ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pe valea Teleajenului: Cheia – Muntele Roșu

TIPĂREȘTE

Pentru turist, valea Teleajenului are mai mult farmec ca a Prahovei: aci prea s-a amestecat mâna omului, prefăcând natura; acolo amestecul omului mai nu se bagă de seamă, natura e mai vie, mai în armonie cu sufletul nostru. Pe tăpșanuri largi și întinse de-alungul râului se înșiră sate mari, dar modeste în presintarea lor; din văile laterale sclipesc turlele înnoite ale vreunei biserici vechi, iar pe creasta dealului albește câte o casă mare, de proprietar mai cu dare de mână. – descriere de G. M. Murgoci în „Valea Teleajenului” (1909).

Trecătorile peste Munții Carpați, numiți „coloană vertebrală” a României, au constituit punți de legătură cu celelalte zone ale spațiului românesc. Prin aceste culoare au trecut ciobanii cu turmele de mioare, șirurile de căruțe încărcate cu mărfuri, călătorii între Regate și Împărății, mesagerii oficiali sau domnii plecați în pripegie pe meleaguri străine. În epoca modernă fiii de boieri mergeau la studii peste munți; apoi s-au construit șosele pietruite, ulterior asfaltate, iar circulația mărfurilor de tot felul și deplasările de persoane au înregistrat creșteri din ce în ce mai mari.

Valea Teleajenului – obiective turistice. O astfel de trecătoare este cea străbătută de DN 1A pe Valea Teleajenului, șosea care atinge o altitudine de peste 1250 m în Pasul Bratocea. Dacă pe drumul național am mers de mai multe ori, în stațiunea Cheia nu am intrat niciodată. De asemenea, în ultimii ani am urmărit starea carosabilului spre cabana Muntele Roșu, fotografiile postate pe Internet întărindu-mi hotărârea de a ajunge acolo cândva. După mulți ani, citesc în toamnă despre reasfaltarea șoselei către poiana alpină, iar review-ul lui @Aurici (vezi impresii) îmi folosește drept imbold și decizie de a porni la drum. De la București până la Cheia sunt aproximativ 135 km, carosabilul are calitate bună, traficul este uneori foarte redus.

Într-o zi cețoasă de duminică în București pornim spre Muntele Roșu. După ce ocolim Ploieștiul pe centură soarele apare „zâmbind” deasupra întinderilor albe. Acoperișurile și toată vegetația sunt îmbrăcate în zăpadă, satele scânteiază sub razele solare, peisajul hibernal e feeric. Șoseaua e liberă, rar ne intersectăm cu alt autoturism – probabil spre Valea Prahovei se circulă deja bară la bară.

De-a lungul acestui drum național întâlnim câteva obiective turistice valoroase. În localitatea Lipănești un indicator ne orientează spre Mănăstirea Zamfira, un „sat” mănăstiresc plin de flori vara, cu o biserică pictată de tânărul Nicolae Grigorescu (de ani de zile se încearcă restaurarea valoroasei picturi - lumeasatului.ro/articole- ... restaurare.html; un articol documentat al lui @Crazy Mouse puteți citi aici: vezi impresii). Vălenii de Munte, târg vestit în vremuri vechi, este legat indisolubil de numele marelui istoric Nicolae Iorga – Casa memorială Iorga, Muzeul etnografic, Muzeul de științe naturale, Muzeul de artă religioasă, alături de câteva biserici vechi și monumente statuare constituie zestrea turistică a orașului... în comuna izvoarele, sat Schiulești, într-o pădure întinsă se află Mănăstirea Crasna, ctitorită de pustnici în secolul al XVIII-lea. O parte din drum, începând de la marginea satului Izvoarele, e neasfaltat – peisajul natural e drăguț, poate constitui o drumeție plăcută până la ansamblul monastic. Urmează o oprire în unul din cele două parcări măricele situate deasupra lacului de acumulare Măneciu, de unde putem admira culoarea ireală a celor 2 km2 de luciu de apă. Intrând pe serpentine prin defileul străjuit de conifere încărcate de nea vedem la un moment dat turla bisericii Mănăstirii Suzana. Cine urcă în sătucul mănăstiresc va descoperi o incintă „tapetată” cu flori și o fântână cu apă rece, un muzeu și o biserică de secol al XIX-lea (detalii în articolul de aici: vezi impresii).

„Stațiunea climaterică” Cheia. Urmând cursul râului Teleajen șoseaua străbate o poiană largă – am ajuns în Cheia. Inițial un simplu sat purtând numele „Teleajen”, situat în apropierea Vămii Bratocea, loc unde în secolul al XVIII-lea s-au așezat și refugiați ardeleni din pricini religioase. În același secol apare și ctitoria mănăstirească care va atrage populație în jurul său. Așezarea a devenit cunoscută datorită cadrului natural și factorilor climaterici favorabili, orășenii preferând o ieșire în natură în acestă zonă pe timpul verilor călduroase. Încă de la intrare în localitate apar câteva pensiuni, atât pe stânga, cât și pe dreapta drumului național.

După câteva sute de metri trecem un podeț peste pârâul Gropșoarele și virăm stânga pe șoseaua ce pătrunde în inima satului Cheia. Chiar în zona intersecției se află căsuțele cunoscutului camping Moș Martin, străjuite de brazi înalți și oferind suficient spațiu verde pentru zbenguiala copiilor. În dreapta se deschide un drumeag care ne conduce până în fața Mănăstirii Cheia; în apropiere sunt amplasate alte pensiuni, dar și Centrul de Comunicații prin Satelit - Cheia (antena de peste 30 m în diametru este impresionantă; informații aici: radiocom.ro/Materiale/Che ... lit%20CHEIA.pdf). Acolo unde șoseaua face un zig-zag observăm o clădire cu un foișor – este Muzeul de Antropologie Francisc I. Rainer - profesor, medic, întemeiatorul Institutului de antropologie (vezi descrierea @Diaurei: vezi impresii). Aproape în centrul așezării, vis-a-vis de vreo două bloculețe, se află Expoziția permanentă „Flori de mina” (vezi impresii). După ce vizităm expoziția de minerale ne continuăm plimbarea prin localitate, pe strada din dreapta sunt amplasate alte pensiuni, iar în capătul drumului, pe pantă se distrează copii cu săniuțe.

Ajungem în „piața centrală” a satului unde un autobuz așteaptă clienții către oraș și un bătrân vinde produse tradiționale („porcării”, mezeluri, cașcaval) la o mică tarabă. Cele două corpuri ale Complexului hotelier Cheia își proiectează vârfurile pe fundalul munților înzăpeziți, curtea generoasă supervizează priveliștea. Observăm mai multe case tradiționale cu ornamentică din lemn, dar și vile din zid cu foișore ori pridvoare înalte sprijinite pe coloane (una are chiar pe fațadă un basorelief cu o scenă de vânătoare). Aproape de capătul așezării se află Hotelul Cheia Zăganului.

Peisaje hibernale spre Cabana Muntele Roșu. La doar 4 km distanță după ce am depășit Mănăstirea Cheia se desprinde pe partea dreaptă breteaua care urcă spre Cabana Muntele Roșu. Chiar aici jos există loc pentru a parca câteva autoturisme, locuri deja ocupate când am sosit noi. Dacă până la această intersecție covorul asfaltic era curat și uscat cei un pic peste 3 km de șosea care străbate pădurea erau acoperiți de un strat de zăpadă, uneori tasată, dar mai mult frământată. Un tractor cu lamă făcuse deja „pârtie” până sus la cabană dar accesul cu un autoturism normal era încă greu de efectuat până sus în poiană. După 200 de metri am lăsat și noi autoturismul pe partea dreaptă a șoselei și ne-am pregătit să luăm cu asalt șoseaua plină de zăpadă. A fost o decizie foarte bună: soarele strălucea pe cer, natura era îmbrăcată într-o mantie feerică de nea, aerul era curat și călduț. Ne-am bucurat ca niște copii de acest drum, cele 7-8 autoturisme care ne-au „deranjat” pe parcurs fiind cantitate neglijabilă. Lucru îmbucurător: o mulțime de părinți cu copii de diverse vârste se bucurau de zăpada de pe carosabil pentru curse de săniuș.

Prima parte a ascensiunii spre Muntele Roșu e puțin mai abruptă și meandrată (sunt vreo 3-4 serpentine mai strânse), în rest traseul urcă domol în linii ușoare de nivel. O oră și un pic am mers în acest fantastic decor de iarnă, am admirat cetina verde a coniferelor, arămiul frunzelor de toamnă prinse în acest anotimp rece, dar și tunelul alb format de arborii încărcați cu omăt. Ieșirea în poiană smulge un „Uauuu” prelung: mantia albă a zăpezii acoperă poiana, iar crestele montane sunt acoperite de căciuli albe. În poiană și în jurul cabanei Muntele Roșu erau destui amatori de săniuș, sosiți mult mai devreme decât noi. Am poposit câteva zeci de minute în preajma cabanei, am savurat o cafea, am tras cu nesaț în piep aerul tare de munte, am privit cu plăcere la copiii ce împingeau de zor săniuțele. Au fost clipe de relaxare totală, departe de stresul și zgomotul citadin. Drumul spre autoturism a fost ceva mai rapid, deși ne-am mai oprit pentru fotografii. Razele calde ale astrului solar și un vântișor slab scuturau neaua de pe crengi formând adevărate perdele de zăpadă. A fost o incursiune minunată în acel decor de iarnă, atât de aproape de București și fără aglomerație de orice fel.

Vă recomand să petreceți o zi în zona Cheia-Muntele Roșu în orice anotimp doriți, vă veți reîncărca cu siguranță bateriile.

300 articole pe AFA

Acesta este articolul cu numărul 300 postat pe AmFostAcolo (conform usercard). Din cele 300 de articole doar un pic peste 7% sunt dedicate altor meleaguri, majoritatea covârșitoare fiind dedicate obiectivelor din România. Bisericile/mănăstirile ocupă 20 % din ponderea impresiilor postate, Bucureștiul fiind prezentat în 14% din scrieri (inclusiv restaurante). De-a lungul timpului 28 de texte au fost numite MiniGhiduri AFA (9,3%), iar 14 articole au primit Zuperbonus (4,6%). În ceea ce privește cel mai mare număr de vizualizări, top 3 arată cam așa: Mănăstirea Prislop – 5638 vizualizări/ paradoxal, are doar 9 voturi (vezi impresii), Istanbul, o civilizație inedită – 4235 vizualizări (vezi impresii) și Castelul Reginei de la Balcic – 3895 vizualizări (vezi impresii). Cel mai mare număr de PMA a obținut articolul „Descoperă România! ”, și anume 82300 PMA/articolul cu numărul 200 (vezi impresii), iar cel mai mic punctaj l-a obținut review-ul dedicat Pensiunii Perla Cosăului din Ferești-Maramureș, primul articol publicat pe sait în 2010 – 1900 PMA/5 voturi (vezi impresii). Cele mai multe voturi negative le-a primit articolul care descrie lanțul fast-food Spring Time – 9 voturi cu minus (vezi impresii).

Timp de aproape doi ani și jumătate (2014-2016) am postat cel puțin un articol săptămânal (luând drept exemplu pe @Iulianic). Este vorba despre pasiune pentru scris și turism, multă muncă de documentare și sortare a sute de fotografii. Mulțumesc celor care au apreciat acest lucru. Sănătate și alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.03.17 16:23:46
Validat / Publicat: 06.03.17 18:08:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 10419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Spre Cabana Muntele Roșu - Cheia, jud. Prahova.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[06.03.17 18:23:43]
»

FELICITĂRI pentru articolul prezent și pentru contribuția valoroasă adusă site-ului Afa!

E multă muncă care nu poate fi susținută constant timp de doi ani și jumătate numai de o pasiune foarte mare pentru călătorii, placerea de a descoperi și de bucuria de a împărtăși.

Călătorii plăcute!

Spor la scris mulți ani de acum înainte!

Carmen Ion
[06.03.17 18:34:28]
»

@tata123: Felicitări pentru excursie, review şi pozele superbe care îl însoţesc, dar mai ales pentru cele 300 de articole postate pe AFA. La cât mai multe!

AZE
[06.03.17 18:50:54]
»

@tata123: Felicitări pentru munca depusă pentru cele 300 de articole dar mai ales pentru articolele care promovează România din punct de vedere turistic. Este tara sub nasul nostru și obiectivele turistice foarte... la îndemână. Si mai sint atâtea de vazut aici. Mi-a plăcut și statistica prezentată în procente.

Michi
[06.03.17 18:56:12]
»

Felicitări pentru review care nu iese din linia documentară cu care ne-ai obişnuit. Apreciez mai ales palmaresul extraordinar de a scrie 300 reviewuri în doi ani jumătate. Cred că sunt în măsură să apreciez efortul şi miile de ore pe care le-ai dăruit saitului AFA. O simplă socoteală: 300 reviewuri a 10 ore/ review (ca minimă documentare, selectat poze şi concepţie), duc la 3000 ore. Eu însămi am postat 400 reviewuri în şase ani jumătate şi în acest timp împlinit n-am mai putut să mă ocup de aproape nimic altceva. Mi-a plăcut ultimul paragraf, cel cu date statistice. Ar mai fi fost de socotit nr. mediu de voturi/ text şi eventual evoluţia performanţei pe ani.

Dan&Ema
[06.03.17 19:00:20]
»

@tata123:

Felicitari @tata123 pentru borna editoriala nr. 300. Articolele tale nu reprezinta numai cantitate, ci sunt si definitia calitatii. Sunt cred cele mai documentate articole pe care le poti citi pe AFA. Este o munca deosebita, sunt ore dedicate din viata informarii cititorilor AFA. Cheia si Muntele Rosu sunt locuri des batute de noi unde vom reveni cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.03.17 20:56:49]
»

@tata123: Felicitări pentru articol și totodată pentru borna atinsă (subscriu la spusele celorlalți colegi - 300 de articole înseamnă muncă, nu glumă; multe, multe ore petrecute în fața calculatorului) !

În ceea ce privește zona descrisă în acest articol, este un areal pe unde am trecut și noi de câteva ori în ultimii ani, însă ne dorim să revenim! Poate chiar în această vară și măcar pentru un sejur de 2-3 zile! Fotografiile atașate sunt foarte frumoase!

Spor la scris în continuare și plimbări cât mai reușite îți doresc!

diacrys*
[06.03.17 22:49:43]
»

Felicitări pentru aniversare și pentru articole! Numai participanții constanți la AFA înțeleg câtă muncă încape în 300 de articole.

Și mie mi-a plăcut paragraful cu statistica articolelor, este interesant aspectul cu vizualizările (căruia nu i-am acordat aproape nici o atenție până acum).

Călătorii frumoase în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.03.17 08:35:14]
»

@all: Mulțumesc tuturor pentru cuvintele și gândurile frumoase.

P. S. Prețuri actualizate privind cazarea și meniul de la Cabana Muntele Roșu găsiți accesând adresa web: carpati.org/ghid_montan/m ... muntele_rosu-61. Povestea cabanei și a numelui său o puteți citi în articolul de aici: observatorulph.ro/viata-p ... -ii-vine-numele.

mprofeanu
[07.03.17 11:32:41]
»

@tata123: Felicitări pentru review și pentru minunatele poze! Ce frumoasă este și iarna!

Felicitări și pentru cele 300 de reviewuri scrise, o muncă titanică, zic eu, și la mai multe!

Multă sănătate și excursii cât mai multe și mai frumoase în echipă!

irinad
[07.03.17 14:32:09]
»

@tata123: Fiindcă ți-ai făcut o analiză a propriei contribuții pe AFA, îți doresc ca și de-aici înainte să ai cel puțin aceeași putere de-a scrie și să mergi mai departe, către alte sute de articole postate. Firește, îți urez și să ai parte de călătorii frumoase, căci ele reprezintă subiectele despre care povestim, sursele noastre de inspirație!

Lucien
[07.03.17 17:52:53]
»

@tata123: Pentru mine, Valea Teleajenului nu a fost până acum decât o alternativă nedorită la varianta mai scurtă Brașov-București (adică pe Valea Prahovei). Am mers pe varianta Vălenii de Munte (vestitul DN1A) numai când nu se putea altfel, drumul fiind mai lung, mai întortocheat și mai prost. Desigur, din goana mașinii (interes de serviciu) vedeam minunățiile din jur (crestele munților) și alte obiective care m-ar fi tentat... dar așa a fost să fie. Acum, impresiile tale, reprezntă un ghid binevenit pentru reconsiderarea ”greșelilor tinereții”. Felicitări pentru partea Statistică. Impresionant... și chiar puțin invidios

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepi
[08.03.17 08:45:41]
»

Felicitările mele pentru review, fotografiile sunt superbe, dar mai ales apreciez contribuția cu cele 300 de articole pe site AFA. LA MAI MULTE!

Numai bine va doresc. Vacante frumoase în continuare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.03.17 09:16:45]
»

@irinad: Mulțumesc pentru urări și sper să urmeze anul acesta călătorii frumoase în programul tuturor. Analiza statistică a apărut din curiozitate și a rezultat ceea ce am scris la sfârșitul articolului.

@mprofeanu: Apreciez urările și vă mulțumesc. Îmi place iarna la fel de mult ca și alte anotimpuri. În ceea ce privește numărul de articole - într-adevăr e muncă multă și pasiune.

@Lucien: Mulțumesc pentru aprecieri. DN1A este ceva mai lung, dar nu mi se pare a fi chiar prost din punct de vedere al carosabilului; este puțin mai „întortocheat” dar traficul ceva mai redus îți oferă libertatea de a admira mai pe îndelete peisajul natural.

@ovidiuyepi: Mulțumesc, fotografiile sunt reușite datorită frumuseții naturii și, de ce nu, a iernii.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.03.17 11:39:10]
»

@All: Mulțumesc comunității AFA și lui Cornel pentru trofeul 300+ impresii pe AFA (vezi foto). Văd acest gest drept o încurajare pentru noii veniți, tinere speranțe ori chibiți, de a scrie impresii frumoase pe sait, de a ajuta pe ceilalți să își facă o minimă idee despre obiectivele/destinațiile ce vor să le viziteze, de a descrie cât mai bine unitățile de cazare și restaurantele din diferitele colțuri ale țării/lumii. Iar pentru mine trofeul reprezintă un imbold de a continua să scriu pe AFA articole utile și interesante care să aducă comunității și cititorilor de pretutindeni informații folositoare. Motive obiective m-au împiedicat să particip anul acesta la întâlnirea AFA, dar prin intermediul tehnologiei moderne am „savurat” fiecare moment al Întâlnirii. Felicitări tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, diacrys*, irinad, Lucien, Michi, mprofeanu, ovidiuyepi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Cheia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11265301704407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1