ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 15 zile
Prieteni
12 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Drumul extrem de lung de la Lalibela la lacul Afrera

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Drumul e lung, lung, lung...

La ora 11 seara eram la nani! Aveam iar o noapte scurtă, la ora 3,30 era scularea și la ora 4 era plecarea. Aveam un drum tare lung de peste 600 de kilometri, până în regiunea Afar. Așa e cu aventurile astea extreme, trebuie să fii tot timpul în priză.

Inițial călătoria spre Danakil era gândită să plece din Mekele. Până în Mekele am fi mers cu avionul si de-acolo cu jeep-urile. Doar că la Mekele nu era sigur din cauza războiului din zona Tigray, așa că am fost nevoiți să-l ocolim și să ne înhămăm la drumuri mult mai lungi, pe șoselele patriei.

După cum vă spuneam hotelul ne-a dat micul dejun la pachet și am purces la drum! Am mers cu microbuzul nostru Toyota câteva ore, până am făcut joncțiunea cu un alt grup, cu mașini de teren Toyota Land Cruiser. Se pare că ne așteptau drumuri mai dificile și ne trebuiau musai autoturisme 4x4.

Noi eram 12 persoane. cu șoferii erau îndeajuns trei mașini, dar convoiul era de patru mașini. Una era cu echipamentul de campare și cu bucătăria plus ghidul și bucătarul. Da, da aveam și bucătar. Nu mai aveam pe unde mânca, așa că agenția locală s-a gândit la tot. Evident toate astea au fost incluse în preț, această parte fiind și cea mai scumpă din toată călătoria, din Etiopia.

După ce am consumat micul dejun, nu mai spun servit, că m-a certat cineva aici cum că noi nu servim, ci doar chelnerii servesc, ne-am continuat drumul. Am traversat munții. Am trecut pe șosele la mare înălțime de 3000-3500 de metri. Unii colegi au avut ceva probleme din cauza altitudinii, eu am fost ok. Sincer la așa o altitudine nu mai fusesem anterior decât cu avionul, dar asta-i cu totul altfel.

Cu cât ne apropiam de zona Afar, drumurile erau din ce în ce mai bune. Nu ne venea să credem. Circulatia se intensifica și chiar întâlneam in drumul nostru tot mai des, camioane de marfă! Eram la granița cu Dijbuti, unde există un mare port comercial și probabil de acolo se face aprovizionarea țării. Altfel nu se explică, de unde dintr-o dată ne-am umplut de camioane, pe șoselele Ethiopiei.

Cu cât de apropiam de zona Afar casele se schimbau! Afarii sunt musulmani și trăiesc într-o săracie cruntă. Casele sunt făcute doar din grămezi de pietre. Datorită zonei vulcanice, nu prea găsești iarbă, peste tot pietre vulcanice.

Afarii sunt mult mai apropiați de somalezi, decât de etiopieni. Dacă etiopienii au o piele măslinie, afarii sunt mult mai negri. Și probabil datorită condițiilor de trai, mult mai răi. Nu suportă deloc turiștii. Dar despre asta o să vorbesc mai târziu.

Pe drum am făcut câteva scurte opriri, pentru a admira văcuțele africane sau cămilele. În această zonă aridă apăruseră și cămilele. Dar punctul forte de atracție a fost o familie de maimuțe foarte drăguțe, pe care le-am hrănit cu banane, în schimb ele au stat frumos la poze. Asta pe munte, pe marginea drumului!

Următoarea noastră oprire a fost la Semera un oraș mare și destul de dezvoltat. Aici am oprit în curtea unei pensiuni, pentru tiriști probabil. Era o curte interioară foarte mare. Cazarea se făcea la un fel de motel tare modest, dar și atenție, sub cerul liber pe niște paturi de fier. Nu ne venea să credem ceea ce vedeam. Iar paturile de fier pe care trebuie să-ți pui salteaua proprie nu-s gratis, ci trebuie să plătești pentru ele. O să vedeți mai târziu acest lucru.

Aici pe niște mese și scaune de plastic, ni s-a organizat rapid prânzul. Nu aveam bucătar degeaba. Acesta ne-a încropit din ce avea o mâncare cu orez, ceva legume și puțină cărniță. Așa ceva modest, la botul calului. Stăteam așa ca prostul și-mi venea să râd. Ce pot face oamenii pentru a-și stinge setea de cunoaștere!!! În grupul nostru erau fără nicio exagerare doar doctori, avocați sau oameni de afaceri, care la noi în România mă îndoiesc sincer că ar mânca sau ar locui în asemenea condiții. Dar uite că sunt oameni care se pot rupe de lux, de condiții de 5 stele, asta doar pentru a trăi experiențe memorabile.

Vă dati seama ca cel mai bun lucru la acest prânz ad hoc, a fost berea locală care era rece și bună! De toalete nu cred că are rost să vă mai povestesc!

Cu burțile pline am purces iar sau din nou la drum! Încă mai aveam de mers mulți kilometri. Șoferul nostru Roel era destul de tânăr și era nou angajat la această firmă. Fiind tânăr era și impetuos, ca toți tinerii atât din ziua de azi, cât și din ziua de ieri. Nefiind experimentat cu drumurile lungi, pesemne a obosit și el! Afară se însera și eram deja pe drumuri de mai bine de 12 ore. La un moment dat a ațipit la volan și a intrat pe contrasens. Din față venea un mare camion. Norocul nostru a fost că eram pe fază. Stăteam chiar în spatele lui și am văzut foarte clar cum monstrul de oțel se îndreaptă direct spre noi! Evident am țipat și Roel a apucat să tragă de volan. Asta s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă, fracțiune în care am văzut moartea cu ochii. Nrs nu toate mi se întâmplă numai mie, ci așa este în aventurile astea extreme. Că de-asta sunt extreme! ; -)

Seara pe întuneric am ajuns în fine într-un sat pe malul lacului Afrera. Mai aveam de mers până la vulcan, dar șoferii erau pe bună dreptate foarte obosiți, așa că ghidul local a hotărât să campăm aici. Am campat la un camping improvizat, pe malul lacului Afrera.

În această zonă deja se schimbase temperatura. Nu mai eram la altitudine ridicată și chiar dacă era seară era foarte cald vreo 25 de grade. Lumină nu era decât de la lună, așa că ne bazam mai mult pe cei cu lanterne. Am dat rapid o tură în sat, să ne aprovizionăm cu bere. Cu toate că era un sat musulman, berea era la liber.

Între timp bucătarul ne-a organizat și cina, care evident a fost similară cu prânzul, așa că nu o să mai insist asupra ei. După masă hai să facem o baie. Costume de baie nu aveam, pentru că cei de la agenție ne-au spus că nu avem nevoie.

Așa că întâi au făcut doamnele o baie, apoi o parte din domni. Nu știu și nici nu m-a interesat cum au intrat doamnele în apă, aveau soți care le păzeau, cert este că eu cu încă doi amici am intrat în lac în costumul lui Adam.

Lacul Afrera este un lac foarte sărat, în care probabil nu trăiește nicio viețuitoare marină și în care nu ai cum să te îneci. Apa te ține la suprafață. Mai mult în el se varsă un pârâu cu apă fierbinte, astfel că și în lac apa este foarte caldă.

Cred că ne-am bălacit în lac preț de vreo oră! Ne-am spus povești și ne-am jucat ca niște copii. După ieșirea din lac ne-am spălat de sare în pârâul cu apă fierbinte. Nu știu cât de curat era totul în zonă, am venit și am plecat pe întuneric. Mai bine așa, pentru că am amintiri frumoase. Spun asta pentru ca acest camping ad hoc, nu avea nici toalete și asta spune tot.

Dacă ai mei colegi au dormit pe jos pe niște saltele puse la dispoziție de agenția locală, eu am dormit pe un pat de lemn cu plasă dedesubt. Evident am pus și salteaua de la organizatori, dar și un cearceaf luat de acasă. Am dormit neîntors.

Dimineața ne-am trezit pe la șase. Tot pe întuneric! Acolo ziua este egală cu noaptea are cam 12 ore fiecare. Culmea cei de la camping au cerut bani suplimentar pentru că, vezi Doamne, eu am dormit în pat și nu pe jos ca ceilalți! Nu știu cum s-au înțeles cu ei până la urmă, dar nu era treaba mea.

Așa s-a petrecut prima noapte în Africa, petrecută sub cerul liber!

P. S. Mai mi-am adus aminte de o întâmplare despre care-i musai să vă povestesc. Pe drum am găsit mai multe camioane de marfă răsturnate și lângă ele o mulțime de oameni. Inițial am crezut că-i ca la noi, vine mulțimea de oameni să-i facă pagubă și mai mare săracului șofer. Ghidul m-a luminat, oamenii aceia stau acolo să păzească marfa! M-am minunat foarte tare, știind condițiile lor de trai! Nu știu, poate la final primesc vreo recompensă de la proprietarul mărfii!!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

zona în care ajunsem nu era foarte ofertantă din punct de vedere turistic, dar baia în lacul Afrera a făcut toți banii!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Bucuriile simple de multe ori sunt cele mai apreciate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 24.05.21 09:40:36
Validat / Publicat: 24.05.21 10:11:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 442 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 familie afar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[24.05.21 09:58:24]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=rJ76P8frqfk

mersi frumos!

webmasterX
[24.05.21 10:10:38]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismisPHONE
[24.05.21 14:25:54]
»

Foarte tare! Faza cu bucătarul și gătitul la botul calului, cu baia în lac la lumina lunii și dormitul sub cerul liber! Chiar că vei avea ce povesti nepoților!... Până una, alta, mersi fain că ne povestești nouă!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[24.05.21 14:54:44]
»

@crismis: mă bucur că ti-a plăcut povestea mea.

Eu de-asta scriu, că la bătrânețe mi-e să nu mă apuce vreun Alzheimer si nu mai am ce povesti nepoților!

Mulțumesc frumos pentru vizita și pentru comentariu! Toate bune!

maryka
[24.05.21 19:21:13]
»

Doamne, ce aventuri și ce povestiri! Cât de palpitant totul! Cu adevărat, toate lucrurile astea „simple” sunt poate cele mai frumoase și cele pe care le ții minte cel mai ușor.

Mă gândesc ce trist este că unii oameni trăiesc așa acolo, pentru ei li se pare normal...

Chiar că ai ce povesti nepoților!

Foarte fain, aștept continuarea!

Rodel
[24.05.21 20:31:54]
»

Ce aventuri! Excursia ta a fost o aventură de la un capăt la celălalt! Cred că aceasta a fost și tema vizitei în Africa.

krisstinnaPHONE
[24.05.21 21:06:03]
»

@robert: Măi... Adam

Cum naiba sa intri in apa aia neagră, in fundul gol?

Pătania cu șoferul am avut-o și noi, in 1995 am mers prima data cu autocarul la ' Stanbul, prin munții bulgarilor, din neatenția și oboseala șoferului, autocarul a intrat într-un parapet, a rămas cu roata din stânga față in buza prăpastiei, intrase pe contrasens. O fi adormit, habar nu am. Cert e că era noapte și dormeam, mi-a stricat somnul cuscrul tău, cu țipetele lui.

-

Vai ce sărăcie lucie, acum îmi dau seama ce "bogați" erau ăia din triburile vizitate de tine.

Văzând pozele și urmărind melodia solicitată, mă întrebam de unde o fi fata care cântă, că pare "bogata".

Bietii copilași! De ce mai fac unii prunci, nu înțeleg. Cum naiba sa îți mai ardă de sex când nu ai nici pâine pe masă?

Of, câtă tristete pe chipurile lor!

Auzi, cică in lacul ăla ar fi trăit vreo doua specii de pesti, așa "citii" pe Wiki. Și cică ar fi contaminat cu acid sulfuric, de pe vremea când a erupt vulcanul.

Dacă intra vreo vietate pe sub pielea voastră și își depunea larvele acolo? Eu am văzut așa ceva pe Dicovery

Hai că e palpitant, aștept continuarea.

Bravo!

robertAUTOR REVIEW
[25.05.21 07:30:14]
»

chiar a fost palpitant, a fost ceva aventură, așa cum îmi place mie. Am tolba plină de povești pentru nepoți, numai să vrea să mă asculte!

Viața este foarte grea în marea majoritate a lumii, iar noi românii suntem privilegiați, chiar dacă nu credem acest lucru. Am umblat mult prin lume și am văzut multe, ca să-mi pot întări această convingere!

Evident că pentru ei asta e maxim! Nu cred că nu speră la altceva, doar că foarte puțini dintre ei pot ieși din acea lume și își pot schimba viața!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

robertAUTOR REVIEW
[25.05.21 07:35:12]
»

@Rodel: evident că asta a fost si tema excursiei! Știam acest lucru din momentul în care am ales o agentie turistică specializată în aventuri extreme. Chiar așa se și cheamă! Astea-s tipurile de vacanțe care mă atrag în ultima vreme, din ce în ce mai mult. Doar să le pot face! Sunt scumpe sunt obositoare și te solicită la maxim. Nici acasă nu dorm eu foarte mult, dar aici în două săptămâni cred că am stabilit un record negativ, al mediei orelor de somn, dormite într-o zi.

Mulțumesc mult că-mi urmărești cu interes aventurile prin Africa!

robertAUTOR REVIEW
[25.05.21 07:46:28]
»

@krisstinna:

Dacă intra vreo vietate pe sub pielea voastră și își depunea larvele acolo? Eu am văzut așa ceva pe Dicovery

- încep cu sfârșitul, parcă te-ai molipsit de la cuscru, vezi mai întâi răul! Crezi că după atâta oboseală și transpirație după drum și după atâtea beri băute se mai gândea cineva la larve???

Auzi, cică in lacul ăla ar fi trăit vreo doua specii de pesti, așa "citii" pe Wiki. Și cică ar fi contaminat cu acid sulfuric, de pe vremea când a erupt vulcanul.

- mă mir foarte tare să aud acest lucru, că poate să existe viață într-un loc cu o asemenea salinitate ridicată! Colac peste pupăză și cu acid sulfuric!!! Până la urmă viața învinge tot. Bine că n-am băut apă din lac.

Da în această zonă mi s-a părut sărăcia maximă. O să povestesc mai mult în următorul articol!

Referitor la accidente bine că am scăpat teferi și noi și voi! Asta-i tot ce contează! Mersi frumos pentru că mă urmărești cu multă atenție, prin periplul meu prin Africa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, maryka, robert, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Etiopia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059474945068359 sec
    ecranul dvs: 1 x 1