ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

La Etar, locul unde apa este pusa la treaba!

TIPĂREȘTE URM de aici

Avand stabilit “cartierul general” in Bojentsi, stand doar o singura noapte, plecasem cu planul de acasa, ca in afara de a ne plimba si vizita muzeele din Bojentsi, sa dam o fuguta si pana la “Complexul Arhitectural si Etnografic Etar” si eventual Manastirea Sokolski din apropiere, iar la inapoierea spre casa sa facem un ocol spre Razgrad, pana la Sveshtari in vederea vizitarii Mormantului Regal Tracic, care se presupune ca ar fi al regelui Dromihete.

Asa ca ajunsi in Bojentsi, in curtea pensiunii Strannopriemnica Guest House, in jurul orei 9,15, dupa un drum care a durat 3h15’, dupa formalitatile de cazare rapide, in jurul orei 10 am plecat spre Etar.

Ne-am intors pe drumul pe care am venit, pana in Donino, iar de acolo, inainte de iesirea in drumul principal E85, facand stanga pe drumul secundar 5522, iesind iarasi in E85, exact la periferia orasului Gabrovo, dar evitand in a tranzita orasul. De acolo am mai continuat inca vreo 3,5 km pe drumul E85, dupa care l-am parasit spre stanga, urmarind indicatorul cu Complexul Etnografic Etar, inca vreo 2,5 km. In total din Bojentsi pana la Etar sunt vreo 22km.

Muzeul Etnogafic Etar este primul muzeu in aer liber deschis in Bulgaria, in anul 1964 si se intinde pe o suprafata de vreo 7 hectare.

Aici se regasesc incepand de la valtori unde se spalau rufele, continuand cu mori de macinat cereale, fierastrau de taiat busteni, instalatii de impletit/tricotat, strunguri si alte diferite instalatii actionate de forta apei. “Inima” acestor instalatii este apa, ingenios dirijata prin mici apeducte/jgheaburi, catre rotile de actionare ale diferitelor instalatii.

Practic aceste jgheaburi sunt “elemente” importante ale ansamblurilor din muzeu, muzeu care pe langa latura sa etnografica si arhitecturala are si o latura deloc de neglijat, ... latura tehnica.

Emblema muzeului este, bineinteles, … … o roata de moara de apa. :))

Muzeul se intinde de-a lungul cursului unui rau, raul Sivek, pe ambele parti ale raului, avand trei intrari, doua la capete si una pe undeva pe la mijloc.

Noi am intrat pe prima intrare care ne-a aparut in cale, lasand masina in parcarea, ce e drept micuta, din fata unui hotel-restaurant care este lipit practic de muzeu.

Biletul de intrare este 5 leva.

Imediat cum intri pe partea stanga sunt insirate de-a lungul aleii principale instalatiile tehnologice prezentate mai sus, apoi in partea centrala se gaseste strada mestesugarilor.

Este ca o intoarcere in timp. Aici este reconstituita o strada, asa cum arata ea prin a doua jumatate a sec. XVIII-lea si sec XIX- lea, cand Gabrovo, a cunoscut perioada cea mai infloritoare.

Pe o parte si cealalta a strazii, regasesti ateliere unde mesterii lucreaza chiar sub ochii tai. Intr-o parte se fac vase ceramice, in alta clopote/talangi pentru vacute, sau curelaria, sau atelierul unde se realizau bijuterii din argint. Intr-un atelier se realizau instrumente muzicale- vestitul cimpoi, in altul sculptura in lemn, in alta locatie era fieraria, iar in alta tabacaria, … si tot asa. :)) Gasesti si o brutarie si un micut magazine de dulciuri, iar la etajul unei case se regaseste o micuta cafenea unde poti savura o cafea la nisip. La fiecare atelier poti interactiona in mod direct cu mesterul si poti achizitiona obiectele pe care le faureste.

Daca la parterul caselor se afla atelierele, la etajul caselor sunt organizate diferite expozitii.

Tot aici am putut vizita, o micuta dar interesanta expoziție temporara: Expozitia “ Astronomie si meteorologie populara”, organizata in iunie si iulie de Muzeul Etnografic Regional Plovdiv.

Noi am incheiat aceasta plimbare agale prin acest deosebit muzeu in aer liber, fiind si ora pranzului, la o taverna cu o arhitectura veche, frumoasa, taverna fiind situata in incinta muzeului, chiar la poarta principala, avand amenajata si o terasa la umbra unor copaci.

Ca rezumat: Vizitati acest muzeu, merita din plin!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 10.07.15 00:01:11
Validat / Publicat: 10.07.15 00:52:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3040 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[10.07.15 09:10:58]
»

@Testosu - Frumoase locuri la vecinii noștri bulgari. Am reținut toate locurile pe unde ați umblat, și acum dar și anul trecut. Vreau să îmi planific și eu o escapadă de câteva zile pe acele plaiuri bulgărești. Chiar o incursiune pe vreo eco-potecă.

Frumoase și fotografiile; pâinea aceea arată bine și mă gândesc la gustul ei... mmm.

Testosu'AUTOR REVIEW
[10.07.15 09:29:58]
»

@tata123 - Da au destule locuri frumoase si vecinii nostri de la sud de Dunare.

Poate reusim sa sincronizam si o iesire in grup, cine stie .

Anul trecut ne-am suprapus intr-un mini-sejur, dar am realizat asta la plecare

georgel
[10.07.15 11:09:42]
»

Am vizitat acest loc anul trecut cand am sarbatorit Pastele la V. Tarnovo. La una din intrari, era o tanti trecuta de 50 de ani, care, in afara faptului ca vindea bilete, avea un registru unde consemna zonele de unde proveneau turistii veniti in vizita la ETAR. Imi aduc aminte cum a zambit cand a auzit ca suntem din Romania. Si noi am incheiat vizita tot la pranz, dar, din pacate, nu am gasit loc la la nici o taverna, totul era ocupat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ceasornicarul
[08.06.17 11:52:01]
»

Am vizitat muzeul, sincer satul Bozhentsi in care eram cazati parea mult mai autentic si frumos. Intrarea ne-a costat 9 leva (Family ticket 2 adulti si un copil) , parcare mult mai spatioasa unde pot parca si autocare se afla la intrarea principala si costa 2 leva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, georgel, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gabrovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.92882704734802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1