ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Traseu ușor printr-o zonă deosebită

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În acest articol o să vă povestesc de o tură prin Munții atât de dragi mie și anume munții Piatra Craiului. Din punctul meu de vedere sunt cei mai frumosi munți de la noi din țară. Aici găsești trasee pentru toate gusturile, cu diferite grade de dificultate. Dacă-n tinerețe nu concepeam un traseu în Crai, fără să urc pe creastă, de data asta m-am mulțumit cu un traseu la baza lui.

Munții Piatra Craiului sunt atât de iubiți de montaniarzi, pentru că sunt spectaculoși, dar și pentru că în jurul lor s-au creat diverse legende. O să vă spun două dintre ele în acest articol.

Povestea începe așa: în zonă trăia pe vremuri un crai foarte iubit, poreclit Măritul. Acesta era extrem de supărat, pentru că nu a reușit să aibă niciun urmaș. Astfel la bătrânețe Craiul a hotărât să-și găsească un moștenitor, care să-i calce pe urme. Acesta a organizat un mare concurs, în care a chemat flăcăi din toate colțurile lumii, pe care i-a pus la întrecere. Proba era una foarte simplă, cine avea să ajungă primul sus pe munte, la piatra cea mai mare acela va fi alesul lui.

Cealaltă legendă este cea a garofiței care crește numai în munții Piatra Craiului. Legenda creată în jurul acestei flori unice spune că doi copii, o fată si un băiat, pe numele lor Degetăruț și Garofița s-au rătăcit pe munte și au nimerit la un castel. Aici au dorit să intre căutând ceva de-ale gurii și un loc unde să se încălzească, dar zâna castelului care era foarte rea avea o inimă de gheață. Aceasta s-a înfuriat pe ei si i-a transformat în două flori unice si anume Garofița Pietrei Craiului și Degetărițul de munte. Frumoase poveștile astea, nu?

Dar să revenim în vremurile noastre. Cum spuneam am ales o tură ușoară. Am ales tot serviciile unei agenții turistice specializate, care ne-a asigurat ghidajul și transportul până acolo, contra unei sume de 180 de lei de persoană.

Dis de dimineață echipați corespunzător ne-am prezentat la locul clasic de întâlnire, din fața Hotelului Horoscop, de la Piața Unirii din București. De data asta am fost un grup mai restrâns de numai 8 persoane, astfel am mers cu un microbuz mai micuț. Ne-am mascat corespunzător și am purces la drum.

Drumul a decurs fâră incidente, astfel că în jurul orei 9 dimineața am parcat la Fântâna lui Botorog. Deja se umpluse de mașini în zonă, semn că erau mulți iubitori de munte. Norcul nostru a fost că majoritatea alegeau traseul de 2,5-3 ore, până la cabana Curmătura.

Am așteptat să se strângă tot grupul. S-au mai alăturat vreo opt turiști care au preferat să vină până la locul întâlnirii cu mașina personală. La intrare era un ranger, care ne-a taxat pe fiecare cu modica sumă de 5 lei, taxă de acces în rezervație.

Ce m-a bucurat foarte tare este faptul că se vede foarte clar că acești bani colectați de la turiști sunt folosiți cu cap. Traseele sunt foarte bine marcate și este curățenie. Mai mult există și trasee de biciclete. Bonus sunt și niște panouri explicative care ne prezintă flora și fauna din zonă. Am mai văzut așa ceva doar pe afară. Mă bucur să văd că asemenea inițiative au început să apară și pe la noi. Protejarea naturii este un lucru esențial într-o societate dezvoltată.

După toate astea am purces la drum, pe urmele lui Mărgelatu, prin prăpăstiile Zărneștiului. Este o zonă extrem de frumoasă, o zonă în care spre rușinea mea am ajuns pentru prima oară în viață.

Ghizii, un baiat și o fată, erau foarte volubili și buni cunoscători ai muntelui astfel că timpul petrecut alături de ei, a trecut rapid și plăcut.

La un moment dat am dat de Cheile Pisicii. Acesta este un traseu foarte frumos, dar un pic mai dificil. Noi aveam o vreme absolut superbă, dar cu o zi înainte a plouat torențial în zonă. Astfel s-a creat mult nămol și era mult mai dificil de parcurs, așa că ne-am continuat drumul prin Prăpăstiile Zărneștiului.

La Cheile Pisicii am făcut doar o scurtă pauză de hidratare, dar și de ciugulit ceva merinde. După vreun sfert de oră am luat-o din loc. Traseul parcurs de noi era similar cu cel al bicicliștilor. Chiar este accesibil oricui. Nu necesită o condiție fizica deosebită. Doar trebuie să fii cât de cât obișnuit cu mersul pe jos, pentru că e destul de lung. Diferența de nivel este de aproximativ 500 de metri, dar nu o simți, pentru că urcușul este foarte lin.

Am povestit, am râs, am cântat, am dat binețe altor turiști și am cutreierat munții cu zâmbetul pe buze. În pădure era răcoare așa că a fost o mișcare foarte binevenită.

Următoarea oprire am făcut-o după vreo două ore în locul numit La Table. Aici am pus-o si de-un picnic ad-hoc. În zare se vedea semeț Creasta Pietrei Craiului. Aici este un punct de răscruce pentru mai multe trasee.

Cum spuneam am ajuns în zona La Table la aproximativ 1400 metri. De aici poți merge la Cabana Curmătura pe marcaj triunghi roșu. Este un traseu ușor de maxim trei ore.

Un alt traseu spectaculos este către refugiul Grind, Piscul Baciului și durează tot cam trei ore. Marcajul este cu dungă roșie, nu ca la nebuni, dar asemănător. =))

Deasemenea de La Table se poate ajunge si la celebra cabană Plaiul Foii. Marcajul este cu triunghi albastru și traseul este ceva mai lung, poate fi parcurs în cam șapte ore.

Traseul pe care am venit noi este marcat cu cruce roșie și durează cam trei ore până la Fântâna lui Botorog. Doar că noi am ales să nu ne întoarcem pe același drum.

După ce ne-am pus burta la cale am pornit iar la drum. Am mai urcat vreo jumătatede oră până la Șaua Joaca. Drumul până aici era mărginit de tufe pline de zmeuriș. Vă dați seama că toți am dat iama prin zmeuriș. Fructele de pădure culese direct de la sursă sunt o adevărată delicatesă.

La Șaua Joaca am mai făcut o scurtă pauză. Ne-m luat la revedere de la Creasta Pietrei Craiului și am făcut si o poză de grup. Evident că ne-am făcut și noi ceva poze, fiind punctul maxim unde aveam să ajungem în această zi.

A urmat firesc onor coborârea. Dar nu orice fel de coborâre. ci o coborâre prin două sate de basm, Măgura și Peștera. Auzisem povesti ca peisajele sunt asemănătoare cu cele din Elveția, dar nu am crezut până nu am vazut cu ochii mei. Casele sunt răsfirate pe munte, grădinile sunt toate foarte aranjate, iar peisajul este absolut de vis. Ma bucur că există încă asemenea locuri prin România.

Chiar recomand un sejur de câteva zile petrecut într-unul din aceste sate de poveste.

Am admirat casele mai vechi ori mai noi, autencitatea satului românesc. Am admirat frumusețea deosebită a zonei. Am trecut pe lângă cai, oițe ori văcuțe. Animalele domestice atât de necesare tăranului care trăiește în zone mai greu accesibile.

Întâi am văzut satele de la înălțime apoi am ajuns să mergem pe ulițele prăfuite ale lor. Mai mult la un moment dat traseul a continuat prin curțile lor. Nu cred că sunt forte fericiți de asta, dar nu aveam de ales. Altfel era foarte mult de ocolit. Am găsit și sârmă ghimpată, dar și fire electrice prin care trecea curentul. Nu stiu dacă ne erau destinate nouă ori animalelor sălbatice! Orice este posibil.

Ce m-a intrigat a fost lipsa inițiativei private. Păi dacă tot îți trece cărarea prin curte de ce nu încerci să profiți un pic de asta? Așa am văzut prin alte țări. Puteau pune o măsuță cu diverse fructe de pădure. Eventual un afiș cu o sonerie, să-i chemi dacă vrei să cumperi ceva. Puteau vine dulceață ori socată ori brânză ori lapte proaspăt. Sigur ar fi fost interesați din grupul nostru și ar scoate și ei un bănuț cinstit.

În fine, ne-am continuat traseul prin pădure pe Poteca Piticului. Era o potecă destul de abruptă, dar si destul de îngustă, parcă nu-mi încăpea în ea toată talpa bocancului. Cu toate că era la coborâre sau poate tocmai de aceea, această porțiune mi s-a părut cea mai grea din întreg traseul. Genuchii mei sunt de vină.

După nu mai puțin de șapte ore și jumătate am ajuns înapoi la mașină la Fântâna lui Botorog. Eram foarte o bosiți, dar și foarte obosiți. Am petrecut activ ceva timp în natură am admirat Prăpăstiile Zărneștiului, Cheile Pisicii, dar și satele de poveste Măgura și Peștera, toate la umbra mărețului Crai. 21 de kilometri care nu stiu când i-am parcurs.

Și-am încălecat pe-o șa și am pornit spre casă...


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Nu spun vorbe mari, dar este un traseu cu niște peisaje de vis. Este accesibil oricărui iubitor al muntelui.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Aer curat, priveliști deosebite, oameni frumosi alături...


[fb]
---
Trimis de robert in 27.08.20 12:06:28
Validat / Publicat: 27.08.20 12:39:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 prin Prăpăstiile Zărneștiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

robert [27.08.20 12:33:43] »

rog: https://www.youtube.com/watch?v=qebBIsGSQ7I

mersifrumos! ​​

webmasterX [27.08.20 12:39:16] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Emascris / TELEFON [27.08.20 14:36:49] »

Este un traseu foarte frumos usor / mediu din cauza duratei dar nu are portiuni cu obstacole dificile. Exact bucla asta am vrut sa o fac in iunie cand am fost la Zarnesti. A fost la concurenta cu urcarea pe Vf Magura Mare si creasta aferenta via Poteca Piticului la dus si prin satul Magura la intors. Am decis atunci Magura si sunt happy ca tu ai povestit acum Cheile Pisicii / La Table. ​​

​​Esti / sunteti tot mai pornit/i. ​​

????????????⛰ All the best!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [27.08.20 16:41:41] »

@Dan&Ema:  sunt multe trasee frumoase in zonă! Trebuie doar timp si chef, că în rest muntele ne așteaptă cu brațele pornite!

Am făcut cinci ture anul ăsta cqte n-am făcut în ultimii zece ani. așa că ai mare dreptate suntem porniți!

Toate bune și vouă și multe drumeții frumoase.

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mikascris / TELEFON [28.08.20 11:49:55] »

@robert: Săptămâna trecută am fost și eu pe o parte a acestui traseu, coborând de la Vf. La Om, după un urcuș pe la Lanțuri. Niște locuri într-adevăr foarte frumoase. Craii ai ceva special, și mie îmi plac mult, dar mie greu sa spun care munți îmi plac mai mult dintre ei și Făgăraș. Felicitări pentru drumetiile montane din ce în ce mai dese. Eu aproape ca am devenit dependenta.  

robert [28.08.20 12:59:53] »

@Mika:  mi s-a părut mie că te văd sus pe vârful La Om, da nu eram sigur! Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri.

Dadada chiar am redescoperit muntele, am făcut ceva ture frumoase și mai am ceva în plan. Timp si sănătate mai trebuie plus liniste la slujbă. ÎN REST LE FACEM NOI PÂȘ PÂȘ.

Am văzut că tu ți-ai dat kilometrajul peste cap. Felicitări e sănătate curată. Decât să stai tolanit la mare si la soare să mănânci și să bei, parcă e mai frumos să cutreieri munții. Acum depinde de fiecare! Toate bune! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mikascris / TELEFON [28.08.20 13:06:13] »

@robert Acum sa știi ca stau tolănit la mare.  

robertscris / TELEFON [28.08.20 13:20:31] »

@Mika:  după atâția kilometri parcurși meriți și tu putintica hodihnă!

mishu [31.08.20 11:43:33] »

@robert: Dar vad ca esti pornit bine pe trasee, si nu pot decat sa ma bucur cand vad astfel de frumuseti pe care le avem la nasul nostru.

Iar traseul facut de tine imi da sperante ca mai sunt sanse si pentru mine sa merg pe trasee nu foarte solicitante (ca plan de inclinare).

Pozele superbe ca de obicei... stiu, ai sa spui ca tu doar ai apasat pe buton, dar nu e numai asta.

Mi-am luat o pauza de la munca si mi-am incarcat bateriile cu articolul tau, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [03.09.20 09:42:55] »

@mishu:  mulțumesc frumos pentru vizită, comentariu si aprecieri. Sincer pandemia asta e de vină! Eu nu prea sunt adeptul vizitelor astea scurte, dar trebuie să ne adaptăm vremurilor.

La mare la noi mă plictisesc groaznic, în deltă nu prea ai ce face mai mult de 2-3 zile, de muzee și biserici m-am cam săturat, așa că mi-a rămas să redescopăr natura. Asta cât m-or mai ține balamalele, pentru că deja scârție destul de tare! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097853899002075 sec
    ecranul dvs: 1 x 1