ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Alba Iulia – Sport la Cetate!

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu, nu este vorba de o comeptitie sportiva, care se desfasoara la Stadionul Cetate din Alba Iulia. Cetate se numeste intr-adevar stadionul municipal din Alba Iulia, unde candva se organizau meciuri de Divizia A, alias Liga I, la fotbal. Eu va povestesc despre ce sport am practicat eu si Emi in Cetate, chiar in Cetate, sau mai mult in jurul ei.

Alba Iulia este o cetate fascinanta! V-am povestit deja multe in acest sens aici vezi impresii, articol cu prelungire (sau cu o parte a doua) reprezentand turul ghidat al Cetatii

In preumblarile noastre pe timpul turului ghidat am vazut multi turisti si localnici care pedalau prin cetate. Astfel am ochit si noi posibiltatea de a da la pedale si ne-am gandit ca poate, daca vom avea timp si chef, vom face putin sport in acest fel inedit de a …. vizita cetatea. Si iata ca s-a ivit momentul!

Startul

Ne-am interesat de unde se inchiriaza bicicletele de agrement. Sunt doua posibilitati, atentie a nu se confunda! Inchirierea propriu-zisa de biciclete, in sensul real al acestui cuvant (adica pe 2 roti), care se poate face din mai multe puncte situate in afara Cetatii, putand a se prelua bicicleta de la un asemenea centru si predand-o la altul sau la acelasi, sau, a doua varianta, cea la care ma voi referi eu in continuare, anume plimbarea cu o bicicleta dubla, scuze dar nu stiu cum se numeste vehiculul. Este o “bicicleta” pe 4 roti, cu doua locuri normale pentru adulti sau copii mai mari, la pedale, si inca 2 locuri pentru copii mici. Cele doua locuri principale au intre ele si o frana de mana. Cele doua locuri de copii sunt situate in fata ghidonului si sunt cu adevarat pentru copii ceva mai mici, intrucat exista limita de greutate pentru asezarea pe acestea.

Bicicleta beneficiaza de o harta care prezinta traseul amenajat, adica pista de biciclete, pe care nu ai voie sa o parasesti. Pista masoara 3 km lungime. “Bicicletele” se pot inchiria pentru o ora la tariful de 35 lei sau pentru jumatate de ora la cel de 20 lei. Am intrebat daca apucam sa facem un tur complet de cetate in 30 minute, ni s-a spus ca nici gand, sa ne uitam cand suntem la jumatatea timpului si sa o luam inapoi pe unde am venit.

Dar ce are povestea asta cu obiectivele turistice? Pai are, pentru ca doream sa vizitam cetatea pe perimetrul sau, sa ii vedem cele 7 colturi, bastioanele si ravelinurile si cat mai multe din cotloanele sale.

Turul exterior al Cetatii Alba Carolina

Punctul de pornire este pe strada Mitropolit Alexandru Sterca Sulutiu sau ca sa fie mai explicit in fata Colegiului Academic sau in partea stanga a Universitatii 1 Decembrie, langa Parcul Universitatii.

Pista este pavata sau asfaltata si marcata cu culoarea grena.

Viram obligatoriu stanga de la locul de start, pe strada Mihai Viteazul, peste Via Principalis si iesim prin maiestuoasa Poarta a III-a, pe la Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan si prin Poarta a II-a. Acest segment de traseu l-am descris in turul ghidat ala Cetatii. De aici ne inscriem in coborire pronuntata pe straduta care duce spre Aleea Sf. Capistrano. Acesta este denumirea drumului care urmeaza zidurile cetatii de la Poarta a II-a catre nord. Depaism mai intai Bastionul Sf. Capistrano si ajungem intr-o zona larga. Traseul nostru lasa in stanga Gradina romana, si in dreapta Ravelinul Sf. Capistrano. Primul unghi ascutit este in coltul de nord-vest al cetatii in dreptul Bastionului Sf. Elisabeta, situat in apropierea Portii a VII-a. Urmeaza din nou o zona mai larga in dreptul Ravelinului Sf. Elisabeta.

Ne uitam pe ceas, ne uitam pe harta, si incepem sa speram ca ne vom incadra cu un tur complet al cetatii in 30 minute, asta daca nu ne vor lasa puterile pe parcursul pedalarii. Am hotarit sa ne dozam efortul si sa pedalam pe rand pe segmentele de drum drept sau la vale si sa muncim in tandem la deal. Trecem repede si de urmatorul unghi ascutit, Bastionul Sf. Carol. In aceasta zona este permis si accesul auto, fiind amenajate si doua parcari. In dreptul urmatorului unghi obtuz sau largiri a caii de acces, avem in stanga Biblioteca Battnyaneum si Gradina Japoneza. Pe dreapta este Ravelinul Sf. Carol.

De aici peisajul incepe sa semene cu unul cunoscut. Suntem langa Bastionul Sf. Mihai, de unde am inceput cu o zi in urma turul ghidat propriu-zis al cetatii. Asta inseamna ca dincolo de zidul exterior trebuie sa fie Parcul Unirii. In dreapta depasim Ravelinul Sf. Mihail, iar de aici incolo, putem afirma ca am trecut de jumatatea traseului nostru perimetral. Drumul se numeste din acest punct Aleea Sf. Eugeniu. Opus ravelinului prezentat sunt Parcul Regina Maria si Poarta a IV-a, prezentata mai pe larg in articolul de ansamblu. Urmeaza consecutiv la distanta mica intre ele Poarta a V-a si Poarta a VI-a. Trecem pe sub podurile ce conduc spre ele si intram in unghi ascutit in dreptul Bastionului Trinitarienilor. Marim strocul si lasam in viteza, in dreàpta noastra Ravelinul Trinitarienilor si mai facem o curba stransa la stanga langa Bastionul Sf. Stephani. Ne desfasuram acum in alta zona cunoscuta noua din ziua anterioara, cand am vizitat Traseul celor trei fortificatii vezi impresii.

Trecem pe sub podul ce leaga Platforma de Artilerie de Ravelinul Sf. Francisc si Paola si de Locul Supliciului. Suntem in sudul cetatii in forma de stea. Incepem sa resimtim efortul. Urmam un unghi perfect drept. In interiorul acestuia se gaseste Bastionul Sf. Eugen si spuerbul Bastion al Sasilor vizitate anterior.

De acum se remarca inconfundabilul pod al Portii a III-a, unde are loc schimbarea garzii. Trecem pe sub acesta si dupa colt, la stanga, avem o placuta surpriza sa intalnim un mic bazin cu pesti, situat in aer liber.

Am inchis circuitul in stea, dar nu am terminat de pedalat. Urmeaza partea cea mai anevoioasa. Urcam in unghi strans abrupt prin Poarta a II-a si pe la Obelisc. Greu acest penultim urcus! Traversam de voie podul Portii a III-a si apoi mai avem inca un hop in panta ascendenta pana la locul terminus al plimbarii noastre, care coincide cu cel de pornire. 29 minute!

Concluzie

O tura frumoasa, in care va testati muschii de la picioare dand la pedale, dar mai ales vizitand locuri noi de jur imprejurul Cetatii Alba Carolina. O cetate care ne-a ramas la suflet, pe care am indragit-o, si o iubim si o vom iubi! Si vom reveni!

Pe parcusrul pedalarii nu am facut popasuri de descalecare si nu am fotografiat, ci am filmat cu camera video in mersul mai zgaltait asu mai lin al bicicletei. Multe din imagini s-ar fi repetat oricum, pentru ca ele au fost atasate in turul ghidat, articolul cel mai reprezentativ care merita sa cuprinda pozele.

Pe traseu am intalnit mai multe pub-uri, care poate merita vizitate, dar noi aveam alta tinta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 06.08.16 23:31:36
Validat / Publicat: 07.08.16 01:41:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1675 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

calatorul [07.08.16 01:48:02] »

Oi fi nimerit si eu odata la primul vot? Multumim pentru relatare si la cat mai multe aprecieri favorabile.

Dan&Ema [07.08.16 07:41:22] »

@calatorul - multumesc

Zoazore [07.08.16 09:33:54] »

@Dan&Ema - 11, că nota asta o meriți! Eu, dacă m-ar fi întrebat cineva, aș fi început de la sosire spre plecare, dar... eu sunt eu!

krisstinna [07.08.16 09:47:40] »

@Dan&Ema - Măi, am fost și noi săptămâna trecută acolo, am revenit după mulți ani, a fost superb totul.

Dar, după 4 ore de cetate am observat bicicletele dar și ”trenulețul” colorat. Era prea târziu, nu mai aveam timp. Cu siguranță că prichindeii ar fi fost încântați.

Poate va exista o dată viitoare, nu știu.

Cert e că a meritat din plin efortul, am revăzut singurul oraș din România care nu pare a fi în România, am descoperit lucruri noi și interesante, am făcut poze cu minunatele statui care mi-au încântat ochii.

Felicitări Dan, vă pup!

Zoazore [07.08.16 09:50:36] »

@krisstinna - Și noi când vedem ce-ați văzut voi? În rezumat, desigur!

krisstinna [07.08.16 09:58:56] »

@Zoazore - Draga mea, la date istorice și tehnice sunt varză!

Cum să scriu despre ceva care necesită aceste amănunte?

Cât despre ”văzut”, te asigur că vei vedea câteva poze interesante, tu, live, cât de curând.

Și acolo am avut câteva peripeții, ne-am amuzat când ”am pierdut” unul dintre copilași, am trimis alți trei în căutarea lui. Părinți un pic anormali , dar cu chef de distracție.

Și, normal că ”m-am împrietenit” cu gărzile, altfel nu puteam face poze cu ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore [07.08.16 10:01:59] »

@krisstinna -

Și acolo am avut câteva peripeții, ne-am amuzat când ”am pierdut” unul dintre copilași, am trimis alți trei în căutarea lui. Părinți un pic anormali, dar cu chef de distracție.

FĂRĂ date istorice, că pe-astea le-au scris deja alții! Scrie despre peripeții, câ simt nevoia ”sâ mâ râd”

Dan&Ema [07.08.16 15:27:24] »

@Zoazore:

Important e sa ne intalnim la jumate. Bine ca nu am spart articolu in 2 ca luam un 7 si un 4.

Dan&Ema [07.08.16 15:31:03] »

@krisstinna:

Superbe statuile si toata cetatea. Si totusi e in Romania! Astept povestirle tale.

Radu Tudoran [07.08.16 18:28:03] »

Din momentul in care pedalezi cu drag si cu draga (de sotie bineinteles) pe tandem s-a dus si umbra de independenta.

Cel mai mult imi place sa hoinaresc cu bicicleta. Dar intelegi de ce.

Dan&Ema [07.08.16 18:51:06] »

@Radu Tudoran:

Eu cred ca-ti place sa hoinarasti. Restul sunt detalii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, Radu Tudoran, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067594051361084 sec
    ecranul dvs: 1 x 1