ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 15 zile
Prieteni
12 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Impresionanta cascadă a Nilului Albastru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cascada Nilului Albastru

Dacă în episodul trecut v-am povestit despre lacul Tana cu ale lui mânăstiri și biserici, astăzi o să va vorbesc un pic de orașul Bahir Dar si cealaltă atracție majoră a lui și anume cascada Nilului Albastru.

După cum v-am precizat anterior, din lacul Tana izvorește Nilul Albastru. Acesta face joncțiunea cu Nilul alb în Sudan în zona localității Khartoum, după care își continuă traseul pe teritoriul african până la Marea Mediterană! În acest lac se pot observa foarte lesne maiestoșii hipopotami.

Orasul Bahir Dar este un centru universitar si deține si un stadion olimpic. Acesta are două mari străzi principale care sunt perpendiculare. Ele se intersectează în zona Marine Autority, unde este de facto si centrul orasului. Aceste stăzi marginite de palmieri sunt înțesate de tot felul de magazine. Din nefericire nu am reusit deloc să le prind deschise.

După navigarea pe Lacul Tana si vizita la cascada Nilului Albastru am vrut să ies în oraș. Deja se întunecase, lumea era obosită după o zi lungă, așa că am plecat singur de capul meu. Era doar ora 20,30. După cum v-am precizat anterior la ei ziua este aproape egală cu noaptea și se întunecă destul de devreme. In afară de asta mai este un impediment major și anume absența aproape în totalitate, a iluminatului stradal. Norocul meu că aici fiind un oraș mai dezvoltat, existau și trotuare. Am plecat singur pe străzi întunecate, cutreierând în stânga și în dreapta orașul. Sincer am avut așa o mică strângere de inimă, dar nu am avut nici cel mai mic incident. Se cam uitau oamenii pe stradă cam ciudat după mine. Nu am găsit absolut niciun magazin deschis așa că după vreo oră și jumătate m-am întors la hotel.

Când i-am povestit lui Gigi, ghidul nostru local faptul că am fost singur noaptea prin oraș s-a minunat spunându-mi că nu e safe. Probabil am avut și noroc în inconștiența mea. Apropo pe când eram în oraș a fost singurul loc în sejurul meu prin Ethiopia când am auzit undeva în depărtare inconfundabilele sunete ale unor rafale de mitraliere semn că războiul civil este aproape. Ca si o paranteză, la numai o săptămână după plecarea noastră din Ethiopia am auzit că orasul Bahir Dar a fost atacat de rebeli cu rachete. Bine că n-am apucat să trăim așa ceva!

Pentru vizitarea cascadei Nilului Albastru am luat microbuzul agenție locale si am purces la drum spre localitatea Tis Abay. Drumul nu a fost foarte lung, cam 30-40 de kilometri. Interesant a fost faptul că am trecut din sat în sat. De obicei prin Ethiopia mergeam foarte mult prin pustietate între două localități, aici se pare că este o zonă mai densă de populație. Asta probabil si datorită lacului Tana. Ethiopia nu are ieșire la mare așa că pentru relaxare foarte multă lume vine până aici. Dar și pentru viață, dat fiind lipsa acută de apă de prin alte părți ale țării. Apa egal viață!!!

Trecând prin diverse sate si observând stilul lor de viață rudimentar am ajuns într-un final la Tis Abay. Această localitate este doar un pic mai răsărită. Sunt mai multe magazine si mult mai mulți comercianți. De aici se merge pe jos spre cascada Nilului Albastru. Există și o taxă modică de acces, dar noi o aveam preplătită de agenție.

Am înțeles că există două drumuri până la cascadă unul ocolit pe un pod și celălalt scurt cu barca! Ghidul nostru a ales varianta scurtă. După ce am ieșit din sat am ajuns la debarcader. Pe urmele noastre deja erau o mulțime de comercianți. Curios a fost faptul că una peste alta s-au suit toți cu noi în barcă, să traverseze râul. Se spune că în acest râu sunt si crocodili. Din fercire nu am avut parte de vreunul. Oricum ciudat sa stai în căldura aia, lângă apă si să nu poți face o baie de frică!

La râu erau deja o mulțime de oameni. Unii își spălau rufele, alții se îmbăiau (la mal) în costumul lui Adam sau al Evei după caz. Mint, se pare că erau doar băieți ori bărbați complet dezbrăcați.

Primul lucru care ne-a iesit în cale a fost o cultură de teff, cerealele lor din care fac pâinea injera. Seamănă cumva cu meiul nostru care îl dăm la papagali. Injera este o pâine plată acră folosită în bucătăria etiopiană și eritreană, care este mai groasă decât o lipie, dar mai subțire decât o clătită și are un gust delicios de acru. Preparatele din legume, linte sau carne sunt adesea servite deasupra injerei, iar mâncarea este mâncată cu mâinile, folosind injera pentru a scoate celelalte feluri de mâncare.

După vreo zece minute de mers pe jos am dat si de impresionanta cascadă. Evident nu se compară cu cea de la Iguazzu, pe care văzusem anterior, dar oricum este un must see. Se pare că din momentul în care s-a construit o hidrocentrală în amonte, debitul acesteia a scăzut. Oricum este o cascadă tare faină, unde am făcut mai multe poze. De mine se lipiseră un băiat-student pe post de ghid și două fetișcane pe post de comercianți. S-au ținut după mine până m-am suit din nou în barcă.

Studentul ghid era responsabil să-mi arate de unde se fac cele mai faine poze. Tot el mi-a explicat că în sezonul ploios locul unde stăteam, care era cam la zeci de metri înălțime de luciul apei era acoperit de apă. La ei când plouă chiar plouă, nu ca la noi care ne-am speriat de un pic de ploaie! ; -)

Chiar la zeci de metri depărtare de cascadă erai stropit de apă semn care arată ca este într-adevăr o cascadă împresionantă. Am făcut multe poze. Afară era extrem de cald, ce-aș mai fi făcut o baie.

Ghidul apoi m-a condus pe podul suspendat pe unde era drumul ocolit spre sat. Am mai făcut câteva poze apoi am dat să mă întorc la barcă. I-am dat 100 de birr pentru serviciile lui, pe care eu nu le-am solicitat. Mi-a spus că-i prea puțin. Ok, bine atunci nu-ți mai dau nimic. Evident s-a ținut după mine până la barcă unde i-am dat cei 100 de birr. Nu am săpat nici de cele două fetișcane până nu am cumpărat ceva de la ele.

Întoarcere spre mașină a fost prin mijlocul satului. Era prima oară când mergeam pe jos printr-un sat tradițional, exceptând triburile firește. Am admirat stilul lor de viață arhaic, ne-am minunat de condițiile în care pot trăi. Am fost invitat și într-o casă la o cafea. Dat fiindcă eram cu grupul și deja se însera nu am putut onora invitația.

Offf în ce condiții pot trăi unii oameni! Nici nu-mi pot închipui cum reușesc să-și procure hrana zilnică. Se pare că sunt mare meșteri in piele de capră. De aici îți poți cumpăra diverse gentuțe, dar si tobe tradiționale.

Cam asta a fost vizita noastră în Bahir Dar. Un oras foarte interesant de vizitat, dar momentan aflat sub spectrul războiului civil. Sper să se linistească apele și pe la ei. Ar fi interesant o vizită în Gondar și în zona Tigray. A doua zi urma zborul spre Addis Abeba! Eu cu alți doi coechipieri am ales să zburăm și să dormim o noapte în capitală, inainte de zborul spre România. Ceilalți au continuat programul agenției cu microbuzul.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ce pot spune? Cum poți judeca sau analiza sarăcia? Mai poți să te uiți la mizerie? Mai poți să strâmbi nasul la vreu miros? Sincer eu nu pot simți decât compasiune. M-am simțit foarte bine pe lângă acești oameni. Chiar dacă mai cerșeau, chiar dacă mai trageau de noi nu o faceau din inetnții rele. Noi albii sau faranji cum ne zic ei suntem considerați bogați. Doar faptul că am ajuns până acolo la ei. Sunt mulți care nici nu au ieșit din satul natal. Singurul lucru la care mă gqndesc este cum îi pot ajuta! Cam cu asta te întorci din Africa!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

100% am fost mulțumit de acestă excursie, cu toate neajunsurile ei inerente!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 25.06.21 12:29:59
Validat / Publicat: 25.06.21 13:09:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 486 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 cascada Nilului Albastru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

robert [25.06.21 12:59:10] »

rog https://www.youtube.com/watch?v=MvZtj2gHiTA

mersi frumos!

maryka [25.06.21 13:31:43] »

Grozavă excursie a fost, de ținut minte toată viața și de povestit la nepoți. Mi-a plăcut tot, călătoria, aventura, pericolul și nu în ultimul rând povestirea.

Chiar dacă „a fost pe bani” trebuind să cumperi ceva, iată, mereu erau în preajmă fete tinere și frumoase!

Dar vorbind serios acum, este o sărăcie foarte mare acolo pe care unii nici nu ne-o putem măcar imagina, lucru care poate lor li se pare firesc. Asta este cel mai trist din păcate!

Încă o dată, felicitări pentru aventura asta minunată, numită Etiopia!

robert [25.06.21 13:55:27] »

@maryka: într-adevăr este o altă lume. Sunt atât de săraci încât se bucură la orice le-ai dărui. Nici nu te simți agasat ca la noi. Este ceva normal din ce ai, să ajuti. Am mai spus-o, ei au o vorbă: este un ajutor pentru comunitate.

Fete foarte frumoase am întâlnit pe-acolo. Este o combinație foarte interesantă între negrese și arăboaice. Chiar mi-au plăcut mult.

Mulțumesc frumos că mi-ai urmărit cu mult inetres aventurile prin Africa. A fost greu, dar si mâine m-aș întoarce!

Recomand să nu ocoliți Africa! Are absolut de toate și adrenalină si peisaje si tradiții și mâncare altfel... recomand!

Am fost pe toate continentele importante, mai putin Australia și Oceania. Mi-au intrat la suflet doar America de Sud și acum Africa!

diana2015scris / TELEFON [26.06.21 12:52:20] »

@robert: waw, frumoasă aventura ta în Africa

Injera este o pâine plată acră folosită în bucătăria etiopiană și eritreană, care este mai groasă decât o lipie, dar mai subțire decât o clătită și are un gust delicios de acru.

Nu știu de ce dar cred că ai vrut să tastezi invers "mai subțire decât o lipie și mai groasă decât o clatită"

Felicitări, eu m-am delectat și ți-am urmărit toată aventura trăind-o

Votat din toată inima

robert [27.06.21 11:02:14] »

@diana2015: sunt convins ca ai dreptate, eu nu prea le am pe-astea cu bucătăria! Dar să-ti povestesc de unde a plecat sigur greșeala! Descrierea este luată de la un restaurant de-al lor și la traducere nu am știut cu ce să înlocuiesc cuvântul crep si am pus lipie. Sunt absolut convins că este de fapt altă traducerea corectă!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici [30.06.21 11:53:36] »

Vai de lume, Doamne, câtă sărăcie! Nimic nu mai e de zis decât, ai dreptate, cum să faci să ajuți cu ceva.

Dar impresionantă, într-adevăr, cascada Nil-ului Albastru. Ce mi-ar plăcea să ajung!

Chiar are de toate Africa asta, am trecut prin toate stările posibile, urmarindu-te. Bravo, felicitări încă o dată pentru locurile prin care alegi să bănănăi.

robert [08.07.21 18:06:44] »

@Aurici: mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase. Am citit ecoul tău, dar nu am avut timp să răspund fiind plecat de-acasă undeva departe. Sorry!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, diana2015, maryka, robert
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Etiopia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059280872344971 sec
    ecranul dvs: 1 x 1