ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
LUNA
AUG-2023
TIMP CITIRE: 9 MIN

Drumul cu maşina de la Bucureşti la Albena – august 2023

TIPĂREȘTE URM de aici

Alegerea traseului de urmat pentru a ajunge în Albena cu ocazia minivacanţei de Sfânta Maria a fost şi de această dată una dificilă şi nu din cauză că nu am fi ştiut drumul, ci pentru că am căutat varianta optimă de a evita pe cât posibil aglomeraţia absolut previzibilă din punctele de trecere a frontierei în aceste zile de sărbătoare. La fel ca noi, mulţi compatrioţi invadează cu ocazia sărbătorilor legale şi religioase ţara vecină, atraşi de preţurile mai avantajoase şi de serviciile all inclusive încă mai bune ca pe litoralul românesc.

Prin eliminare, singurele variante rămase de analizat au fost cea clasică prin Giurgiu – Ruse şi cea prin Negru Vodă, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale.

În urmă cu patru ani, tot de Sfânta Maria şi dorind să ajungem tot la Albena, am ales, în premieră pentru noi, varianta prin Negru Vodă, mai lungă ca număr de kilometri decât cea prin Giurgiu, dar având avantajul multor kilometri parcurşi pe autostrada Soarelui, aproape două sute. S-a dovedit o alegere cu ghinion pentru noi, deoarece am pierdut tot avantajul de timp după ce am fost implicaţi într-un accident la noi pe autostradă şi ne-am ales şi cu maşina lovită urât din spate în timp ce stăteam blocaţi în trafic pe banda de viteză (ce glumă bună :D) de pe A2, urmat de declaraţii, poliţie, tot tacâmul ☹. În plus, am prins şi o mare aglomeraţie în vama foarte mică de la Negru Vodă. Fără să fiu prea superstiţioasă din fire, am abandonat destul de repede ideea, mai ales după ce am văzut de pe geam cum începea deja să se aglomereze drumul spre mare şi asta vineri dimineaţă când abia se lumina.

Împreună cu soţul am decis că vom merge prin Giurgiu – Ruse – Ţar Kaloyan – Razgrad – Shumen – Varna – Constantin şi Elena – Nisipurile de Aur – Kranevo – Albena, indiferent de riscuri. La Giurgiu măcar vama este mult mai mare şi ştiam că, dacă se doreşte, se pot deschide şi şase porţi pentru fluidizarea traficului. S-a dovedit o alegere inspirată. La dus am trecut în fix 16 minute. La întoarcere a fost mult mai aglomerat, am pierdut o oră până să ajungem la giratoriul dinainte de vamă, apoi a mers foarte repede, bulgarii binevoind într-un târziu să deschidă cinci porţi.

Am plecat din faţa blocului la ora 07.10 şi am ajuns în Albena la 11.45, cu o singură pauză, forţat prea lungă, pentru alimentare la OMV în Ruse. Distanţa parcursă a fost de 294 kilometri, iar timpul... cam lung.

Drumul de la Bucureşti la Giurgiu a fost cel cunoscut, drum european, bun în cea mai mare partea sa. Voi menţiona doar o deviere după ieşirea din Jilava şi înainte de intrarea în 1 Decembrie, surprinzător de bine realizată, pe două benzi şi asfaltată impecabil, care nu ne-a întârziat prea mult. Intrarea în vamă este, în sfârşit, mai simplă şi mai logică, după cum constatasem şi de la precedentele vizite, fără să se mai aglomereze inutil oraşul Giurgiu.

Am plătit taxa de pod în sumă de 15 lei pentru autoturism la unul din cele patru ghişee deschise şi ne-am continuat drumul pe Podul Prieteniei către Bulgaria. Podul se prezenta într-o stare mai bună pe partea românească, dar nici partea bulgărească, mai degradată, nu era de speriat. Nu i-am înţeles şi nici nu i-am crezut pe cei care tot ne speriau cu ştiri alarmiste privind o posibilă închidere a podului de către bulgari pentru reparaţii în plin sezon şi realitatea mi-a confirmat că am avut dreptate.

La controlul documentelor era ceva mai aglomerat decât la plata taxei de pod, dar a mers surprinzător de repede, bulgarii deschizând şi a cincea poartă. În plus, timpii de aşteptare au fost mult reduşi prin faptul că documentele, cărţile de identitate şi certificatul de înmatriculare al maşinii, au fost verificate doar vizual, fără a mai fi scanate.

M-am bucurat să constat că am trecut ambele vămi în fix 16 minute??? , un timp perfect şi nesperat de bun în acele zile de sărbătoare.

Vinieta bulgărească o achiziţionasem deja online în seara dinaintea plecării de pe saitul oficial bgtoll.bg, la preţul de 13 leva pentru 7 zile, acoperitoare pentru cele cinci zile de vacanţă, plata cu card Revolut, astfel că ne-am continuat drumul scăpaţi de această grijă. Alţii, mai comozi sau mai puţin informaţi, au rămas să aglomereze vama, parcând care încotro, haotic, pentru cumpărarea vinietei bulgăreşti.

Am făcut o singură oprire la OMV în Ruse pentru alimentare şi alte necesităţi. Nu a fost cea mai bună idee ☹. La plecare, m-am grăbit şi am zis că nu are rost să mai pierd timpul prin benzinării, având şi suficientă autonomie să ajung chiar până la destinaţie. Nu am pierdut timpul în România, dar l-am pierdut în Bulgaria, deci, nicio afacere :D. La OMV era plin de conaţionali, aglomeraţie la case, mulţi dorind să şi mănânce una alta pe acolo, alţii voiau să plătească în lei carburantul şi restul cumpărăturilor şi erau nemulţumiţi când erau refuzaţi, de parcă în România ar fi putut plăti benzina în leva :D, de exemplu, aglomeraţie mare şi la toalete, în final, mult timp pierdut aiurea cu această oprire extrem de neinspirată în contextul respectiv. Preţul benzinei era la fel ca la noi. Pe viitor, nu mi-aş mai pierde timpul oprind acolo, ci aş merge eventual până la OMV-ul de pe autostrada spre Varna.

Tronsonul Ruse – Ţar Kaloyan – Razgrad – Shumen este un drum rapid, în mare parte cu trei benzi, una fiind alocată alternativ fiecărui sens de mers, de obicei celor aflaţi în urcare. S-a prezentat mai bine faţă de jumătatea lui mai, la plecarea în Turcia, când era mai degradat şi cu ceva gropi. Am constatat că fusese reparat între timp printr-o asfaltare parţială, în fapt, petice mari, dar bine făcute.

La Struyno am intrat pe autostrada A2 Sofia – Varna şi am mai recuperat din timpul pierdut circulând cu o viteză superioară şi profitând de traficul lejer spre Varna.

Ca de fiecare dată, am traversat Varna prin centru, câteva semafoare, dar nimic deosebit, nu prea ai unde să greşeşti. Ajunşi la Catedrală, am virat stânga spre staţiunile aflate la nord de Varna.

Am trecut pe lângă Constantin şi Elena, apoi pe la periferia Nisipurilor de Aur, am fost miraţi de absenţa radarului veşnic din Kranevo :D şi am ajuns în Albena.

Am folosit Waze tot drumul, dar nu pentru indicaţiile GPS, deoarece noi ştiam drumul şi cu ochii închişi după atâtea şi atâtea vizite la bulgari şi oricum nu intenţionam să urmăm indicaţiile stupide ale acestuia care ne-ar fi băgat prin toate coclaurile, ci pentru camere şi poliţie.

După experienţa traversării Bulgariei din mai - iunie spre şi dinspre Turcia, şi de această dată, pe un traseu mai scurt şi puţin diferit, mi s-a reconfirmat impresia că drumurile bulgăreşti sunt împânzite de camere pentru vinietă, dar şi de viteză, precum şi de maşini cu bg. toll, pentru verificarea vinietei, semnalizate eronat de către compatrioţi ca fiind maşini de poliţie, însă intenţia este de apreciat. Maşinile adevărate de poliţie au fost mult mai puţine ca în alte dăţi.

Parcarea în Albena

Subiectul nu este nou, preţurile nu au fost modificate în ultimii ani, însă am constatat o simplificare a accesului în diferitele zone faţă de vizita precedentă.

Procedura este foarte simplă. La bariera de la intrarea în zona albastră (cost 10 BGN/zi) se ia un tichet pe care este trecut numărul de înmatriculare al vehiculului precum şi ziua şi ora intrării. La intrarea în zona verde (cost 20 BGN/zi), bariera se ridică automat fără alte formalităţi. Primele 30 minute sunt gratuite.

Cine nu doreşte să plătească pentru o zi de parcare în plus trebuie să aibă grijă să părăsească staţiunea înainte de ora la care a intrat.

În ziua plecării, după ce am făcut check out, am solicitat recepţionerei să plătesc şi parcarea pentru a scăpa de o grijă, prezentând tichetul primit la intrare. Pentru patru zile de parcare în zona verde datoram 80 leva, achitaţi cu card bancar. Aveam la dispoziţie mai mult de o oră şi jumătate pentru a părăsi staţiunea.

Am adus maşina până în faţa recepţiei pentru a încărca bagajele şi apoi am pornit la drum. Am încetinit în dreptul barierei de la ieşirea din zona verde, bariera s-a ridicat automat după ce mi-a afişat numărul de înmatriculare şi mesajul că datoram 0 BGN, situaţia repetându-se întocmai şi la ieşirea din zona albastră.

Drumul spre casă

La întoarcere am urmat acelaşi traseu ca la venire, cu o mică deviere prin Varna şi o pauză de vreo oră şi patruzeci de minute. Drumul a fost puţin mai aglomerat şi am întâlnit mai multe echipaje de poliţie ca la dus.

Surpriza, care de fapt era destul de previzibilă :D, ne aştepta la Ruse, când ne-am trezit deodată într-o mare coadă de maşini oprite şi care înaintau cu greu la aproximativ un kilometru şi jumătate de sensul giratoriu de la intrarea în vama bulgară. Din proprie experienţă, ştiam că se poate şi mai rău şi chiar mult mai rău, însă a fost un risc asumat. Toată „distracţia” ne-a costat exact o oră ☹ până când bulgarii au binevoit să deschidă mai multe porţi şi am început şi noi să ne mişcăm mai cu spor.

Am plătit 2 euro taxa de pod, taxa se putea plăti şi cu leva sau card bancar, chitanţă nu am mai primit de data asta, am traversat podul şi am ajuns la controlul de frontieră. Multe maşini, dar şi românii au deschis mai multe porţi, astfel că am terminat destul de repede. Ne-au fost cerute doar cărţile de identitate, verificate doar vizual, nu scanate şi gata am trecut. Este foarte posibil ca aceia care au venit după noi, cu siguranţă mult mai mulţi, să fi profitat de fluidizarea trecerii frontierei. Fiecare cu bafta lui.

Drumul de întoarcere l-am parcurs în aproape cinci ore, cam mult pentru cei 296 kilometri, însă acceptabil ţinând cont de aglomeraţia previzibilă de la finalul minivacanţei de Sfânta Maria.

Traseul ales a fost bun şi destul de rapid, deci, îl recomand.


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 06.09.23 06:27:02
Validat / Publicat: 06.09.23 07:22:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1805 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Drumul cu maşina de la Bucureşti la Albena - la întoarcere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36199 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.09.23 09:20:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Zoazore
[06.09.23 13:08:37]
»

@nicole33: Iti cunosc experienta, dar eu tot nu-mi schimb parerea ca derumul prin Calarasi-Silistra cu bacul este mai rapid si mai putin aglomerat.

Asta deoarece majoritatea gandesc la fel ca tine si-l evita.

Erau patru bacuri care plecau imediat ce se incarcau, nu au ore fixe si sunt destul de rapide. Si E71 Silistra Shumen-Albena este mai liber si mai bun. Sau asa era in 2018

In plus, acolo chiar nu am vazut politie.

Dar, repet, stiu de ce nu mergi pe acolo. Pacat, ai mai putea da o sansa si acelei variante.

nicole33AUTOR REVIEW
[06.09.23 23:45:35]
»

@webmaster:

Mulţumesc mult!

nicole33AUTOR REVIEW
[07.09.23 00:03:48]
»

@Zoazore:

Iti cunosc experienta, dar eu tot nu-mi schimb parerea ca derumul prin Calarasi-Silistra cu bacul este mai rapid si mai putin aglomerat... Asta deoarece majoritatea gandesc la fel ca tine si-l evita.

Într-adevăr, pe traseul prin Călăraşi am scos cel mai bun timp ever, doar trei ore de la Albena la Bucureşti, în urmă cu cincisprezece ani când ne grăbeam să ajungem la o nuntă.

Am luat în considerare şi avantajul personal al ieşirii rapide din Bucureşti pe Autostrada Soarelui, însă nu am putut uita şi nervii şi timpul pierdut la bac din cauza lipsei de educaţie şi tupeului fără limite al prea multor compatrioţi , pentru că la Ostrov nici măcar nu pot da vina pe bulgari pentru orele pierdute aiurea.

Aşa că am mers prin Giurgiu, cum am făcut aproape de fiecare dată în ultimii mulţi ani, iar când am stat mult la coadă m-am mai răcorit "mulţumindu-le" călduros celor din cauza cărora nu am intrat şi noi în Spaţiul Schengen .

Mulţumesc mult pentru recomandare, vizită şi ecou!

mirceabrasovPHONE
[10.09.23 14:05:21]
»

Stimata Nicole 33, vă citesc de ani buni însemnările AFA, și chiar dacă nu m-am " exteriorizat", am folosit sfaturile dvs. în cel puțin 3 situații.

Am reținut ca e mai greu cu PM, dar am rugămintea să mai faceți o excepție.

Vom pleca pe 23 la Monastir, iar resortul în care vom sta a primit aprecieri negative din partea unui "turist român", în acea locație. Știu că ați avut alt punct de vedere și de aceea vă solicit sprijin. Vă mulțumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[11.09.23 01:17:02]
»

@mirceabrasov:

Mă bucur mult să aud că impresiile şi comentariile mele ţi-au fost utile. Acesta este şi principalul scop al saitului amfostacolo, cel de informare.

Era bine dacă menţionai şi numele resortului la care îţi vei petrece vacanţa. De fapt, era şi mai bine dacă întrebai ÎNAINTE de a-l rezerva şi plăti.

Adesea am puncte de vedere diferite de cele ale multor autori, chiar dacă am fost sau nu acolo, deci este greu de identificat aşa. Ar fi fost mai simplu dacă întrebai la articolul respectiv sau dacă puneai o întrebare la rubrica hotelului ales de tine, caz în care mai mulţi utilizatori te-ar fi putut ajuta, iar răspunsurile primite ar fi folosit şi altora interesaţi.

Dacă te pot ajuta, o voi face cu plăcere, public sau privat.

mirceabrasovPHONE
[11.09.23 02:05:16]
»

Mulțumesc pentru promptitudine.

Locația va fi Royal Thalassa Monastir.

Nu am dubii asupra resortului, știu eficienta hârtiilor de 1 sau 2 USD în zona musulmană, (și la MAJORICA a fost la fel, euro fiind metal...), deci nu cred ca nu te poți simți bine, mai ales la o clasificare de 5*, fiind asta chiar și în zona (lărgit) magrebiană.

Nu am reușit sa ma dumiresc ce se poate face extra resort. Da, vom merge la CARTAGINA, de la tour operator am aflat că e o excursie de o zi la 100 euro pentru 2 persoane. Și în rest?

Eu am lucrat cam 2 ani într-un deșert din zona musulmană, îmi e dragă atmosfera, oamenii, cu felul lor deschis de a fi, cu varietatea de culori, cu amabilitatea de a-ți oferi din ceaiul lor...

Nu știu cum se poate ajunge în oraș în Monastir, la ce să ne așteptăm acolo, suntem fără repere.

La fel am plecat la Hurgadha cu 2 ani în urmă, dar știam de acasă de existența lui Medo și după prima întâlnire, când ne-a dus la el la birou; altfel a fost totul și, mai ales, la aproximativ jumătate din preturile cerute de ghidul rus al tour operatorului.

De fapt, doresc să îi ofer și minunatei mele soții o vacanță în care să îmbinăm plăcutul cu utilul, iar asta, în viziunea mea înseamnă și ceva diversitate, un bazar, poate un centru comercial modern, o sau un ceva unde să mergi după cină și să te simți bine. Nu ma tentează mausoleul familiei Bourguiba, chiar dacă tatăl și fiul au reprezentat, ca și Leopold Senghor, vârfuri ale politicii nord africane.

Acum cred că știți cam ce am dori și, dacă timpul vă permite, fiți la fel de generoasă cu explicațiile.

AJUTĂ MULT!

SĂRUT MÂINILE...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[11.09.23 06:38:12]
»

@mirceabrasov:

Locația va fi Royal Thalassa Monastir.

Nu am dubii asupra resortului, știu eficienta hârtiilor de 1 sau 2 USD în zona musulmană, ... deci nu cred ca nu te poți simți bine, mai ales la o clasificare de 5*, fiind asta chiar și în zona (lărgit) magrebiană.

În urmă cu doi ani am fost cazată la hotelul de alături, la Iberostar. L-am văzut şi pe acesta în plimbările mele pe plajă şi nu arăta rău deloc, însă nu mă pot pronunţa în privinţa condiţiilor de cazare sau a mâncării.

Într-adevăr, micile bacşişuri zilnice fac diferenţa.

Eu nu m-aş crampona neapărat de numărul de stele afişate, ci mi-aş seta aşteptările în funcţie de preţul plătit.

Nu am reușit sa ma dumiresc ce se poate face extra resort.

Resortul este izolat şi nu prea ai unde să te plimbi în imediata apropiere. Dar poţi lua un taxi până în Monastir, aflat la o distanţă de vreo 10 kilometri. Taxiul este destul de ieftin în Tunisia. Chiar înainte de a ajunge în Monastir cu vreo 2 kilometri găseşti o zonă de shopping cu preţuri bune.

În Monastir eu am vizitat Ribatul şi Mausoleul. În rest, m-am plimbat pe străduţele din medina. Mai voiam să vizitez şi Marea Moschee, dar am găsit-o închisă.

Excursia la Tunis şi Cartagena este OK mai ales pentru că include şi vizitarea micuţului Sidi Bou Said, o bijuterie alb albastră.

Eu ţi-aş recomanda mai degrabă excursia de două zile în Sahara, o excursie completă, cu de toate, care mie mi-a plăcut mai mult decât cea la Tunis. Îţi oferă o mai bună cunoaştere a Tunisiei.

Vacanţă plăcută şi să ne povesteşti la întoarcere!

mont
[17.09.23 21:21:07]
»

@nicole33 :

"La OMV era plin de conaţionali, aglomeraţie la case... alţii voiau să plătească în lei carburantul şi restul cumpărăturilor şi erau nemulţumiţi când erau refuzaţi"

In iulie, cand am fost noi in Bulgaria, la OMV se platea si in lei. De fapt se putea plati si in lire turcesti, shekeli, euro, lei si inca vreo doua monede (nu-mi mai aduc aminte care). Erau afisate pe un monitor imens toate monedele acceptate. Eu am vrut sa platesc in euro si m-a intrebat daca nu am lei, asa ca am platit direct in lei. Probabil ca ulterior n-au mai acceptat. Am oprit si la OMV-ul de la Ruse si la cel de pe autostrada spre Varna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danatom
[29.01.24 09:31:33]
»

Linkul pe care l-ați oferit pentru vinieta bulgărească nu funcționează, cel corect este: https://www.bgtoll. bg/ro/rovinieta-electronica

nicole33PHONEAUTOR REVIEW
[29.01.24 10:48:14]
»

@danatom:

Intr-adevăr, linkul nu funcționa. Eu îl pusesem corect, dar programul a inserat automat niște spații, iar eu nu am mai verificat funcționarea ulterior validării.

Problema a fost remediata.

Multumesc pentru atenționare!

O zi buna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danatom, mirceabrasov, mont, Yoda, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre nordul litoralului bulgar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087815999984741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1