Solicitare CMR / TURCIA

Recomandări traseu București - Kusadasi + cazare + info sup

Trimisă în 26.04.22 15:33
autor ⭐ValentinB_88⭐PR [București]
» VIZUALIZĂRI: 27868

Salutare tuturor. Am incercat sa sintetizez toate informatiile de care as avea nevoie plus toate nelamuririle. In primul rand noi vrem sa plecam undeva la jumatatea lui Iunie (12-13).

1. Traseu

Care ar fi traseul recomandat de voi? Google imi indica Ruse-Targovishte-Zimnitsa-Elhovo si iesire din BG prin Lesovo

dar uneori imi mai da traseu si pe Veliko Tarnovo- Stara Zagora- cu iesire din BG prin Svilengrad.

Apoi partea a doua a traseului, din Canakkale spre Kusadasi, apar 2 variante

-Balikesir - Turgutlu - Izmir

-sau direct pe coasta pe E87

Citisem anul trecut ca se formasera cozi de 6-8 ore la intrarea in Turcia pe la vama Kapikule. Aici banuiesc ca totul este la noroc...

2. La ce ora ar trebui sa plecam? Am vazut ca alte persoane au plecat pe la 3-4 dimineata din Bucuresti ca sa ajunga pana dupa-masa in Canakkale. Este ok asa?

3. HGS - inteleg ca se gaseste la intrarea in Turcia, banuiesc ca este o zona special destinata vanzarii. Soldul inteleg ca se verifica cu aplicatia HGS care este disponibila si in limba engleza. Cand vreau sa creez cont la unul din campuri apare TCKN/VKN. Aici ce se noteaza? Cumva un cod unic al vinietei?

Pentru traseul de mai sus cam de cati bani ar fi nevoie pentru alimentare?

Traversarea noului pod de la Canakkale intra pe HGS sau se plateste separat? Din ce am gasit, trecerea ar fi 150 TL doar pt acest pod.

4. Telefonia mobila. Sa merg pe roaming (Digi care ar costa cam 1,3 euro/ 1 GB) sau sa cumpar cartela de la ei?

Ma gandesc strict pt orientare, nu pentru stat pe facebook si altele.

5. Orientarea... am mai folosit in Bulgaria 2 aplicatii OFFLINE cu hartile descarcate in prealabil, sygic si Here, sunt ok? Sau daca am netul pe roaming ma descurc cu el?

6. Cazare intermediara, este necesara pt Canakkale... la dus si la intors. Ce imi puteti recomanda?

Nu ma intereseaza ceva pompos, important este sa fie curat si sa am loc de parcare, astfel incat sa stiu ca masina e ok pe durata noptii.

7. Cazare Kusadasi. Noi am fost in trecut la Batihan (4 stele) si exceptand mici neajunsuri cu camera, ne-a placut foarte mult, nu ne-ar deranja sa ne cazam tot aici mai ales ca plaja este aproape, au si parcare destul de mare din cate imi aduc aminte iar zona este destul de linistita. Imi aduc aminte ca destul de aproape era si un mall + galerii comerciale/magazine, etc. Banuiesc ca s-a dezvoltat si mai mult zona de la cea mai recenta vizita a noastra de acum cativa ani.

Ca si oferte pentru acest hotel am gasit "Camera Family Standard" la preturi de la ~1000 euro, pana la 1350 de euro. Nu am inteles exact componenta camerei de pe site-urile de rezervari. Pe Booking apare cu 2 paturi single si 1 pat mare, dar este notata "Family Room" si costa 6387 RON. Pe celelalte site-uri apare doar "Family Room".

8. Pasaportul junioarei expira pe 28 decembrie 2022. Stiu ca sunt necesare 150 de zile minim, la intrarea in Turcia. Daca am intra in Turcia pe 12-13 iunie, ar fi aproape 200 de zile, banuiesc ca nu este nici o problema.

9. Pretul carburantului cam pe la ce valoarea se situeaza in prezent? Sa stiu exact ce calcule imi fac pentru costurile cu transportul.

10. Ce excursii ne-ati recomanda? Am fost anterior in Efes, Casa Fecioarei Maria sau Pamukkale si ne-a placut foarte mult. M-as bucura sa repetam experienta dar nu as vrea sa ingreunez zilele prea tare sau sa pierdem de prea multe ori pranzul de la hotel.

11. Cu parcarea prin TR cum se prezinta situatia? Sunt locuri cu plata, platesti prin sms, platesti la aparat sau... ? Ma gandesc in special pt Kusadasi sau daca mai plecam pe undeva intr-una din zile intr-o excursie.

12. Pentru a primi o camera mai buna, am inteles ca e ok sa vii cu o... atentie. La fel si pentru a avea un loc de parcare. Cam care ar fi tariful ca sa fie ok si pentru ei? Stiu ca s-a marit salariul minim la ei deci este ceva diferenta fata de ce stiam eu de acum 4-5 ani.

13. Masina este pe numele sotiei (nu are permis) dar o conduc eu. Banuiesc ca nu este necesare procura. Unii scriu pe facebook ca este necesara chiar si in aceasta varianta dar ma indoiesc...

____

Va rog sa ma scuzati pentru postarea lunga dar avem ceva emotii cu plecarea.

Daca mai aveti si alte sfaturi va rog sa le impartasiti. Noua ne place sa fim foarte organizati cu plecarile prin concedii, astfel incat totul sa fie planificat in detaliu. Am mai fost in Turcia de 2 ori dar cu autocarul si nu as mai repeta experienta mai ales ca acum intra in ecuatie junioara. Apoi cu avionul m-am uitat si ar costa in plus aproape inca 1000 de euro. Dupa calculele mele, costurile cu masina + cazarea intermediara ar fi undeva la 25% din valoarea cu avionul. Diferenta de bani cred ca este binevenita pentru "bani de buzunar".

Cu masina am mai iesit din Romania doar in Bulgaria asa ca aici cred ca ne descurcam. Stiu cum este cu vinieta (cred ca o sa iau pe o luna) si ce mai e pe la ei. Cel mai mult ma gandesc la prima zi (si ultima) adica Bucuresti - Canakkale si la intoarcere Canakkale - Bucuresti pentru ca in zilele acestea sunt trecerile pe la 2 vami si sper sa nu avem probleme sau sa stam prea mult la cozi, astfel incat sa ne dea peste cap planificarea si traseul.

Sper ca nu am uitat nimic, daca mai imi aduc aminte de ceva revin. Va multumesc din suflet. Inca nu am platit cazarea dar vrem sa rezolvam cat mai repede pentru ca inca mai sunt oferte de early booking.


  • PERIOADA: Iunie -- NOPŢI CAZARE: 7
  • BUGET: 1200 -- TRANSPORT: auto personal
  • ADULŢI: 3 -- COPII: 1 -- VÂRSTA: 7

Răspunsuri — pag 2 / 4

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 06:15]

@michaela_1961:

Felicitări pentru răspunsul foarte complet și util!

Mă bucur că am reușit să te conving în legătură cu traseul de traversare a Bulgariei, cel mai scurt și, posibil, mai liber.

Mi-a plăcut și hotelul din Kușadasî, de fapt din Ozdere, ales pentru acest an, poate cea mai bună variantă din zonă, care sigur va fi pe gustul vostru.

Mutatul din hotel în hotel şi din staţiune în staţiune alungă monotonia şi oferă mai multe oportunităţi. Un sejur mai lung îşi dovedeşte din plin utilitatea în încărcarea bateriilor. Nu merită să baţi atâta drum cu maşina pentru o prea scurtă perioadă de relaxare.

Şi cazările intermediare sunt ok, împărţind drumul destul de echilibrat.

maps. me ne-a fost şi nouă de mare ajutor mulţi ani la rând, însă anul trecut a dat şi rateuri de vreo două ori. Noroc cu semnalizarea rutieră excepţională din Turcia.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 06:24]

@Yoda:

Si da, am inteles corect: intri in TR sambata pe 11. De asta spuneam ca nu e chiar foarte bine din punct de vedere al aglomeratiei.

Şi eu sunt de părere că plecarea sâmbătă pe 11 iunie este, de departe, cea mai proastă alegere din cel puţin trei motive:

1 începe vacanţa copiilor şi mulţi conaţionali vor da năvală prin vămi dornici să-şi înceapă concediile

2 coincide cu weekendul prelungit de Rusalii când şi alţi români vor pleca spre Bulgaria, Grecia sau Turcia pentru a profita de această minivacanţă, aglomerând vămile

3 sâmbăta şi bulgarii obişnuiesc să plece în Turcia, la cumpărături cei mai mulţi. Oricât de devreme ai pleca, în vama bulgaro-turcă tot bulgarii vor fi primii, ei având un parcurs mai scurt

Cred ca merita un mic efort suplimentar si stat mai multe nopti. Mie mi se par putine sapte nopti.

Subscriu

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 06:32]

@Yoda:

Da, in Turcia benzina era cam 5.70 - 5.85 lei/litru. Este ieftin. Incearca sa pui cea mai buna benzina Shell, pentru ca nu au o calitate grozava la benzina si chiar se simte diferenta la cum "trage" motorul.

Preţul carburanţilor fluctuează mult, aproape la fel de mult ca şi lira turcească şi din acest motiv eu încă nu mă obosesc să calculez cât mă va costa drumul.

Din 2012 am mers în Turcia doar cu o maşină pe motorină şi plăteam mai puţin decât cei cu maşini pe benzină, având şi un consum mai bun. Anul acesta intenţionam să mergem cu o maşină pe benzină şi pică numai bine faptul că, pentru prima dată de când ne facem concediile în Turcia, benzina este mai ieftină decât motorina.

Şi eu recomand tot alimentarea numai de la Shell cu sortimentul cel mai scump, V-Power, pentru a nu risca nimic.

In BG pun nu numai pentru ca este mai ieftina, ci mai ales pentru ca este mai buna decat in RO.

Nu alimentez mereu în Bulgaria, mai mult la nevoie, chiar dacă deseori a fost mai ieftin ca la noi. Mie nu mi s-a părut a fi mai bună motorina de la OMV sau Shell, iar cu benzina vom vedea anul acesta.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4200 PMA (6 voturi)

YodaPA16r[02.05.22 08:29]
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[02.05.22 09:10]

@nicole33: Buna nicole, multumesc pentru completarile utile.

Stiu ca nu-i cea mai inspirata alegere dar am facut-o din mai multe motive, printre care:

1. castig 1 zi de concediu din lunea de dupa Rusalii

2. pe 13 iunie adica exact cand pica ziua libera de Rusalii, este ziua junioarei si nu vreau sa o petrec in masina pe drum

___

Am platit deja intregul sejur in Kusadasi (cu check in pe 12 iunie adica duminica), am redus de la 7 la 6 nopti ca sa pot sa fac un mic circuit. Daca tot am intrat in hora acum sa si joc...

Am probleme mari in alegerea unui circuit corect. Mai exact dupa Kusadasi (asta inseamna de pe 18 iunie incolo, adica sambata) am vrea sa mergem spre Pamukkale, ar fi aproape 3 ore de mers si 200km. Astia ii fac fara probleme, sa zic ca mai stam 2 ore acolo apoi sa o iau spre nord ca sa mai scutesc din drumul de a doua zi pana in Istanbul. Sau cazare in Pamukkale si apoi a doua zi de dim plecat in Istanbul dar mi se pare cam lung drumul. Peste 6 ore si aproape 600 km. Intr-adevar vad ca o mare parte din drum se merge pe autostrada dar ma gandesc ca ajung iar tarziu si sa nu fie aglomerat in Istanbul, mai ales ca ar fi prima data cand mergem. Daca plec pe la 8-9 din Pamukkale, ajung la 15-16 in Istanbul.

Am observat ca ar mai fi cazari prin Balikesir dar nu am gasit nimic ok (parcare, locatie, pret). Apoi moartea caprioarei... cazarea in Istanbul. O sa mai iau o data hotelurile propuse de Yoda. Pana la urma pare mai safe cazare la 20-30 km de centru si apoi mers cu metro/trenul lor...

In Istanbul initial ma gandeam la 2 nopti dar asta ar insemna doar 1 zi intreaga pentru vizitare pentru ca in prima zi ajungi acolo si in ultima zi pleci, deci zile pierdute... asadar as lua in calcul 3 nopti in Istanbul pentru a avea 2 zile full pentru a intelege cat de cat ceva de acolo.

Apoi as mai pune o noapte intermediara ca sa nu fac Istanbul - Bucuresti. Imi venise o idee sa ma duc in Grecia dar am zis sa nu exagerez prea tare. Asadar inca o cazare undeva in Edirne TR sau in BG si apoi drumul spre casa.

Pana la urma nu scap de HGS si tot nu am inteles ce se completeaza cand vrei sa faci contul, la campul TCKN/VKN. Sau voi cum stiti ce credit mai aveti? Se poate incarca online? Daca am 100 de lire de exemplu si imi ia 120, o sa apara -20?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nrs †SE42r[02.05.22 14:55]

@Yoda:

in plus si bulgarii sunt ortodocsi deci sunt Rusalii si la ei!

nu am inteles despre ce cont e vorba.

nu iti ia nimic daca nu ai bani suficienti, daca ai de plata 120 si 100 in cont ramai cu restanta 120 si 100 in cont. contul nu poate ajunge pe minus, apari ca restant cu toata suma. nu stiu daca se poate incarca online, dar s-ar putea sa existe punct HGS in dutyul din vama Kapikule, poti incarca sau cumpara HGS in 15 zile de la trecerea prin porti fara penalizare. poti plati online daca ai trecut prin bariera fara sa ai credit. am scris anul trecut cum se poate face acest lucru


⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[02.05.22 17:16]

Ce simplu era sa fi fost ca la bulgari, vinieta peste tot si stiam o treaba. Asa cu HGS asta mi se pare complicat rau. Citesc insa pe alte forumuri ca multi conationali au facut un obicei din a nu plati HGS. Sunt opriti la vama, li se spune cat au de plata si aia e. Pare mai simplu asa decat sa alerg de nebun dupa PTTuri si TPuri si naiba sa le pieptene. Dar prefer totusi varianta legala nu mustrari de constiinta si bataturi de obraz pe la vama...

Intre timp am rezervat si 3 nopti in Istanbul la una din recomandarile lui Yoda, mai exact la Ebrus' un Konagi, desi mi s-a parut cam piperat pretul tinand cont ca este la 1 ora de mers cu transportul in comun de centru, am zis ca e un compromis bun, macar sa gasesc 1 loc liber din alea 12 ca sa parchez masina ca am o problema mare cu asta. Apoi iau marmarayu pana spre centru si aia e.

Am rezervat o camera tripla deluxe la 891 lei pentru 3 nopti. Ar fi fost ceva mai putin daca plateam acum dar tinand cont de situatia socio-politico-sanitara instabila, am mers pe rezervari care pot fi anulate fara costuri, pana aproape de check-in.

In principiu mai am de rezervat noaptea dintre Kusadasi si Istanbul si o cazare intermediara dupa instanbul pana inapoi in Romania. Asta daca nu imi mai vine iar vreo idee sa schimb traseul.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 18:12]

@⭐ValentinB_88⭐:

Încercasem să-ţi răspund de dimineaţă, a fost un răspuns lung, pe puncte, dar s-a pierdut în neant . Reiau acum ideile pe care mi le mai amintesc.

1 În legătură cu traseul, la fel ca majoritatea colegilor îţi recomand varianta de traversare a Bulgariei prin Razgrad - Târgovişte - Elhovo - Lesovo cu intrare în Turcia pe la Hamzabeyli. Este cel mai scurt, încă destul de liber, iar punctul vamal a fost modernizat şi mărit anul trecut.

Varianta prin Veliko Târnovo-Stara Zagora este cea mai lungă, ai serpentine grele de parcurs prin pasul Shipka, dar mai câştigi timp cu bucata de autostradă de la final. Drumul european a fost mereu plin de poliţie şi, mai nou, de camere radar. În opinia mea, nu merită.

Înţeleg că vrei să traversezi strâmtoarea pe podul cel nou de la Gelibolu. Ideea nu este rea şi eu am aceeaşi intenţie după ce l-am tot admirat în diferite faze de execuţie. Ştii deja că podul este scump, 200 TL, la care se adaugă costul autostrăzilor de legătură, noi şi la fel cam scumpe.

La o primă vacanţă cu maşina în Turcia eu aş fi ales una din variantele de traversare cu feribotul din mai multe motive: experienţa traversării pe mare cu hrănirea pescăruşilor-interesantă pentru fetiţă, o pauză binemeritată de odihnă pe timpul traversării pentru singurul şofer. Da, pierzi mai mult timp decât trecând pe pod, dar nici aglomeraţia nu va mai fi ca în anii precedenţi, mulţi alegând podul.

De la Canakkale la Izmir eu zic că sunt mai mult de două variante

Varianta de coastă este cea mai frumoasă, chiar spectaculoasă, drumul fiind paralel cu marea. Durata este mai mare, deoarece pierzi timp la semafoarele din fiecare localitate şi sunt multe tare. Pentru tronsonul Candarli - Aliaga-Menemen ai subvarianta de a folosi noua autostradă O-31, de viteză, impecabilă şi mereu foarte liberă, poate şi pentru că încă este cam scumpă (55,50 TL) pe sens şi care se poate plăti atât cu HGS, cât şi cash sau cu card bancar. După Menemen intri pe centura Izmirului (gratuită) şi apoi pe vechea autostradă Izmir-Aydin (9,50 TL până la capăt, dar tu ieşi mult mai devreme)

Varianta inland cu Balikeşir este mai rapidă doar pentru porţiunea din O-5, o altă autostradă nouă şi scumpă. Nu vezi nimic frumos, dar scapi de serpentinele de la Kucukkuyu.

Hotelul ales de tine fiind la sud de Kuşadasi, poţi încerca şi varianta de a ieşi de pe autostrada Izmir-Aydin pe la Germencik spre Soke şi te îndrepţi apoi spre nord.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 18:35]

@⭐ValentinB_88⭐:

2. Referitor la ora de plecare, eu nu am plecat niciodată atât de devreme pentru că nu îmi place să conduc noaptea prin Bulgaria, semnalizarea rutieră/marcaje etc fiind mai proastă ca la noi.

Chiar dacă plec pe întuneric din Bucureşti, până la Ruse tot se luminează.

Referitor la achiziţionarea HGS, sfatul Michaelei este foarte bun. Acesta se cumpără şi apoi se reîncarcă DOAR de la PTT (oficiile lor poştale). Cel mai la îndemână pentru tine se află în acea benzinărie TP (Türkiye Petrolleri) aflată pe partea dreaptă pe sensul tău de mers. Am văzut PTT-ul respectiv, nu am cumpărat niciodată de acolo, dar voi opri anul acesta pentru că schimb maşina şi îmi trebuie un abţibild nou.

Nu poţi să-ţi faci cont pe aplicaţia respectivă din simplul motiv că maşina ta NU figurează la ei în sistem. Nu vei putea vedea nici imediat după achiziţionarea etichetei, datele din sistem actualizându-se cu o oarecare întârziere, chiar şi 1-2 zile.

Când cumperi te duci cu talonul maşinii şi paşaportul soţiei şi preferabil cu lire turceşti cash. Plăţile cu card bancar nu sunt posibile la ghişeu, iar dacă vrei să plăteşti în euro, paritatea calculată va fi nefavorabilă pentru tine.

Reîncărcările ulterioare se pot face la orice PTT, am văzut că şi la bancomatul unei anume bănci, nu am încercat. Unii au reuşit să reîncarce contul HGS online, cu plata unui mic comision. Eu nu am reuşit să acopăr un rest de plată imediat după întoarcerea acasă, deşi am încercat cu mai multe carduri.

Cand vreau sa creez cont la unul din campuri apare TCKN/VKN. Aici ce se noteaza? Cumva un cod unic al vinietei?

Sincer, nu mai ţin minte. Am făcut contul în urmă cu nişte ani.

Ştiu că trebuia trecut şi numărul paşaportului proprietarului pe undeva pe acolo, pentru că eu l-am căutat pe cel vechi folosit la prima achiziţie.

Pentru traseul de mai sus cam de cati bani ar fi nevoie pentru alimentare?

La punctul HGS de la intrarea pe autostrada Edirne - Istanbul îţi spunea vânzătorul câţi bani trebuie să pui în funcţie de traseul tău, dar eu am pus mereu cât am vrut eu.

Te orientezi pe traseu. Eu nu aş pune prea mulţi bani, aş plăti podul cu card bancar şi restul cum s-o putea

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[02.05.22 18:37]

Multumesc frumos pentru completari. Intre timp am reusit sa finalizez toate cazarile dupa zeci de ore petrecute pe google maps si booking si alte siteuri conexe.

Am facut concedii in Romania de 2-3 mii km intr-o tura dar va spun sincer ca am emotii cu plecarea asta. Sper sa fie in regula cum le-am "asezat" si sa iasa schema.

Recapitulare:

1. Ziua 1, Sambata 11 iunie plecare din Bucuresti (probabil pe la 4-5 dimineata, abia astept... not) cu cazare in Canakkale la Dort Mevsim Suit Hotel

2. Plecare ziua 2 de la Canakkale spre Kusadasi, cazare 6 nopti la Resort Batihan 4 stele.

3. Plecare in ziua 8 pe 18 iunie de la Kusadasi la Pamukkale si cazare 1 noapte la Hotel Dort Mevsim

4. Plecare ziua 9 pe 19 iunie de la Pamukkale si mers spre Istanbul (aici am cautat zeci de variante incat sa ma duc mai spre nord dar nu am gasit nimic), asadar m-am facut de inca un drum destul de lung dar din cate vad in mare parte, cam 400 km pe autostrada O-5... cine stie cat o mai costa si asta.

Cazare la Ebrus' un Konagi 3 nopti

5. Plecare de la Istanbul si cazare o noapte intermediara in Edirne la Karaagac Green Hotel Apart

6. Retur acasa... plecand din Edirne drumul de intors va fi mult mai scurt.

7. Doamne ajuta! ????

___

O sa mai ma uit prin cazari sa vad daca mai gasesc optiuni mai bune desi nu cred, am tras tare sa nu raman pe afara pentru ca booking deja imi spunea ca unele perioade alese sunt aglomerate.

Costul cazarilor inca nu l-am insumat (mi-e putin frica) dar pentru toate am ales plata la locatie... banuiesc ca au POS sau pot plati cu Euro? Cu lire mai greu ca as avea nevoie de multe sute si nu cred ca are rost sa platesc cazarile in lire. Sau parca ma lasa booking sa le achit direct din telefon daca vreau eu inainte de cazare...

In orice caz TOATE cazarile, inclusiv all inclusive-ul de la Batihan, au posibilitatea de anulare fara costuri penalizatoare pana peste 1 luna incolo, adica foarte aproape de check-inuri ceea ce cred eu ca este foarte bine.

Am observat ca in Pamukkale au si baloane cu aer cald... aveti idee cat ar costa / persoana? Daca tot ajung repede acolo din Kusadasi, poate tragem o tura cu balonul. Cred ca ar fi o experienta frumoasa.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE7r[02.05.22 18:55]

@⭐ValentinB_88⭐:

Am observat ca in Pamukkale au si baloane cu aer cald... aveti idee cat ar costa / persoana?

in jur de 150 euro/persoana +/- 10/15 euroi. Copii nu au reducere si e posibil sa fie si o virsta minima chiar daca sunt insotiti de parinti.

Avand in vedere ca stai doar o noapte, chiar daca te dau banii afara din casa, va fi greu sa te ''lipesti'' de vreo nacela,mai ales ca baloanele la cele mai mici conditii meteo nefavorabile nu se ridica de la sol. In general zborul cu balonul incepe la rasaritul soarelui, dureaza cca 45 minutea si doar o singura data pe zi.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 19:08]

@⭐ValentinB_88⭐:

4 Pentru o săptămână merge roamingul de la Digi. Eu dacă stau mai mult prefer să cumpăr cartelă turcească cu net, chiar dacă este o întreagă aventură cumpărarea unei cartele, pe baza paşaportului, desigur.

Waze consumă mult net şi nici nu-ţi este util în Turcia şi prea puţin în Bulgaria.

Maps. me offline ne-a fost de mare folos ani la rând, însă anul trecut a dat câteva rateuri. Norocul meu a fost că oricum nu-l băgam în seamă şi mă orientam după indicatoare.

Sygicul este şi mai bun, dar să îl instalezi chiar înaintea plecării, pentru că ai acces gratuit la toate funcţiile doar câteva zile, parcă 7.

8. Paşaportul copilului este ok dacă are 200 zile de la intrarea în Turcia până la expirare.

Eu aveam anul trecut doar 156 zile până la expirare, eram cam la limită şi nu am vrut să risc nimic aşa că l-am reînnoit şi am plecat liniştită

13 Pe turci nu-i interesează câtuşi de puţin cine conduce maşina, ci cine este proprietarul şi doar cu proprietarul stau de vorbă, în paşaportul proprietarului fiind trecută maşina şi tot acesta trebuie să aibă grijă să o scoată la ieşirea din Turcia.

Şoferul este întrebat de sănătate doar dacă este oprit în trafic de către poliţie pentru... diverse.

Cartea Verde trebuie să fie valabilă în Turcia, adică să nu aibă X-ată căsuţa cu TR

11 Cu parcarea este simplu. Parchezi la bordură dacă nu este vreun semn care interzice acest lucru. Parcările cu plată te scutesc de orice stres. În Istanbul sunt mai scumpe, dar în Kuşadasi este mai lejer.

Poţi parca gratis în parcările centrelor comerciale, vreo 2 ore cam ca la noi.

Pentru cei 7 kilometri de la hotel până în centrul Kuşadasi mai bine iei dolmuşul şi nu te doare capul.

Plată prin SMS nu am văzut în Turcia şi, chiar dacă ar fi, tu tot nu ai putea trimite SMS de pe cartela ta de România. Am încercat eu în Bulgaria şi îţi spun sigur că nu merge

12 Eu NU cotizez niciodată la recepţie şi am primit de multe ori mai mult decât am plătit doar cu un zâmbet. Logic este să vezi mai întâi ce primeşti, iar dacă nu eşti mulţumit să soliciţi schimbarea camerei, atenţia fiind ultima soluţie.

Unele hoteluri au camerele prealocate şi atunci cotizezi absolut degeaba pentru că vei primi fix aceeaşi cameră care ţi-a fost destinată

În alte cazuri, cotizarea din prima arată slăbiciune şi te face vulnerabil în faţa unui recepţioner mai hrăpăreţ, fiind mari şanse să primeşti o cameră chiar mai proastă decât unul care nu a cotizat, recepţionerul fiind convins că vei reveni şi vei cotiza din nou pentru a primi o cameră ok, poate chiar camera pe care ai fi primit-o de prima dată fără atenţii.

Pentru un loc de parcare mi se pare şi mai stupidă atenţia

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 5600 PMA (8 voturi)

NasshuSE7r[02.05.22 19:25]

@nicole33:

Waze consumă mult net

Neah, chiar deloc! Nu sare de 10-15mb/100km. La ce traseu face el waze-ul nu ii consuma mai mult de 300/400MB (dus-intors, folosit de fiecare data cand misca masina). Si pe Android si pe Iphone se poate verifica cite date celulare consuma .

Acum ca e util sau nu (Waze) pe Turcia/Bulgaria nu ma bag ca nu il folosesc decat in tara / in orasele aglomerate, gen Bucuresti, cand ma ''grabesc''. De fapt nu ajuta prea mult doar ca se invirte roata si nu stai pe loc.

Eu am navigatie pe masina pe care o actualizez frecvent cu harti de la Here sau in cazul tarilor ''bananiere'' (glumesc) de la producatorii locali (gen Barasof pentru Turcia). Folosesc Igo (pe masina a venit din fabrica, pe Android se pirateaza, pe Iphone se cumpara) - nu -l dau pe niciun soft de navigare, toate (celelalte) sunt prastii!!!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 20:28]

@⭐ValentinB_88⭐:

Este bine că toate cazările sunt cu anulare gratuită, pentru că mai ai timp să te răzgândeşti.

Mie mi se pare tare ciudat modul în care ţi-ai propus să fragmentezi această vacanţă, care numai de odihnă nu va fi.

Iniţial doreai şapte nopţi la Batihan. Colegii Michaela şi Yoda ţi-au sugerat că 7 nopţi este prea puţin pentru relaxare, iar tu, în loc să creşti durata sejurului, la acelaşi hotel sau la altul, contează mai puţin, ai redus numărul nopţilor la 6! , introducând alte cazări intermediare, cam fără noimă în opinia mea.

Eu aş fi planificat cu totul altfel, dar tu decizi în legătură cu vacanţa ta.

Prima oprire la dus aş fi făcut-o dincolo de Canakkale, poate la Kucukkuyu, poate la Aliaga, depinde cât de mult poţi să conduci într-o zi. Nu faci nicio şmecherie dacă ajungi devreme la Canakkale, fix la ora de check in. Poţi ajunge foarte bine şi mai târziu că nu-i niciun bai, nu pierzi nimic. Faci un duş şi ieşi să iei cina undeva, te mai plimbi dacă nu eşti prea obosit şi apoi somn de voie. Hotelul acela este doar de tranzit, nu-ţi oferă nimic în afară de un duş, un pat în care să te odihneşti şi un mic dejun a doua zi dimineaţa.

Cu totul altfel stau lucrurile cu hotelul de sejur, unde este indicat să ajungi cât mai devreme, chiar înainte de ora oficială de check in, pentru că acolo poţi beneficia de toate facilităţile resortului din momentul în care ai intrat pe poartă, chiar şi camera o poţi primi mai devreme dacă există disponibilitate, câştigând cel puţin o jumătate de zi. Din acest motiv ţi-am sugerat o cazare dincolo de Canakkale, pentru a avea un drum mai scurt a doua zi şi a ajunge mai repede la hotel. Inclusiv din punctul de vedere al cazării este preferabil să ajungi mai devreme pentru a-ţi putea alege o cameră pe gustul tău; cei care ajung târziu mai primesc ce a rămas după ce au refuzat alţii.

Referitor la Batihan, înţeleg că ai rezervat direct la ei pe site. Este şi bine, dar poate fi şi rău. Dacă ceva nu merge bine, ai vreo nemulţumire legată de cazare, eşti pe cont propriu şi nu are cine să te ajute, nu ai unde să reclami. Poţi merge până la managerul general, dacă acesta este dispus să te asculte şi să-ţi rezolve problema, dar nu este obligatoriu să se întâmple aşa. Eu am găsit un asemenea manager general care fugea şi se ascundea de turiştii nemulţumiţi şi asta la un hotel de 5 stele mai scump decât Batihan. O rezervare făcută pe booking îţi dă posibilitatea de a le cere ajutorul, inclusiv prin schimbarea cazării cu una superioară, dacă există neconformităţi sau nemulţumiri justificate, nu mofturi. La fel, la o rezervare făcută prin agenţie beneficiezi de asistenţă turistică din partea agenţiei turceşti partenere celei din România, poţi solicita o relocare sau mai ştiu eu ce ai putea avea nevoie.

După preţul plătit la Batihan, se pare că ai ales din nou o cazare în corpul vechi al hotelului, acolo fiind situate camerele family standard. Eu ţi-aş fi sugerat să plăteşti ceva în plus, nu mult, aproximativ 100 euro pentru o cameră family select în corpul nou, unde camerele sunt mai mari, mobilierul este mai nou şi totul este mai frumos.

Pentru o noapte la Pamukkale contează ce vrei să faci acolo şi când vrei să ajungi.

Poţi pleca imediat după micul dejun de la Batihan, ajungi la Pamukkale în acelaşi timp cu zecile de autocare care aduc sute de turişti, eventual de cazezi, deşi este cam devreme, pierzi timp în aglomeraţia de acolo, pe tot dealul alb în căldura de la orele prânzului, faci o baie în piscina Cleopatrei, te duci să mănânci şi până la înserat vizitezi situl.

Sau pleci la/după prânz de la Batihan, ajungi la Pamukkale dupăamiaza mai târziu după ce pleacă valurile de turişti vizitezi situl până seara şi laşi muntele de bumbac pentru a doua zi dimineaţa înainte de sosirea autocarelor şi apoi pleci spre Istanbul.

Cu balonul nu poţi zbura decât a doua zi înainte de răsărit şi de micul dejun, dar doar dacă găseşti locuri aşa din scurt şi dacă ai noroc de condiţii meteo favorabile. Ai o singură şansă.

În Istanbul nu m-am mai cazat de mulţi ani, însă eu aş alege un hotel în partea europeană, cât mai aproape de principalele obiective de interes. Parcările gratuite sunt rare, dar găseşti destule otoparcuri cu plata pe zi. Cazările îndepărtate au costuri mai mici, dar pierzi timp cu transportul dus întors în fiecare zi. Un oraş se descoperă mergând pe jos.

Rostul ultimei cazări nu am reuşit să-l înţeleg chiar deloc.

În ultima zi petrecută la Istanbul poţi pleca înainte de prânz (11-12) spre ţară şi ajungi până seara în Bucureşti fără nicio problemă. Drumul nu este greu, până la Edirne ai doar autostradă.

Eu aş renunţa şi la cazarea la Pamukkale şi la cazarea la Edirne şi aş prelungi sejurul la Kuşadasi cu două nopţi. Dacă vizitezi Pamukkale în timpul sejurului nu pierzi decât masa de prânz. Ceri micul dejun la pachet, pleci cât mai devreme, mănânci de prânz pe unde te apucă foamea, vizitezi muntele de bumbac+piscina antică +sit şi până la cină eşti înapoi la Kuşadasi.

Bine, eu nu aş alerga după mai mulţi iepuri deodată.

Aş face un sejur de minim 10 nopţi în două staţiuni diferite, la două hoteluri, o combinaţie Kuşadasi+Didim, de exemplu, şi m-aş întoarce acasă, cu o singură oprire la Canakkale sau Gelibolu sau Edirne, lăsând vizitarea Istanbulului pentru o altă dată când aş merge doar pentru asta, direct Bucureşti-Istanbul şi retur, fără cazări intermediare care nu se justifică din niciun punct de vedere, doar zile pierdute şi bani risipiţi.

Inspiraţie!

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

YodaPA16r[02.05.22 21:27]

@⭐ValentinB_88⭐:

Aş face un sejur de minim 10 nopţi în două staţiuni diferite, la două hoteluri, o combinaţie Kuşadasi+Didim, de exemplu, şi m-aş întoarce acasă, cu o singură oprire la Canakkale sau Gelibolu sau Edirne, lăsând vizitarea Istanbulului pentru o altă dată când aş merge doar pentru asta, direct Bucureşti-Istanbul şi retur, fără cazări intermediare care nu se justifică din niciun punct de vedere, doar zile pierdute şi bani risipiţi.

Sunt intru totul de acord cu nicole33. Ar trebui sa stai mai multe nopti in Kusadasi, iar la Istanbul faci o excursie numai pentru asta. Si nu vad rostul sa te opresti la Edirne dupa ce pleci din Istanbul. Daca pleci din Istanbul, in 3 ore esti la Edirne.

Daca te opresti in Edirne, fa rezervare la hotelul A Plus in locul aluia care e amplasat pe unde intra vantul in oras si se aude fosnetul porumbului. Am stat acolo (la A Plus), e un sfat in cunostinta de cauza.

La hotel poti plati cum vrei: cu card, sau cash, in EUR, dolari, sau lire. In TR poti plati cu card aproape peste tot (hotel, restaurant, benzinarie, magazine, muzee, transport in comun, autostrada, samd). Eu prefer sa platesc cu cardul oriunde se poate.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[02.05.22 21:48]

@Nicole33, multumesc inca o data din suflet pentru toate sfaturile si ca sa iti raspund:

1. nu sunt nici eu fan plecat la ore matinale DAR prima zi o consider cea mai grea. Conform Waze as avea 9 ore de condus continuu si 633 km. Daca adaug pauzele (necesare pentru un senvis, un dezmortit) + 2 vami, cred ca alea 9 ore se fac 12 sa nu zic mai mult. Intuneric nu va fi... este vara si se lumineaza repede, pana ajung in Giurgiu deja rasare soarele.

Daca plec la 6-7-8 ajung in Canakkale tot la 6-7-8 seara, e ok asa? Nu e mai bine sa plec mai devreme ca sa pot evita posibile cozi?

2. Acel TCKN/VKN cred ca este intr-adevar numarul pasaportului

3. Cu balonul am inteles... ar insemna 300-450 euro pentru 2-3 persoane ceea ce nu-i de neglijat. Probabil ca voi abandona "proiectul".

4. Cu masina am inteles, suntem ok fara procura, cu pasaportul am inteles suntem ok cu 200 de zile, cu parcatul am inteles, cel mai ok in locuri amenajate.

5. Cu "atentiile" am inteles... de evitat ca nu isi au rostul

6. Cu netul as merge pe digi ca-i mai comod... nu este chiar o saptamana, sunt vreo 10-12 zile, totusi voi instala aplicatii offline ca sa nu am probleme. Si oricum imi notez pe hartii toate adresele... ca sa nu stau sa orbecai dupa ele

7. Da initial am zis 7 nopti dar apoi ne-a venit ideea cu vizitatul istanbulului. Si eu as sta mai mult in Kusadasi dar mi-e sa nu am "reclamatii" de plictiseala de la unii din "pasageri". Am scazut la 6 nopti ca sa pot sa stai 3 in Istanbul...

8. Cazarea de la intors din Edirne am gandit-o pentru a nu avea mult de conduc la intors... Am mai facut eu drumuri lungi intr-o zi dar nu sunt vreun sofer profesionist si stiu ca sunt obositoare drumurile astea in care conduci toata ziua. Istanbul - Bucuresti ar insemna 9 ore + 2 vami + opriri cred ca sar iar de 12 ore... mi se pare groaznic de mult si de obositor. Asa cu plecarea din Edirne ar fi "doar" putin peste 6 ore + opririle, sa zicem 9 ore. Ceva mai acceptabil.

Am tot facut drumuri de genul asta prin tara, si inca nu atat de lungi si am tot zis ca nu mai fac asa ceva. Este obositor si riscant... atat pentru mine cat si pentru cei din masina.

9. Am zis sa mergem la Pamukkale separat ca sa nu stau sa scot masina din parcarea hotelului si sa pierd un pranz (desi intr-adevar nu era mare paguba si am mai facut acelasi lucru in trecut dar mergand in excursii cu autocarul).

10. Prima oprire la Kucukkuyu mi se pare foarte foarte indepartata. 10 ore si jumatate de condus in prima zi + opririle... daca plec la 7-8 as ajunge seara tarziu. Mie unul mi se pare foarte obositor. Despre camera nu mai zic... primesc fix ultima sau poate ma trezesc ca nu mai au camere la ora aia.

11. Devreme la canakkale nu ajung... daca plec la 4-5 dimineata cum am zis si ajung la 4-5 dupa masa, mie unul nu mi se pare devreme. Inteleg ca dvs spuneti ca e mai ok cu o plecare la 7-8-9 dimineata si ajuns seara tarziu pe acolo.

12. Drumul de a doua zi (de na canakkale la kusadasi) ar fi intr-adevar de 5-6 ore... dar stiu ca mai devreme de 14:00 oricum nu prea te primesc. O sa ma gandesc si la plecarea de a doua zi.

13. Rezervarea la Batihan am facut-o intr-adevar pe site-ul lor pentru ca era mai ieftin. Am ales camera standard mai mult pentru configuratia ei vs camera "selecta". Stiu ca sunt 2 corpuri pentru ca am fost cazat aici in trecut. Probleme sper sa nu fie si daca sunt se rezolva zic eu cum le-am rezolvat si data trecuta.

14. Stiu ce spui cu booking dar pe booking cazarea la Batihan era mai scumpa cu vreo 1500 RON... iar prin agentie cam cu 100 euro in plus.

15. Cu istanbulul mi-a fost greu sa aleg si cazarea de sus. Am cautat sute de cazari, problema cea mai mare fiind cu parcarea... nu vreau sa imi gasesc masina lovita/zgariata sau mai stiu eu ce iar cazarea respectiva a fost recomandata de Yoda. Camerele sunt maricele, curate, mobila pare ok si sunt destule locuri de parcare chiar in fata hotelului, lucru greu de gasit pe partea europeana.

16. O sa iau in calcul ce mi-ai spus referitor la prelungirea sejurului si anularea cazarii din kusadasi si edirne.

17. Pentru istanbul ne-am dorit de mult timp sa ajungem aici si acum cred ca ar fi o cazie foarte buna. Si nu as putea zice ca suntem chiar "pe fuga" avand in vedere ca am pus 3 nopti.

@Yoda:

Gasisem si A Plus dar mi s-a parut mai ciudat cu parcarea. Multumesc de sfat, mai trec o data prin ele.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

YodaPA16r[02.05.22 23:10]

@⭐ValentinB_88⭐:

Camerele sunt maricele, curate, mobila pare ok si sunt destule locuri de parcare chiar in fata hotelului, lucru greu de gasit pe partea europeana.

Nu numai asta, ci si pentru ca ai avea de traversat aproape tot Istanbulul (pe care nu-l cunosti deloc) de la vest la est, la o ora de mare aglomeratie, si cand deja esti obosit dupa drumul de la Pamukkale. Am facut chestia asta, si nu e deloc usor.

La A Plus se parcheaza "la trotuar", pe langa hotel (hotelul e pe colt). Mie mi s-a parut foarte civilizat, sunt camere care bat spre parcare, nu au fost probleme. Avantajul este ca hotelul este langa outletul Margi, acolo gasesti restaurante bune si magazine pentru shopping. Langa hotel este un magazin Migros (la ei Migros e un fel de Mega Image) si o benzinarie Shell. Si este foarte usor de gasit, e la 50 metri de drumul pe care vii din Istanbul (D100).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[02.05.22 23:13]

@nrs:

in plus si bulgarii sunt ortodocsi deci sunt Rusalii si la ei!

Corect, doar că bulgarii nu au liber şi a doua zi de Rusalii (luni) cum avem noi, deci nu au weekend prelungit cum avem noi. Cel puţin aşa era în urmă cu vreo patru ani când m-am întors luni de Rusalii din Turcia, iar copiii bulgari mergeau la şcoală.

nu iti ia nimic daca nu ai bani suficienti, daca ai de plata 120 si 100 in cont ramai cu restanta 120 si 100 in cont. contul nu poate ajunge pe minus, apari ca restant cu toata suma

Corect, aşa este, eu am păţit-o chiar anul trecut, astfel că am rămas şi datoare cu 7,50 TL şi cu bani în cont 5,65 TL pentru o depăşire de sub 2 TL. Şi asta s-a întâmplat pentru că ei nu şi-au tras banii din cont în ordinea cronologică a parcurgerii de către mine tronsoanelor de autostradă.

Bănuiam că sunt la limită cu banii disponibili în cont, dar nu m-am obosit să reîncarc sperând că poate îmi ajung şi aveam şi posibilitatea de a plăti cu card bancar sau cash a doua autostradă. Însă socoteala mea nu s-a potrivit cu actualizările din sistemul lor.

M-am întors de la Bodrum pe autostrada Aydin - Izmir, cost 7,50 TL (anul trecut), dar ei nu mi-au luat banii imediat deşi aveam suficient credit. Am parcurs centura Izmirului şi am intrat jumătate de oră mai târziu pe noua autostradă Menemen- Candarli şi la capătul acesteia văd că am de plată 33 TL. Am vrut să plătesc pe loc cu card suma datorată, ştiind că am depăşit creditul, însă nu s-a putut, deoarece taxa fusese deja retrasă de pe HGS. Nebunie curată. Aşa am rămas cu taxa mai mică neplătită. Mi-am văzut de drum şi a doua zi am uitat că trebuie să plătesc. Voiam să plec mai repede acasă.

poti plati online daca ai trecut prin bariera fara sa ai credit. am scris anul trecut cum se poate face acest lucru

Ai scris, ştiu, am şi încercat imediat după întoarcerea acasă fiind direct interesată să scap de datorii în perioada de graţie, dar crezi că am reuşit? Am folosit trei carduri diferite, îmi apărea şi comisionul datorat, şi ăsta diferit la fiecare card, dar plăţile nu au fost procesate şi pace. Am reîncercat după alte două zile tot fără succes şi am lăsat-o cum a picat. Văd eu anul ăsta ce datorii am, cu penalizări că am ratat perioada de graţie .

Pe aplicaţia de pe telefon încă îmi mai apare creditul disponibil, dara nu şi datoria

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[03.05.22 00:02]

@⭐ValentinB_88⭐:

1 Într-adevăr, prima zi este cea mai grea, nici nu am spus că nu ar fi.

Ai spus că vrei să pleci la 3-4 dimineaţa, ori la 3 este beznă totală şi la mijloc de iunie.

Pentru mine o plecare între 5,30-06,00 este foarte ok. În iunie poţi pleca mai devreme cu o oră, pentru că ziua este mai lungă ca în septembrie când merg eu.

Cei cu copii mici şi foarte mici pleacă de la miezul nopţii ca să doarmă micuţii o parte cât mai mare din drum. Că se mai rătăcesc prin beznă sau dau cu maşina prin toate gropile bulgăreşti ce mai contează.

Cozile din vămi sunt greu de anticipat, ţin de noroc, de cheful de muncă al vameşilor, de alţi factori. Este un risc pe care trebuie să ţi-l asumi.

Timpii indicaţi de Waze sau alte programe sunt mai mult orientativi. Pe 1050 kilometri multe neprevăzute pot interveni.

În 2020 plecând la 05,55 din Bucureşti am ajuns la Yenişakran la 20,15 parcurgând 880 kilometri. Am pierdut timp la Lesovo cu bulgarii fără chef de muncă şi apoi cu turcii care nu terminaseră modernizarea părţii lor de vamă şi băgaseră pe un singur rând şi turismele şi camioanele de-a valma.

În 2021 a fost mult mai bine, am făcut 12 ore jumătate până la Aliaga (890 kilometri).

Prima oprire la Kucukkuyu mi se pare foarte foarte indepartata. 10 ore si jumatate de condus in prima zi + opririle... daca plec la 7-8 as ajunge seara tarziu. Mie unul mi se pare foarte obositor. Despre camera nu mai zic... primesc fix ultima sau poate ma trezesc ca nu mai au camere la ora aia.

Nu am zis să pleci la 7-8, dar 5-6 îmi pare suficient.

Camera la hotelurile de tranzit contează mult prea puţin. Trebuie să ai parcare, un pat curat şi apă caldă. Atât. Nici măcar micul dejun nu este obligatoriu, dar este de preferat. Ajungi, dormi câteva ore pentru că vei fi rupt de oboseală şi pleci imediat după micul dejun. Nu ai nevoie de mai mult. Am ajuns şi la 23,30 la cazarea intermediară şi am primit un apartament perfect. Doar că nu am mai găsit nimic deschis să mâncăm la ora aia. Dar recunosc că este mai bine să ajungi 16-18. Mai ieşi la o plimbare, te mai opreşti la o terasă, papa bun, o bere rece şi apoi somn de voie pentru că a doua zi pleci iar la drum.

O altă variantă ar fi să procedezi ca NRS-ul care nu-şi rezervă intermediarele dinainte, dar se documentează temeinic ce ar putea găsi în zonele vizate şi merge până oboseşte oprind când nu mai poate sau nu mai are chef să conducă, alegând cazarea la faţa locului. În general i-a ieşit bine. Oricum nimeni nu are cum să rămână necazat în Turcia, indiferent de oraş/sat.

Aşa am făcut şi eu astă toamnă când am plecat fără rezervare şi m-am cazat la acelaşi hotel la care anulasem rezervarea crezând că nu voi mai putea pleca, plătind doar vreo 2-3 euro mai mult faţă de preţul la care rezervasem cu muuulte luni înainte. Iar dacă aveam chef de tocmeală îl scoteam chiar mai ieftin ca pe booking. Şi era un Hilton, nu orice bombă.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA87r[03.05.22 00:52]

@⭐ValentinB_88⭐:

Nu am intenţionat să-ţi recomand să faci rezervarea pe booking pentru că nici eu nu fac decât rarisim când prind vreo superofertă de nerefuzat. În marea majoritate a cazurilor, preţurile sunt mai mari sau mult mai mari ca prin agenţii. Mă refer aici la hoteluri de sejur de 5 stele cu AI.

Nu ştiu cum reuşesc unii să prindă pe booking preţuri ok la hoteluri bune. Probabil nu sunt grăbiţi ca mine, nu se ambiţionează să meargă neapărat la un anumit hotel care "le-a căzut cu tronc" cum fac eu sau sunt mult mai perseverenţi în căutările lor. Eu mă documentez, aleg, rezerv şi apoi aştept vacanţa.

Da initial am zis 7 nopti dar apoi ne-a venit ideea cu vizitatul istanbulului. Si eu as sta mai mult in Kusadasi dar mi-e sa nu am "reclamatii" de plictiseala de la unii din "pasageri". Am scazut la 6 nopti ca sa pot sa stai 3 in Istanbul...

Dacă pasagera plictisită este fetiţa, du-o la aquaparkurile din Kuşadasi la AquaFantasy, la AdaLand sau la Tortuga şi ai rezolvat problema.

Dacă pasagera plictisită este soţia, du-o la Soke la outleturi şi-i trece.

În varianta sugerată de mine de 10 nopţi 5+5 nu apuci să te plictiseşti.

Am zis sa mergem la Pamukkale separat ca sa nu stau sa scot masina din parcarea hotelului si sa pierd un pranz (desi intr-adevar nu era mare paguba si am mai facut acelasi lucru in trecut dar mergand in excursii cu autocarul).

Mie paguba mi se pare mai mare dacă te cazezi într-un hotel vai mama lui la Pamukkale doar cu mic dejun decât dacă pierzi un prânz la Batihan şi mănânci pe banii tăi prânzul la o lokantă care îţi place.

Am ales camera standard mai mult pentru configuratia ei vs camera "selecta".

Am bănuit că ai preferat ca fiecare persoană ai aibă propriul pat, cum este în corpul vechi, în locul colţarului probabil extensibil din corpul nou. Diferenţele sunt totuşi destul de mari. Dar să nu te plângi apoi că mobilierul este prea vechi sau că miroase nu ştiu cum în cameră sau în baie

Pentru istanbul ne-am dorit de mult timp sa ajungem aici si acum cred ca ar fi o cazie foarte buna. Si nu as putea zice ca suntem chiar "pe fuga" avand in vedere ca am pus 3 nopti.

Dacă îţi rămân doar două zile pline pentru Istanbul, crede-mă că este extrem de puţin pentru câte are de oferit marea metropolă. Vei fi foarte pe fugă şi tot nu vei reuşi să bifezi prea multe.

Am mai facut eu drumuri lungi intr-o zi dar nu sunt vreun sofer profesionist si stiu ca sunt obositoare drumurile astea in care conduci toata ziua. Istanbul - Bucuresti ar insemna 9 ore + 2 vami + opriri cred ca sar iar de 12 ore... mi se pare groaznic de mult si de obositor.

Probabil tu faci comparaţie cu drumurile parcurse prin România şi din acest motiv eşti atât de speriat de kilometri şi ore de condus. În Turcia este cu totul altceva, totul este mult mai relaxant datorită infrastructurii rutiere incredibile. Condusul este o adevărată plăcere.

Drumul este lung şi destul de obositor, dar departe de coşmarul de care văd că te temi.

Iar drumul Istanbul-Bucureşti chiar nu ridică nicio problemă să-l faci dintr-o bucată şi asta pot să ţi-o confirme mulţi AFA-işti.

Drumul de a doua zi (de na canakkale la kusadasi) ar fi intr-adevar de 5-6 ore... dar stiu ca mai devreme de 14:00 oricum nu prea te primesc. O sa ma gandesc si la plecarea de a doua zi.

Nu ştiu cum ai ajuns la concluzia asta, dar "ştii" greşit.

Da, 14,00 este ora oficială de check in, dar, chiar dacă ajungi mai devreme, te bucuri de toată ospitalitatea lor din momentul în care ai intrat pe poarta resortului. Ai primit brăţara şi din acel moment eşti turist cu drepturi depline, având acces la restaurant, baruri, plajă, piscină. -De câte ori nu am început sejurul cu late breakfast .

Inclusiv camera o poţi primi mai devreme dacă există disponibilităţi, dar nu ai neapărat nevoie de cameră, bagajele stau foarte bine în maşină, iar voi plecaţi să descoperiţi resortul.

Eu nu aş lăsa un drum mai lung de 4 ore pentru a doua zi, dar asta înseamnă să tragi tare în prima zi să mergi cât mai mult.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 5600 PMA (8 voturi)

nrs †SE42r[03.05.22 11:10]

@⭐ValentinB_88⭐:

cateva intamplari traite de mine

intr-un an datorita unor intamplari neprevazute am ajuns la cazare la ora 6 dimineata, m-au primit fara probleme chiar s-au scuzat ca nu au camera gata dar pot beneficia de tot confortul hotelului pana la 12 cand imi vor face rost de camera. anul trecut am ajuns la 10 la hotel si receptionera era grabita sa imi faca actele pentru a prinde micul dejun care se termina la 11 (probabil ca aveam o figura infometata rau )

in alt an am luat o camera care era suspect de ieftina cam cu 20% fata de alte oferte, mi-am asumat sa primesc camera in care isi tin cameristele mopurile . la cazare nu am dat nimic, cum nu dau niciodata, si totusi am primit direct un apartament imens cu 5 paturi chestia cu pus 10 euro in pasaport o consider o prostie, daca vreau neaparat un anumit tip de camera imi rezerv acea camera. ce se intampla daca toti pun 10 euro si vor sea view? ce fac cei ce au platit sea view?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[03.05.22 12:01]

@nrs: intr-adevar ai dreptate. Am renuntat la ideea unei "atentii". Poate ar ajuta cu parcarea macar? Dar daca nu e loc... poti sa dai atentie si 500 de lire ca nu o sa se apuca sa il construiasca pe loc.

@Yoda:

"La A Plus se parcheaza "la trotuar", pe langa hotel (hotelul e pe colt). Mie mi s-a parut foarte civilizat, sunt camere care bat spre parcare, nu au fost probleme. Avantajul este ca hotelul este langa outletul Margi, acolo gasesti restaurante bune si magazine pentru shopping. Langa hotel este un magazin Migros (la ei Migros e un fel de Mega Image) si o benzinarie Shell. Si este foarte usor de gasit, e la 50 metri de drumul pe care vii din Istanbul (D100). "

Am schimbat cazarea din Edirne cu A PLUS! Am prins un "two bedroom apartment" cu 272 roni. Yoda, iti multumesc inca o data pentru suport.

@nicole33: Inca o data multumesc pentru informatii. Sa iti raspund pe rand, pun 1,2, 3 fara legatura cu 1,2, 3 de dinainte

1. cu plecarea as pleca si la 8-9 daca ar fi dupa mine dar sunt destule persoane mai comode din fire care pleaca fix la orele alea. Stiu sigur din propia experienta, cand mergeam in vizita la bulgari, in weekend, ajungeam in Giurgiu pe la 9-10 dimineata si stateam 40-50 de minute pentru control. Am zis ca daca plec mai devreme, mai devreme chiar si de 6-7 dimineata, as preintampina situatii de genul, avand un usor "avans", daca nu fata de bulgarii despre care spui ca se duc in turcia, macar fata de conationalii care se vor duce in turcia in aceeasi zi.

Vama BG as putea sa o fentez repede plecand devreme dar la cea din TR... voi fi acolo pe la 12-13-14, in plina zi cand probabil vor mai fi si altii

2.

"Probabil tu faci comparaţie cu drumurile parcurse prin România şi din acest motiv eşti atât de speriat de kilometri şi ore de condus. În Turcia este cu totul altceva, totul este mult mai relaxant datorită infrastructurii rutiere incredibile. Condusul este o adevărată plăcere.

Drumul este lung şi destul de obositor, dar departe de coşmarul de care văd că te temi.

Iar drumul Istanbul-Bucureşti chiar nu ridică nicio problemă să-l faci dintr-o bucată şi asta pot să ţi-o confirme mulţi AFA-işti. "

Intr-adevar nu am mai condus in TR si am destule sechele cu condusul prin Romania si de aici deduc eu drumurile astea de sute de km si ore bune ca fiind obositoare. Dar da, am observat si eu tot uitandu-ma pe harta ca turcii au multe autostrazi si drumuri express (nationale/europene sau cum le zic ei). De ex de la izmir pana la Istanbul exista O-5 care te duce pana in oras, asadar sunt sigur cum spui si tu ca vei conduce cu mare drag.

Cu plecarea "one shot" Istanbul - Bucuresti nu stiu ce sa zic. Nu-i vorba 100% de drum ca imi face mie vreo placere sa il impart pe bucati ci si de faptul de a mai trage inca 1 noapte de cazare in Turcia.

3. Cu HGS asta o sa am cosmaruri pana plec ???? Daca pun 100 de lire e OK pentru traseul propus? Edirne- Canakkale - kusadasi (pe coasta) - pamukkale - istanbul - edirne? O sa incerc sa il cumpar de la TP din Edirne, inteleg ca ar trebui sa gasesc, nu?

Cum fac cand intru pe autostrada? Nu am inteles... e o bariera si ii zic lu nenea ala, nene eu ma duc pana la X loc... dar am HGS, lasa-ma ca nu-ti platesc, sau cum fac? Daca platesc la el si ies mai devreme decat am zis sau stau mai mult decat am zis pe autostrada, ce se intampla? Ma scuzati ca poate sunt intrebari prostesti dar sunt situatii care pot aparea dupa calculele mele.

Apoi dupa ce fac HGS pot sa imi fac si cont? HGS asta se lipeste pe parbriz? Loc special anume, sau? Zicea cineva nu mai stiu daca de aici, ca sa nu il lipesc definitiv ca iese greu si sa il pun cu un scoci peste el cat sa il prinda de parbriz, gen sa il pod da jos daca vreau.

Am parcurs centura Izmirului şi am intrat jumătate de oră mai târziu pe noua autostradă Menemen- Candarli şi la capătul acesteia văd că am de plată 33 TL.

Unde ai vazut? In aplicatia asta HGS? Ca spuneai ca nu se actualizeaza imediat. Deaia nu inteleg care cum vine...

Am vrut să plătesc pe loc cu card suma datorată, ştiind că am depăşit creditul, însă nu s-a putut, deoarece taxa fusese deja retrasă de pe HGS.

Exact ce ma gandeam... mațe încurcate. Vrei sa platesti cash dar iti ia dupa HGS.

Pana la urma au HGS si pe europene? Ca aici sunt niste multe camere... pe acest E87/D550 dintre Canakkale si Kucukkuyu

google.com/maps/@39.81142 ... !7i13312!8i6656

4.

Pentru mine o plecare între 5,30-06,00 este foarte ok. În iunie poţi pleca mai devreme cu o oră, pentru că ziua este mai lungă ca în septembrie când merg eu.

Cei cu copii mici şi foarte mici pleacă de la miezul nopţii ca să doarmă micuţii o parte cât mai mare din drum. Că se mai rătăcesc prin beznă sau dau cu maşina prin toate gropile bulgăreşti ce mai contează.

Cozile din vămi sunt greu de anticipat, ţin de noroc, de cheful de muncă al vameşilor, de alţi factori. Este un risc pe care trebuie să ţi-l asumi.

O sa mai ma gandesc cu ora. De plecat la mizeul noptii clar nu... oricum inainte de orice plecare de genul asta nu prea am somn si nu pot sa ma pun in pat la 6-7 seara de dinainte sa ma culc ca nu ma ia somnul. ????

Cu cozile da... care cum dupa noroc

5. Nu ştiu cum reuşesc unii să prindă pe booking preţuri ok la hoteluri bune.

Probabil au level 2-3 la Genius, de aici un pret mai bun vs utilizatorii cu level 0 sau 1. Si uneori mai sunt ceva oferte dar conditia principala cred ca este sa le rezervi din timp adica cel putin cu 2-3 luni inainte

6.

Dacă pasagera plictisită este fetiţa, du-o la aquaparkurile din Kuşadasi la AquaFantasy, la AdaLand sau la Tortuga şi ai rezolvat problema.

Dacă pasagera plictisită este soţia, du-o la Soke la outleturi şi-i trece.

O sa incerc sa mergem si la aquapark, macar 1 zi. Despre sotie, de cand i-am spus ca vreau sa mergem in Istanbul, pare mai incantata de Istanbul decat de Kusadasi (unde a mai fost de 2 ori) ????Daca ar fi dupa ea cred ca ar micsora si mai mult all inclusive-ul, marind vizita in Istanbul.

Stiu ca 2 zile intregi nu sunt suficiente, nu am spus ca ar fi dar ar fi totusi o realizare frumoasa. Nu am de gand sa bananai Istanbulul dar vreau sa vizitam moscheele (sper ca am zis bine), poate o vizita rapida si prin Grand Bazar si mai ales Mini Turcia. Fiind toate apropiate, nu cred ca ar fi o problema sa le trecem in revista pe toate. Oricum imi voi face "lectiile" din timp si imi voi nota care cum unde se afla, eventual si ceva harti printata in caz ca moare google.

7. Cazarea din Pamukkale o consider intermediara si cum ai spus si tu nu trebuie sa fie wow... Are si mic dejun si am prins-o la 156 de lei pentru o camera standard tripla.

8. Despre prelungirea sejurului la Kusadasi, e greu oricum acum. S-a dus reducerea de pe toate site-urile inclusiv site-ul lor. Costa cu 20-30% mai mult acum, fiecare noapte de cazare. Pentru 2-3 nopti platite acum, dau cat am dat pe 4-5 nopti luna trecuta. Apoi trebuie sa schimb iar toate datele, inclusiv instanbulul unde si asa abia am gasit cazarea propusa de Yoda.

9.

"Dacă îţi rămân doar două zile pline pentru Istanbul, crede-mă că este extrem de puţin pentru câte are de oferit marea metropolă. Vei fi foarte pe fugă şi tot nu vei reuşi să bifezi prea multe. "

Cazarea din istanbul da este pe partea asiatica. Pe partea europeana nu am reusit sa gasesc nimic ok, cu parcare si care sa nu fie pe strazile alea dubioase de 3 metri latime, pline de magazine. Alea or fi ok cand nu mergi cu masina, in rest eu zic pas.

Sau mai sunt cazari ok dar costa / noapte mai mult decat am dat in kusadasi pe all inclusive. 800-1000-1500 lei, clar nu!

Stiu ca nu sunt multe 2 zile pline dar gandeste-te ca initial era o singura zi adica 2 nopti de cazare pe care le-am modificat in 3.

10.

Am bănuit că ai preferat ca fiecare persoană ai aibă propriul pat, cum este în corpul vechi, în locul colţarului probabil extensibil din corpul nou. Diferenţele sunt totuşi destul de mari. Dar să nu te plângi apoi că mobilierul este prea vechi sau că miroase nu ştiu cum în cameră sau în baie.

Exact! Camera "superioara" avea coltarul ala dubios, si am zis pas. Nu era problema de bani, diferenta fiind mica, parca 100-150 euro pe toate cele 6 nopti. Stiu cum este mobila, cum am scris si anterior si pe recenzia mea de la Batihan de acum x ani, asta a fost singura problema... camera care nu era wow dar oricum nu stau toata ziua in camera ci mai mult noaptea pentru somn, in rest ziua... afara la piscina, plaja, oras, etc

11.

"Nu ştiu cum ai ajuns la concluzia asta, dar "ştii" greşit.

Da, 14,00 este ora oficială de check in, dar, chiar dacă ajungi mai devreme, te bucuri de toată ospitalitatea lor din momentul în care ai intrat pe poarta resortului. Ai primit brăţara şi din acel moment eşti turist cu drepturi depline, având acces la restaurant, baruri, plajă, piscină. -De câte ori nu am început sejurul cu late breakfast. "

Stiu pe baza check-inului de data trecuta cand era deja 14 si camera nu era gata DAR cum ai spus si tu, am primit bratara si am putut beneficia cu drepturi depline de pranz!

12.

"Eu nu aş lăsa un drum mai lung de 4 ore pentru a doua zi, dar asta înseamnă să tragi tare în prima zi să mergi cât mai mult. "

Stiu ce zici dar drum scurt ziua 2 = drum lung ziua 1 si drum scurt ziua 1 = intr-adevar drum lung ziua 2 dar logica mea a fost ca prima zi am de trecut 2 vami deci din start niste ore in plus care pot fi mai multe sau mai putine, apoi am zis ca ziua 2 o merg exclusiv in turcia si nu as mai avea "obstacole". Daca ar fi dupa mine as face 2 cazari intermediare ca sa conduc relaxat maxim 300-400 km /zi ????

As face si cum spui tu, cu cazare la Kucukkuyu , ar insemna

Bucuresti - Kucukkuyu 10,5 ore cu 730km apoi Kucukkuyu - Kusadasi cu putin peste 4 ore si 318 km

VS

Bucuresti - Canakkale 9 ore cu 637 km apoi Canak. - Kusadasi cu 5,5 ore si 480 km

Problema ca in Kucukkuyu sunt 10 cazari mari si late din care 3 sferturi au pret de peste 400-500/ noapte ceea ce mi se pare enorm.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

YodaPA16r[03.05.22 13:04]

@⭐ValentinB_88⭐:

3. Cu HGS asta o sa am cosmaruri pana plec ???? Daca pun 100 de lire e OK pentru traseul propus? Edirne- Canakkale - kusadasi (pe coasta) - pamukkale - istanbul - edirne? O sa incerc sa il cumpar de la TP din Edirne, inteleg ca ar trebui sa gasesc, nu?

Da, e ok, probabil ca nu o sa ajunga, dar e ok. Probabil ca nu o sa poti cumpara de la TP-ul ala, care este intre vama si Edirne (este prima benzinarie mare pe partea dreapta). PTT-ul e marcat cu un steag galben si e inchis in weekend. Uite aici o harta cu punctele PTT din TR: https://enyakinptt.ptt.gov.tr/Enyakinptt/

Poti merge linistit si cumperi luni din Kusadasi. Trebuie sa platesti in termen de 15 zile.

Cum fac cand intru pe autostrada? Nu am inteles... e o bariera si ii zic lu nenea ala, nene eu ma duc pana la X loc... dar am HGS, lasa-ma ca nu-ti platesc, sau cum fac? Daca platesc la el si ies mai devreme decat am zis sau stau mai mult decat am zis pe autostrada, ce se intampla? Ma scuzati ca poate sunt intrebari prostesti dar sunt situatii care pot aparea dupa calculele mele.

Nu, cand intri pe un segment de autostrada, te citeste camera. Nu e nici o bariera. Uite aici intrarea pe autostrada de la Edirne: https://goo.gl/maps/PHfN5i5Cxt5NiQz5A. Trebuie doar sa intri pe culoarul pe care scrie HGS.

Cand iesi de pe autostrada, ai sa treci prin alte porti, ca astea: https://goo.gl/maps/cCqG5An2uhJyUVrz8 Tot asa, te incadrezi pe unde scrie HGS. In functie de numarul de km. dintre poarta de intrare si cea de iesire si de tariful practicat pe acea autostrada, ti se calculeaza suma de plata. Pe unele autostrazi nu te lasa sa iesi daca nu platesti suma datorata. Daca nu ai suficienti bani pe HGS, iti pune bariera si trebuie sa platesti acolo la ghiseu, cu card sau cash. Daca ai suficient, iti ridica bariera si treci. Nu pe toate se practica asta, pe unele iesi pur si simplu si iti inregistreaza suma in cont. Poti vedea daca esti pe plus sau pe minus ca atunci cand ai trecut de poarta este un fel de semafor care iti arata suma pe care o mai ai (cu verde), sau suma pe care o datorezi (cu rosu). Cand ajungi la Edirne inainte de plecarea spre tara, poti merge la PTT si vezi cat datorezi si platesti.

NU este HGS pe drumurile europene. Numai pe autostrada si pe poduri. Acolo unde ai pus tu linkul nu e intrare pe autostrada, alea sunt camere de viteza. Ai grija sa respecti viteza legala + 10% inainte si dupa ele (inregistreaza in ambele sensuri).

HGS-ul il lipesti cu scotch in spatele oglinzii retrovizoare, ca sa il poti scoate cand nu-ti mai trebuie. E mai bine sa nu folosesti adezivul lui. Arata asa: https://turkeytravelplanner.com/wp-content/uploads/2019/04/hgs_toll_sticker4925-400.jpg

Eu am spus de scotch, dar am preluat si eu ideea de la nicole33.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

nrs †SE42r[03.05.22 13:08]

1. drumul Izmir Edirne prin Istanbul si pe Osmangazi m-a costat in 2020 peste 270 lire, O5 e autostrada noua si e scumpa

2. eu nu am HGS lipit nicaieri, il scot daca nu uit din sertaras la trecerea prin camere, m-au recunoscut la fiecare trecere dupa numar

3. in Kucukkuyu sunt foarte multe cazari nu doar 10 fiind statiune pentru turci, deci nu trebuie sa iti faci probleme privind cazarea acolo

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

YodaPA16r[03.05.22 13:39]

@⭐ValentinB_88⭐: Uite aici tarifele pentru autostrazi si poduri, pe sectiuni: https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteEng/Root/Tolls.aspx

Trebuie sa te uiti pe unde intri si pe unde iesi de pe autostrada. Dar, parerea mea este ca cel mai bine verifici la PTT cand iesi din TR.

Cand vreau sa creez cont la unul din campuri apare TCKN/VKN. Aici ce se noteaza?

TCKN = Turkish Identification Number (Turkish: Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası or abbreviated as T. C. Kimlik No.) Este un fel de CNP.

VKN = un fel de cod fiscal, care se aloca fiecarui platitor de taxe si impozite din TR.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[03.05.22 15:15]

Da, e ok, probabil ca nu o sa ajunga, dar e ok. Probabil ca nu o sa poti cumpara de la TP-ul ala, care este intre vama si Edirne (este prima benzinarie mare pe partea dreapta). PTT-ul e marcat cu un steag galben si e inchis in weekend.

Sa il ia mama lu proces verbal de HGS cu cine l-a inventat. Din ce am mai gasit eu pe net, de ex aici

https://lapasinistanbul.ro/hgs-de-unde-il-achizitionam-si-cum-ii-verificam-soldul/

zice ca se poate procura de la PTT dar si de la banci colaboratoare

İŞ BANK / ALBARAKATURK / GARANTI / TEB / KUWEITTURK / DENİZBANK

YAPIKREDI / VAKIFBANK / HALKBANK / TURKIYE FINANS / AKBANK

BANCA ZIRAAT / FINANSBANK

Dar si de la mai MULTE benzinarii printre care

PETROL OFIS (PO) / SHELL / BP / OPET / TPPD / TOTAL Stații Autorizate

Acum ce sa zic... vedem la fata locului. Daca nu, iau luni din Kusadasi de la posta vietii. Mama ei de posta numai la post nu aveam eu chef sa merg in concediu, nu eram satul de posta din Romania. ????

Nu, cand intri pe un segment de autostrada, te citeste camera. Nu e nici o bariera. Uite aici intrarea pe autostrada de la Edirne (...)

Cand iesi de pe autostrada, ai sa treci prin alte porti, ca astea (...)

Daca nu ai suficienti bani pe HGS, iti pune bariera si trebuie sa platesti acolo la ghiseu, cu card sau cash. Daca ai suficient, iti ridica bariera si treci.

Am intelessssss, asa da, pare chiar logic. Eu aveam impresia ca trebuie sa zic la inceput unde merg, cel putin asa am inteles din ce s-a scris. Dar asa da, e super ok. Intru, si cand vreau sa ies, decartez banii. Parca e mai simplu asa decat cu HGSul vietii.

HGS-ul il lipesti cu scotch in spatele oglinzii retrovizoare, ca sa il poti scoate cand nu-ti mai trebuie. E mai bine sa nu folosesti adezivul lui. Arata asa (...)

Credeam ca are vreun cod ceva cand scaneaza dar inteleg ca este doar de forma, pana la urma primeaza nr de inmatriculare care este scanat si introdus in baza de date.

Drumul Izmir Edirne prin Istanbul si pe Osmangazi m-a costat in 2020 peste 270 lire, O5 e autostrada noua si e scumpa

Auuu fix pe acolo merg eu, deci nu merge cu 100 de lire cum am zis, nu-i problema, alimentez sau incerc sa platesc card/cash cum spunea Yoda. Nu vreau nici sa pun bani aiurea si sa raman cu ei blocati.

in Kucukkuyu sunt foarte multe cazari nu doar 10 fiind statiune pentru turci, deci nu trebuie sa iti faci probleme privind cazarea acolo

Mie pe booking imi apar 10...

Kucukkuyu: 10 properties found

____

Am uitat sa va intreb... cu mancarea cum fac? Datile trecute am avut all incls si evident am mancat 95% la hotel dar acum cu jumatate de traseu fara all incls ci maxim un mic dejun, trebuie sa iau in calcul si asta. Banuiesc ca este ok sa mananc la ce restaurante gasesc pe acolo. Ma gandesc mai mult la junioara. Ea e ciorbareasa si as fi vrut macar la pranz sa manance ciorba, apoi seara mai vedeam.

Preturile cum sunt? Eu din ce am tot cautat si ce m-am uitat pe forumuri, recenzii, site-uri turcesti, vad ca sunt mult mai ieftine decat la noi, cam orice... mancare, legume, fructe, etc

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nrs †SE42r[03.05.22 15:34]

primeaza nr de inmatriculare care este scanat si introdus in baza de date.

cam asa ceva,HGS are un cod de bare pe el

la Shell eu nu am gasit nici o data! si am incercat de cateva ori pana am renuntat

pai poti pune la inceput 100 si la iesire din Turcia, cand pleci din Edirne te duci la PTT si vezi cat mai trebuie si alimentezi atunci.

cu ciorba in acceptiunea noastra e mai greu, au mai mult supe crema. in rest eu mananc la localuri unde vad mai multa lume ca or sti cei de acolo de ce se inghesuie

Kucukkuyu ti-am zis ca este o statiune pt turci, in Turcia bookingul este interzis deci pt ce ar lista proprietatile pe booking? sa iti spun o faza misto: anul trecut voiam sa vad niste hoteluri in zona Soke, imi apare pe booking ca astea sunt, "dar nu puteti rezerva, insa va recomandam ceva in apropiere". recomandarea era pt insula Samos care intradevar e in apropiere dar in alta tara

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[03.05.22 16:10]

Kucukkuyu ti-am zis ca este o statiune pt turci, in Turcia bookingul este interzis deci pt ce ar lista proprietatile pe booking?

Pai alte propietati cum sunt listate pe booking? Pe Istanbul sunt peste 2000. Cum sa fie interzis bookingul in Turcia? Ca e statiune de turci si nu-si bat capul sa o listeze inteleg. Din ce a zis nicole, inteleg ca te duci direct acolo si bati "din poarta in poarta" pana gasesti o cazare. ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

YodaPA16r[03.05.22 16:12]

@⭐ValentinB_88⭐: Preturile in TR sunt mult mai mici decat la noi. De exemplu, o sticla de apa plata de 1.5 litri costa la benzinarie cca. 90 bani. O ciocolata cu fistic din care imi place mie, costa la benzinarie cam 3.7 lei. Am gasit aceeasi ciocolata la un magazin turcesc de pe langa mine la 10 lei.

Si mancarea este foarte ieftina si foarte buna, pe noi ne-a costat cam intre 35 si 75 lei o masa pentru doua persoane. Deci, cu 8 - 12 EUR doua persoane mananca pe saturate.

Turcii nu stau grozav cu ciorbele, dar eu am gasit ciorba anatoliana si de linte, care chiar mi-au placut. Merita sa incercati sa mancati mancare de-a lor, neaparat sa incercati kunefe, Börek, inghetata turceasca (dondurma), kataif, baclava, salep. In general, in zonele cu aflux mare de turisti e mai scump.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

YodaPA16r[03.05.22 16:15]

@⭐ValentinB_88⭐:

Cum sa fie interzis bookingul in Turcia? Ca e statiune de turci si nu-si bat capul sa o listeze inteleg.

Uite asa, este. Adica, din Turcia nu poti accesa booking pentru un hotel din Turcia. De exemplu, nu-ti poti accesa rezervarea de la hotel pe care ai facut-o in RO. Pentru ca sa poti accesa booking, trebuie sa-ti instalezi un VPN.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

  • AFIȘATE rsp [31-60] — din total 107 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.76499700546265 sec
    ecranul dvs: 1 x 1