ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Recea [Dumbrăveni], Vrancea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Iote-mă-s, scriu din nou despre județul Vrancea!

Nu de alta, dar, vine luna decembrie și am făcut o promisiune, de care vreau să mă țin, așa că nu vă mai aburesc cu vizitele mele prin Italia, Austria, Ungaria... nope, o să încerc să vă arăt ce se mai poate vizita, atunci când ajungeți în Vrancea.

Bine, normal că nu sunt vreun atlas sau ghid, dar pot fi luat în seamă pentru că, locurile despre care v-am scris și încă o să vă mai scriu, pentru puțin timp, pe acest site au fost văzute de mine, propriu și personal. Normal, și trăirile sunt ale mele, pot și sunt afectate de nivelul meu de 'telijență de mi l-o dat mama, la naștere, modificat oarecum de cunoștințele personale dobândite după ce am învățat să citesc și să scriu. Observați că nu-s lăudăros și-s absolut sincer, n-am zis nimic despre socotit, orice calcul pe care nu-l pot face pe dește, pentru mine, nu e util.

Ca să scriu despre Mănăstirea Recea îmi este cumva mai greu, mai ales că, despre acest subiect a scris, cu mult mai mult talent decât am eu, Crazy Mouse.

Dar, fiin'că am și eu o dambla, vreau să vă spui, în cuvinte puține, despre ce și cum vine cu vizita mea la această mănăstire.

Booon, să vă spun, mai întâi, că Mănăstirea Recea este clădită pe raza comunei Dumbrăveni, în satul Cândești. Când vii de pe DN 2, dinspre Buzău, să spunem, sau, nah, de la Rm. Sărat, de la Crazy Mouse, ori, dinspre Focșani, pe orice parte a șoselei, există indicatoare care te ajută să găsești drumul spre mănăstire. Pentru cei care știți zona, vă mai spun că se merge spre Gura Caliței. Nu vă rupeți mașinile, drumul este asfaltat. Chiar la intrarea în Gura Caliței, este un alt indicator, parcă mai discret, care-ți sopune să te abați spre stânga și, dacă ai răbdare și benzină să mergi vreo 2 km, ajungi la Biserica Adormirii Maicii Domnului, de fapt biserica ce este în lăcașul Schitului Recea.

Ei, de aicea se schimbă calimera, drumul este de pământ iar eu, atunci când am fost, am venit după câteva zile de ploaie. Ba, ce zic eu, chiar și atuncea picura binișor!

Drumul urcă, la început, un pic mai abrupt, trece printre fânețele oamenilor și apoi ajunge pe o culme de deal. De fapt, Mănăstirea este amplasată în zona subcarpatică, așa că este de înțeles urcușul. Nu este abrupt, te lasă să vezi locurile pe unde mergi, de care să fii mulțumit, estetic vorbind.

Chiar dacă era zi de toamnă târzie, peisajul nu este deloc urât. Copacii și-au lepădat mare parte a frunzelor, printre văile dealurilor se ridică pâlcuri de ceață dar, tot te lasă să vezi din frumusețea locului. Asta e, v-am spus că Vrancea este un județ frumos, să mă credeți! :)

Să spunem că, după vreo 5-10 minute de când ați intrat pe drumul ăsta, de pământ, ajungeți la Mănăstire. N-aveți cum să ratați, poarta mănăstirii chiar este deosebită, chiar dacă montată cumva greșit, ca să intri, tre'să tragi de ea. Eu, în cazul meu, era să-mi comit o comoție cerebrală de calitate când am tras de poartă, cu care era să-mi trag una-n cap, după ce, inițial, împinsesem ca orbu'. Așa-s eu, deștept!

Deci, ca să ajungi la poarta mănăstirii, urci un pripor blând. Imediat ce treci de poartă, intri într-o curte largă, cu iarbă cosită dar care, în ciuda vremii de afară, este de un verde crud, tare frumos. Stau la casă și, din primăvară până târziu, toamna, știu ce-nseamnă să tunzi gazonul din curte sau iarba din livadă. Eu, care folosesc tot felul de scule și mașini de tuns iarba, ar trebui să zic, ca americanii, că e ”very funny” și că mă distrez de sunt gata să mor de râs când fac asta! Ei, bine, păstrând adevărul, că doar suntem în curtea mănăstirii și nu se face să-l mințim pe Doamne-Doamne, nu e deloc, dar, deloc, ”funny” să-ți bîzîie motocoasa, timp de 2 ore, în cârcă și nici să tunzi gazonul. Am spus toate astea ca să mă dau mare că am livadă și gazon și-s și motorizat pentru întreținerea lor, dar și ca să vă explic că știu ce-nseamnă să ții o curte curată, pahar, și că apreciez munca depusă pentru așa ceva!

Mănăstirea Recea a fost construită în anul 1685 de către un boier buzoian, clucerul Mănăilă Mărăcineanu, fost căpitan în oastea lui Șerban Cantacuzino, adică ăla de-a umplut tunurile cu paie în 1683, la asediul Viennei, când cu Kara Mustafa, generalul lui Mehmet al IV-lea. Mă rog, cert este că acel boier a înțeles să lase pe urma lui o asemenea clădire și, judecând după ceea ce a ieșit, bine a făcut!

Asta chiar dacă, de atunci de când a fost zidită și până în prezent, clădirea în sine a suferit multe modificări. În scrierile de specialitate, se arată că, distrusă fiind de năvălirile turcilor, a fost nevoie ca, la 1802-1804, să fie reconstruită în totalitate și, apoi, reparată la 1850. După secularizarea averilor mănăstirești, schitul a fost închis dar s-a folosit mai departe biserica, pentru parohia din zonă.

Abia după 1947 mănăstirea este revitalizată de un grup de maici, care s-a așezat pe locul vechiului schit și, de atunci, au reușit să mențină vie flacăra credinței, nah, să folosesc și șabloanele de rigoare, dar, urmare a comuniștilor, până la urmă, Schitul a fost închis. Abia după 1990 a fost redeschis, tot ca obște de maici.

Cam asta este despre istoricul acestei mănăstiri spus de una din maicile care ne-a stat de ghid pe durata vizitei noastre. Mai multe puteți afla, dacă vă interesează pe siteurile de specialitate.

Deși, atunci când pătrunzi în curte, biserica pare impozantă, în interior constați că este chiar micuță. Ne-am închinat la icoane cu evlavie sinceră și apoi am făcut niște fotografii pentru aducere aminte, mai târziu, când celula nervoasă va pierde informația.

Mănăstirea dispune și de o colecție muzeală de scrieri bisericești, icoane sau îmbrăcăminte preoțească, poate deci fi vizitată și ca muzeu.

Dacă am fost impresionat? Nu în mod deosebit, dacă vreți, nu e cu nimic mai acătării decât atâtea și atâtea mănăstiri care sunt în țara asta. Impresionează, totuși, să știi că la 1685 cineva a gândit și a construit un schit, sunt câteva sute de ani de atunci (vedeți c-am fost sincer la chestia cu socotitul, nu poci număra câte, n-am atâtea dește!) și, cred eu, este un semn că, pe pământurile astea, nu era lumea ocupată numai cu merlitul dușmanilor. De aceea, dacă sunteți prin preajmă și vreți, faceți-i o vizită, nu puteți pierde decât, cel mult, 1,5 l de carburant și vreo oră. Ce este o oră față de sutele de ani de când a fost clădită, nu?

Cât despre celelalte mănăstiri din Vrancea, săptămâna viitoare o să vă duc la cele mai importante care au mai rămas nepovestite de mine : Vărzărești, Schitul Soveja și Schitul Lepșa. La Tarnița nu vă duc, deși eu am fost, pentru că este mănăstire de stiliști, adică de cei ce țin ”pe vechi”.

Fiți cuminți și rugați-vă să mă întorc, bine-sănătos, din Bucovina! Că, invers, e păcat să faceți păcate dorindu-vă să dilesc!!! Dar, dacă doriți asta, ok, treceți pe voodoo! :)

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 27.11.14 17:25:04
Validat / Publicat: 27.11.14 19:04:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 6297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica Mănăstirii Recea, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului ”
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 18:01:56]
»

ptr. webmaster: rog, ca melodie, Tinush - Sommerregen, dacă se poate. Asta, dacă, bine-nțeles, aprobați publicarea reviewului !

webmasterX
[27.11.14 19:01:12]
»

@căpcă1 - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

vali crintea
[27.11.14 19:14:27]
»

buna prezentarea si daca o citeam in vara, plecam cu bicicleta pana acolo si ar fi fost o iesire buna! Sper sa nu ma lase neuronii si sa-mi aduc aminte la vara cu toate ca as mai iesi pana vine zapada...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 19:18:05]
»

@vali crintea: Poți merge cu mașina, într-o zi, cand crezi tu! Merită! La primăvară te iau cu mine la Vf, Coza și Cascada Mioarelor. Să nu mă lase, însă, neuronul!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.11.14 19:19:18]
»

Am onoarea primului vot!

Nu stiam de acest erou Manaila Maracineanu, eu stiam de Nicolae Walter Maracineanu.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 19:20:42]
»

@traian. leuca: Ei, or fi fost rude!

crismis
[27.11.14 20:21:33]
»

@căpcă1: Bre, misto! Asta nici nu trebuia s-o zic, cand semnatura apartine maestrului Capcaun, orice lauda e de prisos!

Cat despre povestea cu decembrie, eu tot nu pricep: ti-a dat Dumnezeu un cutremur de 5,7 grade de-alea cutremuracesti, doar-doar ti s-or mai aseza mintzishoarele la loc, da' tu nimic! Ce vrei?! sa trimita Apocalipsa, sa ne mature pe toti de pe suprafata Pamantului?!

Zau ca nu te pricep!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[27.11.14 20:24:01]
»

@căpcă1 - Haidi, bre! Chiar vrei sa te retragi in plina glorie? Nu face asta, te rog eu!

Dupa ce ne-ai creat dependenta vrei sa ne bagi in sevraj?

Saitul va fi mai sarac cu unul dintre userii valorosi! Mai gandeste-te!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 20:25:06]
»

@crismis: Cum am mai zis, Vrancea este un județ frumos, poate o s-ajungi să vii să-l vezi așa, pe-nselete! Cât despre cutremur, asta e, sunt distribuite de la noi, de la Vrâncioaia!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 20:30:10]
»

@Zoazore: Ia uite, ce-avem noi, aiceeeaaa?! Păi, pe unde fusăși, bre, pân-acu', că mă oropsiși de mesajele lu' matale? Cât despre faptul că nu o să mai postez pe AFA, nu-i nimic, din 2010 am blog, mă găsești acolo! Haidi, bre, muri el Sadoveanu și nu se fârși omenirea, dar-mi-te un căpcăun?!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.11.14 20:57:37]
»

Am citit cu mare plăcere review-ul tău referitor la această mănăstire. Mai ales că, așa cum ai precizat și tu, am vizitat și noi lăcașul de cult în urmă cu nu foarte mult timp. Oricum, îmi place foarte mult stilul tău de a prezenta lucrurile, ești unul dintre acei membri AFA care au talentul de a ne descreți frunțile, așa că ”keep writing” despre orice obiective, chiar dacă au mai făcut-o și alții înaintea ta!

Eu unul știu că sunt pe cale să devin ”căpcă1o-dependent”!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 21:18:09]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru aprecieri, mesajul ăsta e de pus în ramă, pentru mine! O să mai scriu, mai sunt vreo trei mănăstiri, două vârfuri din Munții Vrancei și, poate, ceva de prin Bucovina, zonă tare dragă mie! O seară plăcută!

Zoazore
[27.11.14 22:21:43]
»

@căpcă1 - Eiii, p-ici, pe colo, cu mataluta prin munti. La munca fusai! O perioada mai aglomerata, ca de sfarsit de an!

Blog? Care blog? Unde blog? O adresa, ceva? Pai sa ai 'talica blog si sa nu zici la popor?

Da o adresa, cevashilea, ca-l iau pe Crazy_Mouse si pe vali crintea si de nu te-om gasi noi si-n gaura de... capca1! Si pe crismis, pentru siguranta !

Ce ziceti baieti?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 22:24:13]
»

@Zoazore: oi spune despre blog când termin aicișa!

===

Recomandare amicală, by WM:

preferabil ca orice referire la bloguri personale să fie făcută totuși prin mesaje private.

Vă mulțumesc,

Zoazore
[28.11.14 08:56:43]
»

@WM-Nici n-am zis ca vreau AICI adresa! Doar imi exprimam uimirea asupra existentei blogului! Regula asta si pe cea cu agentiile o stiu.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.11.14 16:47:09]
»

@căpcă1: Da, știu regula, promit să nu divulg blogul personal!

webmaster26
[27.12.15 14:27:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în zona Focșani, FOCȘANI" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[11.09.17 01:58:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Recea [Dumbrăveni]» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Recea [Dumbrăveni]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070551872253418 sec
    ecranul dvs: 1 x 1