ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.12.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Turtle (Iztuzu) Beach şi Dalyan Delta

TIPĂREȘTE URM de aici

Încă din faza de documentare a vacanţei turceşti din 2020 am considerat ca fiind de neratat o excursie în delta râului Dalyan, gândită iniţial ca excursie organizată cu Orka din Marmaris, aşa cum făcuseră şi alţi colegi înaintea mea şi povestiseră atât de frumos şi de convingător, singurele mele rezerve fiind legate de durata mare a excursiei şi de posibilul rău de mare din cauza tangajului, cum mai păţisem nu doar o dată, dar eram dispusă să mă „sacrific” pentru frumuseţea locurilor.

Însă la o privire mai atentă pe hartă am realizat că este mult mai avantajos să plec din Sarigerme spre Dalyan, decât din Marmaris, distanţa fiind considerabil mai scurtă. Aşa că am renunţat la Orka Krisstinnei (vezi impresii) şi a lui NRS (vezi impresii), chiar dacă şi eu am avut parte până la urmă de o altă „orcă” :D tot în Marmaris o săptămână mai târziu. Astfel, eu am făcut o excursie puţin diferită, mai mult pe cont propriu decât organizată, respectiv cu maşina până la Dalyan, apoi cu bărcuţa pe canalele râului Dalyan şi prin deltă până aproape de vărsarea râului în mare, am petrecut cât timp am vrut noi pe plaja Iztuzu – una din cele mai frumoase plaje din Turcia din cele vizitate de mine – mai mult ne-am bălăcit decât am înotat în marea extraordinar de caldă şi frumoasă de acolo, ne-am mai plimbat puţin pe fâşia lungă şi îngustă de nisip aflată între mare şi deltă şi ne-am întors în Dalyan cu o altă bărcuţă în baza biletului de 25 TL de persoană plătit la dus.

După micul dejun luat la hotelul Hilton Dalaman Sarigerme la care eram cazaţi am plecat cu maşina spre Dalyan la ora 09.30, un drum lejer, deoarece nu ne grăbeam. Ajunşi în Dalyan am început să căutăm un loc de parcare. Ştiam de la Roxana că se poate parca gratuit în zona moscheii din centru, de lângă râu, foarte aproape şi de locul de unde plecau bărcile, însă, nici după două ture, noi nu am reuşit să prindem un loc liber. Ne-am îndreptat atunci spre o parcare cu plată tot în apropiere şi am rezolvat rapid şi elegant problema contra sumei de 10 TL pentru toată ziua.

Pentru că aveam impresia că am ajuns totuşi prea devreme, am zis să ne mai plimbăm puţin prin micul orăşel, foarte liniştit la acea oră. Ne-am încercat norocul şi la centrul de informare turistică, pe care însă l-am găsit închis, aşa că ne-am început excursia cu o pauză binemeritată la un ceai turcesc alegând una din multele terase. Eram primii clienţi din ziua respectivă.

Ne-am îndreptat apoi spre râu în căutarea portului pentru bărcuţele Cooperativei, despre care ştiam că sunt cele mai ieftine şi absolut ok. L-am găsit imediat, nu înainte însă de a fi abordaţi cu destulă insistenţă de mai mulţi întreprinzători locali care ne ofereau diverse tururi private la preţuri exagerat de mari, cu masă inclusă şi alte aiureli, de parcă pe mine mă interesa mâncarea lor când la Hilton aveam orice îmi doream, plus încrederea că mâncarea este gătită corect şi în condiţii de igienă. Nu eram nici măcar convinsă că am fi fost doar noi pe barcă, împreună cu căpitanul, desigur. Le-am declinat politicos ofertele în speranţa că vom scăpa mai repede de ei.

Am ajuns şi la locul de unde plecau bărcile publice, un fel de taxi-uri pe apă (taxi boat), care plecau una după alta, imediat ce se strângea un anumit număr de pasageri. Am plătit cash câte 25 TL de persoană dus-întors şi am primit şi bilete. Aş fi preferat totuşi ca gradul de ocupare al bărcii să fie mai redus, să stăm mai distanţaţi unul de altul în contextul actual, chiar dacă nu pot spune că am stat înghesuiţi. Oricum toţi au purtat mască pe toată durata plimbării. Pe barcă era o ladă frigorifică şi puteam cumpăra apă rece sau sucuri, după dorinţă.

Plimbarea cu bărcuţa a durat aproximativ 50 minute. Am urmat cursul râului Dalyan spre mare, am admirat şi fotografiat de pe barcă mormintele săpate în piatră ale regelui Kaunos, pe care ne-am propus să le vizităm la întoarcere, idee abandonată ulterior din cauza căldurii şi a accesului, cam nesigur în opinia mea, cu maşina pe malul celălalt pe un soi de plută, pe care ei o numeau „feribot” =)). Probabil voi ajunge şi acolo cândva, preferabil după ce se vor osteni să construiască un pod peste râu. Călătoria pe apă ar fi durat clar mai puţin dacă nu ar fi fost acele opriri destul de frecvente la pontoanele pensiunilor şi micilor hoteluri înşirate ca mărgelele pe malul râului pentru a prelua turiştii cazaţi acolo care doreau să ajungă la plajă. Mi-au plăcut aceste variante de cazare, mult diferite de cele cu care sunt eu obişnuită, mi-a plăcut mai mult calmul şi liniştea degajate de acestea, însă nu cred că mi-ar fi plăcut să depind zi de zi de acest taxi boat pentru a merge la plajă şi la mare.

M-a mirat numărul mare de bărci cu motor asemănătoare cu a noastră care circulau pe râu în ambele sensuri. Cam aglomerat traficul :D. Fără a mă impresiona prea tare, mi-a plăcut şi partea de deltă, mult stufăriş şi prea puţine păsări, per total cam sub aşteptările mele. Însă a fost o experienţă utilă, la fel ca şi cea din urmă cu aproape zece ani din Spania din Delta Ebrului. M-a ajutat să înţeleg mai bine cât de minunată este Delta Dunării pe care nu am mai văzut-o cam de multişor şi care are infinit mai multe de oferit turistului dornic să o descopere, dar şi să îmi reproşez că nu apreciez suficient frumuseţile aflate chiar sub nasul meu, umblând aiurea peste mări şi ţări.

Am debarcat în apropierea celebrei plaje Iztuzu, celebră pentru frumuseţea sa, dar mai ales datorită broaştelor ţestoase Caretta Caretta care pot fi văzute înotând în apropierea plajei. Eu nu am văzut nicio ţestoasă, doar nişte locuri protejate pe plajă unde se presupune că acestea şi-ar fi depus ouăle. Din locul în care ne-a lăsat barca ne-am îndreptat spre plajă pe nişte podeţe de lemn, erau şi indicatoare, dar oricum toţi mergeau spre plajă.

La intrarea pe plajă există un restaurant cu o terasă generoasă, toalete curăţele, duş în aer liber şi cabine de schimb, toate acestea gratuite. Preţurile la restaurant mi s-au părut normale pentru locul respectiv: 2,5 TL o apă mică sau un ceai turcesc, 8 TL o cafea, 7 TL un suc rece, 10 TL un fresh; la fel şi preţurile la mâncare mi s-au părut ok.

Un şezlong costa 15 TL, dar pentru două şezlonguri şi o umbrelă am plătit 25 TL, mai puţin de 13 lei, evident mult mai ieftin ca la Mamaia :D. Pe plajă, în faţa zonei cu şezlonguri, în partea dinspre mare, există şi o zonă suficientă pentru cei care preferă să facă plajă aşezaţi pe propriul prosop, zona fiind clar delimitată cu nişte frânghii. La data vizitei mele nu a fost deloc aglomerat fiecare putându-şi găsi locul la o distanţă mai mult decât rezonabilă faţă de vecini.

Plaja Ţestoaselor (Turtle Beach) mi-a plăcut clar mai mult decât Delta, deşi este doar o fâşie îngustă de nisip, lungă de câteva sute de metri, situată între mare şi deltă. Plaja este doar cu nisip foarte fin. Intrarea în mare este foarte lină, tot doar cu nisip fin. Apa mării mi s-a părut mult mai caldă aici şi foarte limpede în pofida puţinelor valuri. Mai mult ne-am bălăcit decât am înotat, apa fiind prea puţin adâncă, ne-am plimbat apoi în lungul plajei fără a ajunge însă la capătul acesteia şi am făcut multe fotografii. Vedeam în larg în apropierea unor stânci gigant care ieşeau din mare cum acostau corăbiile care făceau croaziere, aşa cum îmi dorisem şi eu iniţial, turiştii fiind transbordaţi în bărcuţe rapide cu care erau transferaţi la ţărm.

Când ne-am plictisit de lenevit pe şezlong ne-am strâns lucrurile, am făcut un duş, ne-am schimbat hainele şi ne-am îndreptat spre debarcader. Aici ne-au fost verifiate biletele cumpărate la venire şi am fost direcţionaţi spre o altă barcă decât cea cu care venisem, prima care urma să plece. Ne-am bucurat apoi de o altă plimbare, la fel de frumoasă, prin deltă şi pe râu în amonte până la Dalyan.

La plaja Iztuzu se poate ajunge şi cu maşina şi apoi mergând puţin pe jos, însă n-aş fi ratat pentru nimic în lume frumuseţea de plimbare cu bărcuţa. În apropierea portului din Dalyan am văzut staţia dolmuşurilor care duceau turiştii şi localnicii interesaţi până la plaja Iztuzu, contra unei sume modice de doar 5 TL la care se mai adăuga taxa de intrare în zona plajei care are statut de arie protejată. Cei care ajung la plajă cu bărcile cooperaţiei nu plătesc această taxă, probabil deja inclusă în preţul biletelor.

Am părăsit cochetul orăşel Dalyan, nu înainte de a mai face o dată plinul la un Shell, unde motorina V-Power costa 6,11 TL/litru şi am revenit la hotelul nostru unde ne-am continuat vacanţa all inclusive :D. Plimbarea cu maşina de la Sarigerme la Dalyan şi înapoi a durat 7 ore, cu tot cu plimbarea cu bărcuţa şi cu timpul petrecut la plajă şi a totalizat 65 kilometri.

Pentru mine a fost o ieşire foarte plăcută şi relaxantă, total lipsită de disconfortul răului de mare, navigarea pe râu neridicând niciun fel de probleme. Am ratat Mud Bath, oricum încercasem o variantă poate asemănătoare în Iordania la Marea Moartă, dar mi-am gestionat timpul cum am crezut eu de cuviinţă, fără program impus de altcineva.

Recomand o vizită în Delta Dalyan şi la plaja Iztuzu celor aflaţi în vacanţă pe aceste meleaguri. Merită!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nicole33 in 30.12.21 18:37:50
Validat / Publicat: 30.12.21 19:52:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 6756 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Plaja Iztuzu şi Delta Dalyan - mormintle săpate în piatră ale regelui Kaunos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 87100 PMA (din 66 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.12.21 19:40:23]
»

Mutat în rubrica "Opţionale din Sarigerme, SARIGERME" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Yoda
[30.12.21 20:41:44]
»

@nicole33: Foarte frumos! Ati petrecut o zi grozava!

Daca voi sta vreodata prin zona, o sa merg cu siguranta sa vad plaja Iztuzu. Am pus de mult ochiul pe ea. Nu stiu de ce, dar eu credeam ca nu se poate ajunge pe plaja decat cu masina personala, dar varianta asta cu barca taxi este foarte buna.

Mi-a placut tare mult barcuta din P04. E foarte haioasa.

nicole33AUTOR REVIEW
[30.12.21 21:12:36]
»

@Yoda:

Foarte frumos! Ati petrecut o zi grozava!

Într-adevăr, a fost o plimbare foarte plăcută şi relaxantă. Am făcut doar ce am vrut noi, fără nicio condiţionare de timp.

Anul trecut am petrecut foarte activ, pentru noi desigur, vacanţa în Turcia, comparativ cu anul acesta când am fost mult mai statici. Am vizitat câteva zone noi pentru mine şi am avut o listă tare lungă de activităţi/obiective.

Daca voi sta vreodata prin zona, o sa merg cu siguranta sa vad plaja Iztuzu. Am pus de mult ochiul pe ea. Nu stiu de ce, dar eu credeam ca nu se poate ajunge pe plaja decat cu masina personala, dar varianta asta cu barca taxi este foarte buna.

Şi eu îmi doream de mai mulţi ani să ajung pe "plaja ţestoaselor", dar din Antalya drumul ar fi fost prea lung şi nu era avantajos.

Cei mai mulţi fac excursia ca opţională din Marmaris, dar se merge mult pe mare şi cei cu rău de mare au de suferit. Asta a fost prima variantă care mi-a dat prin minte, deoarece urma să ajung şi în Marmaris o săptămână mai târziu. Însă nu am mai avut răbdare şi am găsit o variantă mult mai bună pentru mine, cea descrisă mai sus, cu plecare din Sarigerme.

Se poate ajunge foarte uşor cu maşina până undeva relativ aproape de plajă, mergi puţin pe jos şi plăteşti doar taxa de intrare în rezervaţie. Din Dalyan se poate ajunge şi cu dolmuşul, drumul costă doar 5 TL/sens + taxa de intrare. Eu am preferat această variantă cu plimbarea cu bărcuţa, chiar dacă am plătit mai mult, însă a meritat cu prisosinţă. Pontul cu bărcile ieftine ale Cooperativei l-am aflat de pe AFA recitind un articol mai vechi al unui coleg şi aşa nu am căzut în plasa bandiţilor cu tururile lor private care costau 7-800 TL

Bărcuţa aia mi-a plăcut şi mie . Cele cu care am mers eu erau normale/banale, deloc "înflorite"

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

webmaster
[30.12.21 22:18:27]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinnaPHONE
[31.12.21 04:13:08]
»

@nicole33:

Mi-ai amintit de o frumoasa și lungă excursie, de peripețiile noastre cu Orca.

Tangajul a fost foarte mare, a fost simțit din plin de domnul C., nu a fost confortabil pentru el, ai ales bine aceasta varianta de excursie.

Citisem și eu articolul lui Dabator, cel despre Cooperativă, cred că la el te refereai mai sus. Dar am preferat Orca pentru plăcerea mea de a calatori pe apă, pentru a umple o zi întreagă, pentru a fugi de Al, pentru a nu sta prea mult la plajă și pentru bălăceala in apă adâncă, la opririle Orcăi.

Broscuțele le-am văzut la plecare de pe plajă, in râu nu in mare, nu pe nisip, ghizii noștri le-au aruncat mâncare in apa râului și ele au venit la halimos

La fel de dezamagita am fost și eu de delta lor, ca și tine am tras concluzia că delta noastră este superbă, cu o floră și o faună bogată, demnă de toată lauda.

Felicitări pentru excursie, articol și poziția din clasamentul acestui an, îți doresc un nou an cu sănătate și multe bucurii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
nrs †
[31.12.21 09:18:31]
»

noi nu am avut parte de tangaj prea mare cu Orca, totusi desi in general mami e cea care sufera putin de rau de miscare de data aceasta Printesa s-a simtit rau la intoarcere astfel ca anul acesta a decretat sa nu ne gandim sa mergem pe mare in afara trecerii stramtorii Dardanele. aceasta ii place mai ales datorita intalnirii cu pescarusii simpatici care vaneaza mancarea aruncata de turisti

⭐ValentinB_88⭐
[31.12.21 09:41:08]
»

Frumoase zone. Turcia are farmecul ei si ai ce vizita acolo... atatea zone, atatea obiceiuri, atata cultura, atata istorie...

Ca tot mergeti frecvent acolo, sunt curios cum se simte inflatia? Pana acum 1-2 saptamani, ajunsese lira turceasca la 0,25... 0,35 lei. Dar stiu ca si preturile au crescut. Totusi, diferenta asta se vede in magazine, bazar, malluri? Mereu cand merg intr-un magazin de haine originar turcesc (de ex LC Waikiki) ma uit la eticheta originala care are pret si in TL. Diferenta de pret este uneori si de 50%... adica la noi ajung sa coste dublu fata de cat costa la ei in magazin. Imi inchipui ca mai prinzi si o "indirim" si deja costa ridicol de putin...

Cum obisnuiti sa platiti prin magazine? Revolut sau cardul de salariu din Ro? Eram curios de diferenta de curs. Stiu ca acum mai toate bancile si-au aliniat conversiile astea. Cel putin la ING, am testat cand am fost la vecinii bulgari si pot sa spun ca a iesit un curs mai bun chiar si fata de Revolut. Le testasem in paralel sa vad daca mai merita Revolutul... era bun odinioara dar pare ca nu mai face fata concurentei inter-bancare.

Multumim pentru recenzie.

nicole33AUTOR REVIEW
[02.01.22 09:12:39]
»

@webmaster:

Mulţumesc!

nicole33AUTOR REVIEW
[02.01.22 09:44:56]
»

@krisstinna:

Mi-ai amintit de o frumoasa și lungă excursie, de peripețiile noastre cu Orca.

Eram convinsă că îţi vei aminti cu plăcere de propria ta excursie, mai lungă, mai cuprinzătoare şi mai palpitantă decât a mea.

Tangajul a fost foarte mare, a fost simțit din plin de domnul C., nu a fost confortabil pentru el, ai ales bine aceasta varianta de excursie.

Din articolul tău nu reţinusem că şi Domnul C. a resimţit neplăcut tangajul vasului, dar vorbisem cu NRS-ul imediat ce s-a întors din Turcia şi mi-a confirmat că şi Prinţesa lui a avut probleme.

Tu ştiu că eşti o fericită din acest punct de vedere, nimic nereuşind să-ţi tulbure buna dispoziţie. Îmi amintesc de croaziera făcută din Kuşadasi în urmă cu mulţi ani, când mi-a fost foarte rău la întoarcere, chiar dacă, din cauza valurilor, căpitanul a navigat mai departe de ţărm ca la dus. Am mers aproape în tandem cu Big Baba, acelaşi traseu, aceleaşi opriri, vasul cu care tu ai avut câţiva ani mai târziu o experienţă extraordinară, super distracţie, dansat pe masă etc., în timp ce eu zăceam pe punte fără să am curajul să mă mişc.

Citisem și eu articolul lui Dabator, cel despre Cooperativă, cred că la el te refereai mai sus. Dar am preferat Orca pentru plăcerea mea de a calatori pe apă, pentru a umple o zi întreagă, pentru a fugi de Al, pentru a nu sta prea mult la plajă și pentru bălăceala in apă adâncă, la opririle Orcăi.

Da, la articolul lui Daba mă refeream, chiar dacă vechi, pentru mine s-a dovedit foarte util. Ca şi tine, citesc tot ce se scrie, adesea găsind informaţii preţioase în articole mai vechi şi apreciez efortul autorilor şi utilitatea acestor review-uri pentru cititori.

Eu în Marmaris nu am avut decât trei zile pline, o singură zi am petrecut-o exclusiv la plajă şi în alte două zile am ieşit pentru câteva ore pentru a vizita Marmaris-ul şi respectiv Icmeler şi Turunc şi bine am făcut, mai ales în cazul celui din urmă, pentru că am rămas cu amintiri frumoase ale unui peisaj superb, din păcate grav afectat un an mai târziu de incendiile care au pârjolit zona

Broscuțele le-am văzut la plecare de pe plajă, in râu nu in mare, nu pe nisip, ghizii noștri le-au aruncat mâncare in apa râului și ele au venit la halimos

Eu am ratat întâlnirea cu broscuţele, dar din principiu nu prea sunt de acord cu sistemul ăsta practicat de organizatorii de excursii întru distrarea turiştilor. Pe plajă nici nu mă aşteptam să văd ţestoasele, mai ales în miezul zilei. Am văzut doar nişte împrejmuiri şi nişte indicatoare prin care eram informaţi că acolo şi-ar fi depus ouăle.

La fel de dezamagita am fost și eu de delta lor, ca și tine am tras concluzia că delta noastră este superbă, cu o floră și o faună bogată, demnă de toată lauda.

Oh, da! Nici nu se compară Delta noastră cu a lor. Delta Dunării este o splendoare.

Îţi mulţumesc mult pentru apreciere şi pentru completările utile aduse articolului meu! Este bine ca oamenii să aibă mai multe variante din care să o aleagă pe cea mai potrivită pentru ei.

Închei cu aceleaşi urări de sănătate, bucurii, călătorii pentru anul în care abia am intrat. La mulţi ani!

nicole33AUTOR REVIEW
[02.01.22 10:01:19]
»

@nrs:

noi nu am avut parte de tangaj prea mare cu Orca, totusi desi in general mami e cea care sufera putin de rau de miscare de data aceasta Printesa s-a simtit rau la intoarcere astfel ca anul acesta a decretat sa nu ne gandim sa mergem pe mare in afara trecerii stramtorii Dardanele.

Îmi pare rău că Prinţesa nu s-a simţit bine şi nu a putut savura din plin plimbarea. E clar că încă ţine minte momentele prin care a trecut.

După cele discutate cu tine şi eu am avut emoţii cu gândul la ce mă aşteaptă, dar, cu această inspiraţie de ultim moment, lucrurile s-au aranjat cum nu se poate mai bine pentru mine . Din Marmaris nu aş fi bătut atâta drum cu maşina, chiar dacă motorina este atât de ieftină , astfel că aş fi ales varianta cu Orca indiferent de riscuri, dar din Sarigerme şi chiar din Fethiye este mai simplu aşa cum am mers eu, câştigând timp şi evitând riscul răului de mare.

in afara trecerii stramtorii Dardanele. aceasta ii place mai ales datorita intalnirii cu pescarusii simpatici care vaneaza mancarea aruncata de turisti

Feriboturile au o stabilitate mult mai mare decât corăbiile gen Orca; nici nu se compară. Nu am avut probleme la traversarea strâmtorii Dardanele decât atunci când am mers cu spatele cu ferry cel mic de la Kilitbahir. Anul trecut la întoarcere nici măcar nu am putut deschide uşa să ies din maşină pe timpul traversării, fiind prea aproape de maşina din stânga mea, astfel că am ratat întâlnirea cu pescăruşii.

Prinţesa ta s-ar putea să aibă o surpriză anul acesta dacă vei alege să mergi pe noul pod în loc să traversezi cu ferry

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

Un an nou cu sănătate şi bucurii!

nicole33AUTOR REVIEW
[02.01.22 11:40:18]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Fără supărare, dar nici după ce am recitit de câteva ori ecoul tău nu am reuşit să înţeleg scopul acestuia. Locul postării ecoului oricum nu are vreo legătură cu subiectul abordat de mine în articol.

Eu povestesc aici despre o plimbare relaxantă în mijlocul naturii, despre Delta Dalyan, o deltă care nu are nici pe departe frumuseţea Deltei Dunării, din punctul de vedere al florei şi faunei, şi despre o plajă, Turtle Beach, pe care eu o consider una din cele mai frumoase plaje văzute de mine în Turcia, nimic istoric, nimic cultural, nimic "financiar"...

Din politeţe, voi încerca totuşi să-ţi răspund

Ca tot mergeti frecvent acolo, sunt curios cum se simte inflatia?

Aici eşti într-o mare eroare: eu nu merg DELOC FRECVENT în Turcia, ba merg chiar foarte rar, aş putea spune, cât timp vreme de mulţi ani nu am avut decât o singură vacanţă, maxim două vacanţe turceşti pe an.

Subliniez şi faptul că eu merg în Turcia în VACANŢĂ, exclusiv pentru a mă odihni după un an de muncă în confortul unui resort ultra all inclusive. Având maşina la dispoziţie, ies când şi dacă am chef şi mai vizitez una - alta din chestiile care mă interesează, lejer, dar în atâţia ani tot s-au adunat foarte multe obiective turistice de tot felul vizitate.

Preţurile nu mi s-a părut să crească imediat în acelaşi ritm cu devalorizarea monedei naţionale. Prăbuşirea lirei turceşti îi afectează pe cetăţenii turci care sunt plătiţi în lire. Pentru străini, inclusiv români, devalorizarea lirei constituie un avantaj, permiţându-le să cumpere mai mult cu aceiaşi bani, motiv pentru care mulţi au dat năvală în Turcia la cumpărături lunile trecute, ignorând pandemia, riscurile şi restricţiile de tot felul. Fiecare este liber să-şi rişte cum vrea sănătatea pentru un portbagaj de ţoale, eu însă nu voi face asta

Nu am intrat în niciun magazin Waikiki în Turcia, deoarece şi în România intru foarte rar. Am fost însă la un US Polo lângă Bodrum, unde aveau reduceri de 50 % şi preţurile deveneau extrem de atractive. Nu am găsit nimic pe gustul meu şi am ieşit fără să fi cumpărat ceva, deşi erau multe oferte.

Cum obisnuiti sa platiti prin magazine? Revolut sau cardul de salariu din Ro? Eram curios de diferenta de curs. Stiu ca acum mai toate bancile si-au aliniat conversiile astea.

Am mari îndoieli în legătură cu conversiile astea, dar este strict părerea mea.

În 2020 am folosit exclusiv cardul Revolut pentru plăţi, dar şi pentru retragere de lire de la bancomat şi a fost extraordinar de avantajos, fără comparaţie şi fără concurenţă.

În 2021 nu am mai fost la fel de încântată de utilizarea cardului Revolut, însă şi condiţiile au fost puţin altele. Lira fiind atât de fluctuantă şi clar în scădere pierdeam din devalorizare dacă schimbam cu mai mult timp înainte de plecare. Am tranzacţionat în interval de 30 zile sume mult mai mari ca de obicei, pe măsură ce am avut nevoie să plătesc, cursul de schimb a fost ok, dar Revolutul mi-a băgat comisioane . Când am plătit, tot sumă mare, cu Visa Gold de la BCR, comisionul a fost năucitor. Am încercat să plătesc şi cu card de credit de la Raiffeisen şi tot prost am ieşit.

Pentru sume mici sunt convinsă că Revolut rămâne cea mai bună variantă.

Cel putin la ING, am testat cand am fost la vecinii bulgari si pot sa spun ca a iesit un curs mai bun chiar si fata de Revolut.

Nu am ING, dar mi se pare puţin probabil să ai curs mai bun la leva decât cu Revolut. Contează însă mult şi dacă la Revolut ai schimbat în weekend când cursul este mai slab sau aveai deja leve pe el. Eu am folosit Revolut în Bulgaria de Paşti în 2021 şi a fost perfect, fără reproş.

=

Am rugămintea de a nu mai continua aici această discuţie offtopică. Mulţumesc

Pentru discuţii, întrebări şi alte nelămuriri poţi posta la articole despre cumpărături în Istanbul, Edirne, Kuşadasi, unde vei primi răspunsuri poate mai avizate.

nrs †
[02.01.22 13:06:59]
»

@nicole33:

daca va fi gata podul normal ca pe el vom merge, am remarcat ritmul naucitor in care lucreaza turcii, intre ducere si intoarcere (16 zile) se vedea clar cat avansasera lucrarile de montare a tablierelor

nicole33AUTOR REVIEW
[02.01.22 13:19:44]
»

@nrs:

daca va fi gata podul normal ca pe el vom merge, am remarcat ritmul naucitor in care lucreaza turcii, intre ducere si intoarcere (16 zile) se vedea clar cat avansasera lucrarile de montare a tablierelor

Părerea mea este că îl vor finaliza la termenul planificat şi îl vor inaugura cu mare fast. Tătucul lor are mare nevoie de o îmbunătăţire a imaginii.

Numai mâine nu este martie şi vom vedea ce şi cum. Eu aştept cu nerăbdare momentul.

Cât de mult au avansat lucrările am văzut şi eu, cel mai recent în 10 octombrie când m-am întors. Mi-a plăcut că s-au ocupat şi de conexiunile cu autostrada O 5.

Şi aşa vom ajunge mai repede la destinaţia dorită de fiecare din noi. Chiar dacă vom plăti dublu, vom câştiga timp datorită fluenţei traficului şi eliminării timpilor de aşteptare la îmbarcare plus durata traversării, însă vom rata întâlnirea cu pescăruşii simpatici şi gălăgioşi

msnd
[02.01.22 17:31:35]
»

Am ajuns și eu pe acolo în 2009, într-un circuit cu autocarul prin vestul Turciei, dublat de un sejur în Marmaris. Una din zilele de Marmaris a fost dedicată excursiei în Delta Dalyan și la Plaja Iztuzu, unde ni s-a promis o întâlnire cu țestoasele.

Drumul l-am făcut cu autocarul nostru până undeva în port unde ne aștepta o barcă deja antamată pentru noi. Am fost anunțați că vom mânca în barcă. Dar ce vom mânca? Crabii pe care îi vom prinde cu mâna noastră, undeva în deltă. Si, într-adevăr oprim la un moment dat, ni se dau bucăți de carne de pui și un fel de undițe și ni se urează succes. Suntem atenționați că atât cât prindem, atât mâncăm. Este drept că primim și ceva indicații, și, din când în când, o mână de ajutor.

Nu mai țin minte cât timp am avut la dispoziție. La sfârșit se numără captura, noi suntem duși la plajă, iar „bucătarul” bărcii rămâne să gătească prada.

La plajă am avut o experiență similară cu a voastră, inclusiv prin faptul că nu am întâlnit nici măcar o broscuță, darămite o testoasă.

Revenim la barcă, ne așezăm la masă. Avem dreptul la un crab și un pic de persoană. Noroc că, la întoarcerea în Dalyan, oprim la o cârciumă.

Apoi am continuat plimbarea pe râu spre amonte până la Lacul Koycegiz, din care pornește râul.

A fost o zi de care îmi aduc aminte cu plăcere, care a mai atenuat puțin dezamăgirile cauzate de Marmaris.

Îți dorim La Mulți Ani! cu multă sănatate și îndeplinirea tuturor dorințelor.

nicole33AUTOR REVIEW
[03.01.22 06:40:32]
»

@msnd:

Una din zilele de Marmaris a fost dedicată excursiei în Delta Dalyan și la Plaja Iztuzu, unde ni s-a promis o întâlnire cu țestoasele.

Drumul l-am făcut cu autocarul nostru până undeva în port unde ne aștepta o barcă deja antamată pentru noi.

Iată o altă variantă de a ajunge în Delta Dalyan şi la Plaja Iztuzu la care nu mă gândisem având în vedere distanţa mare de parcurs pe şosea din Marmaris în Dalyan, dar pentru voi nu a fost o problemă fiind oricum într-un circuit cu autocarul.

Pentru mine a fost mai simplu şi mai comod, având un drum mult mai scurt de parcurs din Sarigerme.

Am fost anunțați că vom mânca în barcă. Dar ce vom mânca? Crabii pe care îi vom prinde cu mâna noastră, undeva în deltă. Si, într-adevăr oprim la un moment dat, ni se dau bucăți de carne de pui și un fel de undițe și ni se urează succes. Suntem atenționați că atât cât prindem, atât mâncăm.

Dacă ăsta era prânzul inclus în costul excursiei, v-au cam păcălit . Dar cred că a fost amuzant să mănânci doar dacă şi ce prinzi .

Mi-ar plăcea să cred că asta nu este o practică uzuală acolo, deoarece în amintesc că am fost abordată în portul din Dalyan de către unii care îmi ofereau o excursie privată cu masă inclusă, însă fără a preciza că voi mânca doar ce voi prinde singură.

Apoi am continuat plimbarea pe râu spre amonte până la Lacul Koycegiz, din care pornește râul.

Ai avut parte de o excursie mai complexă. Eu am ales varianta simplă, cu gând să ajung la Lacul Köyceğiz cu maşina, dar nu am mai apucat să-l văd decât din mers, deşi Roxana mi-l recomandase cu toată încrederea.

Îmi pare rău că Marmarisul te-a dezamăgit. Mie mi-a plăcut, însă fără a face o pasiune pentru această staţiune.

Mulţumesc mult pentru completări, vizită şi ecou!

Vă urez la rândul meu un an nou fericit cu sănătate şi bucurii! La mulţi ani!

MarinaCoPHONE
[31.03.22 22:10:45]
»

@nicole33: tare frumoasă e Turcia, chiar dacă delta lor nu se poate compara cu a noastră. Și prețurile sunt mai mici la ei decât la noi în Delta.

În p2 este cumva o Dacie? Iar în p4 este o iluzie optică sau plafonul barciieste alcătuit din vegetație?

Oricum foarte util articolul, ca de altfel cam tot ce scrieți despre Turcia plus răspunsurile detaliate legate de această destinație. Votat cu mare drag și cu dor de AI turcesc!

nicole33AUTOR REVIEW
[01.04.22 06:47:27]
»

@MarinaCo:

tare frumoasă e Turcia, chiar dacă delta lor nu se poate compara cu a noastră.

M-am îndrăgostit de această ţară încă din urmă cu mulţi ani. A fost dragoste la prima vedere şi încă mai am multe de descoperit.

Delta râului Dalyan este frumoasă, dar... atât.

Și prețurile sunt mai mici la ei decât la noi în Delta.

Aici nu încape comparaţie. La fel ca în cazul litoralului românesc, şi Delta Dunării surprinde prin preţurile nejustificat de mari pentru nişte servicii mai degrabă modeste. Însă vizitarea Deltei este o experienţă care nu trebuie ratată.

În p2 este cumva o Dacie? Iar în p4 este o iluzie optică sau plafonul barciieste alcătuit din vegetație?

Nu este o Dacie, deşi în Turcia încă mai sunt în circulaţie mai multe Dacii ca la noi, însă sub sigla Renault . În P1 se distinge un Duster. Când s-a lansat acest model în România, am fost surprinsă să întâlnesc în trafic mai multe Dustere în Turcia decât la noi.

Bărcuţa din P4 mi-a plăcut tare mult. Nu este nicio iluzie optică, ci chiar realitatea: acoperişul bărcuţei era acoperit de o sumedenie de flori.

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!

Şi mie îmi este tare dor de Turcia şi de all inclusive-ul turcesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, msnd, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094316005706787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1