ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Nerei, pentru iubitorii de natura si drumetii

TIPĂREȘTE URM de aici

Servus dragilor,

Cheile Nerei - Beusnita alcatuiesc o arie protejata de interes national, inclusa in Parcul National cu acelasi nume situat in judetul Caras Severin, pe teritoriul administrativ al comunelor Sasca Montana si Sopotul Nou.

Distanta pe care se intind Cheile este de circa 20 km, de-a lungul carora raul Nera strabate un defileu ingust, spectaculos și salbatic, formand cele mai lungi chei din Romania.

Daca iubesti natura și drumetiile, trebuie neaparat sa le vizitezi.

Pereții Cheilor se inalta pana la 200 de metri, apa Nerei și a afluentilor sai sapand in roca din calcar lacuri, canioane, pesteri si cascade impresionante.

O poteca turistica marcata le strabate, dar parcurgerea lor necesita traversarea raului Nera direct prin apa.

In partea din amonte a cheilor se afla Lacul Dracului, iar din aval se poate ajunge la Cascada Beusnita și la Lacul Ochiul Beiului. De asemenea in zona se mai poate vizita și canionul Valea Rea.

Noi ne-am ales ca baza a operatiunilor pensiunea Casa Dady 3*din satul Potoc, o locatie perfecta, pe care o recomand, aflata foarte aproape de intrarea in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita.

In prima zi am intrat “La Tunele” , iar apoi am parcurs traseul Lacul Ochiul Beiului si Cascada Beusnita.

La Podul Beiului, unde se termină drumul asfaltat, se plateste taxa de intrare in Parcul National, 20 lei/masina si 10 lei/pers.

“La Tunele” este o portiune din Cheile Nerei care, asa cum îi spune si numele, este formata din mai multe tunele sapate în stanca, 6 la numar, dintre care ultimul, Tunelul Mare, este și cel mai lung. Se pare că aceasta lucrare a fost efectuata in perioada ocupației otomane pentru a facilita accesul oastei de-a lungul graniței.

Intr-unul din tunele statea agatat si un liliac, ne-am tras tricoul peste cap sa nu avem surprize… Turistii mai inalti vor apela eventual pe alocuri si la “mersul piticului” , pentru a nu se lovi de tavan.

Traseul “La Tunele” , marcat cu banda rosie, e destul de scurt, nu ai nevoie de mai mult de 10 min dus ca sa il parcurgi.

Apoi am mers cu masina pe drumul forestier pana la pastravarie, dupa care pe jos se parcurge un traseu marcat cu triunghi albastru de cca 1 ora si jumatate dus pana la Ochiul Beiului si cascada Beusnita,

Pana la pastravarie merita cu prisosinta o oprire si la frumoasa Cascada “La Vaioaga” .

Ochiul Beiului este un lac de origine carstica, are diametrul de cca 20 m și o adancime maxima de cca 4 m. Apa are o culoare ireala, turcoaz, și nu ingheata niciodata, temperatura apei ramanand constanta tot timpul anului, între 4 şi 8o C... E unul din cele mai instagramabile locuri din Romania.

Lacul are o suprafață de cca 300 mp, iar culoarea de smarald e datorata calcarului de pe fundul lacului, in a carui transparenta poți vedea inotand pești.

Legenda acestui lac spune ca in vremea stapanirii turcesti a Banatului, un bei foarte bogat a fost la vanatoare prin aceste meleaguri. Ajuns in Poiana Beusnitei, o frumoasa fata ce pastea oile l-a facut sa se opreasca. Beiul s-a indragostit pe loc de ea și venea deseori s-o intalneasca, parasind Cetatea Terezia ridicata de catre turci, ale carei ruine se mai vad și azi pe Dealul Cetatii. Cum a aflat tatal beiului de dragostea dintre cei doi, a hotarat să-i desparta. In graba a trimis un calau sa omoare fata ce ii sucise mintile fiului sau. Tanarul bei si-a gasit iubita injunghiata in locul unde este acum Lacul Beiului și a varsat multe lacrimi, după care si-a infipt hangerul in inima. Din lacrimile lui s-a format izvorul care ii poarta numele.

Cascada Beusnita are și ea o legenda, legata tot de povestea de dragoste dintre bei și frumoasa pastorita. Aceasta spune ca apa involburata a Cascadei Beusnita reprezinta voalul de mireasa al ciobanitei care a fost omorata de catre oamenii beiului, voal pe care ea nu a apucat sa-l poarte niciodata.

De fapt corect spus e Cascadele Beusnitei, acestea reprezentand o succesiune de cascade de pe raul Beu in amonte de Lacul Ochiul Beiului, cea mai inalta masurand cca 12 metri, din pacate in luna august debitul ei nefiind la cote ridicate.

Te poti strecura sub una din cascade intr-o mica grota unde poti intrezari sifonul prin care o parte din apa dispare direct sub munte, fenomen carstic impresionant. Plus senzatia de racorire brusca data de picaturile reci de apa de care nu prea te poti feri, care cad de pe tavanul grotei.

Cascada și Cheile Șușarei le-am vizitat în ziua urmatoare. Traseul catre cascada incepe din Sasca Montana. Este imposibil sa ratezi intrarea in traseu, intrucat exista un indicator.

Poteca porneste printre gradinile oamenilor și urmeaza firul apei pana într-o poiana unde se afla Cabana Șușara, care pare abandonata.

Din poiana și pana la cascada am traversat zona cea mai spectaculoasa a cheilor cu ajutorul lanturilor amenajate pe peretele de stanca, dar nivelul apei permitea fara probleme trecerea prin chei, daca aveai incaltaminte adecvata.

Cascada Șușara are 15 m inalțime și doua trepte, debitul ei variind in functie de anotimp. Apa se prabuseste de pe o stancă imbracata in muschi verde intr-un bazin cristalin aflat la baza cascadei.

Traseul prin Chei pana la cascada dureaza cca 1 ora dus si e marcat cu cruce albastra.

In ultima zi am parcurs Cheile Nerei de la Podul Beiului pana la zona “La Carlige” , adica o trecatoare pe stancile Cheilor pe lanturi, destul de usor de parcurs dar foarte spectaculoasa.

De “La Carlige” daca privesti cu atentie raul Nera destul de cristalin, vezi bancuri de pesti mai mici sau mai mari, pe traseu ne-am intalnit cu 2 pescari care prinsesera clean. Totusi aviz amatorilor, pescuitul in Parcul National e strict interzis.

Traseul e marcat cu banda rosie si pana “La Carlige” se parcurge in cca 2 ore dus, trecand si pe langa Cantonul Damian.

La frumoasa Cascada Bigar am fost cu ceva ani in urma, inainte ca o parte a ei sa se prabuseasca.

In final cateva precizari legate de pericolul intalnirii viperelor in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita.

In cele 3 zile de plimbari pe traseele turistice din Parc, nu am intalnit nici macar o vipera, slava Domnului! Asa cum spunea si gazda de la Potoc, vipere sunt, dar nu alearga dupa tine! Trebuie totusi sa fii atent la poteca, sa ai ghete pe glezna si sa nu te abati de la traseele turistice, evitate in general de animalele salbatice. Am intalnit pe carare doar o mica naparca inofensiva, verde-albastruie, care s-a strecurat repede sub vegetatia de langa carare.

Vacante faine sa aveti!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 25.08.23 19:53:03
Validat / Publicat: 25.08.23 20:41:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SASCA MONTANĂ

VIZUALIZĂRI: 447 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 La Cantonul Damian, Cheile Nerei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15600 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

liviu49
[25.08.23 21:21:57]
»

Am citit cu mare interes acest articol, mai ales ca traseele descrise au fost parcurse si de noi la sfarsitul lunii iunie anul trecut. Cazarea am avut-o, ghici unde? la pensiunea Dady din Potoc, la o arancatura de bat de Cheile Nerei.

In prima zi de drumetie, duminica fiind, am mers cu masinile pana la Pastravarie, unde le-am parcat, loc fiind suficient. Pana la Pastravarie am facut o escala la cascada Vaioaga, apoi, de la parcare am mers cam 45 de minute pana la Ochiul Beului. Fiind dupa o perioada indelungata de seceta, suprafata lacului era mai putin de jumatate din cea obisnuita. Pana la cascadele Beusnita nu am mai fost pentru ca de la Pastravarie, dar si de la niste turisti mai vrednici ca noi care se intorceau am aflat ca bate vantul in locurile pe unde trebuia sa curga apa. Ne-am intors la Patravarie, de unde ne-am aprovizionat pentru un gratar de seara, iar apoi ne-am intors la pod. Pentru ca incepuse sa picure amfost doar prin Tunele, urmand sa revenim intr-o seara sa facem si cheile.

La pensiune primul lucru a fost sa ne balacim in piscina pe care o inaugurasem cu o seara inainte. Si tot piscina ne-a facut sa amanam mereu drumetia in chei pana a venit data plecarii spre casa.

Asa ca am facut un concediu in Cheile Nerei, cu cea mai apropiata cazare de chei, dar fara a vizita si cheile.

Numai bine si calatorii placute!

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[25.08.23 22:25:30]
»

@liviu49: mulțumesc, numai bine și voua!

webmaster
[25.08.23 23:06:40]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[29.08.23 13:54:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cheile Nerei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055335998535156 sec
    ecranul dvs: 1 x 1