GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dragii mei... am sa va spun acum povestea... unui baietel! (cunoasteti cantecelul pentru -adormit- copii, nu?!) Cica un baietel, sa-i spunem... Johnny (fain nume... si romanesc 100%, nu!)... mare adorator de natura (vie!), aer nepoluat si drumuri neaglomerate, se hotaraste intr-o zi (ba parca era seara!) sa se dea turist montan si sa "faca o preumblare" cand pe jos si cand calare (pe bicicleta!) prin frumosul plai al lui Iovan Iorgovan, la Izvoarele Cernei! Si purcese la drum, zi de vara, pana-n seara, cu merinde pe greabanul bicicletei, cu izmene groase in desagi (ca auzise el ca vremea-i tare schimbatoare pe la munte!), cu 3 (trei) haiduci ca el... din Herculane!
Dragii mei... mersera ei ce mersera, voiosi nevoie mare, drumul bun (DN 67D)... asfalt! Si au mers ei asa, in urcus relativ usor, vreo 20 de km... Au trecut de 7 izvoare, unde strandul era plin de oameni veniti la balaceala/racoreala, au ajuns la intersectia unde DN 67 D coteste spre obarsia Closani si Baia de Arama si au apucat-o, voiniceste, tot inainte (ca pionierii!) pe DN 66 A, spre Cerna-Sat, tzinand firul Cernei.
Au pozat repede, in timpul pauzei de masa (picnic la roata bicicletei!) o pestera la baza muntelui, apoi, fiindca se cam adunau norii, si-au luat pedalele la picioare spre Cerna Sat... "Inspirati" feciorii... dupa vreo ora jumate de pedalat la deal, pe drumul care numa' national nu pare (nici nu stii cum e - gropi in asfalt, ori niste asfalt in jurul gropilor!) ii prinde o sfanta ploaie cu strigaturi si stropi mari cat oul de randunica... noroc chior - la nici 100 de metri era o casuta (conac) mica, din lemn... locatarul - un satean de prin Cerna sat - care, pe langa ale 11 vaci, 4 porci si 9 capre mai avea si 6 dihanii albe, mari, de le zic ei ciobanesti mioritici si era sa mi ti-i sfasie pe fetii nostrii frumosi, le ingadui, totusi, sa se adaposteasca de naprasnicul potop... Baura si-un lapte proaspat muls flacaii nostri, multumira cum se cade gazdei (20 de lei, ca mai mult nu vru sa ia!) si plecara... drumul era frumos acum... nu se mai vedeau gropile, ca erau pline de apa... spre seara, dupa vreo 6 ore de pedalat si una jumate de ploaie ajunsera in Cerna sat... uite o borna prafuita: Baile Herculane - 63 km!
Se cazeaza ei la Complexul Lucia, la casute, bea o bere pe terasa semi amenajata, iar nea Nicu, grataragiul de serviciu, le perpeleste niste peste si o pastrama de oaie pe gratar! Minune, nu alta... dar is rupti de oboseala flacaii nostri... adorm devreme si-l viseaza pe Iorgovan in lupta cu balaurul! Se trezesc dis de dimineata, isi beau nelipsita cafea, platesc (100 de lei, in total), isi innoiesc provizia de apa si pornesc spre destinatie - Izvoarele Cernei... Nea Nicu le da ultimele indicatii ca un antrenor la Turul Frantei (... cand ajungeti la surpatura, tineti stanga mult, ca-i slab malul si cadeti in lac!)... Si pleaca! Dupa vreo ora de drum forestier (pe harta e tot DN 66A!!!), ajung la Cheile Corcoaia, prilej de odihna, admirat frumusetea naturii, contemplat minunea naturala sapata in stanca... E soare! E aer curat! Privelistea e minunata! Ce-si mai pot dori flacaii nostri! Fac 8 poze si pleaca, si, dupa inca vreo ora jumate de pedalat mai in forta, ajung la Lacul de acumulare Iovanul! Ce-ar mai da oleaca la peshte! Respecta indicatiile lui nea Nicu, lasa barajul in dreapta si pedaleaza la adapostul umbrei padurii, pe malul stang al lacului! Trec in viteza pe langa ei o haita de motociclisti care-i baga in praf (la propriu!)... Ocolesc Carbunele, un afluent/lac al Iovanului, trec per-pedes peste nishte surpaturi in drum... mici... vreo 400 de metri! Se cocoatza iar pe biciclete si, dupa inca doua ore si vreo trei sferturi, zaresc CASE!!! Au ajuns la destinatie! Repede-repede la Izbuc! Si tot repede se pun pe facut poze... uite moara veche de pe apa!... si ruinele fostului canton silvic! Nea Mircea, un localnic inventiv, care si-a facut microhidrocentrala si alimenteaza (gratis!!!) cu energie electrica cele 7-8 casute si cabane din zona, le spune ca mindretea de constructie a fost demolata de mostenitorul care a castigat in instanta terenul de sub acesta! Stupid people!!! Doar la noi se poate intampla asta! Intrebam de cazare... nea Mircea, om binevoitor si intelept ii indeamna sa ramana la el peste noapte... "nu-i hotel de tri stele, dar o pine, un vin si un pat curat se gaseshte, domnulie!!! "... Simpatic, rau, nea Mircea!
Si uite-asha, dragii mei, Johnny si ai lui haiduci, dupa 2 zile si o noapte de pedalat, au ajuns in Tarimul Fermecat al Izbucului Cernei... Nea Mircea le spune, dintr-o suflare ca apa, la izvor (de fapt 11 izvoare care ies din povirnis aproape in acelasi loc!) are constant 4 grade, fie vara, fie iarna... ca, primavara, dupa ploi, debitul e asa mare incat apa tisneste la cate o juma de metru inaltime, pe verticala, ca un gheizer... de aia ii mai zice si Izbucul Cernei... ca debitul la varsarea in paraul Cernisoara, la nici 150 de metri de la izvor e cu putin mai mic decat cel al Dunarii la intrarea in tara... Multe lucruri stie nea Mircea!
Dar restul drumului... il povestim alta data!
Sfatul lui Johnny este sa incercati, macar o data in viata, sa parcurgeti acest drum... merita!
Trimis de dragosh2* in 31.07.13 14:50:57
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dragosh2*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fain textul, dar şi util - articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Hai-hui prin Munţii Cernei" (nou-creată, între timp, pe sait)
Zic eu că şi Complexul Lucia ar merita două-trei vorbe şi note - într-un articol separat, ca promovare-descriere a acestei variante de cazare, potrivită, cred eu, pentru amatorii de drumeţii montane.
Mai jos e linkul direct pentru adăugare articol: amfostacolo.ro/hotel.php? ... atului&id=14821
”am sa va spun acum povestea... unui baietel
Aceste rânduri îmi amintesc de un cântec care mi-a însoţit copilăria: Povestea unui ciobănaş
Foarte frumos articolul, l-am citit cu plăcere.
Orice asemănare cu alți utilizatori de pe acest site este absolut întâmplătoare! Asta ai uitat să spui! Pentru că n-amfostacolo!
Excelent review-ul, mi-ai făcut o seară frumoasă!
Dragă Dragoș, adica Johnny , am savurat stilul poveștii tale cu aceeasi încântare cu care nu mă satur a reciti mereu micul roman al lui Gerald Durell, ”Familia mea și alte animale”, o istorie plină de umor a unei incursiuni în insula Creta. Plăcerea lecturii ar fi fost adusă la superlativ dacă n-ai fi fost egoist și n-ai fi preferat să ții doar pentru tine imaginile acestei ”epopei” mehidențiene. Peste tot spui că tu și haiducii tăi ați făcut poze... oare cum or arăta ele?!
Foarte frumos basmul, mi-ar face placere sa cunosc si ,,calul nazdravan ,,ce v-a purtat spre acel taram fermecat care merita si el sa fie cunoscut cu ajutorul unor poze. Felicitari!
@mariana. olaru: ai dreptate... povestea, oricat de fain ar fi zugravita, ramane putin "seaca" fara imagini! Prin urmare, in doua zile pun ceva poze... buba e ca cele "propaspete" is facute de unul din "haiduci" si asta chiar nu-i din Romania noastra... pun ce am eu si completez pe parcurs cu ce-mi trimite el! Bine-i asha?
@danamandache: calul meu nazdravan e o bicicloantza neaosha, facuta pe la deva, parca, cam grea la impins pe deal in sus dar robusta... insa avea unul din ailalti drumeti un bidiviu... lucru britanic... usoara ca fulgul si rezistenta tare... nu dau firme ca, sincer pe a lui am admirat-o mai mult cu coada ochiului (deh, sa nu zica omul ca ma uit ca la OZN-uri!)...
@johnnyredlabel: ... si mai zic ceva... nu agreez plagiatul! )))))))))))) corect, orice asemanare cu alti utilizatori e pur intamplatoare!
@webmaster: am postat cateva fotografii, dar, cu titlu de curiozitate, un filmulet nu pot pune?
@dragosh2: urcă-l pe yutube, trilulilu ori vimeo și dă-ne apoi link-ul (după ce va fi publicat acolo). De restul, ne ocupăm noi.
@dragosh2, multumesc, ca ti-ai onorat promisiunea si mi-ai satisfacut si mie curiozitatea in legatura cu frumusetile peisajului din Muntii Cernei. Intrucat unele poze au un "aer" de toamna, presupun ca e vorba de o colectie adunata pe parcursul mai multor incursiuni in aceasta zona. Poate de aceea dimensiunile si calitatea fotografiilor difera de la o imagine la alta. In orice caz, cea mai spectaculoasa ramane P14 si cea mai neverosimila P20. Chiar e vorba de un drum national?!
P. S. Astept si filmuletul!
@mariana. olaru: Ai dreptate, pozutele sunt efectuate in prima incursiune de anul trecut, prin octombrie, cand am fost acolo cu un prieten detinator de jeep si de scula de pozat performanta... Calitatea diferita a pozelor de aici vine... Unele is facute cu telefonul, altele cu aparatul lui, iar unele sunt "imprumutate" de la ginerele lui nea Mircea, cu care ne-am imprietenit atunci si care e un mare impatimit de munte! Poza 14 e spectaculoasa dar nu stiu cine era curajosul... Amicul meu cu aparatul performant a facut-o... Poza 20 e neverosimila datorita calitatii drumului, dar, din pacate ala e DN 66A!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Sătucul uitat de vreme - Ineleț — scris în 28.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Deasupra lumii dezlănțuite - Cătunul Ineleț — scris în 30.07.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Haihui prin Munții Cernei și cătunele izolate - Cătunul Dobraia — scris în 29.07.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Traseul către Cascada Cociului (Roșeț) - marcaj ”punct roșu”, dificultate medie — scris în 20.09.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Spre Varful lui Stan - cel mai inalt varf din Muntii Mehedinti — scris în 23.04.17 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Cheile Tasnei si a lor frumusete salbatica — scris în 06.03.17 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2017 O particica din 'comorile' turismului romanesc: Cascadele Romaniei (III) — scris în 17.02.17 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ