ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
9 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Marea Ciorângeală sau spre Vârful Ascuțit prin Brâul Ciorânga Mare

TIPĂREȘTE

Toamna este cel mai bun anotimp pentru drumeții montane in munți cu vârfuri inalte ca Făgărașii sau Retezat sau pe munți cu abrupturi stâncoase cum sunt cele din Piatra Craiului. Deși ziua se scurtează pe zi ce trece, vremea este mult mai stabilă, ploile nu mai vin pe neașteptate și nici nu mai sunt așa de zgomotoase, nu mai este foarte cald, iar pădurea capătă culori de la galben aprins la roșu ruginiu.

Din acest motiv am răspuns afirmativ, fără să stau prea mult pe gânduri, invitației unei drumeții in impărăția stâncilor din Crai, in prima sâmbătă din octombrie.

Traseul a fost următorul: Plaiul Foii - Vârful Ascuțit prin Brâul Cioranga Mare, continuare pe creasta nordică până la Varful Turnu și coborâre spre Șaua Crăpăturii și apoi prin Valea Crăpăturii inapoi la mașini.

Intrarea in traseu se face din DN 50A, drumul care leagă Zărneștiul de Cabana Plaiul Foii, cu aproximativ 1,2 Km inainte de cabană.

După ce o mașină a fost lăsată in locul unde urma să ieșim din traseu, am pornit in drumeție pe marcajul triunghi roșu. Traseul spre Vârful Ascuțit prin Brâul Cioranga Mare a fost inclus in circuitul turistic și marcat abia prin 2016, până atunci el fiind considerat un traseu de alpinism, cu gradul de dificultate 1B (adică ușor pentru alpiniști, fără necesitatea de a fi legat in coardă).

Traseul a fost nu numai marcat ci au fost instalate și câteva lanțuri pe anumite porțiuni mai dificile.

Vremea se anunța foarte bună, doar vântul bătea cu putere, dar pentru moment nu ne punea mari probleme.

Urcușul incepe ușor prin pădure, pe Podul Călinețului. Când mergi prin pădure te gândești că mergi pe o cărare de pământ bătătorit, acoperită de iarbă sau de frunze. Ei bine, prin această pădure nu era nicio cărare și asta pentru că pe jos, in loc de pământ, iarbă sau frunze, era un strat gros de grohotiș alb. Prin anii ' 80, in zona munților Piatra Craiului și Bucegi, a fost o puternică furtună, cu ploi extrem de abundente care au produs viituri și au dizlocat o mare de pietre de pe versanți. Acest grohotiș a acoperit pădurea, formând un peisaj straniu de frumos.

După un prim urcuș de peste o oră am ajuns la o intersecție de drumuri, aproape de Izvorul Căpitanului Orlovski. Izvorul se află la 3 minute de mers de această intersecție, dar nu pe drumul pe care trebuia să il urmăm. Am făcut totuși o mică pauză pentru completarea rezervelor de apă a celor care nu aveau suficientă.

Pentru că am ajuns la capitolul apă, trebuie să vă spun că recomand să aveți arpoximativ trei litri de apă. Pe traseu nu se găsește apă și este posibil să găsiți secat chiar și acest izvor al Căpitanului Orlovski.

După surta pauză am continuat urcușul, de această dată mult mai susținut, printr-o porțiune abruptă și ajungem la un mic horn prevăzut cu lanțuri. Am escaladat destul de ușor hornul, ajungem intr-o mică șa deasupra Hornului Nisipos și continuăm urcușul aburpt, prin hățișuri, până la Adăpătoarea Caprelor, la 1540 m altitudine. Aici, sub un perete surplombat, a fost construit un bazin mic din beton in care se colectează apa care se scurge pe pereții stâncoși, venind astfel in ajutorul viețuitoarelor din zonă. Când am trecut noi nu era strop de apă in bazin, semn că nu mai plouase de ceva vreme.

Am continuat să urcăm, trecem de o mică săritoare amenajată cu cabluri și ajungem la Refugiul Speranțelor, la altitudnea de 1685 m.

Aici am făcut o pauză puțin mai lungă, mergeam de peste trei ore și urma o porțiune grea, pe Brâul Ciorânga Mare.

După ce am mai prins puteri am pornit din nou la drum. Intrăm in porțiunea numită Brâul Ciorânga Mare, o succecsiune de urcușuri și coborâșuri pe o cărare ingustă pe lângă zidul stâncos. Traversăm Muchia Răchitei, trecem de o mică săritoare apoi printr-un tunel in stâncă foarte frumos, amenajat parcă special pentru fotografii. Traseul este foarte frumos, cărarea ingustă șerpuiește pe lângă stâncă deasupra abruptului amețitor. Jos in vale se vede șerpuind șoseaua care merge la Plaiul Foii și m-am gândit că de jos, văzând abruptul stâncos, nu m-aș fi gândit că există o cărare care merge pe acolo și că, vreodată, pe acea cărare aș merge eu.

Am intrat in Canionul Ciorânga pe firul căruia coborâm cca 20 de metri pentru a urca din nou pe o porțiune de jnepeniș. Suntem tot pe Brâul Ciorânga Mare, mai poposim puțin pentru câteva fotografii, era păcat să trecem nepăsători pe lângă peisajul superb care se deschidea in fața noastră. Trecem peste o porțiune abruptă, acoperită de grohotiș, pe care am trecut-o cu mare atenție. Orice alunecare putea duce la o accidentare, călcam incet, cu atenție. Ajungem in golul alpin de unde părăsim Brâul Ciorânga și urcăm susținut spre Vârful Ascuțit. Urcușul este greu, abrupt, pe porțiuni stâncoase, dar sus se vedea creasta și știam că acolo se va termina și urcușul. După un ultim efort am ajuns in creastă, unde, inainte de a merge spre Vârful Ascuțit, am făcut o scurtă ședință foto. Peisajul era unul de vis. In vale se vedea abruptul pe care urcasem, un zid stâncos care părea de netrecut dar pe care, cu succes, tocmai il dovedisem. In depărtare se vedeau Munții Tămaș și Iezer Păpușa. Mai aveam câțiva pași până la Vârful Ascuțit, pe care i-am parcurs repede. Cinci ore a durat urcarea până pe vârf, la 2133 m, mai puțin cu jumătate de oră decât timpul de pe indicator. Pe vârf am făcut o pauză puțin mai lungă pentru refacerea puterilor și pentru câteva fotografii. Vântul bătea cu putere fiind nevoită să mă țin zdravăn de stâlpul care indica vârful, atunci când am făcut fotografia.

Creasta nordică a Pietrei Craiului se ridica semeață in fața noastră, așteptând să o parcurgem. Nu am mai zăbovit și am plecat la drum, pe marcajul bulină roșie. Mai aveam cale lungă in față. Parcurgerea crestei nordice pe timp frumos este o adevărată plăcere, peisajele care se deschid de jur imprejur fiind o adevărată incântare. Doar vântul ne mai dădea de furcă. Bătea atât de tare, incât erau momente in care aproape că mă dezechilibra. Parcurgerea crestei nu inseamnă o plimbare, ci o serie de urcușuri și coborâșuri pe o cărare ingustă, deasupra unor hăuri adânci. Am trecut și de porțiuni de jnepeni, plante care de multe ori ne-au fost de ajutor, fiind adevărate lanțuri naturale.

Pe drum am intâlnit un cățel obosit și insetat, blocat intr-un loc abrupt, ajuns acolo cine știe cum, probabil insoțind niște turiști. L-am luat cu noi o parte din drum, i-am dat apă și ceva de mâncare, și l-am pasat unor turiști care coborau spre Cabana Curmătura printr-un loc mai accesibil.

Am mai bifat pe drum Vârful Padina Popii (2013 m) și am ajuns la Vârful Turnul Pietrei Craiului, la 1914 m. De aici aveam două posibilități de coborâre: pe marcaj cruce roșie spre Padina Șindileriei sau pe bulină roșie, spre Șaua Curmăturii.

Nu știu cât de grea era prima variantă, din ce am ințeles era o coborâre susținută printr-o zonă cu grohotiș, dar știu că cea de a doua variantă a fost dificilă. Coborârea de la Vârful Turnul la Șaua Crăpăturii presupune o descățărare continuă pe zone foarte abrupte. Unele porțiuni sunt prevăzute cu lanțuri dare altele nu. Porțiunile fără lanțuri mi-au pus ceva probleme, erau aproape verticale și destul de inalte. Noroc că erau destule prize, pe care trebuia să le urmăresc printre picioare, să văd exact unde pun vârful bocancului, de care vârf de stâncă să mă agăț sau să mă țin zdravăn. Am fost ajutată și de cei care coborâseră inaintea mea, și care imi indicau unde să pun piciorul sau ce direcție este mai bună. Dacă ar fi plouat ar fi fost foarte greu de parcurs această porțiune. Deși nu pare, descățărarea la munte este mult mai grea decât cățărarea.

După aproape o oră de coborâre am ajuns in Șaua Crăpăturii. De aici nu mai aveam decât să coborâm, prin Valea Crăpăturii, timp de aproape două ore, pe marcajul bandă galbenă.

Deși nu mai prezentat dificultăți tehnice, această coborâre nu a fost una ușoară. Mai bine de o oră am coborât pe serpentine abrupte printr-o zonă de grohotiș. Trebuia să pășești cu mare atenție, ca să nu aluneci. Chiar și așa, tot am căzut de două ori, alunecând in momentele când am crezut că este mai ușor, și nu am mai fost foarte atentă.

După grohotiș am intrat in pădure și după scurt timp am ieșit intr-o poiană mare de unde se vedea șoseaua și mașinile parcate pe lângă ea.

După aproape 11 ore de mers am ajuns la mașini. Am mers aproximativ 11 Km, cu o diferență de nivel de 1500 m. A fost un traseu dificil, solicitant, dar foarte frumos. Munții Piatra Craiului rămân in topul preferințelor mele, depășiți la mică distanță de Munții Făgăraș. Pentru cei cărora le place muntele și au ceva experiență recomand acest traseu, dar numai pe vreme bună și bine echipați (ghete cu talpă rigidă, cască, bețe de trekking). Pentru ceilalți, care preferă traseele mai ușoare sau nu pot face drumeții montane, le propun să parcurgă acest traseu vizual, cu ajutorul fotografiilor atașate.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O drumeție in impărăția stâncilor calacaroase din Piatra Craiului.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Traseu dificil și foarte frumos.


[fb]
---
Trimis de Mika in 11.10.20 22:49:11
Validat / Publicat: 12.10.20 06:29:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Pe Brâul Cioranga Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

krisstinnaPHONE
[12.10.20 13:50:59]
»

@Mika:  Doamne, ce drumeție! Mi-e frică numai dacă citesc și văd pozele ​​

​​Dar cățelul? Nu i-ai făcut o poză? Bietul de el... ​​

​​Felicitări, mă bucur pentru tine și îți doresc cât mai multe asemenea ture! ​​

​​Bine, aștept și zăpada, știu ca-ți place sa schiezi, mă voi bucura și atunci. Tot pentru tine

Dan&EmaPHONE
[12.10.20 14:03:03]
»

E clar ca te-ai indragostit de Craiul asta!  Mika, am un gol in stomac imaginandu-mi pe ce cararui de capre negre ati pasit. Pozele + anumite sectoare si imagini din creasta pe care le cunosc + imaginatia cum e in realitate prin acele brane si hornuri m-au miscat. ​​

​​Episodul asta e din categoria ©️ By Mika Special. ​​

Aici chiar nu este pentru oricine, FELICITARI! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[12.10.20 18:56:29]
»

@krisstinna:  Cățelul era și el intr-o poză dar nu foarte clară. Era o cățea, gen ciobănesc dar nu foarte mare, care mai avea și pui. Era insetată și infometată. A mers cu noi o bucată de drum și ne-am bucurat cand am gasit pe cineva care a vrut să o coboare. Pe unde coboram noi nu ar fi putut. Sunt mulți câini munțomani, care insoțesc turiști, dar din păcate unii se mai și rătăcesc. Sper să mai fac câteva ture și in toamna asta și, bineințeles aștept  iarna cu interes.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[12.10.20 19:52:01]
»

@Dan&Ema:  Mulțumesc! Să știi că  nu a fost chiar așa greu, mă așteptam  să fie mai dificil. Ilinca mă cam speriase inainte spunându-mi că se urcă din greu peste cinci ore, prin zone dificile, abrupte, cu grootiș, etc. Dar nu am renunțat și iată că am reușit. Mai grea mi s-a părut coborârea de Vf. Turnul. Acolo chiar că mi-au tremurat picioare de vreo două ori. Dar a fost foarte frumos și au am fost mândră de mine că am reușit .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[12.10.20 20:11:18]
»

@Mika:  

​​Să știi că  nu a fost chiar așa greu

Replica asta o asteptam de la tine, o cunosc deja. Esti foarte modesta cu reusitele tale. Traseul acesta este o performanta care nu sta la indemana oricui si in plus esti indreptatita sa fii mandra ca ai reusit sa parcurgi aceasta tura dificila. Bravo! ​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[13.10.20 21:22:22]
»

@Mika:  Vazusem articolul insa nu am reusit sa il citesc pana azi, si cand am ajuns la articlul tau stateam in cumpana cu ce sa incep, cu pozele sau cu textul insa la final am inceput cu textul, ca sa vad daca imaginatia imi va arata poza completa. Si am trecut si la poze, imaginatia mea este departe de frumusetea pe care am vazut-o in poze, iar unele poze pot sa spun ca m-au ametit uitandu-ma doar, dar sa fi fost acolo (in fine, poate doar teleportata ).

Si am mai sesizat o poza pe care as comenta-o, cea in care este indicat sa nu se arunce gunoaie, si cred ca acolo unde ati ajuns voi ajung doar iubitorii de munti, care vor proteja locul.

Minunat, felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[13.10.20 21:35:14]
»

@Mika:  Am fost de câteva ori în Piatra Craiului dar înafară de numele cabanelor Curmătura, Plaiul Foii, refugiul Grind şi ale câtorva denumiri La lanţuri, La Om, Grohotişul, nu cred că le ştiam nici atunci (anii 60-70). Nu erau ghiduri tipărite iar marcajele, multe dintre ele şterse. Am scris despre Crai în diverse ecouri pe AFA şi nu repet impresia extraordinară pe care mi-a lăsat-o acest munte, de ex, fiind strict pe creastă, într-o parte clocotea hăul de nori negri şi ameninţători, în partea cealălaltă soare şi vedere până hăt departe. Linia de demarcaţie era creasta îngustă şi noi pe ea. Această impresie nu se uită. Am uitat să scriu: felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaPHONEAUTOR REVIEW
[14.10.20 19:07:49]
»

@mishu:  Asa ai spune ca ajung doar iubitori de munți și de natura. Dar din păcate chiar și printre acești iubitori de munte sunt unii care uita Pet-uri sau diferite pungi, conserve, etc.   Mulțumesc de aprecieri!  

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[14.10.20 19:17:37]
»

@Michi:  Mulțumesc! Traseele din Piatra Craiului sunt bine marcate și întreținute iar Craii sunt foarte frumoși, deosebiți de alți munți, c. Mai am multe trasee de parcurs pe aici.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097493171691895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1