EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile și Cascada Șușara, spectaculoase în orice anotimp
În ultimele review-uri am vorbit despre o parte din cele văzute în excursia făcută în această vară, voi continua astăzi cu plimbarea făcută la Cheile Șușarei aflate pe versantul vestic al Munților Locvei, munți ce fac parte din Munții Banatului. Zona este declarată Rezervație naturală și inclusă în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.
Dimineața, pe la ora 9:30, plecam de la Casa Borcean, cazarea noastră din Sasca Montană spre Cărbunari, pentru următoarea noastră plimbare, traseul de pe Valea Șușarei aflat la ieșirea din Sasca Montană.
Am oprit lângă Vagonetul Galben, aflat la vreo 4,5 kilometri de cazarea noastră, indicatorul ce marchează intrarea în comună și amintește de minele de cupru și minerii ei de altă dată…, de unde se vede Panoul cu informații și intrarea pe traseu. Am parcat și am stat puțin de vorbă cu o doamnă, avea peste 80 de ani, era doctoriță stomatolog pensionară originară din Curtea de Argeș, stabilită acolo după absolvirea facultății, ce întâmplare!!! :))
Am intrat pe traseu, era ora 9:50, și primul lucru văzut a fost o frumoasă casă cu etaj și balcoane de lemn, cu influențe austriece, era casa doamnei cu care vorbisem puțin mai înainte, după care am intrat pe Valea Șușarei, cunoscută și ca Valea Morii.
Am urmat Pârâul Șușara, afluent al Nerei, pe o potecă deosebită prin pădure și printre stânci, am trecut două punți, am ajuns la un Panou cu informații, apoi într-o poieniță și, după vreo 30 de minute de la intrare în traseu, ajungeam la Cabana Șușara. A fost mult timp Cabană turistică, azi cabană privată unde se organizează tabere, în urmă cu un secol, un secol și jumătate era Cazinou – Restaurant mult apreciat și căutat de austrieci, întreaga zonă a aparținut imperiului Austro-Ungar….
Am continuat plimbarea, am trecut o altă punte și am ajuns la un indicator simplu, prins într-o stâncă, deasupra unei găuri în stâncă care spune că aici a fost odată o Mină Romană, nu știu dacă are ce arăta și nici dacă arată ceva….
Poteca, mărginită de apă pe o parte și un versant stâncos pe cealaltă, șerpuiește la câțiva metri deasupra pârâului, apoi din ce în ce mai sus, relieful devine din ce în ce mai spectaculos, din ce în ce mai des apare stâncăria, iar unde nu e stâncă e pădure deasă ce umbrește covorul verde de leurdă. Continuăm să mergem, malurile stâncoase ale Șușarei se apropie, ajunsesem la Cheile Șușara, chei scurte, vreo 30 de metri lungime, se merge pe o potecă aproape orizontală săpată în stânca de pe malul drept al Râului, prevăzută cu cablu metalic, l-am parcurs destul de ușor, stânca fiind uscată, cred că este destul de dificil de mers când stânca este umezită.
Cheile sunt deosebite, cu pereți stâncoși, abrupți, cu multe Praguri de travertin, cu Mici Cascade, cu Dorne în care apele cristaline, verzi-albăstrui, strălucesc în soare, bogat și diferit colorate funcție de poziția soarelui și de cea a turistului. Câteva ochiuri de apă mai mari mi-au amintit de Ochiul Bei pe care îl văzusem cu o zi înainte, culoarea verde smarald sau albăstruie…
Mai sunt circa 150 de metri până la cascadă, am urcat puțin și am ajuns la alt Panou cu informații și apoi la Cascada Șușara, aflată la capătul cheilor. Are 15 metri înălțime și cade în două trepte, mai întâi 6 metri în treapta superioară, urmează o scurtă oprire și apoi alți 9 metri, căderea din treapta inferioară. Aceasta avea apă mai multă, văzusem cu o zi înainte cascada Beușnița…. aproape niște firicele de apă și prin comparație mi s-a părut destul de vizibilă, arată mult mai frumos și spectaculos decât se vede în pozele postate. Cascada este frumoasă chiar și cu mai puțină apă, cred că este mai spectaculoasă cu apă mai multă, dar este de văzut în orice anotimp.
După 1 oră și 15 minute de mers și pauze de pozat, pe traseul marcat cu cruce albastră timpul de parcurgere de pe indicatoare este de 45 de minute, am făcut o pauză de pozat și odihnă, mulțumiți că am reușit să facem și acest drum pe care îl aveam în plan de acasă… după incidentul din ziua anterioară, traseul nefiind dificil, are 2,5 kilometri și o diferență de nivel de 150 de metri.
Aici era un Panou cu informații despre cele 4 trasee mai ușoare și deosebite pe care le-am parcurs și noi, cu precizarea că pe primele două le-am făcut într-o zi, pe celelalte în zile diferite:
Traseul 1 – Cheile și Cascada Șușarei
Traseul 2 – La Tunele (Sasca Română – Podul Bei)
Traseul 3 – Șopotul Nou – Lacul Dracului
Traseul 4 – Păstrăvărie – Ochiul Bei – Cascadele Beușniței
Întoarcerea am făcut-o pe aceeași potecă, dar mai rapid și cu mai puține poze, și după vreo 2 ore și jumătate Vagonetul Galben ne ura bun venit în Sasca Montană.
Este un traseu ușor, frumos, spectaculos, nu foarte bătătorit de turiști, merită văzut, mi-a plăcut această vale, cheile și cascada.
Am revenit în Sasca Montană, am trecut pe lângă Casa Borcean fără să mai oprim și am mers spre Sasca Română, sat al comunei, pentru o plimbare pe alt traseu, La Tunele, din programul acelei zile.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Traseul este ușor, dar spectaculos, cu praguri de travertin, mici cascade, dorne și durează două ore, dus - întors, pe cruce albastră.
Cadru natural deosebit...
Trimis de mprofeanu in 11.09.20 21:09:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCA MONTANĂ.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.95584430 N, 21.88779020 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Eu t-as pune pe ine sa scrii ghiduri turistice, prezinti informatii importante si utile, si prezinti locurile ca o poveste, incat ai vrea sa ajungi si tu in locurile respective doar de dragul celor citite, in cazul articolului tau si prin pozele atasate.
Foarte frumoase traseele, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos pentru ecou, ca și tine îmi place să scriu dar nu mă adun prea repede și nu am perseverența ta...
Cu mare drag, !
@mprofeanu: Mi-am amintit si eu de drumetia la Susara, nu. msi stiam cand am fost.
vad ca acum cabana altfel, a fost vopsita.
Mi-am cautat propriu rewiev si am vazut ca in 2016. Nu pot sa cred ca au trecut 4 ani...
@adrianaglogo: Ți-am citit cu plăcere articolele ce prezintă atât de bine Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Natura și din pozele tale pare neschimbată, același sezon, în iulie dar cu 4 ani înainte cum bine precizezi!!
Cabana a fost vopsită, am văzut-o în poza ta și atunci era altfel...
Zona mi s-a părut deosebită și de aceea am vrut să mai scriu despre ea, tot așa detaliat ca tine, merită... și prin acest site rămân amintiri dar și impresii pentru cei ce vor să ajungă acolo...
Mulțumesc frumos pentru ecou și aducere aminte!
Cu mare drag, !
Noi am făcut 4 ore pe Valea Șușarei. A fost o zi lejeră și ne-a plăcut să ne lălăim pe traseul ăla răcoros, iar la cascadă ne-am descălțat și ne-am răcorit, am tot vânat (ca să-i pozăm) niște fluturi de toată frumusețea... nici nu știu când au trecut 4 ore.
Inscripțiile de la vechea mină romană și fosta moară turcească din spatele cabanei, dar și altele, sunt făcute prin grija dl prof dr. Sporea care se ocupă de așa ceva în Sasca Montană. Am apreciat foarte mult eforturile depuse de cei doi oameni din Sasca (și dl Tăutu) care se străduiesc să ducă istoria mai departe. Dacă ar fi peste tot asemenea oameni...
@Aurici: Ai dreptate cu traseul racoros, acum daca ma gandesc mai bine nici nu mi-am dat seama ca este asa...
Priveam padurea, apa... mi-a placut... Sunt oameni deosebiti in anumite comunitati care contribuie la continuarea povestii... viata merge mai departe...
Intre timp sotul si-a mai reparat piciorul, il mai jeneaza mai mult la coborare.
Multumesc frumos pentru ecou!
Cu mare drag!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Cheile Nerei, pentru iubitorii de natura si drumetii — scris în 25.08.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Frumusetile de pe Raul Beiu — scris în 09.12.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Drumeție de vis in Cheile Nerei — scris în 10.07.21 de @Lavi73 din AGIGEA [CT] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Lacul Dracului, cel fara fund — scris în 12.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Tunelurile de pe Cheile Nerei si „terasa suspendata” — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Un albastru infinit – Ochiul Bei şi mult verde crud - Cascada Beusnita — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La Tunele, un traseu plăcut — scris în 18.09.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ