ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 17.11.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 0 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetăți adevărate (Colț) vs false (Castelul Lupilor), fascinanta Biserică Densuș și alte minuni

TIPĂREȘTE

Începem cu cetatea Colț și Biserica cu același nume, din localitatea Râu de Mori. Deși am fi dorit să vizităm cetatea, nu am înțeles cum să ajungem la ea - un indicator ne invita într-o pădure, fără trasee marcate -, așa că am căutat biserica. După ce am urcat la biserică - extrem de frumoasă, toată din piatră, inclusiv acoperișul! -, așezată pe un deal, am observat că pe dealul de vizavi, tocmai sus, se vedeau niște ruine. Era Cetatea Colț!

Tot din Raul de Mori se poate merge pe trasee turistice pentru cei comozi - cu mașina. Din localitate, la distanță de 23 de km arăta un indicator că vom ajunge la Barajul Gura Apelor, așa că am pornit la drum. Un drum extreeem de frumos, peisaje minunate, dar șoseaua... vai de ea. Problema este că din pereții muntelui cad frecvent pietre (nu vorbesc de pietricele, ci bucăți imense!), iar pietrele nu sunt îndepărtate de pe carosabil. Ca atare, poți merge... până unde te ține curajul sau inima pentru mașina ta! Din păcate, nici indicatoarele nu abundă, ajungi la un moment dat la o bifurcație (tot asfaltată) și te aștepți să ți se spună pe unde o iei. Aiurea! Totul e tăcere! Așa că, una peste alta, nouă ne-a fost milă de mașină și nu am ajuns până la baraj, că deja grămezile de pietre de pe drum erau din ce în ce mai numeroase...

Însă de departe cea mai impresionantă biserică din zonă este însă cea din satul Densuș. Este o biserică fortificată ridicată în secol III, la construcția căreia s-au folosit pietre din cetatea romană Sarmisegetusa Ulpia Traiana (nu departe de Densuș). Prezența coloanelor romane și altor pietre inscripționate în latină și încastrate în zidurile bisericii este impresionantă! Pont -dacă ajungeți acolo și găsiți biserica închisă (este singura biserică atât de veche în care încă se oficiază slujbe!), întrebați sătenii să vină preotul să vă deschidă biserica. Merită!

Dacă aveți chef de hălăduit vă puteți duce în satul Crișan - comuna Ribița - unde există casa Memorială a lui Gheorghe Crișan, conducător al răscoalei din 1784. Nu vă faceți prea multe vise, însă! Casa nu este cea originală, a fost ridicată pe vechea casă a lui Crișan (dar respectându-se arhitectura celei originale), iar înăuntru nu găsiți nici o armă din timpul răscoalei, ci doar obiecte populare, strânse din sat. Armele ar fi fost furate în urmă cu 10 ani din casă... Totuși, nu e un drum pierdut. Localnicii sunt extrem de calzi și primitori iar în zonă se poate vizita Mănăstirea Crișan (construită în sec XVI), prin grija Mănăstirii Prislop. În satul vecin, Ribița, puteți vizita o altă biserică "Sf. Nicolae", ridicată la 1417, monument UNESCO datorită picturilor din interior.

Atenție, indicatoare mincinoase

Însă zona e plină de surprize plăcute și neplăcute. Deși pe drumuri sunt foarte multe indicatoare care te invită să vizitezi diverse obiective turistice, nu toate sunt reale. De pildă, am întâlnit în drum vreo 3-4 indicatoarea cu "Castelul Lupilor". Un indicator de monument istoric, cu scris alb pe fond maron, cu sigla-tip de castel istoric. Din păcate, am crezut că e un castel real și după ce am mers pe un drum extreeem de prost am descoperit că, de fapt, castelul Lupilor este... un hotel restaurant, cu o arhitectură taare kitshoasă. O tanti din zonă (satul Chimindia) ne-a spus că niciodată nu a existat vreun castel al lupilor acolo, ci mereu a fost... hotel. Mi se pare un mare abuz ca un agent economic să își facă reclamă inducând turiștii în eroare. Dacă și-ar fi pus pe marginea drumurilor un panou cu "Restaurant Castelul Lupilor" sau dacă scriau "Castelul Lupilor", dar pe un altfel de panou publicitar, nu pe unul similar cu cel al monumentelor istorice, nu aveam nimic de comentat, dar un astfel de indicator folosit de ei este unul folosit pentru monumentele istorie reale!!!


[fb]
---
Trimis de Miriam in 20.04.16 09:57:29
Validat / Publicat: 20.04.16 10:58:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

VIZUALIZĂRI: 2879 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Miriam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Casa Crișan.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

bujoreni
[20.04.16 11:03:28]
»

Felicitari pentru articol. Este buna remarca ta cu privire la indicatorul spre acest pseudocastel, autoritatile ar trebui sa faca ceva. Sa vi din Galati si sa doresti sa vizitezi un monument istoric si cand colo sa gasesti un restaurant nu este placut. Ati avut noroc cu celelalte obiective pe care le ati vizitat.

Nu am mai fost de mult prin zona sa stau asa pe indelete,am fost doar in trecere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.04.16 11:37:54]
»

@bujoreni -

Sa vi din Galati si sa doresti sa vizitezi un monument istoric si cand colo sa gasesti un restaurant nu este placut.

Este adevărat ceea ce spui, dar dacă @Miriam se documenta mai bine înainte de a pleca într-acolo, știa că nu este vorba de un castel medieval, ci de o locație de cazare cu restaurant. Știind acest lucru, atunci când am fost la Cinciș pentru Întâlnirea AmFostAcolo 2016, noi ne-am rezervat o seară pentru a lua o masă La Castelul Lupilor Este chiar frumos acolo, iar meniul interesant și... scump.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.04.16 11:58:24]
»

@Miriam -

Mi se pare un mare abuz ca un agent economic să își facă reclamă inducând turiștii în eroare.

Nu cred că un agent economic poate pune indicatoare turistice similare celor pentru monumente istorice de importanță națională sau mondială. Mai degrabă alții au greșit (intenționat sau nu).

Voi, cel puțin, ați găsit ceva acolo, la capătul drumului, dar noi, pe Drumuri dobrogene, în Tulcea, n-am găsit nimic.

În localitatea Nufăru, din loc în loc, panouri tipice indică existenţa unui sit arheologic, iar la o intersecţie, o săgeată informează că distanţa până la Cetatea Prislav este de numai 1 km. Convinşi că vom găsi ruinele unei vechi aşezări, ne-am aventurat pe drumul desfundat care se termină brusc în gardul unei gospodării, fără să ne ducă la nici o cetate. Am întrebat sătenii şi mare ne-a fost mirarea când am aflat că nu ştiu nimic despre această cetate şi ce ar vrea să spună acel indicator turistic.

tata123 🔱
[20.04.16 16:51:06]
»

@Miriam - Cu ocazia Întâlnirii AFA de la Cinciș 2016 doream să trag și eu o fugă până la Brad și Crișan. Mă atrăgea casa memorială a lui Marcu Giurgiu, chiar dacă e refăcută (după o fotografie publicată de istoricul Ioana Lupaș în 1934). Din păcate timpul a fost prea scurt și lista de obiective prea lungă...

Într-adevăr, în anul 2002, cotidianul „Adevărul” scria: În urma unui inventar făcut de poliție și specialiști ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, hoții au furat o pușcă, lungă de 1,20 m, cu cremene și pat de lemn, un finetor (corn în care se păstra praful de pușcă), 3 pistoale cu cremene, executate în secolul al XVIII-lea, un vârf de lance, 5 mulaje de sigiliu inscripționate, un briceag cu mâner din lemn rotund, 2 monede din argint, emise în anii 1667 și 1703,5 monede din bronz emise în anii 1781 și 1871, alte asemenea obiecte cu valoare de patrimoniu expuse în casa-muzeu din Ribita-Hunedoara. Nu știu dacă hoții au fost prinși de atunci și dacă obiectele au fost recuperate; se pare că nu.

bogumil
[20.04.16 19:27:33]
»

... 3-4 indicatoarea cu "Castelul Lupilor"... indicator de monument istoric, cu scris alb pe fond maron, cu sigla-tip de castel istoric.

Indicatorul buclucaş, nu este unul care să indice direcţia spre un monument istoric, ci este un indicator de informare turistică, iar un restaurant este, un obiectiv turistic, că ne place sau nu, chiar dacă, mai mult ca sigur, nu este un monument istoric.

Strict indicatorul pe care-l prezinţi în P09 ne arată direcţia spre o cetate, spre un castel (vezi prima poză de aici), iar hotelul-restaurant se numeşte "Castelul Lupilor".

Aşa că, cum nimeni, niciunde nu spune (în afara autoarei acestui review) că acel indicator este unul spre un monument istoric, ci unul de informare turistică, indignarea autoarei este fără rost.

Dar, cum saitul asta are şi această destinaţie, de a ne informa, pentru a avea garanţia unei vacanţe reuşite, autoarea, sigur a învăţat ceva din ecourile astea...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, bujoreni, iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Țara Hațegului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066847085952759 sec
    ecranul dvs: 1 x 1