ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Brad
ÎNSCRIS: 19.10.14
STATUS: PREMIUM
LUNA
AUG-2020
TIMP CITIRE: 9 MIN

Cu mașina din vestul țării spre Nisipurile de Aur, Bugaria în 2020. Traseu și prețuri

TIPĂREȘTE

Tocmai ce ne-am întors din Bulgaria și vreau să actualizez articolul meu de anul trecut cu informații recente pentru cei care vor să meargă cu mașina în Bulgaria, din Vestul României anul acesta.

Alegerea traseului

Anul acesta am ales ca destinație de vacanță Bulgaria, hotelul la care am fost cazați fiind Berlin Golden Beach din Nisipurile de Aur. Pentru noi acesta este cel de-al doilea concediu în Bulgaria. Fiind din vestul țării am ales un traseu pe care noi l-am considerat cel mai ușor de parcurs pentru situația noastră, prin Giurgiu – Ruse. La fel ca și anul trecut, am ales să plecăm la ora 2 noaptea pentru a evita aglomerația de pe drum și se pare că a fost alegerea înțeleaptă.

Traseul ales de noi a fost: Brad – Deva - A1 (până la capăt – Sibiu) – Râmnicu Vâlcea – Pitești – A1 până la Vânătorii Mici (75 Km) – Ghimpați – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Belokopitovo – A2 până la capăt – Varna.

Traseul are în total 694 km, fiind cea mai scurtă și rapidă variantă de a ajunge pe litoralul Bulgăresc din vestul țării, evitând astfel traficul din București, Autostrada Soarelui și Valea Prahovei. Ne-am documentat puțin înainte să plecăm la drum și am ales să cumpărăm vignieta de bulgaria din timp, ne-am pregătit cu bani, resurse și aș dori să împărtășesc experiența mea cu voi, poate cineva va considera folositoare informațiile pentru un concediu viitor.

Vignieta pentru Bulgaria am cumpărat-o electronic, pe site-ul bgtoll.bg noi stând mai mult de 7 zile am ales să plătim pe o lună, adică 30 leva (74,47 lei, sumă debitată de Banca Transilvania de pe cardul propriu). Ce am observat pe vignietă și este diferit de la noi a fost faptul că aceasta intră în vigoare din momentul în care faci plata, la oră și minut, deci aveți grijă să o cumpărați înainte de a trece la ei să nu aveți surprize.

Pentru podul de la Giurgiu nu se poate plăti online trecerea, așa că singura variantă a fost să plătim la fața locului. Pentru Bulgaria am decis să alimentăm cardul Revolut și să încercăm să-l folosim pe acesta acolo, atât pentru retrageri, cât și pentru plăți la comercianți. Am alimentat 2000 de lei pe acest card să fim pregătiți și ne-am pregătit de drum.

Drumul spre Varna

Am plecat la drum joi dimineața la ora 2:00, cu rezervorul plin din ziua precedentă. Traficul pe Autostrada A1 Deva-Sibiu a fost lejer, pe Valea Oltului am circulat într-o coloană mică și la viteză bună, drumul având mici porțiuni în lucru, dar pentru că am trecut noaptea nu am stat aproape de loc. La ora 7 am făcut o oprire pe autostrada A1 Pitești-București, făcând pauză să mâncăm, iar la Ghimpați am alimentat din nou la Petrom, făcând un plin care urma să ne ajungă până în Bulgaria. Bucata de drum de la Vânătorii Mici și până la Giurgiu este destul de proastă, plină de denivelări, dar drumul este liber și poți să mergi cum vrei. De anul trecut s-au făcut însă mici reparații și parcă e mai ok traseul.

La ora 9 am ajuns la Giurgiu și am trecut destul de repede vama, aglomerația nefiind așa de mare. Înainte de plecare m-am uitat online pentru a vedea taxele și am pregătit 13 lei pentru a plăti la noi taxa de pod, însă ajunși la fața locului am constatat că aceasta s-a modificat, prețul cerut fiind de 14 lei. Vă recomand să aveți bani ficși pentru a evita așteptarea. Spre deosebire de anul trecut, se pare că ne-am mai modernizat și noi și numărul de la mașină este înregistrat automat, nu mai trebuie să îl comunici la trecere. Am trecut rapid de stația de taxare și am stat 15-20 de minute pe pod ca să trecem vama. Formalitățile au decurs rapid și la 9:34 am intrat în Bulgaria.

De la Ruse se merge pe o porțiune de drumuri naționale cu limite de viteză între 50 și 90 Km/h, care se respectă în mare parte pentru că sunt echipaje ale poliției pe drum. Pregătiți de anul trecut, în jurul orei 11:30 am oprit în prima stație OMV de pe autostrada bulgărească, unde am mers la toaletă și de unde am vrut să scoatem primii bani (Leva) de pe cardul Revolut. Surpriză însă! Nu mai există bancomat în stația OMV pe sensul de mers către Bulgaria, așa că am plecat mai departe.

Bucata de drum de care am pomenit anterior este destul de proastă, dar mai bună decât cea de la noi din țară (Giurgiu – Vânătorii Mici). Există destul de multe denivelări și ceva gropi, dar poți să circuli lejer cu 90-100 Km/h pe porțiuni, fără să îți rupi mașina. Ultima porțiune de 89 Km (dintre care 20 prin Varna, ieșiți de pe Autostradă), i-am parcurs în o oră și 40 minute, ajungând astfel la hotel la ora 13:30. Autostrada este cam la fel cu a noastră din sud, adică destul de proastă, dar dacă mergi legal nu ai probleme.

Așadar, în total am făcut 11 ore și 30 de minute, incluzând pauzele amintite anterior și masa servită pe drum.

Prețuri în Bulgaria

Ajunși la hotel și neavând parcare gratuită a trebuit să plătim un loc de parcare care ne-a costat 10 leva pe zi, adică 80 de leva pentru 8 zile. Cum nu reușisem să scoatem bani de pe card pe autostradă a trebuit să apelăm la un bancomat din stațiune, care are comision (7.75 leva pentru fiecare tranzacție!) Astfel pentru 400 leva cash, scoși de la bancomat am plătit 1008,55 lei. Hotelul ales de noi a avut plajă privată, așa că nu am fost nevoiți să plătim și șezlongurile și am avut și bar pe plajă, așa că nu am avut nevoie de bani acolo. Totuși, pentru că nu am vrut să îndopăm copilul cu sucuri ieftine de la hotel am cumpărat zilnic apă, sucuri și cafea de la supermarket. La supermarketuri și la terasele mari se poate plăti cu cardul, așa că nu e nevoie neaparat de cash. La tarabele de prin stațiune veți putea plăti doar cash însă, dar anul acesta foarte mulți comercianți acceptau și lei și euro, la o rată de schimb bună.

Prețurile de anul acesta au fost ceva mai mici ca anul trecut, cam peste tot, având în vedere că nu au fost turiști germani (aproximez leva la 2.5 lei, cu toate că e mai jos puțin prețul, asta să-mi fie mie mai ușor la conversie):

- Apă la 0.5l – 1 leva (2.5 lei)

- Apă la 0.75 l – 1,2 leva (3 lei)

- Suc doză (Pepsi, Cola) – 1.8 leva (4.5 lei)

- Cafea rece îmbuteliată – 3 leva (7.5 lei)

- Suveniruri diverse de trandafiri (săpunuri, parfumuri, creme) – de la 1.75 la 10 leva (4,5-25 lei), pachete cadou între 7 la 20 leva (17,5-50 lei)

- Magneți – 1-3 leva (2.5-7.5 lei)

- Înghețată Magnum – 3 leva (7.5 lei)

- Înghețată Oreo mare – 3 leva (7,5 lei)

- Chipsuri – 1,8 leva (4,5 lei)

- M&M – 2,5 leva (6,5 lei)

- Vinuri cadou (sticle ornamentale) – 10-20 leva (25-50 lei)

- Bere 0,5l locală – 2 leva (5 lei)

La terase mâncarea ți băutura a fost la prețuri decente:

- Apă plată 0.5 l – 2 leva (5 lei)

- Apă plată 1 l – 3 leva (7,5 lei)

- Suc 0.25l - 3 leva (7,5 lei)

- Fresh de fructe – 4 leva (10 lei)

- Frappe – 4 leva (10 lei)

- Bere sticlă: - 3-5 leva (7,5 - 12.5 lei)

- 1 porție de churos – 7 leva (17.5 lei)

- Gogoși la pahar – 6 leva (15 lei)

- Pizza - 7 leva (17.5 lei)

- Burgeri cu cartofi - 6 leva (15 lei)

- Scoici - 14 leva (35 lei)

- Grătar de pui/porc cu cartofi - 10 leva (25 lei)

- Creveți - 12 leva (30 lei)

- Pește - 7-15 leva (17.5-37,5 lei)

- Donner/kebab – 8 leva (20 lei)

Prin bazar prețurile au fost cam la același nivel ca anult trecutȘ

- Tricouri pentru copii (diverse) – 10-25 leva (25-62 lei)

- Șepci – 15 leva (36 lei)

- Jucării de plajă (lopățele, găletușe, etc) – 5-15 leva (12.5-36 lei)

- Papuci de apă - 16-18 leva (40-45 lei)

- Genți pentru femei - 20-30 leva (50-75 lei)

Pe plajă și pe la bazaruri se plătește cash în general, iar la Supermarket și restaurante noi am plătit cu cardul Revolut de fiecare dată, fără probleme.

Întoarcerea acasă

În ziua plecării am reușit să plecăm în jurul orei 9:45. La ieșire din Varna am decis să opresc într-un OMV și să alimentez pentru că nu știam ce voi întâmpina pe drum și nu am vrut să rămân cumva în „pana prostului” pe „pustii locuri” . Benzina am cumpărat-o la 1.76 leva / litru (arpoximativ 4,4 lei / litru). Am plătit cu cardul Revolut.

La întoarcere am ales același traseu, am făcut o oprire la ieșirea de pe autostrada bulgară și la 12 am ajuns în vamă. Pe partea bulgară, cu plata taxei de pod (care a fost 4 leva, atenție să vă păstrați această sumă la întoarcere!). Trecerea podului a mers repede, însă în vamă am stat aproximativ 30 de minute pentru că se făceau controale amânunțite din oarecare motive. pe noi ne-a întrebat de unde venim și ne-a dat drumul să trecem destul de repede.

La ora 13:30 am oprit din nou în Ghimpați în Petrom pentru toaletă și am alimentat din nou cu benzină pentru a evita alte opripri până acasă și la ora 15:00 am oprit pe Dealul Negru (Dedulești) pentru a mânca o porție de mici. Traficul a fost previzibil până pe Valea Oltului. Intrând pe Valea Oltului, la intrare în Râmnicu Vâlcea am trecut pe drumul normal, fără probleme, am continuat pe centura Călimănești-Căciulata și de aici au început problemele. Pe DN 7, la Câineni, se lucrează la "cârpirea drumului" și este un semafor. s-a mers în coloană infernală și mai mult am stat pe loc decât am înaintat. Am ajuns la sensul giratoriu care împarte traficul între Valea Oltului și Valea Prahovei la ora 20 (!!!). A trebuit să facem o mică pauză pe autostradă și am reușit să ajungem acasă abia la ora 22. Drum total: 12 ore cu opriri pe traseu (1 oră la Dedulești, 20 de minute într-o benzinărie, 15 în alta și altele câteva de 10 minute). În total, cu aproximativ 2 ore mai mult decât anul trecut pe același traseu.

Ca și consum de carburant, nu cred că e relevant, dar dacă cineva este interesat, am consumat benzină de aproximativ 600 lei, adică cam 136 litri, pe 1400 km.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ccucu in 24.08.20 12:07:48
Validat / Publicat: 24.08.20 12:51:45

VIZUALIZĂRI: 4967 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ccucu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Scoici restaurant Parmy
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.08.20 13:01:16]
»

@Ccucu:  Drumul parcurs de tine poate fi considerat ca o vacanta avand in vedere distanta parcursa.  

Un articol foarte util prin prisma informatiilor utile (in general trasul care este o adevarata piatra de incercare) dar si a preturilor postate atat referitor la traseu cat si la cele ce po fi consumate in Bulgaria, asa incat cu ajutorul articolului se poate spune ca iti poti planifica bugetul pentru concediu

Felicitari, votat cu mare drag.

CcucuAUTOR REVIEW
[24.08.20 14:02:05]
»

@mishu:  Mulțumesc! Am încercat să fiu cât mai detaliat pentru a fi de ajutor pentru că sunt convins că este destul de multă lume care caută informații de actualitate și cât se poate de detaliate și am încercat să includ tot ce mi-am rămas în minte de pe traseu și experiența avută acolo.

webmaster
[24.08.20 14:50:59]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

CcucuPHONEAUTOR REVIEW
[24.08.20 14:51:51]
»

@webmaster:  Mulțumesc!

baron
[24.08.20 20:25:21]
»

Un articol foarte complet. Votat cu placere.

Nasshu
[24.08.20 20:50:33]
»

@Ccucu

Ce am observat pe vignietă și este diferit de la noi a fost faptul că aceasta intră în vigoare din momentul în care faci plata, la oră și minut, deci aveți grijă să o cumpărați înainte de a trece la ei să nu aveți surprize.

N-as prea crede

Si pe siteul bulgaresc - in cazul vignetei bulgaresti -  si oriunde in ROmania - ai posibilitatea sa cumperi in avans - cel putin o zi - caz in care acea bu/ro vigneta ce e ea este valabila de la ora 00 (ziua dorita) pina la 23:59 (ziua expirarii).

Daca o cumperi - pe aia bulgareasca sau pe aia romanesca - si spui/selectezi ca vrei sa fie valabila din ziua respectiva atunci ele  sunt valabile de la data/ora/minutul/secunda achitarii ei, lucru specificiat si pe bon / chitanta/ factura depinde cum ai facut achizitia!

p.S

daca nu ma crezi poti face o simulare si pe BU si pentru RO si o sa vezi ca poti cumpara cu 30 zile inainte . chiar si bulgarii spun pe siteul respectiv ca (am simulat pentru o luna)

Vinieta electronică este valabilă timp de 1 lună de la data de valabilitate selectată. Puteți achiziționa o vinie electronică cu 30 de zile înainte de data de valabilitate a începerii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CcucuPHONEAUTOR REVIEW
[24.08.20 21:30:06]
»

@Nasshu:  tot ce se poate. Eu am cumpărat cu valabilitate imediată şi poate de aceea era aşa.  

Dragoș_MDPHONE
[24.08.20 23:12:52]
»

@Nasshu

caz in care acea bu/ro vigneta ce e ea este valabila de la ora 00 (ziua dorita) pina la 23:59 (ziua expirarii).

Cu o excepție: vinieta de week-end, care e valabilă doar de vineri ora 12:00.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
baron, Ccucu, mishu
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre nordul litoralului bulgar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04817795753479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1