ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cheile Vârghișului, frumuseți nebănuite

TIPĂREȘTE

În această vară toridă am hotărât să fac schimb de locuință cu fata mea ce stă la Brașov. Am profitat de faptul că este plecată în vacanță cu familia ei în Muntenegru. Am stat acolo șapte zile, timp suficient pentru mai multe excursii. Zona era cunoscută de mine dar la indicația fetei am bifat și alte locuri încă noi. Una dintre destinații a fost Cheile Vârghișului. Mulțumesc colegilor de pe AFA, crismis și Marius 72 pentru informații, au fost de un real folos.

Astfel într-o zi de sâmbătă am pornit spre Baraolt pe drumul DJ 131B care este în lucru pe o mare porțiune. Nu am știut și Google maps ne-a trimis pe acesta din urmă. La întoarcere pentru că am vrut să vedem și Castelul Kálnoky am trecut prin Micloșoara și am ales alt drum, mult mai bun, DJ 131 care are doar o mică porțiune în lucru.

Am plecat de dimineață și am ajuns acolo în jurul orei 9:45. Din satul Vârghiș sunt 10 kilometri până în zona de campare, drum asfaltat aproape în totalitate, drum îngust pentru o singură mașină dar, din loc în loc, cu alveole semnalizate. La sfârșit este cam un kilometru drum neasfaltat dar se merge cu mașina fără probleme. În parcarea de la intrarea în chei erau și mașinile celor cazați în corturi, am găsit loc suficient de parcare fiind dimineață. La întoarcere parcarea era aproape plină. Am plătit 25 de lei și am plecat spre intrare pe poteca ce duce spre chei. Aici un ranger ne-a încasat 20 lei pentru două persoane în contul Asociației Speologice “Lumea Pierdută” din Baraolt.

La început drumul este mai larg, se aude clipocitul Pârâului Vârghiș, am mers circa 15 minute și am ajuns în zona împădurită la căsuța celor ce acordă primul ajutor, era încuiată. La întoarcere erau acolo doi salvamontiști cu o mașină ce puteau acorda un prim ajutor în caz de nevoie.

Apare și primul pod de lemn și bineînțeles primele indicatoare și panouri explicative. Pe un panou am găsit câteva informații despre Chei.

Munţii Perşani situați în partea sud-vestică a Carpaţilor Orientali, fac legătura între Carpații Meridionali şi cei Orientali. În zona nordică a lor este situat şi defileul Vârghişului.

Cheile Vârghişului reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii naturale, cu fenomene exocarstice şi endocarstice spectaculoase. Adâncirea cheilor lungi de 4 km a avut loc în mai multe etape, ca urmare a activității corozivo-erozivă a apelor pârâului Vârghiş asupra masivului de calcar. Peşterile s-au format în paralel cu acest proces, dovadă fiind diferitele nivele de peşteri şi terase. Pe lângă peşterile fosile aflate la altitudini de 5,20,40 şi respectiv 70 – 120 m deasupra talvegiului actual pot fi observate şi diverse forme geomorfologice exocarstice, cum ar fi crestele şi piramidele de stâncă, terase, taluzuri, grohotişuri şi lapiezuri. Un fenomen natural demn de remarcat în Cheile Vârghişului este cursul subteran de 1,5 km a râului, materializat sub forma mai multor peşteri active, aflate în formare şi în prezent. În chei au fost cartate şi descrise 122 de peşteri, cea mai cunoscută dintre ele fiind Peştera Mare de la Mereşti (Peştera Orbán Balázs). Lungimea totală a galeriilor peşterii este de 1.527 metri.

De aici am început să mergem prin frumoasele chei. Era dimineață și eram singuri pe acolo, a fost așa de bine pentru că am văzut ce înseamnă aglomerația la întoarcere. În porțiunile mai dificile, inclusiv pe punți unde era limitare la două persoane se aștepta destul. În rest cheile sunt ușor de abordat, singurul inconvenient a fost că plouase în acea noapte, era noroi pe anumite porțiuni și se aluneca pe pietre sau pe lemn, a trebuit atenție mărită. Am avut încălțăminte adecvată, bocanci, nu au fost probleme.

Pe drum am trecut pe 8 punți și un pod la început, citisem la crismis și am început să le număr. O să povestesc pas cu pas ce am văzut acolo.

După primul pod, impropriu am să îi spun Puntea 1, am mers pe lângă apa Vârghișului până la o porțiune cu stânci în trepte, le-am urcat și am pozat de sus Puntea 2. Drumul trece și pe lângă o căsuță și ajunge la Puntea 3 unde este un indicator spre Peștera Merești și scări metalice cu balustrade, noi, solide, pentru a urca la ea. Peștera este mare dar nu se vizitează, are un gard metalic și sunt anunțuri ce informează despre colonia de lilieci de acolo. Am fost singuri și am admirat natura în tihnă, am urcat și coborât scările fară să fim deranjați de alți turiști.

De aici am ajuns destul de repede la un Podeț și un indicator ce ducea spre Peștera Șura Cailor aflată de malul celălalt a Pârâului Vârghiș. Este totul bine pus la punct, scări de lemn pentru coborâre și urcare. Peștera este mult mai mică decât prima dar ideea de a mai vedea și altceva ne-a împins până acolo. Am revenit în traseu și am ajuns la o porțiune de urcare amenajată cu lanțuri, nu era mult de urcat dar pentru noi au fost binevenite, pietrele fiind umede și alunecoase. Am ajuns și la o porțiune cu un Podeț de lemn de-a lungul apei, destul de lung dar solid, și apoi am ajuns la Puntea 5. Intrarea pe punte a fost destul de dificilă, char dacă în partea ei de intrare era și un cablu pentru susținere. Drumul a continuat destul de lejer, am trecut și de celelalte patru punți, am coborât și pe lângă apă, pietre multe și mari, ce bine că am avut bocanci...

După ce am trecut de ultima punte am avut o porțiune mai dificilă, iar au fost cabluri, umezeală pe jos, dar ne-am descurcat. Am ajuns la capătul Cheilor la o Poieniță, punct de orientare, cu o căsuță de lemn cu indicații pe ea. Am trecut de ea și am ajuns la un Popas frumos și primitor unde erau bănci și mese pentru odihnă. Am stat aici circa 30 de minute, odihnă binemeritată după cele două ore și jumătate parcuse pe traseu. Am mâncat câte un sandviș, soțul a băut o cafea, 7 lei, erau și răcoritoare, clătite și cam atât.

Întoarcerea am făcut-o mai lejer, circa o oră și jumătate, nu am mai pozat, nu am mai văzut nicio peșteră dar am avut și timpi de așteptare pe traseu din cauza turiștilor. Erau de toate vârstele, unii cu sugari în brațe, alții mai tomnatici ca noi.

Cheile mi-au plăcut mult, am făcut și o binevenită mișcare lejeră în aer ozonat, am ascultat păsărelele și susurul apei, am admirat fluturii, florile, verdele pădurii și spectaculoasele stânci, am văzut și peșteri, a fost o plimbare reușită pentru inimă și trup. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, merită cu prisosință...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbare ușoară de maxim două ore pe sens, vizitare chei și două peșteri, bine amenajat drumul până la ele. De evitat sâmbăta și duminica sau mers acolo cât mai devreme. Sunt indicați bocanci mai ales dacă a plouat înainte, cum plouase când am fost noi...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 24.07.23 08:19:59
Validat / Publicat: 24.07.23 09:08:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BARAOLT [CV]

VIZUALIZĂRI: 2339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Cheile Vârghișului, Prin chei...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[24.07.23 12:14:56]
»

@mprofeanu: Bună inspiraţie să scapi de caniculă! Din ce ai scris şi în special din poze, se vede că au meritat. Punţi, scări, podeţe, peşteri, grote, lanţuri, o minunătie, dar.. să fi fost măcar cu 20-30 de ani mai tânără şi m-aş fi încumetat. Cam greu să mă transpun că amfostacolo dar mă consolez cu gândul că ˝toate la timpul lor ˝

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[24.07.23 13:43:46]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Cu mare drag, !

Rodel
[24.07.23 14:43:55]
»

Superbe locuri, iar ideea de a le vizita s-a dovedit benefică, mai ales într-o zi toridă!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.07.23 17:53:12]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos! Cu mare drag, !

Marius 72PHONE
[25.07.23 16:53:22]
»

Felicitări!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[25.07.23 19:00:26]
»

@Marius 72: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, Michi, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Vârghişului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065153837203979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1