Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 826

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 827

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 828

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 829

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 830
Sătucul uitat de vreme - Ineleț / impresii Parcul Național Domogled & Munții Cernei, MASIVUL RETEZAT-GODEANU #AmFostAcolo
ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 01.03.23
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sătucul uitat de vreme - Ineleț

TIPĂREȘTE

Mi-am făcut de ceva timp în albumul călătoriilor un capitol aparte, un capitol de suflet și cu suflet, care nu se aseamănă cu niciun altul... civilizații pierdute, sate uitate de vreme, cătune fără voce, întinderi pustii, locuri îmbătrânite cu oameni bătrâni, altfel de liniști, singurătăți fără ecou... am adăugat deja câteva file.

Aceasta face parte dintr-o excursie de câteva zile la Herculane, clar nu prima zi:

... deja căutasem decuseară soluții ingenioase să-mi bag picioarele în buzunare. Ostenită, priveam ziua de astăzi cu oarecare încrâncenare. Dar, căpoasă, cum mi-e felul, nu am renunțat la planuri.

Ineleț, satul pierdut printre dealuri. Scări de lemn proptite de stâncă. Înălțimi. Traseu cu-cruce roșie. În zi de mare sărbătoare? Așa, de nebună? 🤔

M-am scuturat de îndoieli. S-a dovedit că au mai gândit și alții la fel ca și noi 🙃

Intrarea pe traseu este pe șosea, cam pe la mijlocul distanței dintre Herculane și Cerna sat, într-o mică parcare, în care de abia se înghesuie trei mașini, unde un panou mare te atenționează că aici e ceea ce cauți: traseele turistice înspre Ineleț și Scărișoara.

După ce trec podețul peste Cerna și încep traseul, mă podedește o liniște atât de adâncă, încât pot să-mi aud gândurile călcându-se pe idei! Mă opresc să inspir toată mireasma florilor din copacii ce împânzesc dealul. E atât de frumos încât îmi simt sufletul dând pe dinafară.

La fiecare fotografie, întreb: mi se vede fericirea? 😊

Cu-cu, cu-cu! Ecoul se duce până departe, îl urmăresc și-l văd izbindu-se de stâncile versantului vecin. Mi se întoarce cu vești și imagini din trecut, văd printre doi pomi calul suflând zgomotos... Omul tocmai prăvălise cu mare greutate două desăgi de pe spinarea lui înfierbântată. Cum îndesase oare acolo tot ce era necesar până la următorul drum? Cum le cărase cu spinarea pe scări până la locul unde lăsase calul?

Scări, da, scări. Singurul acces este pe scări, patru la număr, din lemn (crăci de salcâm) datând de prin anii 1970. Am înțeles că spre cătunul Ineleț ar mai fi un acces, mult mai lung, pe o cărare, ceea ce mă duce cu gândul că scările au scurtat, de fapt, drumul. Scurt, dar anevoios. Diferența de nivel să tot fie vreo sută de metri.

Am privit în sus cu o oarecare teamă, verificând din ochi stabilitatea lor. Dar am purces la drum. Nu-s eu vreo capră neagră, nici nu eram mare cățărătoare în copilărie, dat fiind că nu m-am putut bucura de vacanțe la bunici, dar uite! recuperez acum.

"Binecuvântați fiți voi ce urcați pe acest munte și nu uitați că Dumnezeu este cu voi in fiecare clipă” ! Am simțit o strângere de inimă citind acest îndemn, scris de localnici pe versant, undeva in dreapta scărilor. M-am oprit și mi-am făcut o cruce largă.

...

Tălăngile oilor sparge liniștea. Tresar. Doi berbeci se uită cam încruntat la mine. Mă strecor printre frici și urmez cărarea.

Pe alocuri garduri din uluci și portițe legate cu sârmă.

Pocnetul mugurilor sau foșnetul florilor adiate de un fior de vânt. Atât.

E cald.

E verde crud.

E albastru senin.

Aici, in vârful lumii, te simți mai aproape de Dumnezeu. Închid ochii, înalț o rugă. La bisericuța cătunului, clădită printre câteva morminte, aprind o lumânare. Mă întreb ce viață or fi avut cei ce se odihnesc aici.

Nu există curent electric, dar aici, printre morminte, am văzut primele panouri fotovoltaice, ce mi-au ridicat din nou alte întrebări.

În fața bisericii, două indicatoare, spre dreapta Scărișoara, la stânga Ineleț. Pornisem la Ineleț, așadar am luat-o spre stânga.

Școala, părăsită. De unde copii? Pe pervaz, câteva borcane cu dulceață și miere, două sticluțe cu țuică și șoșoni croșetați își așteaptă viitorii stăpâni. Fiecare cu o etichetă cu numele produsului și prețul pe ele și o coșniță alături unde să pui bani la schimb. De când nu am mai văzut atata încredere?

Prima gospodărie întâlnită, o casă albastră, o culoare atât de intensă care îmi zgândăre amintiri - văd printre gânduri căsuța bunicului, proaspăt văruită în albastru și alb în fiece ' nainte de Paște - zâmbesc.

În curte, o bunicuță pândește cărarea. Ne vede, pare dezamăgită. Salutăm. Pe masa din curte, sub un păr maxim înflorit, câteva fire de liliac într-o ulcică de lut, un coșuleț cu ouă vopsite și un cozonac sub un ștergar.

Își așteaptă oare copiii?

Mai sus, sub un cireș albit de flori, o pauză binemeritată. În depărtare, o priveliște cu munți de-ți taie răsuflarea. Godeanu își etalează înălțimea, lăudându-și căciula de zăpadă. Mai jos, e primăvară.

Prânzul de Paște. Nici că-l visam așa. Alăturea, pe iarba proaspătă, pe o terasă a cerului, unde gândurile îl au martor doar pe Dumnezeu. Într-un sat răsfirat pe dealuri, uitat, cătun unde, dacă singurătatea nu se înfrățește cu solitudinea, timpul doar numără anotimpurile.

Răgaz de suflet.

Dincolo de lume și timp.

**

Suntem aproape de Paște, deci recomand. Un loc de văzut, un traseu de făcut, măcar o dată în viață. Înălțimea unde totul este la înălțime. Unde te poți întoarce în timp, în vremurile când oamenii erau oameni, iar dragostea, grija și încrederea conviețuiau bine împreună.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Obiectiv semnalizat, traseu cu cruce roșie

cadru natural, relaxare în natură, munte, drumeție


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

liniște, reculegere, întoarcere în timp sau cum sa îți reamintești cât de putin ai nevoie pentru supraviețuire...


[fb]
---
Trimis de Daniela H in 28.03.23 14:04:11
Validat / Publicat: 28.03.23 14:44:00
VIZUALIZĂRI: 440INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU. A mai fost în/la: Poate fi o excursie de o zi, așa cum am facut-o noi, cazare în apropiere (Herculane)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniela H); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 prezentă vie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

DOINITA [28.03.23 16:58:56] »

Daca as putea as vota de doua ori. O data pentru review si o data pentru curajul de a purcede pe un asa drum. In urma cu ceva timp am vazut un reportaj tv cu acele locuri si cu acei minunati OAMENI! Sunt nemaipomenti cum reusesc sa traiasca in acele locuri aflate la un pas de cer si cat de putine nevoi au. Din lectia data de ei ar trebui sa invatam cu totii si sa pretuim ce avem.

Felicitari!

mprofeanuscris / TELEFON [28.03.23 17:50:51] »

@Daniela H: Ce frumos ai scris despre acest sătuc Ineleț uitat în timp undeva la jumătatea drumului dintre Herculane și Cerna sat! Ce frumoase poze și ce curaj ai avut cu aceea scară atât de înaltă!

Elena-scris / TELEFON [28.03.23 17:51:32] »

Frumos!

webmaster [28.03.23 19:27:37] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Daniela Hscris / TELEFON [28.03.23 19:58:19] »

@webmaster: mulțumesc 💕

Daniela Hscris / TELEFON [28.03.23 20:16:51] »

@DOINITA: infinite mulțumiri! 💕

Am citit și eu despre sătucele uitate în timp și de timp și mi-au rămas, cumva, la suflet.

Le-am trecut pe listă și nu-mi pare rău, iar faptul că am fost acolo în timpul sărbătorilor pascale a mărit intensitatea trăirilor.

Daniela Hscris / TELEFON [28.03.23 20:20:17] »

@mprofeanu: mica incursiune în timp, aș putea spune, mi-a rămas la suflet!

Tare mulțumesc 💕

Daniela Hscris / TELEFON [28.03.23 21:57:49] »

@Elena-: tare mulțumesc 💕

mishu [02.05.23 19:50:35] »

@Daniela H: Superb! Felicitari, votat cu mare drag.

Daniela Hscris / TELEFON [06.05.23 18:47:41] »

@mishu: mulțumesc mult! 💗

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniela H, DOINITA, Elena-, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.17075610160828 sec
ecranul dvs: 1 x 1