ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 15.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 15
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Recomand

TIPĂREȘTE

Am să vă povestesc despre un loc mai puţin cunoscut, pentru mine cel puţin, care, fiind braşovean nu am auzit de el pȃnă săptămȃna trecută.

Este vorba de Cheile Vȃrghişului, aflate la o distanţă de cca 70 km de Braşov. Este un traseu de cam 5-6 km măsuraţi din “parcare” pȃnă ȋn capătul celălalt, şi este foarte interesant deoarece are 10 poduri (peste rȃul cu acelaşi nume, cele mai multe fiind din acelea care se balansează) şi 2 peşteri mari. Traseul nu este greu şi poate fi parcurs de oricine, inclusiv copii cam de la 5 ani ȋn sus. Indicat este să purtaţi măcar pantofi sport şi ar fi bine să aveţi la voi o lanternă/frontală pentru a vedea peşterile.

Detalii despre traseul auto pȃnă acolo nu are rost să dau, vă duce GPS-ul, localitatea de destinaţie fiind satul Vȃrghiş, nu departe de orăşelul Baraolt. Din sat se face la un moment dat la dreapta (este un indicator cam ruginit şi sunt şi nişte panouri de promovare la vedere acolo) iar de acolo se parcurg cam 10 km pe un drum asfaltat foarte bun (cu mici excepţii), dar ȋngust, pe care nu ȋncape decȃt o singură maşină. Din loc ȋn loc se găsesc refugii şi pe stȃnga şi pe dreapta, pentru ca atunci cȃnd se ȋntȃlnesc 2 maşini din direcţii opuse una să aibă unde se refugia pentru a face loc celeilalte. Din fericire, la noi nu a fost cazul nici la dus, nici la ȋntors. Ei, dar după ce se termină asfaltul, mai rămȃn pȃnă la destinaţie cam 2 km de drum forestier rău spre foarte rău, plin de gropi, dar nu atȃt de mari ȋncȃt maşina să dea cu fundul de pămȃnt.

La intrarea pe traseu se află un ranger cu chitanţierul, se plăteşte o taxă de 5 lei de maşină, 5 lei adultul şi 3 lei elevii şi studenţii. Banii strȃnşi astfel sunt folosiţi pentru ȋntreţinerea locurilor, deci merită. Se merge cam 1 km pe o păşune apoi ajungem la primul pod, care marchează intrarea ȋn chei. Chiar ȋnainte de podul nr. 3, pe partea stȃngă puţin mai sus se găseşte peştera nr. 1, destul de adȃncă, interesant fiind că are tavanul oarecum ȋn formă de acoperiş. Ceea ce noi nu am ştiut este că deasupra acestei peşteri se află 2 găuri ȋn stȃncă care seamănă cu nişte ochi, sau nări, după părerea altora, care pot fi vizitate.

După ce se traversează podul nr. 3 cărarea se ramifică: la stȃnga se continuă traseul iar la dreapta se merge spre peştera nr. 2 (căteva sute de metri). La aceasta se ajunge urcȃnd relativ abrupt pe un sistem de scări metalice. Acestă peşteră este mult mai mare decȃt prima şi merită şi ea explorată puţin dacă sunteţi curioşi. Dacă nu, peisajul de sus este f. frumos.

Drumul prin chei continuă cȃnd pe o parte a rȃului cȃnd pe cealaltă, bineȋnţeles cu traversarea punţilor. Podul nr. 7 (cred, nu mai ştiu exact numărul) este deosebit, de fapt nu este pod ci o trecere fixată ȋn stȃncă pe desupra rȃului fără a-l traversa.

Spre finalul traseului e o porţiune mai dificilă cu urcuş şi coborȃş mai abrupt cu prăpastia chiar lȃngă cărare. Ȋntoarcerea se face pe acelasi traseu. Nu ştiu cȃt timp am făcut la dus deoarece nu ne-am grăbit deloc şi nu ne-am uitat la ceas, dar la ȋntoarcere am făcut 1h:20 min. de la celălalt capăt al cheilor pȃnă la maşină, ȋn ritm vioi.

De menţionat este că aproape tot traseul se desfăşoară pe la umbră, ceea ce contează mult pe timp de vară. Ȋn concluzie, este un loc frumos care merită vizitat de iubitorii de trasee mai deosebite prin natură.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DanSta in 10.07.20 12:49:33
Validat / Publicat: 10.07.20 13:06:40

VIZUALIZĂRI: 2491 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanSta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Pestera nr.2
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22000 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.07.20 13:01:57]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 99908&hid=14212.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat pe acolo, ar fi zuper-util — link încărcare video.

mishu
[10.07.20 21:01:42]
»

@DanSta:  Un traseu minunat, si intradevar niste poze ar fi fost apreciate.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

DanStaAUTOR REVIEW
[10.07.20 21:33:54]
»

@mishu:  Am pus si poze acum...  Eram la munca atunci cand am scris.

mishu
[10.07.20 21:39:13]
»

@DanSta:  Am vazut ca sunt la incarcare, astept cu nerabdare sa le vad.

webmaster
[10.07.20 22:27:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanSta, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Vârghişului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067110061645508 sec
    ecranul dvs: 1 x 1