ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Karimabad cu forturile sale, ALTIT și BALTIT

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Karimabad cu forturile sale, ALTIT și BALTIT

Am petrecut trei zile fabuloase în acest tărâm de basm în capitala Karimabad din Valea Hunza. Aceasta este situată la o altitudine de 2500 de metri și este înconjurată de munții maiestoși cu vârfuri de peste 7000 de metri.

Budismul a fost principala religie din zonă. Regiunea are mai multe situri arheologice budiste supraviețuitoare, cum ar fi Stânca Sacră din Hunza. În apropiere se află foste situri de adăposturi budiste. Valea Hunza era centrală ca rută comercială din Asia Centrală către subcontinent. De asemenea, a oferit protecție misionarilor și călugărilor budiști care vizitau subcontinentul, iar regiunea a jucat un rol semnificativ în transmiterea budismului în întreaga Asia.

Regiunea a fost o majoritate budistă până în secolul al XV-lea, înainte de sosirea islamului în această regiune. De atunci, cea mai mare parte a populației s-a convertit la islam. Astfel, prezența budismului în această regiune a fost limitată la siturile arheologice, deoarece budiștii rămași din această regiune s-au mutat spre est, spre Leh, unde budismul este religia majoritară. Regiunea are multe lucrări de graffiti în vechiul script Brahmi scris pe stânci, produse de călugării budiști.

Capitala statului era orașul Baltit (cunoscut și sub numele de Karimabad). O altă așezare veche este satul Ganish, care înseamnă „satul Baba Ganesh” (un nume budist). Hunza a fost un principat independent timp de mai bine de 900 de ani și apoi, la începutul anilor 1800, Hunza a jucat un rol vital în „Marele Joc” britanic. În 1891, Hunza a fost capturat de Imperiul Britanic, iar conducătorul din Hunza, Mir Safdar Ali Khan, a fugit în Kashgar, China, iar armata britanică l-a instalat pe fratele său Mir Nazim Khan (1892-1938) ca și conducător păpușă al Văii Hunza, dar toate ordinele au fost date de ofițerii britanici care au fost numiți în capitala Gilgit.

Ceea ce a făcut foarte celebră această zonă a fost presupusa longevitate ridicată a oamenilor din această zonă. Se spune că aceștia trăiesc în mod constant peste o sută de ani. Se pare că acest lucru nu este confirmat oficial, ei neavând documente la naștere spun doar ce cred și își aduc aminte. Că trăiesc într-un mediu sănătos asta nu este niciun dubiu! Am găsit într-o relatare că însuși marele Henri Coandă și-a dedicat mare parte din viață studiind apa glaciară din Valea Hunza. Iau această informație cu mari rezerve. Sursa https://www.flantechasia.com/page86. html

Noi am stat trei zile în capitala Karimabad, cunoscută și sub numele de Baltit. Un articol din The Guardian l-a clasat drept unul dintre cele cinci „Cele mai bune site-uri turistice” din Pakistan. Sincer și mie mi-a plăcut tare mult în acest fain orășel de munte, de doar 5000 de locuitori.

Karimabad a fost numit în onoarea prințului Karim Aga Khan, actualul șef spiritual al comunității Shia Ismaili Nizari, deși localnicii se referă adesea la Karimabad prin numele său mai vechi Baltit. Orașul Karimabad, situat pe malul de vest al râului Hunza, se află în zonele de nord ale Pakistanului, într-o vale care se află la 2.500 m altitudine. Orașul este alcătuit din terase mari cu ziduri abrupte de piatră. Orașul a fost un loc de oprire a caravanelor pentru oamenii care călătoreau prin munții Hindu Kush către Valea Kashmirului. Este situat în mijlocul vârfurilor muntoase acoperite cu zăpadă ale Rakaposhi altitudine de aproximativ 7.600 m și ghețari precum Ulter Nala ca fundal.

Karimabad, cunoscut anterior ca Baltit, a fost condus inițial de un monarh, Mir of Hunza. Fortul Baltit a fost construit la acea vreme pentru a funcționa ca palatul lui Mir. Locația era cunoscută ca o oprire pentru caravane și pentru comerțul cu sclavi.

Baltitul a servit drept capitală a văii Hunza timp de peste 750 de ani, până la mijlocul secolului al XX-lea. După ce Pakistanul a devenit o țară independentă în 1947, provincia Hunza controlată de Mir s-a alăturat voluntar Pakistanului. Anterior, capitala fusese mutată din zona din jurul Baltit în jos în partea inferioară a dealurilor unde au fost ridicate clădiri noi, care a devenit noua capitală, Karimabad. Noul oraș s-a dezvoltat într-un loc turistic, în urma dezvoltării Autostrăzii Karakoram, cu o serie de complexe comerciale care se ocupă de artizanat, hoteluri, restaurante și agenții de turism.

Atât Baltit Fort, cât și satul Karimabad au primit Premiul Mondial al Turismului în 2000, când Indonezia, Australia, India și Marea Britanie și alte țări au concurat. – sursa wikipedia și alte site-uri turistice.

După cum spuneam Karimabad este o stațiune turistică în zilele noastre. Aici s-au construit multe hoteluri și pensiuni, iar pe strada principală este plin de restaurante și magazine specifice. Pe-acolo ne făceam veacul în fiecare seară, dar tot pe –acolo este și drumul spre principalul punct de atracție al localității și anume fortul BAltit!

Totuși prima noastră excursie a fost o incursiune până la fortul Altit. Odinioară sediul regatului Hunza, Fortul Altit este acum una dintre cele mai emblematice obiective turistice din Valea Hunza! In această zonă superbă se află locul nașterii Regatului Hunza cunoscut și ca Khabasi residence. Fortul Altit este o minune arhitecturală care stă în picioare de 1000 de ani în ciuda vicisitudinilor naturale și nu numai, respectiv calamități naturale ori atacuri ale inamicilor. Este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din valea Hunza, situată în orașul Altit din districtul Hunza. A fost casa conducătorilor din Hunza la acea vreme, care erau cunoscuți ca Mirs of Hunza.

Turnul Shikari al fortului este cel mai vechi monument al văii Gilgit Baltistan, care are 1100 de ani.

Chiar la intrarea in Fort am fost preluați de un ghid, un nene foarte agitat. Nu ne lăsa să facem poze, decât unde ne spunea el. Era omul tobă de carte, dar era foarte agitat. La sfârșit chiar a insistat să ne facă el poze, din cele mai bune unghiuri!

Cuvântul Altit își are rădăcinile în limba tibetană și înseamnă „partea în jos” . Construit de Mirs of Hunza, Altit Fort a acționat ca o mare etapă de putere pentru Mirs of Nagar – statul vecin – și de atunci a rămas cu grație. Faimosul său turn Shikari a fost construit într-un punct strategic care ajută la monitorizarea întregii regiuni, oferind armatei un avantaj câștigător. În timp ce stăteam în vârful turnului, importanța strategică a unei astfel de altitudini înalte este evidentă din vizibilitatea tuturor munților și pădurilor din jur, în cazul unui atac. Se spune că turnul nu era folosit doar pentru a fi cu ochii pe atacurile inamice, ci și pentru a-i arunca pe prizonieri, care erau fost condamnați la moarte.

La aproximativ 400 de ani de la construcția sa, Fortul Altit a intrat într-o dispută de familie între cei doi regali, prințul Shah Abbas (Shabos) și prințul Ali Khan. Această dispută a dat naștere unui alt Fort, cunoscut sub numele de Fortul Baltit, care a fost luat de fratele mai mare prințul Shabos, în timp ce Altit a rămas sub stăpânirea prințului Ali Khan. Cei doi s-au luptat unul cu celălalt lansând ofensive periodice, dar în cele din urmă, Baltit a devenit capitala Hunza. Există o legendă printre localnici conform căreia fratele mai mic, prințul Ali Khan, a fost îngropat de viu de prințul Shabos, în interiorul unuia dintre stâlpii turnului de veghe.

În 1891, britanicii au ocupat Altit-ul, dar acesta a rămas un stat princiar independent guvernat de Mir, așa cum era obiceiul ocupației britanice. Britanicii au suspectat implicarea Rusiei în regiune și, prin urmare și-au staționat armata acolo.

Fortul a servit, de asemenea, ca centru comercial al orașului, cu onor comercianți din întreaga lume, aducând marfa lor, călătorind prin faimoasa Rută a Mătăsii.

În zilele noastre Fortul Altit a devenit muzeu în urma restaurării făcute de fundația Aga Khan.

L-am vizitat și am ascultat cu interes explicațiile ghidului cel agitat, dar am și făcut o sesiune de fotografii la înălțime.

După vizita la fortul Altit, a urmat cea de la fortul Baltit! Acesta este situat chiar în orașul Karimabad sus pe o culme, așa ca un străjer al orașului. În timp ce urcam spre fort am fost întâmpinați de o băbuță care vindea ceva produse hand made și despre care am aflat că ar fi cea mai bătrână locuitoare a orașului, cu o vârstă venerabilă de peste un secol.

Chiar la intrarea în fort am fost întâmpinați de un nene cu o barbă spectaculoasă, un adevărat simbol am orașului, dar și al fortului. Acesta apare pe multe ilustrate. După ce am făcut poze cu el am fost preluați de ghid, unul mai normal, care ne-a făcut un tur al fortului.

Fortul Baltit este situat în Karimabad, cândva a fost capitala statului Hunza, acum sediul Tehsil al districtului Gilgit. Fortul Baltit se află pe un pinten aplatizat artificial sub ghețarul Ulter. Situat strategic, cu o vedere dominantă asupra Văii Hunza și afluenților săi, locuitorii săi controlau comerțul sezonier trans-Karakuram dintre Asia de Sud și Centrală. Fortul Baltit este în plan dreptunghiular cu trei etaje și stă pe un soclu înalt de piatră. În timp ce parterul este format în principal din camere de depozitare, primul etaj este orientat de jur împrejur ca o sală deschisă. O scară duce la etajul al doilea, care a fost folosit în principal în lunile de iarnă și conține o sală de audiență, o cameră de oaspeți, o sală de mese, o bucătărie și o cameră pentru servitori. O scară suplimentară duce la etajul al treilea, care este parțial deschis la elemente și conține sala de mese de vară, camera de audiență, dormitorul și sala de recepție. Locuit de Mir, sau conducătorul Hunza până în 1945. Lucrările de conservare efectuate în 1990 au indicat că nucleul structurilor, un singur turn defensiv din lemn și piatră, a fost construit în secolul al optulea d. Hr. Acest turn a fost mărit cu turnuri și legat printr-o construcție cu un singur etaj constând din încăperi mici și camere de depozitare subterane. Ulterior, complexul a fost extins prin adăugarea unui al doilea, apoi a unui al treilea etaj. Pereții de piatră ai structurii, construiți într-o zonă cu mișcări seismice frecvente, au fost prevăzuți cu un cadru intern tradițional din lemn pentru o mai mare stabilizare.

Fortul Baltit nu este atât de vechi ca rivalul Altit și nici nu este amplasat într-o zonă atât de spectaculoasă, dar este și el foarte interesant. Acesta oferă o perspectivă a modului de viață al locuitorilor din regatul Hunza și este o importantă moștenire culturală!

Două forturi într-o zi în care se urcă sau se coboară este îndeajuns pentru noi! Trebuia musai o pauză de masă! Așa că va urma!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

o zonă superbă, cu niște forturi străvechi foarte interesante


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

a fost o tură pe gustul meu

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 10.08.22 11:53:30
Validat / Publicat: 10.08.22 12:26:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 vedere din oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[10.08.22 12:21:39]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=Rbm6GXllBiw

mersi frumos!

webmasterX
[10.08.22 12:26:07]
»

Excepțional

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yoda
[10.08.22 12:46:24]
»

@robert: Felicitari! Foarte frumos si interesant.

Foarte simpatic pustiul din poza 6. Arata mai degraba a european.

Michi
[10.08.22 13:26:08]
»

@robert :La cât de frumos şi documentat scrii ar merita să publici o carte despre excursia din Pakistan la care mi se pare că până acum ai scris vreo cinci reviewuri (poate greşesc dar îmi voi face timp să le citesc din nou cap-coadă) Ce ştiu eu de edituri este că suporţi tu cheltuielile de editare şi distribuţie urmând ca la vânzare să recuperezi (eventual) banii. Dacă prognozezi un număr mic de exemplare 500 sau 1000, te costă de te usucă. Prin anii 2000 îmi scrisesem viaţa asa cum a fost. Prietenii care au citit exemplarul dactilografiat au zis că le-a plăcut dar poate au spus din complezenţă. Am renunţat din cauza costului. Poate acum o fi altă legislaţie, o afli dacă dai un tel. la o editură. Ai putea Să aduni într-un tot reviewurile, le mai piepteni puţin şi treci la publicare gratuită pe net. Pe net, cred că dacă ai vorbi cu Cornel, ţi-ar da idei. Pe mine m-a ajutat mentinându-mi câteva săptămâni vizibil un review în care propuneam ˝ o excursie altfel˝ (cu autocarul tras la scară pt. cei care nu pot merge uşor la obietcti, dar nu au fost amatori). Publicat la impresii de călătorie pe Afa, review după review, ele după două-trei zile ies din atenţia userilor. Sigur că şi în cazul publicării pe net ar trebui făcută reclamă şi contactat toţi prietenii dar crede-mă ˝se merită˝. Încearcă.

Ce or zice alţii? Babei ăştia îi vin numai idei creţe.

Mika
[10.08.22 13:53:19]
»

@robert: Foarte frumos! Felicitări!

mishu
[10.08.22 14:16:14]
»

@robert:

Chiar la intrarea in Fort am fost preluați de un ghid, un nene foarte agitat. Nu ne lăsa să facem poze, decât unde ne spunea el. Era omul tobă de carte, dar era foarte agitat.

mi-l imaginam cum arata . Cat despre poze, minunat pustiulica din poza P06, si care a fost remarcat si de colegul @yoda.

Superba zona, niste privelisti ireal de frumoase, o frumusete aparte, nu cea obisnuita, ci este altceva.

Cat despre explicatiile ghidului, sunt convinsa ca le-ai ascultat cu interes, sunt lucruri pe care nu le vezi in fiecare zi.

Superb articol si poze, felicitari, votat cu mare drag.

robertAUTOR REVIEW
[10.08.22 15:06:40]
»

@Yoda: mersi frumos! Într-adevăr in această zonă erau diferiți ca restul pakistanezilor!

neimportantPHONE
[10.08.22 15:25:45]
»

@robert: șpectaculirăn - cum ar zice ăl din capu' satului... pozele sunt de belea. Răpiți ca în 1001 de nopți și nu ne vine să mai venim acasă...

Cu nivelul de O2 cum vă descurcați? Dificultăți la respirat?

În poza P17 sigur e ghid? Nu știa românește cumva? Aduce izbitor cu nea Gore de la noi din sat. A plecat cu nevastă-sa la bancă să depună o sumă mare (vânduseră ceva pământ), a ieșit după țigări, cu tot cu bani și dus a fost. E dat dispărut, dar se pare că l-ai bunghit, fără să vrei. Ai zis bine, era cam agitat de felul lui.

Patul regelui e tare, ca de fachiri.

robertAUTOR REVIEW
[10.08.22 15:36:11]
»

@Michi: săru' mâna mama Michi! mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase. Sincer am mai primit sfaturi pe această temă, dar încă nu le-am dat curs. Cred că sunt la momentul ăla al vieții în care încă mai caut experiente noi. Poate mai târziu, având o bogată bază aici pe afa, să mă gândesc la ceva!

Cu editurile nu ar fi o mare problemă, tata a fost tipograf, i-am călcat și eu pe urme câțiva ani, așa că am idee cu ce se mănâncă. Asta cu toate că probabil s-au schimbat multe în anii aceștia.

Important este să decid să scriu, restul decurge de la sine. Prieteni și cunoștințe am multe, dar succesul ți-l pot oferi doar cititorii anonimi.

Mulțumesc încă o dată!

neimportantPHONE
[10.08.22 15:38:04]
»

@Michi: aveți mare dreptate. Cartea tipărită costă mult la noi. Am auzit de soluții de publicare pe hârtie, mai ieftine în alte țări. Finlanda spre exemplu.

Dar, pentru a nu pierde contactul cu cititorii, până la perfectarea actelor, ar avea soluția culegerii impresiilor de călătorie, pe un blog personal de călătorie. Nu ies bani ca după o vânzare, dar e o sursă de publicitate, în eventualitatea unei publicări viitoare.

robertAUTOR REVIEW
[10.08.22 15:45:10]
»

@Mika: mersi frumos!

robertAUTOR REVIEW
[10.08.22 15:52:18]
»

@mishu: hahaha nu mai trebuie să ți-l imaginezi, apare în toată splendoarea lui in poza P17!

Puștiulică era foarte expresiv, ca mulți locuitori ai acestei zone. nu aveam eu aparat performant pentru câte chipuri faine aș fi surprins. Așa doar cu telefonul.

Într-adevăr era o altă frumusețe, parcă eram în povești și făceam parte efectiv din ele.

Mulțumesc mult pentru vizită si comentariu! Toate bune!

robertAUTOR REVIEW
[10.08.22 16:47:49]
»

@zapacitu:

șpectaculirăn - cum ar zice ăl din capu' satului... pozele sunt de belea. Răpiți ca în 1001 de nopți și nu ne vine să mai venim acasă...

- chiar și așa! Peisajele făceau toți banii!

In Karimabad la 2500 metri nu simțeam deloc altitudinea! Am avut probleme, în special eu, când am ajuns aproape la 5000 de metri, dar asta-i o altă poveste.

Nenea Gore era un personaj în sine. Să-l fi văzut la sfârșit ce poze și ce filmări ne făcea. Râdeam cu gura până la urechi. Chiar o să caut o filmare de-a lui!

Patul regelui era cam tare, poate dormea pe cadâne, nu știu! ; -)

Mersi pt vizită și comentariu!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[10.08.22 19:09:44]
»

@webmasterX: mulțumesc frumos! Rog validarea video-utilor!

webmasterX
[10.08.22 19:38:50]
»

@robert: rezolvat

mishu
[10.08.22 20:39:09]
»

@robert: Frumoase si filmuletele!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[11.08.22 06:47:54]
»

@mishu: mersi frumos!

emutica
[14.03.23 09:37:52]
»

@zapacitu: Cred ca cel mai ieftin de publicat e chiar în Pakistan. Am o prietenă care a publicat acolo și a ieșit cel mai bine. Mi-e ciudă că am stat un an în Pakistan, dar nu am ajuns și acolo, cu toate că am bântuit și prin Hunza Valley...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
emutica, Michi, Mika, mishu, neimportant, robert, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Pakistan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085654020309448 sec
    ecranul dvs: 1 x 1