ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un colt din Gradina Edenului cazut in Oltenia

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi, dupa ce ne-am trezit dis de dimineata, (eu asa numesc ora 7:30) si dupa ce ne-am baut cafeaua facuta de d-na Nana la pensiune, ne-am continuat drumul, urmand sa mai 'bifam' si cateva vizite. Dupa ce am lasat un sfert din bugetul pe toata saptamana la Horezu, ;) urmatoarea oprire am planificat-o a fi la Manastirea Polovragi. Drumul pana acolo relativ scurt, de 24 de km, l-am facut foarte repede, DN 67 fiind foarte bun, iar peisajele deosebit de pitoresti. La un moment dat am facut dreapta parasind soseaua Rm Valcea - Targu Jiu si am intrat in comuna Polovragi. O asezare frumoasa, ingrijita, cu multe case frumoase si multe pensiuni amenajate cu gust, avand curti pline de flori si de verdeata, cu copaci varuiti si toaletati, toate acestea in ansamblu putand sa te faca sa ai o parere despre ce fel de locuitori traiesc acolo. Dupa ce am parcurs comuna, la scurt timp in fata noastra s-au desfasurat in adevarata lor grandoare Cheile Oltetului, iar in fata lor zidul din piatra frumos impodobit care imprejmuia manastirea. Am parcat intr-o laterala, lasand locul liber in fata intrarii si ne-am strecurat pe poarta inalta, din lemn masiv catre drumul din piatra de doua culori care ducea catre lacas. Am sa adaug cateva cuvinte din istoricul manastirii Polovragi, inainte de a va povesti experienta personala traita de mine, asta ca sa subliniez importanta acestui loc etichetat si monument istoric.

Avand hramul Adormirii Maicii Domnului, Manastirea Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragilor din nord-estul județului Gorj, la intrarea în Cheile Oltețului ce despart Munții Parângului și Munții Căpățânii, în apropiere aflându-se și Peștera Polovragi. Biserica datează din 1505 și este ridicată din temelie de doi frați boieri olteni, Radu Comisul și Petru Spătaru, în timpul domnitorului Radu cel Mare. Documentul care atestă vechimea mănăstirii se păstrează la Muzeul Oltenia din Craiova, cu următoarea inscripție: “Am ridicat acest sfânt locaș în cinstea Adormirii Maicii Domnului, ca să fie de pomenire pentru noi și pentru urmașii noștri”. După o perioadă de timp, mănăstirea intră în posesia logofătului Danciu Pârâianu din timpul domnitorului Matei Basarab. Danciu Pârâianu, fiind omul de încredere al domnitorului Matei Basarab, în 1643 a fost trimis ca ambasador la Constantinopol și acolo s-a întâlnit cu Patriarhul Paisie al Ierusalimului. Din dialogul pe care l-au avut împreună au ajuns la înțelegerea să închine Mănăstirea Polovragi, cu tot cu averi, Sfântului Mormânt de la Ierusalim pe motivul că în acea perioadă situația Patriarhiei Ierusalimului se găsea decăzută din punct de vedere material. Constantin Brâncoveanu, care era domnitorul Țării Românești, i-a propus Patriarhului Dositei să răscumpere mănăstirea Polovragi de la Ierusalim. La 19 iulie 1693, domnitorul Constantin Brâncoveanu a răscumpărat-o cu trei pungi de galbeni, adică 1.500 de taleri. În timpul lui s-a adăugat clopotnița de la intrare, partea de chilii cu foișor brâncovenesc amplasat pe centru chiliilor, zidul de apărare, pridvorul și inclusiv pictura fac parte din epoca brâncovenească. Pictura este executată în frescă între anii 1698-1703, iar pictorii au fost primii elevi de la Școala Brâncovenească a Mănăstirii Hurezi, cu numele de Andrei Constantinos, Gheorghe Istrate și Ranite

Andrei Constantinos, pictor grec, a pictat pridvorul Mănăstirii Polovragi cu picturi unicate în întreaga țară, pentru că reprezintă imagini cu mănăstiri din Sfântul Munte Athos, partea de răsărit și partea de apus. Știm cu toții că celelalte biserici și mănăstiri din țară au pridvor cu pictura Raiul și Iadul sau Judecata de Apoi. În prezent, pictura Mănăstirii Polovragi este restaurată, lucrările au început din 2006 și în 2012 s-au finalizat, după care a urmat și resfințirea mănăstirii. Când au năvălit austriecii în Țara Românească, călugării de aici s-au gândit să ascundă odoarele mănăstirii în albia râului Olteț, pentru a le feri din preajma acestor vrăjmași, dar totuși după ce a trecut această invazie și călugării au mers să-și ia odoarele înapoi nu le-au mai găsit, din cauza apei care a venit din abundență. Erau veșminte care datau din secolele XVI-XVII, cădelnițe, o evanghelie ferecată cu aur și diferite vase cu uz liturgic, care nu au mai putut fi recuperate. Biserica actuală este ridicată pe vechea temelie, fiind mărturie cărămizile orizontale, iar pe brâul vechi al bisericii este ridicată actuala biserică. În curtea lăcașului de cult se mai află o bisericuță, care este bolnița mănăstirii, cu Hramul Sfântului Nicolae. Datează din 1732 și a fost pictată în 1738 de zugravii Gheorghe și Ion, în timpul episcopului Clement al Râmnicului. Bisericuța are formă de corabie, lipsește pridvorul, catapeteasma este din piatră și cărămidă în comparație cu catapeteasma de la biserica mare, care este din lemn de tei. În această bisericuță a fost restaurată pictura în perioada 2005-2008. Se mai numește și bolniță pentru că lângă această bisericuță se aflau câteva chilii, camere destinate în scop umanitar pentru cei bolnavi. Mănăstirea a trecut și prin momente grele, fiind afectată de un incendiu, însă a fost refăcută. Mănăstirea a suferit un mare incendiu și toate documentele au fost arse. Prin 1860 a fost acest incendiu, chiar avem mărturie parte de chilii brâncovenești, o parte din zid afumat cum a fost incendiată. Totuși s-a păstrat zidăria pentru a putea continua lucrările și a-i da acel stil brâncovenesc”, mai povestește maica Spiridona, care a venit la Mănăstirea Polovragi în anul 1976. Intrarea în mănăstire se face pe latura de sud printr-o poartă masivă din lemn, deasupra căreia se înalță clopotnița ridicată în vremea lui Constantin Brâncoveanu. Poarta de la intrare a fost lucrată în anul 1980, la Mănăstirea Bistrița, unde este un atelier de sculptură

Aceasta manastire a fost foarte indragita si de Regina Maria care in cartea sa aparuta in 1916 spunea ca “nicio asezare nu poate fi mai placuta”

Regina ilustreaza superb locurile si manastirea insa cel mai mult ramane surprinsa de frumusetea oamenilor de acolo pe care ii admira intr-o duminica la slujba, strecurandu-se printre ei anonim, vizita sa nefiind anuntata. Desi era foarte legata de Manastirea de la Horezu, indrageste mult si Polovragiul staretul acesteia din urma, Corneliu Sabareanu devenindu-i duhovnic.

Drumul nostru care se asternea prin acea alee pietruita in alb si albastru la umbra brazilor inalti care o strajuiau ne purta printr-un peisaj feeric, cu totul verde inconjurandu-ne. Bancute pe o parte si pe cealalta pentru cei osteniti de drum multe flori si o liniste deplina. Inainte de a intra in curtea manastirii pe sub clopotnita, putem admira zidurile de un alb imaculat construite in jurul acesteia, iar apoi ramanem pur si simplu fermecati de feeria de flori prezente in curtea interioara. Jardiniere lungi, la ferestrele camerelor chiliilor din care rad in soare multimea de muscate de diferite culori, si pe marginile holurilor care fac legatura intre ele, apoi trandafirii ingrijiti si frumos pozitionati pe pajistea verde din jurul bisericii, un izvor construit intr-un mod si format deosebit de o familie din Bucuresti in amintirea fiului pierdut, toate sunt foarte atent asezate si creaza o ambianta aparte. Printr-o mica deschidere in zidul de vis-a-vis de clopotnita se intra intr-o alta curte mai mica dar nu mai putin ingrijita in capatul careia aleea ne duce la bolnita manastirii, cea despre care am scris mai sus si care poarta hramul Sf Nicolae.

Am intrat si ne-am rugat, admirand interiorul, neobisnuit pentru noi avand in vedere dimensiunile sale destul de reduse din punct de vedere a spatiului, insa denotand o anumita intimitate.

Dupa ce ne-am linistit gandurile si trupurile, am intrat sa ne reculegem in biserica mare. O maicuta care croseta pe un scaun dadea lamuriri celor care vroiau sa scrie si sa lase pomelnice.

Avand in vedere momentul vizitei noastre intr-o zi de marti, biserica era aproape goala, dandu-ne astfel prilejul de a ne ruga in tihna la icoanele asezate acolo. Am putut astfel admira in pace toate picturile catapetesmei, ale peretilor, boltilor si arcadelor de unde ne priveau alaiuri de sfinti si mucenici, toti stransi langa jiltul Maicii Domnului pe genunchii Careia statea Copilul Isus.

Am lasat un acatist acolo si apoi am iesit in mana cu lumanarile luate dintr-o cutie aflata langa batrana maicuta, pe care le-am aprins in locul special amenajat, gandindu-ma la toti cei dragi si toti cei dragi care nu mai sunt.

Sincer va spun ca am aprins o lumanare pentru toti prietenii AFA fara articolele carora pur si simplu nu mai pot trai, pe care le citesc indiferent ca e zi sau noapte si carora le multumesc ca ma citesc la randul lor.

Asadar, manastirea Polovragi este o oaza de de liniste spirituala, unde toti cei care ii calca pragul vin pentru rugaciune si sfaturi, unde credinta si speranta se impletesc,

un asezamant unic in tara prin picturile sale, unica datorita peisajului mirific in care este asezata, si superlativele ar putea continua.

Vizitati-o si veti realiza singuri cat de bine va va face acesta vizita atunci cand veti pasi dincolo de arcada clopotnitei catre exterior. Si cand iesiti, nu uitati sa va opriti in partea dreapta, la magazinul cu obiecte de cult, toate sfintite aici la manastire. Si daca sunteti amatori de miere, cu atat mai mult veti avea ocazia sa o incercati pe cea facuta la manastire. Drumuri bune, vacante frumoase si tot binele din lume!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 02.08.18 19:58:30
Validat / Publicat: 02.08.18 21:06:27

VIZUALIZĂRI: 2325 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Incredibila priveliste oferită de Cheile Oltețului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[02.08.18 21:06:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Polovragi, BAIA DE FIER / POLOVRAGI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Turul Mănăstirilor din Oltenia]

Michi
[03.08.18 09:27:03]
»

Totdeauna citesc cu placere reviewurile lui Iulian pentruca ele curg firesc ca o poveste

tata123 🔱
[03.08.18 09:33:29]
»

@iulian68: O mănăstire deosebită, care adună în incinta sa micuță secole de istorie și credință. Este așezată la poalele Cheilor Oltețului, cărarea săpată cu migală în stâncă de apele râului Olteț.

În apropiere, pe creastă, se află cetatea dacică de refugiu, unde arheologii au descoperit locuințe pe mai multe terase (piesa de rezistență este un basorelief care reprezintă un călăreț, ar putea fi vorba de Călărețul trac). Peșterii Polovragi i se atribuie statutul de locuință a lui Zamolxis, divinitatea supremă a dacilor. Atât de multă istorie în Oltenia de sub Munte...

Ați călătorit destul de departe de Băile Olănești. Am vizitat și eu mănăstirea de vreo două ori, chiar m-am cazat o noapte acum vreo 12 ani într-una din pensiunile de lângă mănăstire. Ca noutate, observ că au construit un magazin bisericesc nou (P06). Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Polovragi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078059911727905 sec
    ecranul dvs: 1 x 1