Solicitare CMR / TURCIA

Prima oară în Turcia... Kusadasi

Trimisă în 10.07.19 21:26
autor RadusurcanSV [Bucuresti]
» VIZUALIZĂRI: 3961

In septembrie plec pentru prima oară în turcia... kusadasi... as avea nevoie de sfaturi, despre traseu, ,,, stații gpl turcia si pret... vigneta, am inteles ca e vorba despre un card, cât costă... toate informatiile sunt bine venite...

Despre kusadasi, ce e de vizitat, ,,am inteles ca are si un bazar...

La întoarcere as vrea sa venim prin istanbul, sa poposim vreo 2 nopti, sa vizitam...

Cum sunt preturile??? țigările am inteles ca sunt mai ieftine ca la noi??? ...

Daca mai puteti sa imi dati sfaturi, sunt binevenite... pe unde se trece cu feribotul si cat costa???

Va multumesc


  • PERIOADA: septembrie -- NOPŢI CAZARE: -
  • BUGET: - -- TRANSPORT: auto
  • ADULŢI: - -- COPII: - -- VÂRSTA: -

Răspunsuri

johnscorpionPM19r[10.07.19 22:22]

Vignieta se poate lua din Edirne, scrie undeva PTT la un restaurant in vama pe partea dreapta si acolo gasesti vignieta HGS.

La un traseu edirne - istanbul - kusadasi - canakkale - edirne mi-a spus ca mi-ar trebui cam 20 euro insa greseala mea a fost ca am acceptat rest in lire si dupa ce am plecat am vazut ca-mi oprise echivalent la 40 de euro asa ca mare atentie cu plata.

La traversarea Istanbulului gps-ul ne-a bagat prin tunelul ayurasya si acolo s-au dus aproape toti banii de vignieta si tot gps ne-a dus pe celebrul pod osmangazi ce costa 109 lire (75 lei) dar scutesti vreo 50 km, ambele au fost alegerea noastra insa pot fi ocolite.

Mare grija cu bazarurile, de multe ori sunt muuuult mai mari preturile decat la magazinele de cartier si suveniruri ieftine gasiti mai degraba la colt de strada.

Cu feribotul se trece la canakkale si costa in jur de 10 euro cash.

In Kusadasi se viziteaza Troia pe traseu si Efes, templul zeitei Artemis si biserica sf. Ioan dar e de preferat cu masina proprie caci agentiile te plimba aiurea pe la fabrici locale pentru cumparaturi gen haine blana sau ceramica.

Puteti sa va abateti la intoarcere pe la Pamukkale, este ceva de vis si e aproape de traseu.

Vacanta placuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

YodaPA16r[10.07.19 22:33]

O sa-ti raspund despre preturi si am sa las pe altii cu mai multa experienta sa vorbeasca despre drum.

Da, este adevarat, tigarile sunt mult mai ieftine decat la noi; cred ca sunt am la jumatate de pret. Marlboro de exemplu, era anul trecut cam 9 lei. Apa si mancarea sunt iarasi ieftine. Cam totul este mai ieftin decat la noi, poate cu exceptia bauturilor alcoolice, care sunt mai scumpe si nu le gasesti peste tot. De exemplu, la benzinarii nu ai sa gasesti bere sau vin, ca la noi. E posibil sa nu gasesti nici in toate magazinele sau supermarketurile bauturi alcoolice.

In Istanbul e mai bine sa lasati masina in parcare si sa folositi transportul in comun. E ieftin (cam ca in Bucuresti) si foarte civilizat. Va procurati un card de calatorie si il puteti folosi oriunde (metrou, tramvai, ferry).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (6 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[10.07.19 23:30]

@Radusurcan:

Traseul pe care ţi-l recomand este următorul:

București - Giurgiu - Ruse - Razgrad - Târgoviște - Omurtag - Kotel - Yambol - Elhovo - Lesovo - Hamzabeyli - Edirne – havsa – Uzunköprü – Keșan – Gelibolu/Lapseki sau Eceabat/Çanakkale sau Kilitbahir/Çanakkale – Ezine – Ayvacik – Küçükkuyu – Burhaniye – Ayvalik – Aliaga – Menemen – Izmir - Selcuk - Kusadasi.

vigneta, am inteles ca e vorba despre un card, cât costă... toate informatiile sunt bine venite...

Pentru Bulgaria îţi recomand să achiziţionezi online vigneta pentru 30 zile, de pe site-ul bgtoll.bg, plătind cu card bancar. Costă 30 leva.

Pentru Turcia se cumpără un sticker HGS care se lipeşte în spatele oglinzii retrovizoare. Îl găseşti la oficiile PTT (poşta) şi, teoretic, şi la benzinării, practic eu nu am găsit decât la PTT. Prima achiziţie costă 60 TL.

Cum sunt preturile??? țigările am inteles ca sunt mai ieftine ca la noi??? ...

Ţigările sunt mult mai ieftine ca la noi.

Dacă lira turcească se va menţine şi în septembrie la cursul actual, toate preţurile vor fi accesibile.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 6300 PMA (9 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[10.07.19 23:41]

@johnscorpion: mersi frumos


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[10.07.19 23:46]

@Radusurcan:

pe unde se trece cu feribotul si cat costa???

Ai trei variante de traversare cu feribotul:

Gelibolu - Lapseki/Cardak, cu cea mai lungă durată a traversării, variantă preferată de cei cu camioane, cu disconfortul aferent pentru cei cu autoturisme; costă 61 TL

Eceabat - Canakkale, varianta pe care ţi-o recomand; costă 61 TL

Kilitbahir - Canakkale, cu cea mai scurtă durată a traversării; costă 51 TL, dar feribotul NU circulă pe timpul nopţii, iar drumul de la Eceabat la Kilitbahir este îngust şi foarte virajat

Taxa de traversare cu feribotul se plăteşte DOAR cash şi doar pentru maşină, indiferent de numărul de pasageri. Este preferabil să ai lire turceşti. Ei primesc şi euro, dacă vor, dar la un curs defavorabil ţie.

La întoarcere as vrea sa venim prin istanbul, sa poposim vreo 2 nopti, sa vizitam...

Două nopţi sunt insuficiente pentru a înţelege ceva dintr-un oraş ca Istanbulul. În prima zi ajungi după prânz spre seară, până nimereşti hotelul şi te cazezi se termină ziua, iei cina şi gata. Ai o zi plină a doua zi şi încă o jumătate de zi în ziua plecării. Mie mi se pare prea puţin când sunt atâtea de vizitat.

Şi eu îţi recomand să foloseşti transportul public în Istanbul, lăsând maşina în parcare până la plecare.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4200 PMA (6 voturi)

dan16PM3r[11.07.19 00:37]

Salut!

Cateva detalii despre drumul cu masina in Turcia...

Avand in vedere ca pleci din Bucuresti, banuiesc ca iesi pe la Giurgiu / Ruse. Aici, un prim pont:1. fixeaza ora plecarii de-acasa astfel incat sa ajungi in vama inainte cu ceva timp de ora 07,00... este ora cand se schimba tura in vama, ca astfel vei astepta ceva timp si nu cred ca e confortabil sa astepti atunci cand pleci in vacanta.

Pana sa intri in vama propriu-zisa, adica inainte de a trece podul peste Dunare, trebuie sa platesti taxa de pod... 14 lei la ghiseu. Dupa aia treci podul, iesi de pe acesta si cobori spre dreapta, intri pe sub pod si intri in vama propriu -zisa. Aici o sa prezinti la ghiseu certificatul de inmatriculare al masinii si dupa aia, go!

2. Despre vigneta bulgareasca... aceasta se poate achizitiona prin trei cai: cu bani cash (euro, lei, leva) la ghiseul din Ruse, aflat in sensul giratoriu de la iesirea din vama; 2 cu cardul de la benzinariile mari din Ruse... gen OMV-ul asta goo.gl/maps/7gznw2UFCHBhQbMZ7;

INSA CEL MAI RECOMANDAT SI FACIL MOD de a cumpara vigneta, este cel online... cu aplicatia bgtoll.bg/ro

4. ca traseu recomand traseul clasic, adica Ruse-Razgrad-Targoviste-Omurtag-Kotel-Yambol-Elhovo-intrare in Turcia pe la Hamzabeyli.

Mai este o varianta valabila si anume Ruse-Veliko Tarnovo- se traverseaza Balcanii prin pasul Republika si nu prin Sipka (e mai aglomerat si mai sinuos prin pasul Sipka) -Gurkovo- se face stanga spre Sliven si inainte de Sliven se face dreapta spre Yambol si astel se urmeaza prima varianta. Totusi, eu recomand prima varianta, cea prin Razgrad... recent am fost pe acest traseu catre Turcia si este ok... liber, carosabil bun (cu cateva mici exceptii, dar nesemificative... zic eu!).

Dar... ca, exista totusi un DAR... atentie la " saritorile" din localitati! " Saritorile" sunt niste chestii din beton turnate pe latimea drumului, la intrarea in localitati sau inainte de trecerile pentru pietoni... cum sunt la noi acele chestii negre din cauciuc inainte de marcajele pietonale. La bulgari sunt din beton si sunt destul de proeminente, nene!! Daca ai luat una din asta in roti fara sa o vezi din timp, o s-o doara rau pe sarmana masinuta!!! Asa ca, mare grija! La intrarea in localitati, calm, viteza cat de cat la limita legala si " ochii mari" ! Unele sunt semnalizate, altele nu! Poate sunt toate, dar eu nu am sesizat de fiecare data.

Ai " saritori" de-astea: intre Razgrad și Târgoviște, ai în Manastirsko 1 și în Trapiste 1; Între Omurtag și Kotel, ai în Ticha 3 si in Kotel 3. Intre Kotel și Yambol, ai în Mokren 1 și în Zimnitsa 1.2 pe centura Elhovo.

Sa nu uit! Atentie la camerele radar fixe... recomand navigare cu waze... te atentioneaza din timp.

5. pe acest traseu, la un ritm de mers " normal" cam in vreo 4 ore ajungi in vama Hamzabeyli. Aici se schimba tura la ora 08,00, asa ca, vezi cum iti calculezi plecarea de acasa, precum si ritmul de mers, astfel incat sa nu prinzi ora de schimbare a turei... bulgarii la ora 07,00, iar turcii la ora 08,00. Bulgarii ca bulgarii... turcii in schimb, nu prea sa grabesc sa inceapa treaba!

Inainte de iesirea din Bulgaria, chiar la intrarea in vama, ai doua Lukoil-uri... si pe o parte si pe alta a drumului. In partea turceasca, dupa vama, ai la vreo cativa km. o statie de alimentare " no name" , dar fara probleme din punct de vedere al calitatii combustibilului... e pe parte dreapta cum mergi tu. Dupa aia, mai incolo, o sa ai o sumedenie de statii de " firma" .

Despre gpl nu pot spune nimic... nu folosesc. Dar, spre deosebire de anii trecuti, cand era mai rentabil sa alimentezi in Bulgaria, acum am constatat ca e mai convenabil sa alimentezi in Turcia... pretul e mai mic decat in Bulgaria. Deh! Devalorizarea lirei!

6. in vama turca, vezi ca e un pic de " bulibaseala" ... e un adevarat santier... se lucreaza pentru largire si modernizare... la mine trecerea nu a durat mult... cca. 30 minute, dintr-o parte in alta... altii, am inteles ca au stat mai mult. Depinde acum de trafic, de perioada si de ora.

7. odata intrat in Turcia, undeva pe partea stanga, la cativa km., este un complex comercial (magazin, restaurant) unde se pot schimba cativa banuti in lire la un curs bun. E indicat ca, pe langa card sau euro cash, sa ai si lire.

8. Acum cu Turcia... aici nu exista vigneta. Se platesc autostrazile in functie de cat mergi pe ele, precum si podurile peste Bosfor (asta in cazul Istanbulului). In Turcia, sunt doua tipuri de autostrazi: ale statului si cele facute in parteneriat public -privat si adminstrate privat. Cele ale statului se platesc prin intermediul acelui sistem public numit HGS.

Ce presupune acest HGS? Este un sistem de plata al autostrazilor, administrat prin intermediul Oficiilor Postale (PTT). Acest sistem reprezinta crearea unui cont ce se alimenteaza cu bani. In momentul in care iesi de pe autostrada, se intra cu masina (viteza trebuie redusa la cca. 20-30km/h, prin niste " porti" prevazute cu camere care inregistreaza trecerea masinii si astfel, iti scade automat din cont costul parcurgerii autostrazii.

Pentru crearea acestui cont, trebuie mers la un oficiu postal, cu pasaportul si certificatul de inmatriculare al masinii. Contul se creaza atat pe nume, cat si pe nr. de inmatriculare. In anii trecuti, la crearea contului, iti dadea si un stiker din plastic, autoadeziv, ce trebuia lipit pe interiorul parbrizului, in centru, sub oglinda retrovizoare, acesta fiind scanat automat de catre camerele de la iesirea prin acele porti ale autostrazii. Daca nu primesti acest stiker, nu-i problema, camerele iti " citesc" nr. de inmatriculare si iti astfel iti iau banii din cont. Simplu! In cazul autostrazilor administrate privat, se plateste cash. Pe traseul clasic catre Kusadasi, nu e cazul insa.

Acum, pentru acest HGS... sunt doua variante: ori il ei de la intrarea pe autostrada Edirne-Istanbul... opresti masina pe dreapta... vezi ca sunt niste porti de intrare pe autostrada, iei documentele mentionate mai sus si traversezi autostrada pe partea cealalta. Acolo sunt niste cladiri unde se gaseste si un oficiu postal. A doua varianta, este sa-i dai bataie la drum, sa nu intri / opresti pe autostrada si sa mergi la o posta intr-una din localitatile de pe traseu. Poti merge linistit pe autostrazi fara HGS, chiar daca o sa te " piuie" sistemul de taxare la trecere prin acele porti... ai termen 15 zile sa iei acel HGS si-n momentul cand facut aceat lucru, iti ia automat costul restant inregistrat anterior.

De ce-ti spun despre cele doua variante ale HGS-ului... traseul clasic catre Kusadasi, odata intrat in Turcia prin vama Hamzabeyli, este: dupa iesirea din vama, drumul are o configuratie cu doua benzi pe sens. La un moment dat, o sa ajungi la un pod ce face trecerea peste autostrada Edirne (aflat in dreapta ta) si Istanbul (aflat in stanga). De pe acest pod sunt doua variante: una e sa intri pe autostrada venind dinspre vama, urmarind indicatorul de Istanbul (pe fond verde) si astfel ajungi la acel ghideu PTT de unde sa -ti iei HGS-ul. Dupa aia continui vreo 10-15 km pe autostrada si iesi foarte repede catre HAVSA si de aici, drumul clasic.

A doua varianta, de la acel pod urmaresti indicatorul HAVSA (pe fond albastru) si astfel intri direct pe traseul clasic (drum expres / 2 benzi pe sens) urmand sa iei HGS-ul ulterior. Din HAVSA se merge catre Uzunkopru-Kesan-Gelibolu (sau Eceabat). Drumul este superb, carosabil excelent, doua benzi pe sens. Atentie si aici, la camerele radar fixe... sunt semnalizate cu indicatoare insotite si de limitele legale ale vitezei in functie de tipul autovehiculului... sunt si echipaje mobile, unele cu masini neinscriptionate. Dar, turcii sint ingaduitori cu turistii, in masura in care " nu se sare calu' prea rau" cum zice romanul!!

Pentru trecerea cu ferry, recomand trecerea pe la Kilitbahir... este un pic mai la sud de Eceabat... este cel mai ieftin... 51 lire, distanta de traversare fiind cea mai mica... in cca 15-20 min. esti in Canakkale.

Pentru oprirea intermediara, recomand hotelul MD BARBAROS HOTEL din Canakkale (am scris despre el aici, pe AFA).

Din Canakkale, mergi catre Izmir pe traseul Ayvacik-Ayvalik-Aliaga-Menemen-Izmir- se ocoleste Izmirul pe centura in regim de autostrada- dupa care se intra pe autostrada Izmir - Aydin - se iese de pe aceasta autostrada la Selcuk... dupa aia, e simplu... urmeaza la o " aruncatura de bat" , Kusadasi.

9. De vizitat, fiind in Kusadasi: Pamukale (cu cele doua parti... zona calcaroasa si sus, pe platou, de facut baie in piscina Cleopatrei... cu apa termala); orasul antic Efes si Casa Fecioarei Maria; obligatoriu, de petrecut o zi in parcul de distractii acvatice Adaland.

Cam asta este... in linii mari! Sper ca am fost cat de cat explicit.

Si inca o chestiune! Importanta, zic! Avand in vedere ca Turcia este in afara SEE, cu folosirea internetului e o problema... adica, costa!!! Pentru navigare, recomand descarcarea din Magazin Playa aplicatiei de navigare offline MAPS. ME Eu am folosit-o acum si a mers foarte bine. Dupa descarcarea aplicatiei, descarci harta Turciei si gata! Spre deosebire de google. maps cu setarea in offline, aplicatia MAPS. ME iti arata atat traseele pentru auto, cat si cele pentru mijloace de transport in comun sau trasee pentru pieton (de mers pe jos)... lucruri utile cand mergi sa vizitezi " loco" , mergand pe jos. Google. maps in varianta offline, nu-ti arata decat pentru auto.

Pentru orice alte informatii, iti stau la dispozitie. Oricum, iti doresc de pe acum concediu placut si drumuri bune!!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 7000 PMA (11 voturi)

crp1972GD6r[11.07.19 09:21]

@Radusurcan: am sa plec in luna iulie in Kusadasi si Istanbul si am sa scriu cum a fost (am sa scriu mai multe despre Istanbul, despre hotel Ephesia Holiday Beach Club ai o rubrica separata - vezi impresii);

- pentru ca eu plec in weekend am luat rovigneta de Bulgaria de pe net (10LV);

- e bine sa ai si lire deoarece ai nevoie la trecerea cu bacul si la plata taxa autostrada Turcia. Eu am platit anul trecut in euro si am primit un curs de 6 ron in conditiile in care am schimbat la hotel cu 7 ron;

- am alimentat numai de la Shell la sfaturile celor care au fost acolo;

- am luat un Istanbul Tourist Pass si am sa scriu cum a fost cu acest card in Istanbul la intoarcele la rubrica despre Istanbul.

In rest drum bun si sa te simti bine.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

crp1972GD6r[11.07.19 09:24]

nu este nevoie neaparat sa treci prin Istanbul deoarece traseul este cu 200 km mai lung. Treci prin Istanbul la ducere sau la intoarcere.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[11.07.19 09:39]

@dan16: mersi mult de tot pt timpul acordat si pt informatii


YodaPA16r[11.07.19 09:57]

Daca vrei sa iei stickerul HGS comod si lejer, dupa ce treci de vama Hamzabeyli, opreste la a doua benzinarie pe partea dreapta. E o benzinarie mai mare, are restaurant si langa el e un oficiu PTT (o sa vezi steagul galben). Prima achizitie e 60 lire si se poate plati doar cash.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[11.07.19 10:39]

@Yoda: asta am inteles, ca e 60 la achiziție, dar apoi cât trebuie să pun pe el sa i mi ajunga pana in kusadasi??


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[11.07.19 11:07]

@Radusurcan:

ca e 60 la achiziție, dar apoi cât trebuie să pun pe el sa i mi ajunga pana in kusadasi??

Din cele 60 lire, vreo 52-55 lire reprezintă creditul disponibil. Părerea mea este ca nu vei mai avea nevoie sa reîncarci.

Pana la Kusadasi nu ai decât tronsonul de autostrada Izmir -Selcuk, care te va costa maxim 5 TL.

Diferența ar trebui sa-ti ajungă pentru autostrăzile dinainte și de după Istanbul, in funcție de traseul ales la întoarcere

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2450 PMA (4 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[11.07.19 11:18]

@nicole33: multumesc frumos, pt raspunsuri


SibiuGD2r[11.07.19 11:44]

@Radusurcan: Buna, anul trecut. am fost in Turcia, 11 nopti.

Prima noapte la Edirne hotel Unisite. Seara am vizitat orasul, fosta capitala, cu moscheea Selimiye.

Au urmat 7 nopti la resort Palm Wings Ephesus (vezi impresii).

Nu ratati cetatea Efes! Noi am fost si la cetatea din Selciuc. Apoi 1 noapte la Pamukkale la Sunrise Aya Hotel. Am mers si pana in Karahait, e aproape.

Daca doriti sa cumparati smochine /caise confiate, sos rodie, ulei masline etc va sfatuiesc sa luati de aici deoarece in Istanbul preturile sunt mult mai mari. Merita ocolul.

Au urmat 2 nopti in Istanbul (cam putin) la Sunlight Hotel. Va sfatuiesc sa va cazati in centru sau pe aproape si astfel nu va trebui sa circulati cu masina sau transportul in comun.

Concediu placut.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

catalinioanGD1r[11.07.19 11:50]

@Radusurcan: Noi am trecut pe la Eceabat - Canakkale.

Pt ca am ajuns prea repede în Turcia, am făcut o oprire la Canakkale. Cu aproximativ 25 de euro am avut o camera la un hotel frumos, situat pe malul marii. Nu aveam încă bani schimbați, dar proprietarul a acceptat și euro.

A doua zi am vizitat cetatea Troia și ne-am continuat călătoria.

Am uitat complet de vigneta, dar nu a fost o problema. Am înțeles ca poate fi achiziționată în decurs de 48 de ore de la întrarea în tara. Am luat-o de la posta din Kusadasi. Asa ne-a recomandat recepționerul hotelului în care ne-am cazat.

De vizitat, am avut ce... Am fost la casa Fecioarei Maria, la Efes, Selcuk. Am văzut Biblioteca lui Celsus, mormântul Sf. Apostol Ioan, Templul Zeiței Artemis. Pt ca fetita își dorea sa înoate cu delfinii, am fost și la Delfinariu.

La întoarcere, am mai dormit o noapte în Pamukkale. Am fost încântați. Tot acolo este Cetatea Hierapolis, unde se afla și mormântul Apostolului Filip și bazinul Cleopatrei.

Ne-a plăcut atât de mult încât ne bate gândul anul acesta, la sf lunii august, sa repetam excursia. Am vrea numai sa stam mai puțin la mare și sa încercăm sa ajungem Cappadocia. Am înțeles ca merita.

În privința preturilor, da, țigările sunt mult mai ieftine decât la noi.

Va dorim o vacanta frumoasa și drum bun!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[11.07.19 12:05]

@catalinioan: multumesc frumos


crp1972GD6r[11.07.19 12:23]

@Radusurcan: eu am pus 60 pe el si am fost in Istanbul. Mai am pe el 5 lire. Se poate verifica soldul. Am fost in Kusadasi prin Izmir (centura) si m-am intors prin Istanbul. O sa mai platesti podul la intrarea in Istanbul care nu se deconteaza prin HGS (costa 80 lire).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[11.07.19 13:07]

@crp1972:

Am fost in Kusadasi prin Izmir (centura) si m-am intors prin Istanbul. O sa mai platesti podul la intrarea in Istanbul care nu se deconteaza prin HGS (costa 80 lire).

Nu este obligatoriu sa traverseze Marea Marmara pe podul Osman Gazi, foarte frumos dar încă destul de scump, anul acesta costând vreo 135 TL cu tot cu bucata din autostrada de la Bursa. Poate merge pe centura orașului Bursa care este gratuită, sa ocolească golful Izmit pe sosea, ca GPL-ul este foarte ieftin și sa între pe O4 la Sakarya, traversând apoi Bosforul pe O2 sau O1 care sunt gratuite pe sensul din Asia spre Europa.

Pe acest traseu plătește doar puțin pentru O4 și apoi pentru O3 Istanbul Edirne și -i mai raman bani pe HGS și pentru anul viitor

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

SibiuGD2r[11.07.19 13:16]

@Radusurcan: In Canakkale este calul troian cu care s-a filmat filmul Troia, chiar pe faleza, aproape de unde va lasa feribotul. Merita o poza cu el, mai ales daca sunteti cu copii.


dan16PM3r[11.07.19 14:59]

Revin la postarea anterioara...

Dupa luarea HGS-ului, ai posibilitatea sa-ti consulti creditul folosind aplicatia " HGS" din Magazin Play. O descarci, iar acolo unde scrie " Plate No" introduci nr. de inmatriculare al masinii, fara pauze intre litere si cifre. Dupa aia, accesezi " Query Balance" si afli cat mai ai credit. Acum, ceva despre Istanbul...

Ca obiective de vizitat: Moscheia Albastra, Agia Sofia, Palatul Topkapi, Marele Bazar (dar asa, de vizitat, ca de cumparat gasesti mai ieftin aceleasi produse mai ieftin prin imprejurimi), podul Galata (si mancat peste proaspat pregatit pe loc de catre pescari), de urcat in Turnul Galata, de vizitat " Cisternele Romane" si de nu, Palatul Dolmabahce.

Nu stiu cat poti vizita din toate astea in 2 zile, dar cam asta sunt principalele atractii.

Recomand ca locul de cazare sa fie in zona Sultanahmet, zona facila pentru a merge sa vizitati punctele de interes mentionate.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[11.07.19 17:32]

@crp1972:

Eu am platit anul trecut in euro si am primit un curs de 6 ron in conditiile in care am schimbat la hotel cu 7 ron;

RON???

În niciun caz. Niciodată nu a existat această paritate. Nu este ok să derutezi cititorii.

Poate ai încurcat leii româneşti cu lirele turceşti

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

dan16PM3r[11.07.19 19:11]

@nicole33: in urma cu o saptamana, eu am schimbat euro la un curs de 6.3 dupa iesirea din vama Hamzabeyli si cu 6.4 -6.5 lire in Cesme


RadusurcanSVAUTOR SOL[11.07.19 20:24]

@Yoda: va multumesc tuturor pt răspunsuri... Am cumparat lira din bucuresti... 2500 tl


dan16PM3r[11.07.19 20:54]

@Yoda: atentie, te rog! In postarile mele eu nu am scris nimic de RON!! Postarea lui " crp1972" este in discutie!!! Atentie mare!!!


johnscorpionPM19r[11.07.19 23:05]

Oriunde v-ati duce, incercati sa pastrati o minima decenta in comportament.

Sunt in Turcia de o saptamana si am ajuns sa-mi fie rusine sa spun de unde sunt vazand comportamente de adolescenti galagiosi (ca sa nu zic chiar cocalari) la niste oameni in toata firea - compatrioti de ai nostrii care par scapati de la spitalul 9.

Rasete si vorbit tare de rasuna hotelul, bagat in seama la toate spectacolele, risipa enorma de alimente si tratarea personalului ca pe niste sclavi.

Sunt jenat total ca sunt asociat cu asemenea specimene prin simpla declarare a cetateniei...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (7 voturi)

vld79PM5r[12.07.19 12:07]

@Radusurcan: Salut, iti recomand trecerea cu ferryboat-ul pe la Kilitbahir. Faci doar 10 minute in loc de 30 de la Eceabat si costa si mai putin cu 10 lire, aprox. 8 lei.

Acel drum " ingust si plin de virajamente" de care pomenea cineva mai sus, este un drum foarte frumos pe malul marii de maxim 5 minute.

Referitor la vigneta, doar in Bulgaria este obligatorie in adevaratul sens al cuvantului, adica te verifica la vama. Nu te sfatuiesc sa nu platesti in Turcia, asta ca sa fie clar, iti spun doar ca si daca nu platesti, nu se intampla nimic. Eu am fost de doua ori si nu am platit. Cu masini diferite, ce e drept... Nu e scump, dar e bataie de cap cu cardurile lor... Vezi ca este rubrica pe site despre HGS-urile turcesti.

Ce iti mai pot spune, sa ai ceva euro schimbati la intoarcere. Te costa 3 euro intrarea din TR in BG si 2 euro iesirea spre RO, taxa de pod. Eu am avut hartie de 100 euro si s-au strambat vamesii bulgari, am platit in lei la un curs mult mai mare.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 348 PMA (3 voturi)

SibiuGD2r[12.07.19 16:33]

@vladdinca: Noi anul trecut nu am stiut de HGS. La iesire din autostrada am platit intr-un singur loc 100 lire. Anul acesta vom merge iar. Sper sa nu avem surprize.


crp1972GD6r[12.07.19 17:51]

@nicole33: eu m-am referit la curs euro-lira turceasca. Cand am spus 6 ron si 7 ron m-am referit la 6 lire si 7 lire. Imi cer scuze pentru confuzia creata.


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[12.07.19 21:39]

@crp1972:

Pentru mine nu este nicio problemă, deoarece am fost de foarte multe ori în Turcia şi urmăresc constant evoluţia cursului valutar. Am bănuit "confuzia" făcută.

Important era să nu-i induci în eroare pe cei mai "novici"

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[25.07.19 11:56]

Aveti idee cat costa hramul de aur in bazar in istanbul???


RadusurcanSVAUTOR SOL[31.07.19 18:05]

@Radusurcan: mi am luat cazare intermediară la hotel anzac in canakkale, e ok hotelul?? cam la de distanta e hotelul de calul troian?? ms


nrs †SE42r[31.07.19 18:17]

de la Canakkale la Troia sunt 35-40 km


RadusurcanSVAUTOR SOL[31.07.19 19:07]

@nrs: nu la troia, in canakkale pe faleză, unde se află calul troian, distanta intre hotel si cal??? dacă se poate ajunge pe jos


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[31.07.19 19:31]

@Radusurcan:

in canakkale pe faleză, unde se află calul troian, distanta intre hotel si cal??? dacă se poate ajunge pe jos

Hotelul ales de tine este ok pentru o noapte de odihnă. Se află foarte aproape de terminalul de ferry din Canakkale, lângă Turnul cu Ceas.

Faleza este foarte aproape. Poţi merge pe jos câteva sute de metri pentru o plimbare, poate o cină la una din multele terase de pe faleză şi pentru o poză memorabilă cu "calul troian".

Calul Troian de pe faleza din Canakkale mie mi-a plăcut mai mult decât cel de la Troia, mi s-a părut mai puţin kitchos.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

RadusurcanSVAUTOR SOL[31.07.19 19:38]

@nicole33: ms frumos


mony_kaGD5r[31.07.19 20:51]

@Radusurcan: Mie nu mi-a prea placut cazarea la Anzac. Hotelurile Helen si Helen Park sunt mai bune. In plus la acestea beneficiezi si de parcare gratuită. La Anzac parcarea se plătește, nu mult, dar au foarte puține locuri in fata si iti vor duce mașina într-un otoparc aflat mai departe.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

SibiuGD2r[01.08.19 09:35]

@Radusurcan: In bazar e mai scump, dar am luat de la un magazin anul trecut cu 22euro.


RadusurcanSVAUTOR SOL[01.08.19 12:31]

@Sibiu: ms frumos


  • [41] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.41601085662842 sec
    ecranul dvs: 1 x 1