ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 15 zile
Prieteni
12 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
53.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumu-i lung, lung, lung...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Gata excursia se apropia de sfârșit! Gata cu Dalolul, cu Danakilul și cu vulcanul, gata cu dormitul sub cerul liber în pustietate. Urma reîntoarcerea la civilizație. Ne-am sculat pe la șase dimineața, după o noapte foarte lungă dormită pe pietre vulcanice. După micul dejun ne-am pregătit de plecare. Urma un drum foarte lung până la Lalibela, unde urma să mai petrecem o noapte la același hotel

Dar mai întâi trebuia să coborâm de pe munte și apoi să ajungem în zona lacului Afrera, de unde era o porțiune de drumuri foarte bune. Până la lacul Afrera am făcut vreo oră jumate. De aici începea drumul de 600 de kilometri până la Lalibela. Nu ar fi fost atât de mult dacă ar avea șosele, ca-n zona Afar, dar din păcate urmau drumuri mult mai grele. 600 de kilometri îi parcurgeam cam în 12 ore, excluzând opririle inerente.

Așa că am purces la drum. Evident mașina noastră nu s-a reparat peste noapte, tot nu mergea alternatorul. Cât era lumină era cât de cât ok. Așa am mers preț de vreo 200 de kilometri fără radio, fără aer condiționat, fără nicun consumator extern de energie. Evident că nu aveam cum să ajungem în acest mod la destinație, deoarece se însera devreme, pe la 18,30 era întuneric.

Așa că în momentul când am făcut prima oprire în satul Logyia, Roel șoferul nostru a plecat să caute un mecanic! Era cam ora 13 la prânz. Noi ne-am pus la masă la o terasă, Roel a plecat cu mașina la un service.

Am mâncat de prânz, am ras câteva beri și Roel nu mai venea. Organizatorul local al excursiei, văzând acest lucru a plecat cu restul convoiului spre Lalibela, urmând ca noi să-i prindem din urmă pe drum. Evident acest lucru nu s-a întâmplat. Ca o paranteză, nu am înțeles de ce nu ne-a dat nouă mașina bucătarului și a ghidului și nu au rămas ei aici cu Roel!!!

Și uite cum au rămas patru albi, într-un sat neturistic, singuri fără ghizi sau fără cineva care să vorbească limba locală. Din juma în juma de oră îl sunam pe Roel să-l întrebăm cât mai durează și invariabil, răspunsul era cam jumate de oră. Asta între orele 14 și 18. Până la urmă văzându-l atât de neserios, am luat decizia să mergem după el la service. Am oprit un tuc-tuc și l-am sunat pe Roel să-i explice șoferului ad hoc unde-i service-ul. Nici nu știu cum ne-a dus acest tuc-tuc pe toți patru la un loc. Trei bărbați foarte corpolenți plus o femeie. Cert este că într-un sfert de oră eram în fața service-lui. Service în paranteză. Mașina era pe marginea drumului, o mulțime de piese pe lângă și dedesubt un mecanic. Nu avea nici lumină suficientă, se pare nici toate sculele necesare. Chiar am râs tare de o fază în care acesta bătea o cheie pe o piatră, ca să o facă cu un număr mai mică. Știu că am trecut și noi prin situații mai grele, dar parcă improvizam altfel.

Și ne-am pus iar la bere. Am luat legătura cu ghidul local și i-am explicat situația, chiar nu mai aveam cum să plecăm în această seară de-acolo. Acesta s-a mobilizat, ne-a comandat 2 tuc-tuc-uri, pentru că ne luasem și bagajele din mașină și ne-a cazat la mizeria de hotel, despre care am vorbit în episodul trecut.

Norocul meu a fost o fată drăguță din grupul nostru, care mi-a lăsat bateria ei externă, astfel putând foarte lesne comunica cu familia. Colac peste pupăză mă mai și înnebunea unul cu telefoanele de la servici. În fine ne-am cazat, am făcut rapid un duș și am ieșit în oraș la o bere. Nu ne mai ardea de mâncare, de nimic. La 11 seara eram la nani.

La 3 dimineața scularea, la 3 jumate plecarea. Urma o zi extrem de grea! Urma să ajungem la Lalibela și apoi să ne continuăm drumul până la următoarea destinație, Bahir Dar.

A venit un alt Șofer, cu o altă mașină. Roel cred că și acum e în Logyia și repară la mașină!!! =)) Noi ne-am bucurat că am plecat la drum. Din păcate de data asta aveam un Land Rover mai vechi, iar eu în spate, nu aveam deloc loc la picioare. Cam la două-trei ore de mers cu mașina, mă lua o durere de genuchi, de îmi venea să urlu. Dacă coboram un pic și-mi întindeam picioarele, îmi reveneam instant. De voie de nevoie trebuia să facem câte o mică oprire, la vreo două ore. Eram pe grabă, dar chiar nu aveam ce face.

În jurul orei 8 dimineața am ajuns în orașul Woldyia, unde am oprit la hotelul Lal Woldyia pentru a lua micul dejun! Parcă ajunsesem în altă țară. Hotelul era situat într-o grădină frumos amenajată, iar condițiile erau deosebite. Am mâncat aici un mic dejun de clasă, serviți ca la carte. N-aveam si noi norocul de un asemenea spațiu de cazare!!!

Aici a avut loc și un mic incident! Hotelul avea incredibil și bancomat! Un amic s-a dus să scoată ceva birr! A stat acol vreo cinci minute și nimic. Si-a scos cardul și s-a întors la masă. La un moment dat vine speriat majordomul hotelului, să-l cheme la aparat. Bancomatul după un foarte lung timp de gândire, s-a gândit să scuipe ceva bănuți.

Woldyia chiar era un oraș interesant unde ne-am simțit foarte bine, doar că noi trebuia să ne continuăm alergarea. Și am mai alergat preț de câteva ore până ne-am întâlnit cu ceilalți coechipieri, la Gashena. Nu am mai ocolit până la Lalibela, ci ne-au ieșit cumva în drum.

Aceștia ne-au povestit ce drum greu au avut. Au luat-o pe o așa numită scurtătură prin munți unde nu se vedea nimic și le-au zdruncinat serios toate organele posibile. Au ajuns la hotel abia la ora 23, doar că spre deosebire de noi, au dormit într-un hotel decent, unde conducerea i-a așteptat chiar cu petale de trandafiri pe paturi. Brrrr chiar n-aș fi vrut așa ceva, dacă îi veneau colegului de cameră ceva idei!!! =))

În fine am băut căte o cafea, le-am povestit și noi peripețiile noastre și am purces la drum. Am mai mers preț de vreo 200 de kilometri până în orașul Debre Tabor. Aici era un oraș mai dezvoltat avea chiar și universitate. Am tras la hotelul Hibret care era parcă prea elegant pentru noi. Murdari, prăfuiți după trei zile de pustietate, am nimerit în civilizație. Aici am pus de o masă mare unde am mâncat și am băut pe săturate. Prețurile deja erau mai mari, da și băutura mai variată. Ne-a cinstit ghidul cu un vin local, plus că am completat cu niște vodcă. Așa am aflat că tăria la ei este mai mult decât dublu la preț, ca la noi în țară. Cert este că ne-am pus burta la cale.

Doar că nici asta nu era destinația finală, ci orașul Bahir Dar. De-abia în jurul orei 21 am ajuns în acest oraș, care arătă foarte bine, chiar mai bine ca și capitala Addis Ababa! Aici am avut parte de o mare surpriză, am fost cazați la cel mai tare hotel la care am stat în periplu nostru prin Etiopia, dar despre asta o să vorbesc mai târziu! Și așa s-a terminat drumul nostru lung de mai bine de 1000 kilometri străbătuți pe drumurile proaste ale Etiopiei!

Mai e un pic și se termină aventura mea etiopiană! Doar vreo 2-3 articole! Mulțumesc tuturor celor ce au rezistat până în acest punct și mi-au citit povestirile. Chiar o să-mi fie dor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Drumuri proaste, praf, mizerie...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Foarte obositoare această parte a excursiei

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 11.06.21 12:16:12
Validat / Publicat: 11.06.21 13:27:08
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 pe drumurile patriei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37101 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[11.06.21 12:30:43]
»

rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=U1afJJR368U

mersi frumos!

webmasterX
[11.06.21 12:35:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ANILUPHONE
[11.06.21 15:11:12]
»

Unde mai era aventura dacă mergea totul perfect...

Chiar era așa bună cafeaua... ?!!! că, ... cafeneaua arăta într-un mare fel...

În tuc-tuc-ul ăla tu voiai muzică... doamne și ce zgomot făcea... !!! și aer condiționat... ????

Deci urmează un hotel de fițe față de ce ați avut până acum.

Să știi că chiar am urmărit toată aventura ta etiopiană chiar dacă nu am scris ecou la fiecare articol...

Așa că aștept finalul aventurii...

robertAUTOR REVIEW
[11.06.21 16:03:16]
»

@ANILU: chiar și asa! Dar parca îmi cam ieșise un pic pe nas de atâta aventură, nu vroiam decât o baie caldă și un pat curat!

Bine că toate au trecut cu bine si am ajuns cu toți sănătoși la următoarea noastră destinație. De-acum eram în civilizație și totul a decurs mult mai bine, fără alte întâmplări neprevăzute!

Mulțumesc frumos că ai fost alături de mine pe parcursul povestirii!

Rodel
[11.06.21 20:11:50]
»

Excursia asta ți-a pus la încercare limitele, dar te-ai descurcat! Nu pot decât să te felicit!

krisstinnaPHONE
[11.06.21 21:41:35]
»

@robert: Erai epuizat maxim, dar și nervos pe scaunul de la "service". Sincer, am râs de fața ta

Ai vrut aventură, asta ai avut

Draguță blondina, oare era vopsită? Să nu îmi spui că au coafor in sărăcia aia lucie, că nu te cred Poate s-a decolorat cu ierburi și rădăcini fierte, zic și eu

Bietul căluț! Ce naiba l-au împopoțonat așa? Și ăla cu bățul in spatele căluțului, ce făcea?

Măi cuscre! Trebuie să mai pleci pe coclauri, noi unde mai citim despre asemenea aventuri periculoase dacă nu ne povestești tu?

M-a amuzat articolul ăsta, m-au emoționat și copilașii din poze, dragii de ei...

doinafil
[12.06.21 07:17:09]
»

Mi-a plăcut și mie faza cu „service” -ul, mai ales cea cu datul cheii de piatră ca să se facă mai mică!!!

Și aici, ca și în majoritatea locurilor din Egipt - mai ales pe malul Nilului -, sărăcia este la ea casă! Ai avut parte și de extreme, în ceea ce privește cazările, daaaaaar, una peste alta, aventura ta etiopiană se pare că ți-a priit!

Felicitări pentru faptul că nu v-ați inpacientat când ați rămas „descoperiți” , în locuri mai puțin umblate!

robertAUTOR REVIEW
[12.06.21 08:50:34]
»

@Rodel: mulțumesc mult! Într-adevăr a fost grea, dar și mai greu e când te organizezi singur!

robertAUTOR REVIEW
[12.06.21 09:17:47]
»

@krisstinna: Ai dreptate, eram tare oboasit după noaptea petrecută pe pietre, nespălat, doar vroiam un pat și un duș cald! Ce-am dorit asta am primit!

Aventura aduce după ea și mult neprevăzut! Dacă totul ar decurge bine parcă nu ai mai avea ce povesti, nu ai mai avea amintiri plăcute!

Blondina probabil se decolorase, oricum era o raritate în acea zonă! Vindea banane și am făcut și o cură de acestea!

Calul, călărețul și cel de pe jos erau îmbrăcați pentru o sărbătoare de-a lor locală!

Nu mă las eu de aventuri! Sănătate, timp și bani trebuie plus pace și fără pandemii!

Mulțumesc frumos pentru că mi-ai urmarit cu interes serialul african! Cuscru ce zice, vine cu mine data viitoare?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[12.06.21 09:34:04]
»

@doinafil: aia cu onor cheia este epică! Nu am râs foarte tare de ei, pentru că mi-aduc aminte cum râdeau înainte de ' 89 de noi nemții, care se minunau cum reușeam să reparăm mașinile tipografice și ce improvizații făceam!

Este mare sărăcie, dar și mare bucurie. Să vezi seara la terase peste tot e plin și e veselie. Nu au trotuare, nu au iluminat public, dar se distrează oamenii, ies socializează, nu stau la televizor!!!

Nu ne-am împacientat! În primul rând nu ne-am simțit în nesiguranță, plus că toți din grup erau foarte umblați prin lume, nu era niciunul novice în aventuri de genul ăsta!

Mulțumesc mult pentru vizită si comentariu!

krisstinnaPHONE
[12.06.21 15:47:49]
»

@robert: Sigur că vine, la 5 stele UAI, să nu se miște de pe șezlong, la umbră, sa bea cafea, apa și ayran

Cica: "atunci când e cald nu trebuie sa consumam alcool"

Sănătate!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[12.06.21 18:14:12]
»

@krisstinna:

k-lator
[13.06.21 10:41:33]
»

@robert: Da știu că te-ai tăbăcit bine în vacanța asta africană! Ce zic eu... vacanță era dacă puneai capul jos pe pernuță moale în fiecare seară, făceai duș la timp și blondina îți făcea răcoare cu o frunză de plamier .

Dar într-adevăr, dacă nu mergeai acolo, cine ne mai povestea nouă despre lumea aia în care... trăiesc oameni, iar uneori m-am întrebat sincer, cum fac?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogoPHONE
[13.06.21 16:12:07]
»

@robert:

"Mai e un pic și se termină aventura mea etiopiană! Doar vreo 2-3 articole! Mulțumesc tuturor celor ce au rezistat până în acest punct și mi-au citit povestirile. Chiar o să-mi fie dor! "

da' ce dor o sa-mi fie mie sa citesc!

robertAUTOR REVIEW
[14.06.21 11:51:09]
»

@k-lator:

Da știu că te-ai tăbăcit bine în vacanța asta africană! Ce zic eu... vacanță era dacă puneai capul jos pe pernuță moale în fiecare seară, făceai duș la timp și blondina îți făcea răcoare cu o frunză de plamier

.

- aș fi vrut io, da vrabia malai visează!!!

Chiar a fost o tură destul de grea, da am dovedit=o și pe-asta!

Mulțumesc pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robertAUTOR REVIEW
[14.06.21 11:53:38]
»

săru' mâna! Mersi frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, ANILU, doinafil, k-lator, robert, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Etiopia:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.093859195709229 sec
  ecranul dvs: 1 x 1