ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

1 Decembrie pe Vârful La Om

TIPĂREȘTE

Ziua de 1 Decembrie am petrecut-o pe munte. Planul iniţial a fost de a urca unul dintre vârfurile de peste 2500 m, respectiv Lespezi, dar codul portocaliu spre roşu de vânt puternic ne-au făcut să ne răzgândim. Ne-am reorientat astfel spre cel mai inalt vârf al Munților Pietra Craiului, Vârful La Om (2238 m). Aici meteorologii ne dădeau speranța că vântul va bătea mai puțin și doar cu maxim 50 Km/h, față de cei peste 90 Km/h anunțați in Munții Făgăraș.

Ne-am bazat pe ce spuneau meteorologii și am pornit la drum.

Traseul parcurs a fost următorul: Sat Peștera - Saua Joaca – La Table – Refugiul Grind – Colții Găinii – Vf. La Om și retur.

După o noapte petrecută in Brașov, ne-am intalnit la ora 8.00 in satul Peștera, lângă Hotel Nobilis. După ce ne-am reglat echipamentul (colțarii pe bocanci) ne-am luat rucsacurile in spate și am pornit la drum, urmând marcajul Cruce Roșie.

Trebuie să menționez că fiind o tură desfășurată in condiții de iarnă, cu ceva zăpadă și gheață pe porțiunile mai inalte, din echipament nu au lipsit colțarii și pioletul.

La plecarea din Satul Peștera vântul bătea in rafale și soarele era acoperit de nori. Speram totuși ca vremea să se mai indrepte pe parcurs.

Prima parte a traseului este foarte ușoară, o plimbare pe un drum forestier in prima parte apoi prin pădure. Am trecut pe lângă Casa Folea și am inceput să urcăm ușor spre Șaua Joaca, la 1445 m altitudine. Crestele Pietrei Craiului se ridicau semețe și ușor pudrate de zăpadă. Mai era mult până sus și partea mai grea era abia la inceput. Din Șaua Joaca am continuat pe marcajul Bandă Roșie coborând ușor până in Șaua Vlădușca sau La Table așa cum mai este cunoscută.

De aici incepe urcușul. Trecem peste Valea Seacă a Pietrelor și Vâlcelul Găinii și urcăm susținut până la 1620 m unde se află Refugiul Grind 1.

Aici am făcut o primă pauză. Vremea se făcea din ce in ce ami frumoasă. Vântul nu mai bătea așa tare, soarele incepuse să ne incălzească, iar crestele albe ale Craiului străluceau pe cerul albastru. O plăcere să mergi pe munte in aceste condiții!

De la Refugiul Grind am continuat să urcăm pe Bandă Roșie. Incepuse să apară și zăpada, traseul devenind alunecos pe alocuri. La Brâul de sub Grind ne-am oprit ca să ne punem colțarii. De aici urma să părăsim poteca marcată și să mergem spre dreapta, pe Colții Găinii. Acest traseu este folosit iarna, când traseul marcat cu Bandă Roșie care coboară din creastă și care merge pe Valea Cheii de Sub Grind este periculos din cauza posibilității formării avalanșelor. Acum nu era cazul de avalanșe, dar traseul pe Colții Găinii era mai spectaculos și cu ceva cocoț.

A urmat cea mai frumoasă parte a traseului. Am inceput să urcăm pe stâncile colților acoperite de zăpadă și gheață. Priveliștea era din ce in ce mai frumoasă. In spate se vedeau crestele Bucegilor și ale Munților Leaota, in stânga zimții Crestei Sudice a Craiului iar in dreapta Creasta Nordică. Vârful incă nu se vedea, mai aveam de urcat, de trecut un mic traverseu, de admirat frumusețea care ne inconjura. Deși pare dificil, traseul pe Colții Găinii este accesibil și se poate urca destul de ușor. Trebuie doar ceva mai multă atenție.

Pe vârf am ajuns după aproape o oră de urcuș Dacă până aici vântul nu ne-a supărat prea tare, pe creastă bătea cu putere. Nu ne dădea jos dar era foarte rece și ridica zăpada proaspăt căzută. Abia am reușit să țin steagul ca să fac o fotografie.

Vârful La Om, sau Baciului nu este printre cele mai inalte vârfuri din țara noastră dar urcușul până la el te pune la incercare. Vârful la Om este locul de unde creasta Pietrei C raiului se desparte in două – Creasta Nordică și C reasta Sudică. Mai poți să ajungi pe el urcând pe Drumul lui Deubel sau La Lanțuri, despre care am povestit (vezi impresii) sau străbătând creasta Pietrei Craiului dinspre Vârful Turnu sau Șaua Funduri.

Nu am zăbovit prea mult pe vârf, vântul rece ne-a gonit destul de repede. Am coborât pe drumul marcat cu bandă roșie, pe un drum greu cu grohotiș inghețat. Imediat ce am inceput coborârea vântul nu s-a mai simțit. Era foarte frumos, doar coborârea era grea și necesita foarte multă atenție. Această parte a traseului este dificilă atât vara cât și iarna, genunchii fiind serios puși la incercare.

Când am ajuns la stâncile din apropiere de Brâul de sub Grind ne-am scos colțarii și am continuat drumul spre Refugiul Grid. Apusul soarelui arunca o lumină blândă peste crestele Bucegilor. Nu ne mai săturam privind frumusețea care ne inconjura. Am avut noroc cu o vreme neașteptat de frumoasă.

La Refugiul Grind am mai făcut o scurtă pauză după care am plecat spre La Table și spre mașinile aflate in Satul Peștera.

Ultima parte a drumului am parcurs-o la lumina frontalelor. Am parcurs 18,47 Km cu 1.155 m diferență de nivel. Am ajuns la mașini puțin inainte de ora 18.00, puțin obosită dar fericită că am petrecut o zi pe un munte frumos și drag – Piatra Craiului.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Piatra Craiului, lanț muntos calcaros, cu trasee spectaculoase, cu o creastă zimțată străbătută de unul din cele mai frumoase și dificile trasee de pe munții noștri


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ceva vânt, puțin sub zero grade, puțină zăpadă și multă oboseală la sfârșit - ingredientele unei relaxări depline! =))


[fb]
---
Trimis de Mika in 05.12.21 19:58:21
Validat / Publicat: 05.12.21 21:11:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ziua Națională pe Vf. la Om
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

cata2106PHONE
[06.12.21 06:15:19]
»

Super tura in condiții veritabile de iarna!

Ați folosit colțari de drumeție (gheare) sau din aceia de alpinism, mai mari?

elenaadinaPHONE
[06.12.21 09:21:01]
»

Ce excursie frumoasă!

Toată admirația!

????????????

MikaAUTOR REVIEW
[06.12.21 09:27:31]
»

@cata2106: Pe un astfel de traseu se folosesc colțarii de alpinism. In condițiile din acea zi se putea urca și cu colțărei sau spikes dar la coborâre ar fi fost mai dificil. Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[06.12.21 09:31:32]
»

@elenaadina: Mulțumesc!

tataye
[06.12.21 09:32:31]
»

multumiri speciale pentru fotografiile extraordinare! Pentru cei care nu pot face acest traseu (din diverse motive) este o bucurie sa poata admira aceste peisaje! Felicitari!

pitiPHONE
[06.12.21 09:41:39]
»

Străbat crestele munților (Făgăraș, Retezat), dar doar vara. La 58 ani nu îmi e ușor nici atunci. Iarna nu m-aș încumeta.

Pot doar să îmi imaginez cât e de dificil iarna. Bravo!

Fiind un scorțos ???? nu prea votez prea multe articole. La ăsta am votat și toate fotografiile. Asta spune tot.

MikaAUTOR REVIEW
[06.12.21 12:56:10]
»

@piti: Iarna este câteodată puțin mai greu, depinde și de stratul zăpezii. Dar iarna vizibilititatea e mult mai bună (dacă este soare) și peisajele sunt mult mai frumoase. M-am indrăgostit de mersul pe munte iarna. Mulțumesc de voturi!

adrianbogdan
[06.12.21 19:51:38]
»

Doamne ce curaj ai!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, cata2106, elenaadina, Mika, piti, tataye
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086004972457886 sec
    ecranul dvs: 1 x 1