Poliției.

Mă bucur atât de mult când văd că lumea îmi vizitează orașul natal Să mai veniți!

tata123 🔱
[27.06.17 10:49:25]
»

@Dan&Ema: Este un muzeu deosebit în peisajul muzeal românesc unde am apreciat mai ales exponatele din secolul al XIX-lea, dar și colțul dedicat comisarului criminalist Dumitru Ceacanica.

Așa cum am precizat în articolul meu de acum câțiva ani aș adăuga câteva muzee având o tematică asemănătoare: Muzeul Poliției de Frontieră de la Giurgiu, Muzeul Agentului de Poliție de la Câmpina, Muzeul Jandarmeriei Române din București sau Muzeul Pompierilor din Foișorul de Foc - toate ne prezintă apariția, evoluția și rolul acestor apărători ai legii, ai oamenilor în general.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[27.06.17 17:33:58]
»

Dane, ce să-ţi spun? Habar n-aveam că există aşa ceva. Uite că mai aflăm şi noi, ăştia "mai copţi", (ca să nu spun mai în vârstă, pentru că noi nu ne simţim aşa alături de voi, ăştia micii).

Este lăudabilă iniţiativa Poliţiei Române că s-a îngrijit să facă acest muzeu. Şi unde?! În Casa Coconilor, a copiilor lui Brâncoveanu, adică, de care acesta s-a îngrijit să le facă "cuib".

Dacă am să ajung prin zonă, sigur voi merge să văd acest muzeu.

Felicitări! Am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[27.06.17 18:17:57]
»

Mai întâi am privit pozele. Mi-au stârnit curiozitatea şi am trecut la text. Concis şi la obiect. Simplu si eu: votat

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.06.17 23:28:18]
»

@Zoazore:

Un muzeu fain. Bine ca nu au impuscat porumbeii la cate arme aveau in dotare!

Poate fi interesant si pentru copii, cred, ai dreptate. Acum nu stiu daca parerea adultilor coincide cu a copiilor!

Povestile din jurul centurilor de siguranta erau impresionante .....

Imi place curcanul ala alb la nebunie!

Multumim de vizita si de comentarii!

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.06.17 23:33:37]
»

@cloverina:

Foto de nunta in muzeul politiei ar fi inedit. De ce nu? S-ar putea folosi si unele uniforme sau insigne, si ar deveni chiar interesant. Uite asa dintr-o vorba doua se pot naste idei geniale. Daca se duce vorba si obieciul si ajungi milionara, sa iti amintesti ca eu am apreciat ideea.

Targovistea si Dambovita o vizitam des pentru ca jumatate din Dan&Ema are radacini la Nucet. Asa ca sunt multe motive sa tot revenim in Targoviste.

Mai povestesc curand de Targoviste,

Multumesc de aprecieri si de vot, salutari la Targoviste, numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.06.17 23:38:18]
»

@tata123:

Apreciez mult acest muzeu si ma bucur ca AFA mi-a deschis calea catre el.

Multumesc de completari, iata o lista de alte muzee de aceeasi orientare, de unele recunosc ca nu stiam.

M-a frapat ca Muzeul National de Politie este la Targoviste si nu la Bucuresti, mai ales ca Targovistea nu stiu sa aiba o traditie anume, niste personalitati in aceasta meserie. Poate ma insel.

Oricum remarcabil muzeu! Merita vizitat!

Multumesc de vizita! Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.06.17 23:42:17]
»

@doinafil:

Mergeti sa vizitati acest muzeu! Este foarte bine structurat si ghidajul ii da valoare. Intelegi altfel ceea ce vezi!

Si daca ajungeti la Targoviste, nu va veti plictisi nicidecum, caci in vecinatate sunt numai obiective unul si unul.

Multumim de vizita si de comentarii. Ramaneti sanatosi, ne plac colegii nostri mai copti si mare lucru daca noi ne vom coace vreodata, noi astia mai verzi! Ma laud singur cu culoare ecologistilor!

Sarut mana! de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.06.17 23:44:20]
»

@Michi:

Inginereste...

As fi putut povesti mai mult si atasa mai multe poze, dar am vrut sa starnesc interesul si sa invit curiosii la fata locului!

Am ramas cu o impresie foarte buna despre acest muzeu.

Sarut mana!

Sanatate si ganduri de bine de la noi!

cloverina
[27.06.17 23:45:29]
»

@Dan&Ema: Glumiță (și nu prea...): cum adică nu avem personalități remarcabile în domeniu? Păi șpagă ca la Argeș și Dâmbovița rar vedeai. Asta în anii în care era la ordinea zilei Să zicem că am evoluat... nițel!

P. S.: am venit în 2008 de la Paris până în Târgoviște. Nu ne-a oprit nimeni, niciun echipaj de poliție... În Dâmbovița am fost opriți pentru un control "de rutină". Remarcabil!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.06.17 00:14:04]
»

@cloverina:

webmaster26
[02.07.17 15:31:48]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Național al Poliției Române, TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.07.17 15:42:13]
»

@webmaster26:

confirm

webmaster
[02.07.17 18:47:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.07.17 21:46:55]
»

@webmaster: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cloverina, Dan&Ema, doinafil, Michi, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Poliției Române:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085344076156616 sec
    ecranul dvs: 1 x 1