ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii Islamice din Istanbul

TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor îşi apără originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni. - Iosif Sterca-Şuluţiu

PROGRAM

Orele perioadei de vară

1 aprilie - 31 octombrie

Ora de deschidere: 09:00

Ora de închidere: 20:00

_

Orele perioadei de iarnă

31 octombrie - 1 aprilie

Ora de deschidere: 09:00

Ora de închidere: 18:30

Adresa: Has Ahirlar Binalari Gülhane Park Sirkeci/Eminonu Istanbul/Turkey

Pentru a putea ajunge la Muzeul de istorie a stiintei si tehnologiei Islamice se poate folosi tramvaiul pana la Gulhane sau Sultanahmet. De la statia de tramvai Gulhane puteti merge direct spre poarta de intrare in Parcul Gulhane si de acolo se ajunge foarte usor la muzeu, acesta fiind situat in interiorul parcului.

____

CUGETARI INTERIOARE

In vizita noastra fugitiva din Istanbul, desi nu am reusit sa vizitam ce ne-am propus, s-a nimerit sa vizitam si ce nu ne-am propus! ????

Asadar intr-una din zile, cand mergeam spre palatul Topkapi ajungem in parcul Gülhane. Tot aici bănănăind prin el, vedem intr-o parte o cladire mai administrativa asa care avea scris in dreptul usii principale: MUSEUM OF THE HISTORY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM.

Am zis... haideti ma sa vedem ce o fi aici. Jbang am intrat noi, nu era nimeni, doar o tanti paznic. Cat e intrarea acilea la voi? Forty turkish lira. Gata bossule, ia de aici pentru tot fameleonu, pai nu vizitam noi aici la voi?

Asadar am intrat aici, fara sa fi planificat aceasta vizita, precum miezul din Fanta. ????

Muzeul era dispus atat pe parter cat si la etajul 1 al cladirii.

____

DESPRE MUZEU...

Asadar care-i treaba cu muzeul acesta?

In primul rand el este dispus in fosta cladire a grajdurilor imperiale din Parcul Gülhane (asa cum am scris mai sus). Deschiderea acestui loc are loc in anul 2008 ca un concept pregătit de prof. dr. Fuat Sezgin, istoric al științei islamice.

Aici sunt expuse lucrări, dispozitive și instrumente inventate și dezvoltate de oamenii de știință islamici între secolele al IX-lea și al XVI-lea, muzeul fiind format din 12 secțiuni, inclusiv astronomie, ceasuri și marină, tehnologie de război, medicină, minerit, fizică, matematică și geometrie, arhitectură și urbanism, sala de proiecție de chimie și optică, geografie și cineviziune.

Obiectele prezentate sunt replici realizate la Institutul pentru Istoria Științelor Arabo-Islamice din Universitatea Johann Wolfgang Goethe la Frankfurt. Pentru reproducerea lor au fost folosite schite si desene ale acestor obiecte si dispozitive.

Nu puteau lipsi numeroase replici ale unor instrumente de masurare a timpului dar nici arme construite de savantii vremii pentru a le servi regilor ori sultanilor la curtile carora isi defasurau activitatea.

Acolo unde sunt expuse obiecte mai importante exista si un monitor unde sunt proiectate filme documentare. Aceste scurte cadre (2-4 minute) infatiseaza modul de functionare (printr-o animatie) a fiecaruia dintre aceste instrumente, astfel incat vizita se va transforma intr-o lectie inedita de istorie a stiintei, ce poate dura, in functie de cat de captivanta ti se va parea, de la cateva zeci de minute pana la cateva ore.

____

Sectiunea de Astronomie

Astronomia este una dintre cele mai vechi stiinte recunoscute din lume. In sectiunea de Astronomie a muzeului regasim miniaturi ale multe observatoare importante din perioada islamica dar si astrolabe, globuri si multe seturi de masurare. Tot aici am regasit cadrane solare, cele care indica ora prin intermediul unei umbre, dar si ceasul candelabru sau ceasul andaluz cu lumanari cu 12 usi si echipamente maritime.

____

Ceasul elefant

De departe unul dintre exponatele cele mai importante, este Ceasul elefant. Aceste dispozitive mecanice inventate de al-Jazari care este considerat a fi primul om de stiinta in domeniul ciberneticii si roboticii sunt extrem de interesante si captivante. El a proiectat Ceasul Elefant pentru a-si arata admiratia fata de universalitatea islamului care s-a raspandit din Spania pana in Asia Mijlociu in acea perioada. Ceasul Elefant care atrage atentia tuturor ii intampina pe vizitatori in Sala de intrare a muzeului.

____

CONCLUZII

Chiar daca acest muzeu nu era planificat, ne-a facut placere sa il putem parcurge, mai ales ca eram printre singurii vizitatori. Daca sunteti in zona si sunteti pasionat de istorie, ceasuri, optica, fizica, etc, nu ar strica o vizita aici.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 02.07.22 17:41:23
Validat / Publicat: 02.07.22 20:09:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 1278 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii Islamice din Istanbul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[02.07.22 21:05:13]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Un muzeu interesant si de data aceasta nu ati mai ajuns la inchidere ci ati avut timp sa il vizitati, si inca pe indelete. Este interesant de ce unele muzee inchid destul de devreme si altele cum este acesta inchide seara.

Si uite asa, ati vazut un obiectiv care de obicei nu cred ca intra in zona de interes a turistilor, dar care chiar arata bine.

Felicitari, votat cu mare drag.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[02.07.22 21:09:14]
»

@mishu: Chiar asa! Eram chiar in timpul zilei! ???? Intr-adevar nu este drept, asta se inchidea la 8 seara si rahmi la 5 jumate. Sincer preferam sa fie invers. ????

Multumesc pentru vizita, ecou si vot! ????

Michi
[03.07.22 08:09:56]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Noi am fost de două ori în Istanbul, de fiecare dată cuplând Turcia cu Asia Mică. O dată am fost cu o agenţie, a doua oară pe cont propriu. De fiecare dată însă pe repede-înainte, ceeace a fost o pierdere faţă de cunoaşterea unui loc cu toate ce are de oferit aşa cum ai făcut tu. A fost şi o opţiune psihologică ptcă ne apropiam de 80 de ani, eu îcepusem să am probleme cu picioarele iar soţul deşi cu un moral excelent, avea o boală incurabilă care până la urmă l-a doborât. Citind ce ai scris, îmi completez cunoştinţele pt care îţi mulţumesc

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[03.07.22 09:06:10]
»

@Michi: Sarut' mana! Multumesc pentru gandurile faine, vizita, vot si ecou! Sunteti un adevarat reper moral si exemplu de urmat. Si dumneavoastra ati vizitat atatea si atatea locatii, nu pot sa nu-mi doresc sa merg macar intr-un sfert din locurile unde ati fost dumneavoastra.

Am incercat sa tin pasul cu recenziile dar recunosc ca am ramas in urma si nu pot sa tin pasul, pentru ca m-am "re-activat" pe AFA acum de cand cu pandemia.

Ma bucur ca am putut sa va consolidez si mai mult cunostintele care erau oricum la un nivel de top! Duminica faina sa aveti si multa sanatate scumpa doamna! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Istanbulului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076546907424927 sec
    ecranul dvs: 1 x 1