ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2023
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spre soare, mare și istorie.... spre Balcic

TIPĂREȘTE

Ca de obicei cu ocazia minivacanțelor prilejuite de zilele libere oferite de legislatori o parte din români își doresc să călătorească, să petreacă câteva zile libere la mare, la munte, în stațiuni balneoclimaterice. Una din aceste minivacanțe a coincis cu debutul verii și a reunit două sărbători legale: Ziua Copilului și Rusaliile, legate de o zi punte și un weekend; a rezultat o perioadă de cinci zile libere: 1-5 iunie 2023. Cu ceva timp înainte s-au rezervat locurile de cazare, iar în dimineața de 1 iunie călătorilor le șade bine cu drumul, cum altfel.

Nici noi nu am făcut excepție, rezervând două nopți de cazare undeva în zona Balcic (voi reveni cu articol). După ce primul pas a fost efectuat (identificarea locului de cazare și rezervarea propriu zisă) a urmat pasul doi: achiziționare vinietă electronică pentru a rula pe drumurile Bulgariei. Acest lucru se poate face azi online, plătind cu cardul, la adresa web oficială bgtoll.bg/ro. Pagina web are și variantă în limba română, precum și opțiunea de a verifica online valabilitatea vinietei (oricum primiți pe email confirmarea achiziționării).

Drumul prin România

Plecăm din cartier la ora 5.30 și ne îndreptăm voioși spre Autostrada Soarelui, traversăm noul pod de pe bulevardul Theodor Pallady și ne avântăm pe drumul de viteză având în față un frumos răsărit de soare. În acea dimineață de 1 iunie autostrada nu a fost aglomerată, nu s-au format dopuri sau coloane, s-a mers cursiv. O surpriză plăcută am avut-o la Fetești unde tocmai din acea noapte s-a suspendat taxa de pod, lucru ce va dura o perioadă. Pe o distanță de circa 3 km se circulă în ambele sensuri pe o singură bandă de circulație, noi am mers cursiv cu până la 80 km/oră. După ce am trecut de Cernavodă spectacolul macilor sângerii ne încântă pe ambele laturi ale drumului.

După terminarea autostrăzii la Agigea și până la Vama Veche am circulat de asemenea foarte bine, sensurile giratorii de la Eforie nu ne-au pus nici o piedică. Pe la 8.15 am ieșit din Vama Veche și ne-am oprit într-o... coloană. Așteptarea nu a durat mult, circa 25 minute până în vamă, vameșii înmulțindu-se destul de repede, nu mai puțin de 6 controlau rapid actele. Am dat cărțile de identitate și talonul autoturismului, a cerut să coborâm geamul din spate și în 15 secunde aveam liber.

Drumul prin Bulgaria

Drumul E87 (9 la bulgari) merge până la Varna de-a lungul litoralului și se prezintă în bune condiții de rulare, cu câte o singură bandă de mers pe sens și „cocoașe” la trecerile de pietoni în localitățile mai importante. La o gheretă era coadă pentru vinietă, la exchange la fel; la câteva sute de metri distanță de vamă se află camere automate pentru identificare plată vinietă.

În Balcic, în drum spre castelul Reginei Maria am utilizat drumul 27 – numit drumul panoramic, care îți oferă imagini superbe spre oraș și mare (vezi aici: google.com/maps/@43.41618 ... i8192?entry=ttu). Din păcate covorul asfaltic e destul de găurit și peticit.

Urmând linia țărmului am utilizat pentru deplasarea între diverse obiective și plaje drumul secundar 901 (google.com/maps/dir/%D0%A ... 9!3e0?entry=ttu). E destul de vălurit și peticit (fără gropi), permite o viteză medie de 80 km/oră (după cum ții la autoturism), dar peisajele sunt drăguțe – ba vezi marea, ba treci prin sate unde curțile sunt pline de flori, ba te întâmpină grâu deja auriu și maci roșii.

De asemenea, am parcurs un drum de coastă (fără indicativ; vezi aici: google.com/maps/dir/43.40 ... 1!3e0?entry=ttu) între Balcic și Topola, calitate foarte bună a șoselei, peisaje amețitoare acolo unde urci faleza înaltă.

Concluzii. La întoarcere spre București am stat în vamă vreo 10 minute, grănicerul din tonetă ne-a scanat cărțile de identitate și a verificat talonul auto. Vama Veche, 2 Mai și Eforiile erau ceva mai aglomerate sâmbătă, 3 iunie, cu multe autoturisme parcate la șosea, pe trotuare. Totuși s-a mers foarte bine până la București, fără probleme la Cernavodă-Fetești, doar o ploaie consistentă de vreo 10 minute. Abia duminică și luni s-au creat ambuteiaje în zona podurilor peste Dunăre.

În concluzie, am fost mulțumit de calitatea drumurilor parcurse în Bulgaria (făcând excepție mici porțiuni peticite), m-am bucurat de peisaje – doar venisem pentru relaxare, nu la raliu!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.06.23 13:20:33
Validat / Publicat: 06.06.23 13:49:17
VIZUALIZĂRI: 876INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Ajungem și pe plajă în zona Shabla.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [06.06.23 14:23:09] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi [07.06.23 08:35:12] »

@tata123 🔱: Amfostacolo, pe aceleaşi drumuri în aprilie dar cum conducea altcineva, habar n-am avut de drumuri. Acum abia le-am aflat.

tata123 🔱 [09.06.23 08:58:56] »

@all: Cum erau drumurile în această zonă a Balcicului la 1914? Iată o relatare din călătoria de instrucție a Școlii de cavalerie din Târgoviște în „România Nouă” :

În ziua de 4 Mai, la orele 7 dimineața, școala a plecat din Bazargic la Balcic. Șoseaua pe cei 33 kilometri, cât e depărtarea între aceste două orașe, este bine întreținută... nu seamănă defel cu îngrozitoarele drumuri pe cari le-am străbătut de la începutul călătoriei. Mulțumită amabilității unui bun camarad din Bazargic, eu și cu doctorul școalei am făcut drumul în automobil... parcurgând distanța întreagă într-o oră! [… ]

A doua zi, 5 Mai, școala a făcut cea mai lungă etapă din această călătorie. Ofițerii și elevii călări au mers prin Kavarna și Șabla, căruțele cu materiale au mers direct prin Țar Boris și Duranculac la Mangalia. S-a făcut aproape 70 kilometri. Ne-a plouat către sfârșitul etapei aproape două ore. La orele 5 d. a., toată școala era în Mangalia.

Parcurgând drumul cel mai scurt, am trecut, printr-un adevărat Bărăgan. Pretutindeni șes unit, fără nici un accident topografic, fără nici o pădure, localități rari și mici; apa la adâncimi de aproape 40 m., se scoate cu caii înhămați la un scripete. M-a izbit modul cum sunt așezate movilele, despre care se zice că ar fi primele fortificațiuni făcute din mâna omului. Toate stau pe creasta topografică și se îndesesc pe măsură ce te apropii de vechea graniță dobrogeană. Indubitabil că aceste linii de movile erau hotare de moșii sau de ținuturi. (Universul, iunie 1914)

tata123 🔱 [09.06.23 09:23:44] »

@Michi: Într-adevăr am călătorit aproximativ pe aceleași șosele, românești și bulgărești. Din fericire nu am prins aglomerație excesivă în vamă, așa cum s-a întâmplat la Giurgiu-Ruse unde s-a staționat chiar și 3-4 ore. Aș avea de comentat în ceea ce privește aspectul intrărilor în țară, dar asta e altă poveste.

Drumurile sunt pitorești în Bulgaria, pe linia coastei, în zona Vama Veche - Balcic țărmul fiind înalt și stâncos în cea mai mare parte. Iar florile de câmp și macii ne-au înfrumusețat călătoria.

Mulțumesc și să auzim de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.045589923858643 sec
ecranul dvs: 1 x 1