ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacul Dracului din Cheile Nerei, prea frumos pentru acest nume

TIPĂREȘTE URM de aici

În circuitul efectuat în luna august, vezi impresii, o altă plimbare care mi-a plăcut foarte mult a fost cea de la Lacul Dracului, lacul carstic din Cheile Nerei. Ce nu-mi place este numele lacului, cuvântul nu-mi place nici când îl aud, dar să-l mai scriu...

Mi-a plăcut și povestea lui care spune că „într-o zi unui bătrân păstor ce-și plimba caprele pe o pajiște de lângă lac i-a aparut, ca din senin, în față, un omuleț, cam ciudat, care îl provoacă pe păstor să-i frigă un pește fără ca acesta să se îndoaie. Păstorul acceptă cu condiția ca omulețul să-i frigă un cap de țap care să nu rânjească. Păstorul ia peștele și îl frige, înfipt într-o frigare, peștele rămânând drept. Ciudatul ia și el capul de țap, îl leagă bine, îl pune la prăjit, dar țapul își arată dinții. De ciudă că a fost păcălit, ciudatul se aruncă în apele lacului. De atunci numele actual al Lacului” .

Despre lac localnicii susțin că „nu are fund, că are mai multe tunele subterane și că cine se avântă să facă baie în el nu se mai întoarce” .

Lacul Dracului, monument al naturii, face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, este situat la intrarea în Cheile Nerei, are o suprafață de circa 700 metri pătrați, diametrul de circa 20 de metri, și o adâncimea între 9 și 12 metri, fiind cunoscut ca cel mai mare dintre lacurile carstice din țara noastră.

Din Sasca Montană se poate merge la Lacul Dracului fie pe „Cheile Nerei” parcurgându-le din aval în amonte, fie pe la „Podul Bei, Cantonul Damian, apoi pe la Cârlige” , fie prin „Cărbunari” și de acolo prin „Poiana Logor, apoi pe la Ogașul Porcului” sau prin „Șopotul Nou” traseu pe care l-am ales și noi condiționați fiind de entorsa de la piciorul stâng al soțului făcută cu două zile înainte, și la sugestia domnului Bogdan, gazda noastră de la Casa Borcean unde eram cazați.

Am plecat pe la ora 8:15 pe Drumul Județean DJ 571 parcurgând repede cei 4 kilometri de drum asfaltat până la ieșirea din sat, apoi am urcat continuu pe un drum cu pietriș până la ieșirea din Satul Cărbunari, la Poiana Logor, de menționat că în sat drumul este bun, asfaltat. De la indicatorul care marchează poiana semnul turistic „bandă albastră” conduce 200 – 300 de metri, pe șosea, la drumul forestier Ogașul Porcului și apoi pe jos până la lac.

Am oprit, am pozat, dar am mers mai departe pe drumul judeșean DJ 571B spre Șopotul Nou, atenție sunt cel puțin 3 indicatoare ce arată spre dreapta tot Șopotul Nou, nu se deviază, se ține drumul drept, urmărind versantul. Drumul coboară sinuos, trece și printr-o porțiune cu pădure, apare și indicatorul Șopotul Nou, de aici drumul fiind asfaltat, foarte bun. Au fost cam 25 de kilometri în total. Am trecut prin sat, am ajuns la ieșire, la un pod peste Nera și un indicator spre Lacul Dracului. Am continuat pe un drum forestier acceptabil circa 1,6 kilometri până la o bifurcație unde, în stânga, pe malul Nerei este o poiană împrejmuită cu gard cu o poartă mare cât drumul. Am parcat aici. Nu se continuă pe celălalt drum forestier acesta duce sus în pădure. Voi explicita mai bine prin poze!!

Am intrat pe traseu pe la ora 9:45, marcat cu bandă roșie, drum destul de monoton, larg ce trece pe lângă câteva locuințe, drum închis, pentru a nu permite accesul animalelor, cu câteva porți mai mici. Am ajuns pe malul Nerei, am trecut pe lângă niște stânci mai mari și ne-am oprit în Poiana lui Trifu, poiană mare, cu mai multe culturi, în dreapta fiind ultima gospodărie din traseu. Aici drumul se bifurcă, unul merge spre stânga, altul continua înainte, amândouă ajung la lac. Am hotărât să facem traseul ca un circuit și așa vi-l recomand și vouă...

Am mers spre stânga, peste Puntea Suspendată, drumul, tot larg, urcă mereu ajungând într-o poiană mai mică cu pomi fructiferi, lângă Moara lui Untan. Am traversat apa și am intrat în pădure pe o potecă mai strâmtă, urcuș accentuat, nu este greu, cu mai multe denivelări, mici stânci, ajungând la o răscruce de drumuri cu mai multe indicatoare turistice, pentru noi indicatorul arăta Lacul Dracului, bandă roșie, 800 metri, 20 minute; era intersecția cu drumul ce trecea prin Ogașul Porcului pe care îl văzusem dimineața. Tot bandă roșie era și spre Podul Bei, circuitul propriu-zis al Cheilor Nerei, 12,9 kilometri, 6 – 9 ore, circuit ce fusese în programul meu de la plecarea din Pitești, dar entorsa soțului ni l-a schimbat. Am mai urcat puțin și am început coborârea pe ultima porțiune a drumului spre lac, a fost ceva mai greu, foarte înclinat, cu puține rădăcini de care să te ajuți. În timp ce coboram mă gândeam cum s-ar fi coborât pe poteca umedă, pe ploaie sau după ploaie, sigur te duceai pe fund în jos.

Am făcut 30 de minute, am mers mult mai încet, glezna soțului își făcea simțită prezența, timpul total de mers de la poiana în care am parcat mașina până la lac fiind de 2 ore și 45 minute, timpul dat de indicatoare fiind de 2 ore.

Lacul este deosebit, frumos așezat la baza stâncii ca într-o căldare săpată în stâncă. Am coborât singură, cu precauție, și spre mica peșteră ce se vede în partea lui stângă, câteva poze și am revenit deasupra lacului, pentru o pauză nu prea mare…. Am stat, privit și admirat lacul, fenomenala lui culoare albastru – verzuie ce mi-a plăcut foarte mult, aș fi stat acolo să privesc oglinda apei așteptând ca reflexia soarelui să-i schimbe culoarea, era liniște, era deconectare, ….

Aici am hotărât ca întoarcerea să o facem pe traseul mai ușor, „Pe la Vad și Scară” , fără urcușuri și coborâșuri abrupte. Am coborât la malul Nerei, unde un grup de tineri își puseseră corturile, ne-au spus că se poate trece prin vad, ne-au arătat pe unde și ne-au oferit șlapi pentru trecerea prin apă. Cu pantalonii suflecați, cu bocancii în mâna stângă și cu un băț trekking, autohton luat din pădure, în mâna dreaptă am intrat în apa, unde era mai mică și mai puțin iute, era și un dâmb în ea, și am ajuns pe malul opus al Nerei. I-am mulțumit tânărului care venise să recupereze șlapii, am mai discutat puțin despre traseul pe care plecam, ne-am luat la revedere și am continuat drumul, pe malul Nerei, tot pe bandă roșie.

Am ajuns la un izvor cu apă potabilă, am urcat puțin, poteca era mai puțin vizibilă, și am ajuns la Scările de Lemn pe care am coborât continuând pe un drum larg, lejer și cam plictisitor, noroc cu Nera și susurul ei care ne-a însoțit și călăuzit până în Poiana lui Trifu, de unde pe drumul pe care venisem am ajuns la mașină. Trecuse o oră și jumătate de la plecarea noastră de la lac, toată plimbarea noastră pietonală durând vreo 5 ore și jumătate.

Am revenit la Drumul Județean 571B și de acolo, pe același traseu dar în sens invers, fără escală la Sasca Montană.

Traseul, atât cu auto cât și pe jos, nu este prea dificil, l-am făcut fără mari eforturi, cere, cred eu, o condiție fizică mică spre medie, am întâlnit călători de toate vârstele, inclusiv un grup ghidat, adus de un autocar. Turiștii aveau fluiere pentru a-și marca prezența sau dacă se rătăceau cumva… Poate și merită să fie făcut de câți mai mulți turiști….

A fost o plimbare foarte reușită, traseul a fost foarte plăcut, dar am rămas cu regretul că a trebuit să renunț la plimbarea prin chei.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Traseul este ușor spre mediu, în circuit și durează maxim patru ore, pe bandă roșie.

Cadru natural deosebit...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 09.09.20 15:43:27
Validat / Publicat: 09.09.20 16:25:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SASCA MONTANĂ

VIZUALIZĂRI: 2363 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Traseul Șopotul Nou - Lacul Dracului, Nera și un pic de stâncă....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Aurici [09.09.20 17:56:43] »

Chiar azi mi-am publicat și eu "memoriile" despre Cheile Nerei (vezi impresii). Mi-ar fi plăcut să scriu câte un articol despre fiecare zi din cele 7, pentru că au fost pline, cu multe lucruri pe care le-am făcut și mi-a părut rău de toate pozele pe care n-am apucat să le pun. Dar... c' est la vie.

Noi am plătit pe cineva să ne ducă la Șopotu Nou, la intrarea în chei, pentru că traseul este prea lung și fiind dus-întors, era imposibil să ajungem în aceeași zi înapoi, unde am fi lăsat mașina.

Cineva, acela, ne-a spus pe drum să nu intrăm de la Șopotu Nou pentru că bucata aceea nu este atât de spectaculoasă ca ceea ce urma să găsim în chei și să ne păstrăm resursele pentru ziua lungă și spectaculoasă care ne aștepta.

Ne-a sugerat Ogașul Porcului, ca fiind punctul pe unde intră cam toți turiștii spre chei sau spre Lacul Dracului. Noi i-am ascultat sfatul și chiar dacă ni s-a părut că ne dă planurile peste cap, la finalul zilei ne-am declarat mulțumiți. A fost ziua cu 28 de km. Dacă intram de la Șopotu Nou nu știu dacă mai finalizam noi traseul. Mă bucur că am văzut în pozele tale și această bucată și îmi pare rău că nu ai apucat să faci cheile, ți-ar fi plăcut maxim. Dar... n-au intrat zilele în sac.

Carmen Ion [09.09.20 18:23:17] »

@mprofeanu:  Foarte frumoase locuri. Felicitări pentru excursie!

mprofeanu [09.09.20 18:35:43] »

@Aurici:  Ți-am citit articolul și am savurat cu plăcere pozele ce mi-au adus aminte și mie despre traseele pe care le-am făcut acolo în cele trei zile pline. Am fost și la Cascada Beușnița 2, acolo soțul a făcut o entorsă la picior, culmea mergând printre rădăcini, a călcat neatent... Vroiam să merg la lac prin Ogașul Porcului, îmi făcusem temele de acasă, ... dar pățind incidentul am ratat și de aceea am hotărât să mergem totuși să-l vedem pe drumul cel mai ușor...

Voi mai scrie mai detaliat despre ce am făcut noi acolo...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mult drag,  !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [09.09.20 18:37:51] »

@Carmen Ion:  Mulțumesc frumos, cu mare drag,  !

mishu [09.09.20 19:12:59] »

@mprofeanu:  Am citit articolul pe telefon la serviciu insa nu m-am ptut uita si la poze, asa ca am facut-o acum. Pe langa frumusetea traseului, mi-au placut detaliile oferite si care pot servi drept ghid oricui va vrea sa mearga pe rmele tale.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanu [10.09.20 21:28:47] »

@mishu:  Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că ți-a plăcut ce am scris!  

Cu mare drag !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cheile Nerei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07704496383667 sec
    ecranul dvs: 1 x 1