GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O particica din 'comorile' turismului romanesc: Cascadele Romaniei (III)
Urmatoarea cascada despre care as dori sa va povestesc este pe Valea Cernei unde am vizitat una dintre cele mai frumoase cascade de pe la noi.
E drept ca in acesti munti am vizitat doar o cascada cunosocuta, dar face cat zece dupa parerea noastra
Este printre cele mai frumoase cascade vizitate pe la noi prin tara.
Are vreo 40m, cazand in doua trepte, partea inferioara dand practic si numele cascadei, din cauza unui prag pe care cade apa, de acolo imprastiindu-se intr-o perdea foarte lata si fina de stropi. Picaturile de apa fiind parca vanturate vant.
Daca aceasta cascada te impresioneaza vazand-o, ea mai are o particularitate: se poate trece … …. prin spatele caderii de apa. Adica te poti strecura printre perdeaua de apa si peretele stancos fara a te uda, eventual fiind doar stropit doar depicaturile fine purtate de vant. Acest lucru se intampla din cauza acelui prag pe care cade apa, ca o streasina (surplomba), ce face sa existe un gol dedesubtul lui pe unde poti trece dintr-o parte in alta a cascadei.
Pentru a ajunge aici se merge cu masina pana in zona Motelului Dumbrava, pe Valea Cernei, mai sus de Baile Herculane si Strandul 7 Izvoare. In apropierea Motelului Dumbrava, pana sa ajungi la el, pe partea stanga a drumului in dreptul unui pod de beton, dupa ce traversezi Cerna incepe traseul de drumetie spre Cascada Vanturatoarea.
Traseul nu este lung, faci cam 1ora pana acolo, dar urcusul este sustinut si continuu as zice, te cam lasa fara suflu daca il “ataci” in graba. Despre cascada puteti citi si Cascada Vanturatoarea, iar despre cazarea noastra in articolul Tura de 1Mai - Valea Cernei
Dar merita din plin o drumetie pana la aceasta faina cascada, mai ales ca poti imbina aceasta drumetie cu o alta drumetie destul de usoara, accesibila pana in Cheile Tasnei, din apropiere, dar pe partea cealalata a soselei fiind acest traseu, tot de langa Motel Dumbrava facandu-se accesul.
Se poate continua traseul prin Cheile Tasnei, pana la Moara Dracului, la iesirea din chei, o moara de apa, functionala inca, mirosind a faina de malai proaspat macinat, semn ca a fost utilizata recent. Utilizata de tanti Maria, băcița de la stâna din apropiere de chei, langa Poiana Tasnei, unde este si un izbuc cu apa rece si buna de baut.
Sau tot in aceasta zona se pot face plimbari prin izolatele catune Inelet si Scarisoara, unde accesul se face pe o serie de scari vechi din lemn, fixate de versantul muntelui. Sau alte cateva drumetii interesante prin Muntii Cernei si Mehedinti, la Cheile Corcoaiei, sau la Lacul lui Iovan dar si o alta cascada interesanta: Cascada Cociu (sau Roset) .
Ceva informatii gasiti in articolul Drumetii si plimbari pe Valea Cerneii, in Prin Cheile Tasnei, la Moara Dracilor si mai departei si in Izolati de lume, cu acces pe... scari!i
E drept ca ma mai vazut cadeva caderi de apa, in plimbarile noastre pe Valea Cernei, o foarte frumoasa asemenea cascada fara nume vazand-o chiar de pe marginea soselei, undeva pana in zona de acces spre Cerna Sat
Putine cascade vizitate sau stiute de noi, ... putine dar atat de frumoase. :)
Asa ca... spor la vizitat si povestit! :)
Trimis de Testosu' in 17.02.17 23:14:11
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Zona este minunată, ca de fapt și celelalte pe care le-ai prezentat.
Am stat în Herculane de mai multe ori și am vizitat mult zona atât cu copiii când încă mai mergeau cu noi, cât și singuri.
La Vânturătoarea se merge așa cum ai scris și tu de la Herculane cu mașina și apoi se urcă pe partea stângă a șoselei. Și acum îmi aduc aminte că la început urcușul a fost destul de abrupt, apoi s-a mers mai domol, am prins și zone mai mici de grohotiș aproape de cascadă.
La Roșeț se merge tot cu mașina de la Herculane spre Baia de Aramă și este indicator pe partea dreaptă. Se urcă mai domol doar prin pădure, pe lângă apă, dar se merge parcă mai mult... Așa îmi amintesc...
Felicitări pentru reviewuri și poze!
@mprofeanu: Multumesc pentru aprecieri!
Da spre Cascada Roset, din cele studiate de noi, pentru a o vizita se merge ceva mai mult fata de Vanturatoarea.
Sa speram ca o sa reusim a o vizita cu ocazia unei vacante rezervate prin vara, pe Valea Cernei.
Este o zona ata de faina aceasta Vale a Cernei, pacat ca nu este pusa in valoare, promovata. Nu mai zic de Baile Herculane, ce zac in mizerie, ruina si uitare.
Altii daca ar fi avut aceasta atat de veche si faimoasa statiune, cu asemenea posibilitati de tratamente balneare, cu ale sale miraculoase ape termale, ar fi facut-o "sa se invarta dupa Soare".
Dar la noi primeaza interesele personale, spagile, tunurile financiare.
@Testosu : Frumoase fotografiile de la cascada Vânturătoarea! Căutând prin hățișurile Internetului am mai găsit menționate două cascade, probabil de dimensiuni mici: Cascada Dracului - probabil cea de lângă Moara Dracului, în Cheile Tasnei și Cascada Bobotului, în mijlocul cheilor cu același nume (activă doar primăvara sau în perioadele ploioase).
@tata123: Da, cred ca acea cascada de langa moara ar putea fi Cascada Dracului, iar Cheile Bobotului sunt imediat ce cobori pe drumul (tare rupt) de acces spre Cerna Sat din drumul spre Baia de Arama.
Mutat în rubrica "Parcul Național Domogled - Valea(Munții) Cernei, MASIVUL RETEZAT-GODEANU" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Sătucul uitat de vreme - Ineleț — scris în 28.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Deasupra lumii dezlănțuite - Cătunul Ineleț — scris în 30.07.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Haihui prin Munții Cernei și cătunele izolate - Cătunul Dobraia — scris în 29.07.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Traseul către Cascada Cociului (Roșeț) - marcaj ”punct roșu”, dificultate medie — scris în 20.09.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Spre Varful lui Stan - cel mai inalt varf din Muntii Mehedinti — scris în 23.04.17 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Cheile Tasnei si a lor frumusete salbatica — scris în 06.03.17 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cheile Corcoaia - scurte dar spectaculoase — scris în 24.07.16 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ