ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Azi – Superba TAMINA

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Programul zilei de azi:

7 – desteptarea si mic dejun; 8 – dam cheie la masina; 11 – pornim in bocanci; 12:30 – 13 Superba Tamina; 14:30 – adidasi si cheie la masina; 16:30 dus pe cinste si cina doua - trei felii de pizza; 17:30 – un tenis pe cinste pana nu se mai vedea celuloidul; 19:30 dus pe cinste si bagat articol AFA. O zi minunata! In cele ce urmeaza va povestesc despre Superba Tamina.

Acces

Bucuresti – DN1 – Ploiesti – iesit pe DJ101R prin Breaza si revenit in DN1 inainte de Comarnic - Predeal – DN1 - Timisu de Sus; circa 2,5 ore. La intoarcere pe DN1 Pana la Ploiesti, apoi via A3 pana in Bucuresti; 2 ore si putin.

Unde sa parachezi pentru intrarea in traseu? La mica distanta dupa ce iese din Timisu de Sus urmeaza o curba la stanga cu banda suplimentara de avarie, unde s-ar putea parca, desi nu e solutia cea mai buna; dar daca mai avansezi 100 metri cu viteza mica vei vedea un indicator de traseu montan tip sageata in dreptul caruia poti iesi dreapta din soseaua asfaltata. Aici incepe drumul forestier Tamina, care este inchis circulatiei auto si barat. Inainte de bariera este locul ideal de parcare.

Indicatii de traseu

Care traseu? Timisu de Sus – Cascada si Canionul Tamina

Durata: 1 – 1,5 ore la urcare; ca. 1 ora la coborire

Dificultate: usor

Este posibila traversarea canionului? Da. Si dureaza circa 20 minute pe indelete.

Marcaj: Banda albastra, foarte bun

Se poate urma drumul forestier care urca mai lent dar e putin mai lung sau se pot urma scurtaturile marcate care taie curbele largi ale acestuia. In punctul de ramificatie catre cascada si canion, este acum un indicator clar care marcheaza iesirea din drumul forestier catre iesirea / intrarea in canion.

Altitudine destinatie 1100 metri. Altitudine pornire 800 metri.

Descrierea traseului

La intrarea in traseu, la marginea soselei, langa indicatorul banda albastra si inaintea barierei de la intrarea pe drumul forestier este un panou de avertizare / informare ca zona este frecventata de ursi. Nu este ceva de speriat insa. Nu cunosc / nu am auzit de niciun turist atacat de urs pe acest traseu, care este unul destul de circulat in weekend, chiar daca de departe nu atat de “bulevard” ca la “Sapte Scari” vezi impresii. Preventia este insa obligatorie, agatarea unui fluier de gat si vorba multa la drum sunt o solutie. Pana la urma ne deplasam prin habitaclul natural al ursilor, dar este de stiut ca acestia Evita sa iasa in calea turistilor daca ii simt sau ii aud.

Imediat dupa bariera traversam podul de piatra peste raul Timis si urmam drumul forestire in urcus lin. Este la optiunea fiecaruia daca vrea sa urmeze drumul forestier care este mai lung si mail in sau scurtaturile marcate foarte bine cu banda albastra, care fie spus sunt accesibile fara efort prea mare. Noi am ales la urcare o singura scurtatura, iar la coborire mai multe.

Traseul este placut si datorita faptului ca urca lent si prin padure. In cateva locuri, unde o mana nevazuta a deschis perdeaua ramuruilor de copaci, se deschid perspective minunate catre Muntii Bucegi si Muntii Postavaru. Poze!

La un moment dat, in dreapta drumului se vede un pinten semet de calcar intr-un loc unde padurea se rareste. Acolo e destinatia noastra. In drumul forestier a fost instalat un indicator sageata catre canion care marcheaza locul unde se iese ferm din forestier catre dreapta si se continua pe poteca. Drumul forestier continua insa sa urce, marcat cu banda albastra catre Cumea Pietrei Mari, dar de data nu urmam acest traseu.

Imediat poteca ce urmam in dreapta se bifurca in trei intr-o poienita. Urmam poteca ce coboara destul de abrupt vreo 200 metri cu atentie sa nu alunecam pe pietrele si radacinile umede la baza pintenului calcaros si inalt.

Aici un parau cu apa cristalina iese din canion dupa ce s-a aruncat in cateva cascade intre peretii de stanca si ne povesteste ce fain e acolo in canion.

Temperatura scade cateva grade intre peretii semeti de calcar ai canionului, luminozitatea scade si ea semnificativ, intram intr-o lume misterioasa si dam drumul la doza de adrenalina.

Canionul si Cascada Tamina

Cascada Tamina este situata la cota 1.100 metri in Masivul Piatra Mare. Sunt de fapt 5 cascade inseriate, cea mai mare fiind inalta de 10 metri. Adancimea canionului este de 50 metri, iar latimea este de 1 – 2 metri. Traversarea canionului se poate face cu atentie si cu echipament corespunzator. Necesar bocanci. Atentie sa nu aluneci pentru ca orice pas gresit poate fi fatal. Pentru traversarea canionului sunt amenajate cateva scari, prima din lemn, care se poate si ocoli, urmatoarele metalice ancorate in peretii de calcar.

Mi-a placut foarte mult sa traversam acest canion, e drept ceva mai scurt decat fratele lui mai mari aflat pe o vale paralela la “Sapte Scari”. Mi-a placut insa ca nu este aceeasi aglomeratie. Mi-a placut si ca se poate traversa in ambele sensuri. Mi-a placut scara de deasupra cascade mari. Atentie! Scarile sunt destul de vechi si trebuie s ava asigurati la fiecare pas ca avansati sigur. Dupa ce am urcat scarile de la iesirea din canion catre intrarea in acesta si ne-am intors privirea catre canion, am ramas cu o imagine superba a peretilor de stanca apropiata, a scarilor metalice dar si cu un singur unhi prin care soarele razbate in canion privit de sus.

Locul din aval de cascada se mai numeste Ursarie, datorita popularii acestuia cu multi ursi, repet nu au treaba cu turistii, daca turistii nu au treaba cu ei.

Poteca urca apoi 100 metri si ajunge in punctul unde am fost mai devreme cu bifurcatia in trei.

Punctul de belvedere

De la intersectia de poteci vom urma acum poteac dintre cea pe care am coborit si cea pe care am urcat. Aceasta urca circa 200 de metri destul de pieptis in trepte de piatra si pe radacini de copac pana in varful pintenului calcaros de unde se deschide o perspectiva magnifica. In fata haul este marginit de cabluri metalice.

Privirea noastra se desfata cu conturul inconfundabil al abruptului prahovean al Bucegilor cu Piatra Arsa – Jepii Mari – Jepii Mici – Caraimanul – Costila – Moraru cu ai sai Colti si Bucsoiul care ascunde in spatele sau Varful Omu. Mai la dreapta avem o imagine impecabila a crestei de dinozaur a Pietrei Craiului, si ea inconfundabila si spectaculoasa pana la infinit! Si mai la dreapta Postavaru cu a lui cutie paralelipedica din varf. Poze! Ce vrem faina! Dupa sufletul nostru! De poveste! De vis! Ba nu! Real! Adevarat! Poze!

Coborirea

Revenim cu grija in intersectia de poteci si apoi in drumul forestier unde luam pauza de sandvisuri si napolitane cu cioco. Cam jumatare de ora am stat locului.

La vale, oameni buni! Picioarele au mers si mai bine la vale. Talpile bocancilor au batatorit de data aceasta scurtaturile. In 50 de minute am ajuns la baza traseului la masini.

Darius, Oana, Florin, Catalin, Emi si subsemnatul si-au luat “la revedere” si se gandesc la urmatoarea revedere.

Revedere si cu muntii nostri dragi, cu natura in forma ei pura, cu dragoste, admiratie si respect pentru ea, Mama Natura.

Am avut o dumetie perfecta!

Numai de bine tuturor!

@webmaster:

Rog inserare “pustoaico” youtube


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 28.09.19 21:20:43
Validat / Publicat: 28.09.19 22:17:02

VIZUALIZĂRI: 1592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Victorios dupa traversarea canionului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.09.19 21:46:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.19 22:22:01]
»

@webmasterX: multumesc

webmaster
[28.09.19 22:30:11]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.19 22:34:41]
»

@webmaster: multumesc

webmaster
[28.09.19 23:14:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.19 23:20:21]
»

@webmaster: inca un multumesc intro zi perfecta

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.09.19 23:21:00]
»

@Dan&Ema: Foarte frumos prezentată această drumeție! A fost o ieșire în natură care a avut toate ”ingredientele” necesare: voie bună, vreme excelentă, un traseu ușurel, un loc deosebit (Canionul Tamina), prietenie.

Mama Natură încântă privirile și sufletele drumeților cu tablouri de neuitat, mai ales că frunzele ”pictate” din zonele cu foioase câștigă tot mai mult teren în această perioadă.

Într-adevăr, spre deosebire de Canionul ”7 Scări”, zona Tamina este mai puțin aglomerată, dar la fel de accesibilă, ceea ce o poate propulsa cu ușurință în preferințele celor care doresc să abordeze un traseu destul de lejer împreună cu familia. Cu atenție sporită la scările metalice sau la treptele de lemn improvizate din canion, te poți alege cu amintiri frumoase și cu încă un loc despre care poți spune cu mândrie: ”Am fost și EU acolo! ”

Toate cele bune, Dane! Și spor la scris în continuare!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.19 23:31:35]
»

@Crazy_Mouse:

Multumesc de conpanie! A fost asa de fain ca ati venit! Ca ati putut veni! Sa aveti maine vreme perfecta pentru Omu! ⛰☀️

Toamna coloreaza padurile de foioase cum numai ea stie asa de bine. Nu ma suparam nici daca gaseam fructe de padure pe traseu.

Daca voi ati speriat raceala, mie imi da tarcoale mai abitir, dar o dobor si eu de maine mai hortarit!

Ma bucur si ca am ales traseul scurt si usor, asa a priit tuturor cred.

Dor de pasunea alpina din Piatra Mare am, dar toate la timpul lor. Cum spuneam la un articol al tau. Ele tot acolo raman, putem reveni oridecateori vrem.

Cu o mica erata, in cazul cabanei Piatra Mare, cea veche a ars, eu am facut ultima data culmea cand nu mai era nicio cabana, acum stiu ca e una noua, de munte.

Ma bucur ca nu a fost aglomeratie in canion si ne-a tihnit cu adevarat traversarea lui.

Numai de bine! Felicitari micul tau campion, Darius! ????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Tamina [Timişul de Sus]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062153100967407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1