ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cornet — manastirea pe sub care trece trenul... si alte locuri interesante de pe valea Oltului

TIPĂREȘTE

Mi-a atras atentia Manastirea Cornet inca din drum, asa ca mi-am promis la intoarcere sa vad despre ce este vorba. Nici numele nu-i stiam, dar acum ii cunosc toata istoria, ce-i drept una zbuciumata.

Imediat dupa parcare (sint cateva locuri in dreptul soselei de pe Valea Oltului) mi-am dat seama ca nu este chiar asa cum am scris in titlu, tunelul istoric (monument si el in prezent doar ca nu spiritual ci tehnic) trece pe sub zidurile fortificate dar nicidecum pe sub biserica dar asa ne place noua sa spunem. Si totusi acest tunel (construit in 1898) sapat a salvat monumentul construit in 1666, initial cu ocazia construirii caii ferate s-a dorit demolarea acestuia.

Am intrat pe poarta si am inceput sa admir aceasta biserica fortificata dar sa si invat despre acesta telefonul din mana conectat la siteuri care povestesc despre manastire fiind ca un ghid video pentru mine. Asa am aflat ca poarta hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, si ca a fost cea mai nordica biserica-cetate din Tara Romanesca.

Iar denumirea cred ca s-a dat dupa faptul ca in zona cresc fructe de padure numite coarne. Evenimentele de remarcat de-a lungul istoriei ar fi ca in 1808 a fost distrus de catre armatele habsburgilor, dar si refacut in 1835. In 1897 a fosr propus pentru demolare din cauza caii ferate (sau mutarea lui) pana la urma problema s-a rezolvat prin realizarea tunelului. In 1916 alta distrugere cu ocazia primului razboi mondial. Din nou refacut iar in anii 80 a fost propus pentru evacuare din cauza hidrocentralei care urma sa fie construita in aval. Pana la urma s-au tras niste sfori (mai mult sau mai putin ortodoxe) si s-a construit in amonte, cert este faptul ca manastirea a fost din nou salvata.

Inainte sa intru am inconjurat biserica pe langa un magazin de articole bisericesti, si am dat de o poarta in partea din spate. De aici se coboara pe niste scari pana la malul Oltului. In stanga si dreapta scarilor am gasit cimitirul iar in mijloc o cruce de lemn pe sub care pe placa de marmura alba sint gravate numele ctitorilor si staretilor. Scarile coboara apoi pana la un pavilion de lemn. Atat de aici cat si din curtea manastirii se vad Muntii Fagaras inzapeziti dar din partea cealalta, sudica. Peisajele frumoase Tarii Lovistei, Hidrocentrala Cornet si o firma pe malul celalalt se mai vede de aici.

Intrand in edificiul ctitorit de Mares Bajescu am admirat decorul interior si pictura facuta in 1761. Avand in vedere istoria zbuciumata si bombardamentele din 1916 tot ce vedem astazi este urma unei ample lucrari de restaurare, alta placa de marmura atesta faptul ca aceste lucrari (consolidare, construire anexa, restaurare pictura, bransament electric, incalzire centrala) s-au facut intre 1990-2000, inclusiv numele celor care au contribuit.

Daca tot sintem in drum si asta in directia Sibiu indraznesc sa mai povestesc despre cateva locuri/obiective interesante.

Cetatea Lotrioara

Poate sint cativa cititori care au auzit de zona turistica Valea Lotrioara. Locul unde se intra in vale in dreptul localitatii Lazaret se varsa raul Lotrioara in Olt. Fortificatia medievala s-a construit in 1407 in scop de aparare dar cade rapid prada turcilor. In decursul anilor are loc un proces de degradare atat de avansat ca in zilele noastre doar cateva ziduri se mai pot recunoaste.

Valea Lotrioara este o zona turistica cu foarte multe cabane/vile personale si destule pensiuni turistice. Experienta mea de aici au fost anii 2000-2003 in care am inchiriat anual o cabanuta (mai mult o coliba, baraca dar ni s-a parut foarte romantic si mai ok ca la cort) Experienta mea a luat sfarsit in 2003 atunci cand am hotarat ca locul de weekend sa devina definitiv alta zona/cabana a muntilor Fagaras. Peisajele de aici sint splendide, preturile simtite, semnal telefon lipsa. Asa a fost atunci asa este si acum (am repetat vizita in 2015) doar cabanele s-au mai inmultit putin. In afara de plimbari, ciclism, pescuit si divertismentul oferit de pensiuni nu prea se poate face nimic aici. Dar de aici se poate urca la Prejba

Cabana si Varful Prejba

Din Valea Lotrioara se poate urca pana la Cabana si Varful Prejba. Mai este si un alt traseu din localitatea Talmacel (tot DN7) traseu in ambele cazuri cca 4 ore. Varful Prejba 1745 m se afla in Muntii Lotrului iar cabana cu acelasi nume nu este departe si se afla la 1630m. Este o cabana construita de sasi la inceputul secolului 20. Pretul este mic cca 15 ron conform info de acum, dar se pune la dispozitie doar patul nu si plapuma. Deci obligatoriu sacul de dormit, asa am facut si noi cand am fost. De asemenea imi aduc aminte ca a fost mai rece in cabana decat afara. In drum spre varf ne-am adus aminte de tragedia aviatica din 1974 si chiar am cautat dupa ramasite dar dupa atatia ani nu se mai vede nimic (cursa interna Tarom 42 morti)

Turnul Spart

Nu cred ca exista calator de pe valea Oltului sa nu fi vazut acest obiectiv. Turnul spart era de fapt un turn de observatie si aparare intreg facand parte dintr-o fortificatie construita in secolul 15. Zidul de aparare pleca undeva de pe versant si se termina in Olt. In locul unde trecem noi acum cu masinile a existat un pasaj cu bolta. Initial a servit ca fortificatie, ulterior ca vama. Atasez foto vechi asa cum arata atunci. Am gasit 3, prima este o schita cu fortificatia, a doua arata perioada cand era vama si a treia fotografie care arata zona foarte animata poate chiar un posibil asediu. Rog WM sa le ataseze nici bunica nu s-a nascut inca atunci cand au fost pictate.

Fantana Imparatului

Undeva intre Turnul Spart si Boita la fiecare drum vad cate o masina parcata iar pasagerii isi umple bidoanele cu apa. Este un izvor la marginea drumului frumos zidit construit in aminitrea intalnirii Imparatului Austro-Ungariei Francisc Iosef cu Domnul Tarii Romanesti Barbu Stirbei in acest loc.

Cetatea Boita

In dreptul localitatii Boita si locul unde iesim din Valea Oltului s-a construit tot cu scop de observare si aparare in 1453 o fortificatie. Sint niste ziduri sub care trecem de fiecare data in drumul nostru din valea Oltului. De asemenea mai demult (sau poate si acum) era locul preferat de stationare a politiei rutiere. Partea cea mai conservata si pe care o vedem si din drum este turnul rectangular cu 4 etaje. Deasupra fortificatiei se vad case din Boita.

Cetatea Talmaciu

Dupa iesirea din valea Oltului inainte de intrarea in localitatea Talmaciu in dreapta pe un deal se afla niste ruine. Aceste ruine sint urmele unei cetati construite in 1370, de fapt aici gasim si urme de pe vremea dacilor. Pacat ca nu s-a conservat destul zona. Pacat ca nu se poate pune in valoare putinele aminitiri de la stramosii nostri dacii. Ca reper sa gasim mai usor ruinele sint cateva antene de telefonie si o statie meteo aici. Voi atasa o fotografie realizata dupa o pictura veche, in prim plan este Talmaciu iar in plan indepartat pe deal, cetatea. Rog din nou WM sa ataseze abia am gasit acest foto.

Avem o istorie bogata, si locuri frumoase de vizitat, recomand.


[fb]
---
Trimis de AZE in 24.02.17 22:29:14
Validat / Publicat: 24.02.17 23:42:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.

VIZUALIZĂRI: 2453 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Cornet asa cum se vede din sosea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

AZEAUTOR REVIEW
[24.02.17 23:52:28]
»

Multumesc pentru atasarea P13, P14, P15, P16 dar rog sa se modifice in nevotabile deoarece le-am preluat (singurele pe care le-am gasit, facute dupa niste picturi vechi)

webmasterX
[25.02.17 00:07:46]
»

@AZE: s-a rezolvat.

Michi
[25.02.17 10:00:46]
»

Mulţumesc pentru descrierea unor obiective mai puţin cunoscute din Valea Oltului. Subscriu la ce a scris Aze despre Valea Lotrioarei. În 2013 am dormit două nopţi la pensiunea Casa Ardeleană din Lotrioara. Curăţenie, amabilitate, privelişte minunată, plimbări de voie câţiva kilometri până la intrarea în pădure, a fost unul din cele mai plăcute sejururi. Nu zic de preţuri: două nopţi în condiţii excelente de confort 160 lei şi două prânzuri pentru două persoane ca la mama acasă 140 lei.

Am scris despre această pensiune pe care v-o recomand din toată inima. v. aici

AZEAUTOR REVIEW
[25.02.17 22:58:15]
»

@Michi: Multumesc, cunsc bine pensiunea in care ati stat. Si eu am amintiri despre Pensiunea Voicu pensiuneavoicu.ro - dar nu de cazare deoarece coliba noastra (inchiriata) era aproape ci de petrecere timp liber pe terasa acestuia sau in caz de vreme nefavorabila inauntru.

Imi aduc aminte ca trebuia sa dau un apel acasa si neavand semnal in toata valea administratorul pensiunii m-a ajutat cu o antena externa la telefonul mobil (era asa ceva pe vremea respectiva iar modelul meu un Motorola avea mufa pt antena externa) Asta a fost cu multi ani inainte.

Dar pensiunea Voicu exista si acum iar preturile sint convenabile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[01.03.17 10:26:41]
»

@AZE: Frumoase locuri, felicitari, votat cu placere.

tata123 🔱
[01.03.17 11:08:47]
»

@AZE: Utilă această înșiruire de obiective istorice, naturale și religioase din această parte a văii Oltului. Mănăstirea Cornetu se observă foarte bine de pe malul celălalt al Oltului, după ce traversați râul în drum spre peisajele minunate ale Țării Loviștei și spre câteva ansambluri monahale ridicate recent (vezi impresii).

Aș adăuga încă un obiectiv religios situat înainte de Mănăstirea Cornetu: biserica „Toți Sfinții” din Proieni - presupus loc al căsătoriei dintre Mihai Viteazul și Doamna Stanca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Oltului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060354948043823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1