GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În drumurile mele prin ţară am trecut de foarte multe ori prin Blaj şi de fiecare dată am incercat să gasesc câteva minute pentru a vizita Câmpia Libertății. De data aceasta m-am hotărât să opresc şi să duc la indeplinire dorinţa mea.
Se ajunge foarte uşor pe Câmpia Libertății, la intrarea în Blaj dinspre Copşa Mică, un mic indicator te indrumă spre acest loc încărcat de istorie.
Pe un drum asfaltat care nu este mai lung de 100 metri şi care se abate din drumul principal în stanga, ajungi la intrarea principală a acestui ansamblu monumental.
După aproximativ o oră petrecută aici curiozitatea mi-a fost stârnită şi o sete de informaţie m-a cuprins. Prietenul nostrum comun, Google, ne răspunde tuturor intrebarilor şi curiozităţilor noastre şi aşa am aflat că orașul a jucat un rol important în procesul de formare a limbii române moderne și a conștiinței naționale românești. Aici a apărut Biblia de la Blaj și tot aici a publicat Timotei Cipariu prima gramatică românească.
Blajul este situat în vestul Podișului Târnavelor, la confluența Târnavei Mari cu Târnava Mică, într-o renumită zonă viticolă. Sursa de alimentare cu apă a municipiului Blaj este râul Sebeș.
Catedrala Sfânta Treime a fost edificată între anii 1741 și 1749 în stil baroc, după planurile arhitecților vienezi de origine italiană Anton și Johann Martinelli.
La 15-17 mai 1848, pe câmpul de lângă Blaj, care de atunci poartă numele de Câmpia Libertății, a avut loc Marea Adunare de la Blaj, la care au participat 30.000-40.000, majoritatea țărani. Adunarea a adoptat programul de revendicări cu caracter democratic: abolirea dijmei, a clăcii și a iobăgiei, desființarea breslelor și a vămilor, libertatea cuvântului și a tiparului, formarea gărzii naționale, școli de stat în limba română etc. Tot la această adunare s-a protestat împotriva „uniunii” forțate a Transilvaniei cu Ungaria. Nerecunoașterea de către guvernul revoluționar ungar a egalității în drepturi a românilor cu celelalte popoare, nesatisfacerea revendicărilor lor sociale și votarea de către Dieta din Cluj a încorporării Transilvaniei la Ungaria au determinat dezbinarea forțelor revoluționare ale românilor și maghiarilor.
Între 15 și 25 septembrie 1848 a avut loc la Blaj o nouă adunare a românilor din Transilvania, care a declarat că nu recunoaște încorporarea Transilvaniei la Ungaria și a însărcinat Comitetul permanent de la Sibiu să înarmeze satele. Neînțelegerea dintre conducătorii revoluției maghiare și cei ai forțelor revoluționare ale românilor transilvăneni a condus la un război civil, oprit doar prin intervenția rusă efectuată la cererea Vienei în 1849.
În 1868, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Adunarea de la Blaj, a fost adoptat Pronunciamentul de la Blaj.
Personalități reprezentative ale Blajului interbelic au fost mitropolitul Vasile Suciu și scriitorul Alexandru Lupeanu Melin, director al Bibliotecii Centrale din Blaj între1919-1927.
Timpul e scurt şi trece repede, pauza a luat şfârşit şi plecăm din nou la drum, destinaţia noastră fiind Deva cu o oprire de o noapte la Alba Iulia. (sper să pot sa scriu cateva rânduri şi despre aceste locuri minunate)
Istoria Blajului este cu mult mai încărcată decât aceste rânduri. Dar din punctul meu de vedere cred că se merită să faci măcar un mic popas dacă eşti în trecere prin această zonă minunată.
Frigul nu ma lasa sa poposesc mai mult asa ca plec la drum.
Cateva poze capturate de pe Câmpia Libertății urmează să le ataşez acestui review.
Drumuri bune şi vacanţe placate tuturor!
Daniel
Trimis de DanielG&Family in 18.12.15 08:44:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanielG&Family); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Ce frumos ai descris Blaj-ul.
Recunosc ca am ajuns in Blaj. Am vazut toate locurile descrise de tine.
Firma unde lucram eu si sotul meu, am avem lucrari pe calea ferata pe culoarul IV si am fost pe drumul de la Copsa Mica-Blaj-Alba Iulia. Sotul este locat la Medias, eu am fost in vizita si am ajuns si la Blaj.
Dar stii cum ii spune drumului de la Blaj laTeius-Alba, "TransBlajina".
La iesirea din Blaj spre Alba ai oprit sa vezi cat de frunos se vede orasul?
Drumuri bune si vacante frumoase.
@webmaster39 - Multumesc. Alegerea este perfecta.
@ANILU - Multumesc pentru apreciere.
La iesire din Blaj spre Teius - Alba, am oprit foarte des. Intradevar un loc ideal de unde Blajul se vede foarte frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Blaj, „mica Roma” a lui Eminescu — scris în 20.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Câmpia Libertății, locul marii adunări de la 1848 — scris în 30.08.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Campia Libertatii de la Blaj — scris în 15.12.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Feb.2019 În mica Romă al lui Eminescu — scris în 27.02.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2019 La pas de voie prin Blaj — scris în 17.04.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 "Aici a răsărit soarele Românilor" — scris în 20.03.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Blaj - locul de unde a rasarit soarele romanilor — scris în 30.08.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ