Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 826

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 827

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 828

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 829

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 830
Nebun de alb pe Vârful Lespezi / impresii Redescoperă masivul Făgăraș, MASIVUL FĂGĂRAȘ #AmFostAcolo
ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2023
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nebun de alb pe Vârful Lespezi

TIPĂREȘTE

„Am invățat că toată lumea vrea să trăiască pe culmea muntelui neștiind că adevărata fericire este să urci panta” – Gabriel Garcia Marquez

Nu am urcat toate vîrfurile de peste 2500 m, nu am făcut un scop din asta. De fapt, niciodată nu fac un scop din a urca un vârf. Merg pe munte pentru că acolo mă simt liberă, acolo uit de tot ce este greu in viața de zi cu zi, acolo imi depășesc limitele. Dacă drumeția se finalizează și cu un vârf, oricât de inalt este acesta, cu atât mai bine. Ce dulce e bucuria de a fi pe vârf, dar ce frumos a fost drumul până acolo!

Din Munții Făgăraș, imi lipseau până de curând din” palmares” , două vârfuri de peste 2500 m - Lespezi și Călțun. Nu a fost să fie, deși am colindat ceva prin Făgăraș, mai ales anul trecut.

Toate la timpul lor, iar pentru Lespezi, timpul de a urca pe el a venit chiar pe 24 ianuarie.

Am așteptat mult in această iarnă zăpada, la un moment dat aproape că imi perdusem speranța unor drumeții prin nămeți. Chiar dacă pe la sfârșitul lui noiembrie am prins prima ninsoare mai serioasă pe munți, căldura topise zăpezile, astfel că inceputul anului a găsit munții aproape fără haina albă de zăpadă.

Dar iarna și-a adus aminte de noi, și a inceput să ningă. Și nu oricum, ci cu viscol și temperaturi scăzute, cu coduri in culori cât mai aprinse, de ți se făcea frică să pornești spre creste.

Din acest motiv drumeția spre Lespezi a fost amânată cu trei zile, până când se părea că există o fereastră cu vreme cât de cât acceptabilă.

După o noapte petrecută in Arefu, chiar acolo unde incepe Tranfăgărășanul, am plecat dis-de-dimineață spre Piscul Negru. Nu se anunța soare, dar speram ca norii să stea cât mai sus, să vedem măcar puțin pe unde mergem și din imprejurimile vârfului.

Ceața de pe drum insă nu prea ne dădea mari speranțe.

Am ajuns la Piscul Negru la ora 7.00 dimineața, ne-am luat rucsacii și am pornit la drum. Un strat foarte subțire de zăpadă acoperea poteca, dar ne așteptam ca grosimea acestuia să crească pe măsură de câștigam altitudine. Vremea insă părea că ne va face o surpriză plăcută. Vârful Piscu Negru și creasta se vedeau clar, albe pe cerul albastru. Hai, ca poate avem vreme bună, ne-am spus.

Am pornit pe marcajul Punct Roșu, marcaj care avea să ne insoțească până pe vârf.

Fiind o tură de iarnă, cu un vârf de peste 2500 m ca destinație finală, echipamentul a inclus obligatoriu colțari și piolet. La ele se adaugă bocanci de iarnă, geacă, pantaloni de iarnă, buff, căciulă, două perechi de mănuși.

Până la stâna Lespezi am urcat lejer, era cald, am mers in bluză.

La stână am făcut o pauză de echipare și masă. Ne-am pus colțarii, casca și am continuat traseul cu pioletul și un singur băț de trekking. Până la bolovan pioletul nu este absolut necesar, dar dacă tot il aveam, l-am utilizat.

De la stână se poate ajunge pe vârf prin două trasee, de-o parte și de alta a Piciorului Lespezi, ambele trasee marcate cu Punct Roșu. Cel care pornește spre stânga și ajunge in Șaua Lespezi nu este recomandabil iarna.

Noi am pornit pe cel din dreapta, care urcă ușor dar constant in prima parte. Zăpada era din ce in ce mai mare, dar aveam din fericire era déjà poteca făcută, probabil de cei care urcaseră cu o zi inainte.

Vremea insă era superbă. Marea de nori acoperea valea iar crestele albe ale Făgărașilor se profilau pe albastrul cerului. Prea frumos, prea ca la munte!

Pe la 2200 m am ajuns la o săritoare, o stâncă inaltă de vreo patru metri, cunoscută de cei care parcurg traseul spre Vârful Lespezi sub numele de” bolovan” . Vara, această săritoare se ocolește prin dreapta, iarna insă trebuie sa treci peste bolovan, altfel s-ar putea să ajungi mult mai repede decât iți dorești, jos.

Bolovanul era acoperit cu zăpadă proaspătă, nu erau urme, semn că cei care urcaseră cu o zi inainte de aici au făcut cale intoarsă.

Sus pe bolovan era o cornișă peste care am trecut legați in coardă, deși se putea trece și fără, cu ceva atenție.

Coborârea de pe el am făcut-o tot cu ajutorul corzii, nu era nici un fel de urmă, nici nu știam exact pe unde trebuie să coborim. Sus pe bolovan există un piton de care se poate lega coarda, dar acum era undeva, ingropat in zăpadă. Ghida noastră a făcut o ancoră cu ajutorul pioletilor (tehnică obișnuită in alpinism), de care a legat coarda cucare am coborât.

După coborârea de pe bolovan a urmat o ultimă urcare, lungă și epuizantă, până pe vârf. Vântul ne-a mai dat ceva de furcă, suflând din când in când in rafale purenice. Dar, pe măsură ce urcam, peisajul era din ce in ce mai frumos. Se vedea Lăița, Turnul Paltinului, Iezerul Caprei, Buteanu și chiar trapezul Viștea-Moldoveanu. De cealaltă parte era marea de nori, din care mai ieșea câte un vârf ca o insuliță, cum era cazul Munților Cozia.

Această ultimă parte mi s-a părut cea mai grea din punct de vedere fizic. Aproape că m-a epuizat, dar până la urmă am ajuns pe vârf.

Victorie! Eram pe Vârful Lespezi, lângă roza vânturilor, emblema acestui vârf. De fapt, din roză se vedea doar un vârf, cealaltă parte era sub zăpadă. In spatele vârfului se vedea Vârful Călțun, de 2505 m, considerat vârf dublu cu Lespezi, și, puțin mai in spate, Vârful Negoiu. Am fi putut să mergem și pe Călțun, zăpada ne-ar fi permis acest lucru, dar era cam târziu și ceața incepuse să urce cu repeziciune. Nu vroiam să coborâm partea mai grea prin ceață sau intuneric.

Am stat puțin pe vârf, pentru fotografii și pentru a ne umple sufletul cu frumusețea din jur. Cuvintele mele nu pot reda tot ce am văzut, poate o vor face fotografiile, dar toată acea frumusețe mi-a rămas undeva in suflet.

Cu greu ne-am desprins de vârf, dar până la urmă a trebuit să facem cale intoarsă, pentru că mai aveam mult până jos.

La coborâre, atenție mai mare a trebuit să acordăm primei părți, care era inclinată și se putea aluneca. Dar am parcurs-o fără probleme, am trecut din nou peste bolovan, si tot la vale până la stână, cu marea de nori in fața noastră, nori care urcau până când ne-au invăluit.

Am ajuns la stână unde am mai făcut o mică pauză, apoi repede la vale până jos, la Piscul Negru, unde aveam mașinile.

Am parcurs aproape 9 Km cu o diferență de nivel de 1310 m, in 10 ore, cu pauzele de rigoare.

Traseul nu este greu tehnic, dar trebuie ceva condiție fizică, mai ales iarna. Este o urcare continuă și susținută.

Am făcut ceva fotografii, era greu să nu fac, dar nu știu cât de mult am sursprins din frumusețea acelei zile. Oricum, sper să vă placă și să urcați impreună cu mine pe Vârful Lespezi.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

200% incantată de imprejurimi


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

M-am relaxat consumând 1582 Kcal


[fb]
---
Trimis de Mika in 02.02.23 16:17:08
Validat / Publicat: 02.02.23 17:10:09
VIZUALIZĂRI: 475INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Balena din marea de nori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

pitiscris / TELEFON [02.02.23 17:29:27] »

Superbe peisaje. Câteva fotografii sunt de excepție.

Am făcut traseul dar doar vara. Nu m-am încumetat iarna. Pentru că umblu singur vara iar iarna nu că nu e recomandat acest lucru, e o prostie. Îți asumi riscuri inutile.

Mika [02.02.23 18:31:05] »

@piti: Mulțumesc! Nu este un traseu dificil tehnic, se poate parcurge in siguranță și iarna cu echipament adecvat și condiție fizică.

Michi [02.02.23 20:55:10] »

@Mika: Dacă nu te-aşi vedea în poze aşi zice că sunt din National Geographic atat sunt de reusite. Felicitări şi să te ajute Dzeu în continuare!

Mika [03.02.23 09:52:53] »

@Michi: Mulțumesc!

k-lator [03.02.23 10:10:29] »

@Mika: Speachless sau cum ar veni... rămâi mut în fața naturii. Superbe poze, dar balena 😀 pe care ai surprins-o în P11 este absolut incredibilă...

Felicitări și la mai mulți ani pe înălțimi, așa cum îți place ție!

Mika [03.02.23 10:36:41] »

@k-lator: Mulțumesc! Am avut noroc să prind balena inainte să se scufunde in mare😍

elenaadinascris / TELEFON [03.02.23 12:13:29] »

@Mika:

Uluitoare peisaje, fotografii de revista!

Felicitări!

👏👏👏👏

Mika [03.02.23 12:16:42] »

@elenaadina: Mulțumesc!

robert [04.02.23 12:19:21] »

@Mika:

Traseul nu este greu tehnic, dar trebuie ceva condiție fizică, mai ales iarna. Este o urcare continuă și susținută.

-doar din punct de vedere tehnic îți dau dreptate că nu e greu. Dar este un traseu lung si obositor, 1300 metri diferentă de nivel nu este chiar pentru oricine. De exemplu pentru mine personal este un traseu foarte dificil.

Felicitări pentru incursiunea montană de iarnă! Peisajele sunt minunate, iar pozele sunt convins că nu reflectă pe de-a întregul realitatea! Bravo!

Mika [05.02.23 12:11:15] »

@robert: Am subliniat că ai nevoie de condiție fizică, altfel, așa cum spui traseul este foarte dificil sau chiar imposibil. Cei 1300 m sunt parcurși pe o distanță scurtă, aporoape 5 Km, fără curbe de nivel, porțiuni mai drepte, etc. De aici și dificultatea traseului. Dar, dacă te antrenezi puțin, vei putea și tu. Mulțumesc de aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, k-lator, Michi, Mika, piti, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.29718208312988 sec
ecranul dvs: 1 x 1