EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Navigăm pe lacul Tana
Vizita în orașul Bahir Dar și în împrejurimile acestuia, credeam că este doar așa de umplutură, dat fiind că nu era trecută în programul inițial. Din fericire m-am înșelat amarnic.
Bahir Dar mi s-a părut un oraș chiar mai frumos decât Addis Abeba. Din nefericire nu am apucat să-l vizitez pe îndelete, cu toate că mi-aș fi dorit acest lucru.
Am ajuns seara târziu, apoi dimineața după micul dejun am fost preluati de ghidul local într-o excursie pe lacul Tana! Am mers pe jos preț de vreo doi kilometri, până am ajuns într-un parc unde exista și un mic ponton și de unde ne-am îmbarcat pe o bărcuță pentru o scurtă plimbare.
Dar să spun câte ceva și de lacul Tana! Lacul Tana este de departe cel mai mare lac din Ethiopia. Are aproximativ 84 kilometri lungime și vreo 66 kilometri lățime. Adâncimea acestuia este de maxim 15 metri și este situat la o înălțime de 1840 de metri! V-am spus că prin Ethiopia am fost mai mult cu capul în nori.
Din lacul Tana izvorește Nilul Albastru principalul afluent din care se formează fluviul Nil atât de cunoscut în Africa si nu numai. Împreună cu Nilul Alb formează principalii afluenți majori ai fluviului Nil. Se spune că în anotimpul ploios Nilul Albastru furnizează 80% din debitului Nilului.
Pe Lacul Tana se află mai multe insule. Numărul acestora diferă în funcție de nivelul apei, care a scăzut cu doi, etri în ultimii 400 de ani. Bine că plouă la noi destul!
După ultimele cercetări se pare că există un număr de 37 de insule, din care 19 au construite pe ele biserici ori mânăstiri străvechi. Pe acest insule la mânăstiri, se află îngropate resturile pământești ale mai multor împărați etiopieni. Pe insula Tana Cherqos tradiția spune că s-a odihnit si Fecioara Maria la întoarcerea ei din Egipt. Deasemenea tot pe aceasta insulă se află îngropat Frumentius cel ce a adus creștinismul in Ethiopia.
Ei bine plimbarea noastra pe lacul Tana includea și o vizită la o asemenea veche mânăstire. Cam o oră am navigat pe lac, timp în care am admirat pescari în bărcuțe improvizate, dar si tot felul de păsări, iar punctul maxim de atracție au fost imenșii si fioroșii hipopotami.
După o oră de navigație pe râul Tana, am debarcat pe insula Zege unde este construită Mânăstirea Ura Kidhane Mihret. Dintre mănăstiri, Ura Kidhane Mihret este considerată cea mai frumoasă. De cum am debarcat am fost luați în primire de vânzătorii ambulanți. Drumul spre mânăstire este prin pădure, iar cărarea este plină de tarabele comercianților. Oferta fiind foarte variată, vă dați seama că le-am făcut ceva vânzare. Ce era interesant era că onor comercianții erau aceiași. Își mutau extrem de rapid locul de vânzare. Inițial credeam că-s frați și seamănă între ei, apoi ne-am dat seama că aceiași comercianți ce i-am întâlnit la debarcader erau și la mânăstire. Am cumpărat o mulțime de brizbrizuri hand made, făcute cu mult bun gust. Eu sunt pasionat de așa ceva! Punctul maxim de atracție a fost un tablou pictat doar cu uleiuri naturale pe o piele de capră!
Ura Kidane Mehret se află în inima unei poienițe, care este înconjurată de o pădure de arbori de cafea. Biserica datează din secolul al XVI-lea și este tipică bisericilor din Etiopia, Ura Kidane Mehret are o formă circulară la exterior. În interior, capela propriu-zisă are șase fețe, iar pereții de pe toate cele șase laturi sunt fresce pictate frumos, reprezentând diferite scene din tradiția biblică și istoria Bisericii Ortodoxe Etiopiene. Stilul picturilor religioase din Etiopia are un anumit farmec aparte. Un fel de naivitate. Zâmbesc doar privindu-le.
Evident în buna tradiție ortodox etiopiană toți ne-am descălțat la intrare și am pășit cu sfială pe covoarele și carpetele de pe jos. Mi-a plăcut foarte tare această mânăstire simplă construită din lemn într-o zonă foarte exotică! Ghidul local ne-a povestit despre scenele biblice de pe pereți. Noi am admirat, ne-am și rugat și am și făcut multe poze. După ce am terminat de vizitat mânăstirea ne-am îndreptat atenția către un muzeu micuț, unde erau expuse manuscrise foarte vechi, crucifixuri, haine tradiționale și chiar ouă de struț.
Într-un colț erau câțiva călugari ce cântau cântece bisericești. Era cu totul altfel decât la noi! Cu totul o altă melodie, la asta ma refer, că oricum nu înțelegeam limba amharică!
Obosiți de la atâta umblat ne-am oprit la o cafenea, unde o drăguță localnică, ne-a servit cu această delicatețe etiopiană!
Prin pădure în apropiere era multe maimuțe care ne urmăreau curioase. Din păcate nu au avut curajul să se apropie de noi!
Toată plimbarea aceasta pe lacul Tana a durat câteva ore. Cum necum se făcuse de prânz, asa că am mers să mâncăm la un restaurant din oraș. Urma o vizită la cascada Nilului.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Zona este de o frumusețe aparte. Salbăticie, animale în mediul lor natural, dar și tradiții și monumente religioase.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
A fost o tură relaxantă în care ne-am bucurat toate simțurile.
Trimis de robert in 21.06.21 17:34:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=unfzfe8f9NI
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@robert: Auzi, m-a impresionat micuța de la spălătorie, are șlapii verzi și rochița frumușică.
Superbă negresa de la cafenea, ți-a plăcut și tie de-ai pus trei poze cu ea
Foarte frumoase și moderne sandalele bătrânului din poza 23
Acum, legat de picturile din biserică: sunt adorabile, le-am studiat, sunt simple. Sfinții importanți au pielea albă, cei "ai lor" sunt "bruneți". Amuzante sunt cele care înfățișează sfinți cu părul negru și creț
O excursie plăcută, fără peripeții, am citit cu drag, felicitări!
@krisstinna: îmi place de tine, de fiecare dată ești foate atentă la detalii! Ochiul soacrei!
Intr-adevar a fost o tură relaxantă, fără evenimente de orice fel!
”Superbă negresa de la cafenea, ți-a plăcut și tie de-ai pus trei poze cu ea
-ai foarte mare dreptate, ce-i frumos si lui Dumnezeu îi place, fie alb, fie negru!
Mulțumesc mult pentru vizită și pentru comentariu!
@robert: Ce fericit erai la cafenea! Cred că a fost o cafea excelentă ????!
@Mika: evident, vorbeam despre înfrățirea între popoare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2021 Un sfârșit e un nou început — scris în 08.07.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Impresionanta cascadă a Nilului Albastru — scris în 25.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Drumu-i lung, lung, lung... — scris în 11.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Pe buza vulcanului activ, Erta Ale — scris în 01.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Dallol, o experiență extraterestră — scris în 28.05.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Drumul extrem de lung de la Lalibela la lacul Afrera — scris în 24.05.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Lalibela, Jerusalemul etiopienilor — scris în 16.05.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ