GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Observând în ultima perioadă o vreme foarte stabilă și perfectă pentru o plimbare la munte mi-am adus aminte de traseul scurt de anul trecut vezi impresii
și mi-am zis s-o repet oarecum doar decorul s-o mai schimb puțin. Leneș cum sînt am folosit din nou autoturismul ca să ajung la 2000 de metri altitudine și să scutesc multe ore de ascensiune necesare pentru a ajunge pe jos la un asemenea loc. De vină un pic a fost și serviciul care nu m-a lăsat încă de sâmbătă la munte (mă aflu într- o perioaă cu doar o singură zi liberă pe săptămână) În schimb am fost cu gândul cu colegii care tocmai curățau masivul Bucegi felicitări pentru inițiativă și desfășurare. Despre eveniment s-a scris aici:
Pregătiri
Deci în duminica cu pricina pe la orele 10.00 m-am prezentat la parcarea de la Bâlea Lac după modelul anului trecut doar că... în loc de 5 lei (cât a fost anul trecut) am plătit 7 x 5 lei (7 ore pe creastă) adică 35 lei, deh înălțimea costă. Eu și AZE mic ne-am pregătit pentru tura de zi cu bocanci de munte, îmbrăcăminte câlduroasă (de și s-a anunțat cea mai caldă zi din octombrie dar sus pe creastă este un pic diferit) aparat foto, telefoane, câte un sandviș, ceva dulciuri, un suc, o bere fără alcool, un binoclu și cam atât. Ca și traseu ne-am propus Bâlea Lac-Lacul Călțun. Când eram tânăr și zmeu făceam Bâlea-Vârful Negoiu și retur în același timp, acum mi-am cam băgat pofta în cui și m-am mulțumit cu acest traseu mai modest.
Traseul nostru
Am început prima parte a traseului de la Bâlea Lac 2034 m- Șaua Paltinului. Până în Șaua Doamnei 2202 m (aproximativ jumătate de traseu) cărarea este foarte umblată se vede că mulți urcă doar până aici pentru o priveliște în plus față de ce se vede de la lac. Și nu se înșeală peisajul este de vis mai ales într-o zi fără nori și fără vânturi prea puternice. Pe drum ne-am întâlnit cu doi jandarmi montani care ne-au întrebat până unde mergem, și s-au uitat cum sîntem echipați. Am schimbat câteva cuvinte și ne-au povestit că la un necaz cam ei trebuie să care turistul accidentat. În Șaua Doamnei care se numește și Curmătura Bâlei am găsit un indicator care ne arată durata deplasării spre diferite locuri. Astfel până la Bâlea Lac se vor face coborând 15 minute până la Bâlea Cascada prin Valea Doamnei 3 ore (ambele trasee marcaj cruce roșie) spre Cabana Negoiu 6,5 ore. Noi am făcut până aici 30 de minute urcând.
Traseul spre Șaua Paltinul continuă pe un traseu cu marcaj dungă albastră. De aici și până sus în șa am parcurs ceva porțiuni devenite dificile datorită zăpezii înghețate. Neavând colțari am încercat să ocolim, să circulăm pe margine dar tot am ajuns să urcăm și pe zăpadă. Cu grijă s-a putut chiar dacă am parcurs încă o jumătate de oră. La dreapta jos se observă Valea Doamnei și lacul cu același nume. Urcând tot mai sus peisajul cu Lacul Bâlea rămâne în urmă cu gălăgie cu tot și mi-am zis că zona alpină este a noastră astăzi și al turiștilor care se pot bucura de liniște. Pe tot traseul nostru nu am găsit nici o urmă de deșeu, semn că tot mai mulți turiști respectă muntele.
Pe urmă am ajuns la primul popas (nu al nostru) Șaua Paltinului 2345 m. Niște zmei trei la număr luau masa pe acolo după care și-au luat zborul, mai exact aproape fugeau pe creastă, aveau ca scop urcarea până pe Vârful Negoiu și întoarcerea la Bâlea Lac și asta în cât mai scurt timp. Păreau bine echipați și antrenați. Noi am urcat puțin până pe Vârful Paltinul Mare 2400 m că doar eram acolo sub el. După coborâre am luat-o spre vest. Indicatorul din Șaua Paltinului ne arată ¾ oră până la Bâlea Lac, 1 oră până în Șaua Capra, 4, 5 ore până la Vârful Negoiu și 6,5 -7 ore până la cabana Negoiu. Se mai pune o oră în cazul în care escaladați ca mine.
Din Șaua Paltinului se vede lanțul muntos atât spre est până la muntele în formă de trapez Viștea-Moldoveanu cât și spre vest până spre vârfurile Lespezi-Călțun și Negoiu. Un prim obietiv văzut în imediata apropiere este Turnul Paltinului (2372 m) zis și Claia Paltinului, Paltina Mică sau Colțul Negru. Eu zic că denumirea Turnul Paltinului este cea mai potrivită. Cunoscătorii pot escalada acest monolit stâncos, au nevoie de o coardă de maxim 20 de metri.
Traseul de creastă marcată cu dungă roșie continuă spre vest coborând puțin pe versantul sudic. De ce această coborâre? Creasta Făgărașului nu înseamnă că o dată ajuns sus nu ai altceva de făcut decât să te plimbi pe o cărare dreaptă. Există mult urcuș susținut chiar și cu diferențe de nivel de 300 m, mai cobori câteodată iar cărarea este amenajată fie pe versantul nordic fie pe versantul sudic în funcție de obstacolele găsite. În multe locuri periculoase găsim cabluri sau lanțuri prinse în stâncă în alte locuri periculoase nu. Fiecare pas trebuie făcut cu atenție, nu ai voie să greșești deoarece a doua oară nu mai ai ocazia. Cred că i-am zis de 100 de ori la băiat să nu se joace, să măsoare fiecare pas. A priceput, i-a plăcut și a rezistat mai bine ca mine.
În cazul nostru cărarea ocolește spre sud deoarece versantul nordic deaspura Văii Doamnei este foarte abrupt. Coborând găsim prima sursă de apă în traseul nostru (următoarea sursă de apă este la Lacul Călțun deci o distanță considerabilă) De la sursa de apă cărarea continuă pe un loc abrupt și găsim primele cabluri prinse în stâncă. La capătul Văii Doamnei există o străpungere naturală prin peretele de stâncă și cărarea trece dincolo pe versantul nordic. A urmat o porțiune foarte scurtă dar periculoasă cu gheață netopită pe cărare. Jos în Valea Doamnei doar bolovani și grohotiș nu îmi doream să aterizez acolo. Cu fiecare pas făcut cu grijă am trecut și de această porțiune după care a urmat o porțiune de traseu ca pe autostradă adică ușor. Traseul se află aici pe versantul sudic pe sub Vârful Lăița 2397 m. În fine am urcat și până acolo la dreapta se vede Valea Doamnei iar la stânga Valea Lăiței. De acolo izvorăște Pârâul Lăița.
În timp ce traversam porțiunea ușoară a trebuit să răspund la zeci de întrebări puse de băiat, de exemplu ce caută stâlpii alb-negru în drum ce rol au, de ce există două cărări una pe muchie iar una mai jos, de ce este iarba uscată aici, de ce nu cresc pomi, etc, etc. Iarna marcajele traseului care nefiind copaci sînt pictate pe bolovani nu se mai văd, de asta trebuie stâlpii care în multe locuri s-au îndoit din cauza vremii și vântului. De asemenea i-am explicat și despre rostul traseului de iarnă pentru a evita pericolul avalanșelor. Departe spre stânga am observat Transfăgărășanul din județul Argeș.
A urmat din nou o porțiune periculoasă de această dată deasupra Văii Lăița. În unele locuri cărarea se află chiar pe muchie, iar în alte locuri trebuie să te ții de cabluri și bine de tot deoarece au avut loc ceva accidente aici chiar și în 2019. În această zonă am încercat să stau aproape de băiat și ne deplasam pas cu pas, cablu cu cablu unul lângă celălalt. Am trecut și de această porțiune după care a urmat un urcuș susținut câtre Vârful Lăițelul 2390 m. De pe acest vârf se vede următoarea porțiune de traseu până la Lacul Câlțun 2147 m. Lacul se află la o diferență de nivel de aproape 150 m față de acest vârf. Peisajul cu lacul văzut de aici este uimitor, un lac glaciar într-o groapă în umbra vârfurilor Lespezi-Călțun (2517-2522m), masivul Negoiu (2535 m) păcat că lacul se afla deja în umbră. Lacul Călțun dispune de o suprafață considerabilă 0,7 hectare sau 7000 mp, iar adâncimea apei este de 11 m. De câțiva ani pe malul lacului se găsește un refugiu nou verde amenajat cu strictul necesar, priciuri supraetajate, o masă 2 bănci, și ceva foarte important curent de la soare. Am înțeles că pe lângă lumină există și o priză pentru încărcat telefoanele sau alte dispozitive.
Întoarcerea a fost la fel de obositoare dar cu durată mai mică chiar dacă trebuia să urcăm din nou în unele locuri existând acea diferență de nivel. Înainte de plecare Valea Bâlei se pregătea de culcare, umbra devenind tot mai mare în unele locuri. Am fost mulțumit de această excursie și vă invit să vă uitați puțin și peste fotografii. Rog WM să atașeze la început, mulțumesc
Trimis de AZE in 23.10.19 23:27:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@AZE:
Fain tare!
Superb videoclipul!
Mi-e dor de creasta Fagarasului! Si in particular de traseul asta.
Si de fapt si de continuarea lui spre Vf. Negoiu. Stiu ca intre timp s-a inchis Strunga Dracului, unul din hornurile care mi-au ramas la loc de cinste in cutia cu amintiri.
Felicitari si cavalerului si tie!
Ati avut o vreme si o perspectiva deosebita.
La anul cred ca revin in Fagaras, poate mergem impreuna.
Numai de bine! ⛰☀️????
@Dan&Ema: Mulțumesc pentru ecou.
Și îmi pare rău că n-am putut fi acolo cu voi sămbătă pe Bucegi. Dar așa cum am scris în această perioadă doar duminică am liber, pe urmă urmează o perioadă mai ok, care rămâne însă variabil. Asta este cu acest capitalism modern
Partea de creastă parcursă este deosebită, spectaculoasă, de fapt cu cât este mai spectaculoasă cu atăt mai periculoasă
În trecutul mai îndepărtat tot Strunga Dracului l-am folosit și eu, pe atunci nu mi s-a părut periculos deloc doar niște lanțuri și atât, acum n-aș mai circula pe acolo...
Cărări faine și ție..
@AZE: Felicitări pentru traseu și mai ales pentru că l-ai luat și pe AZE mic cu tine. Doar așa va prinde dragoste de munte și va invăța să il și respecte in același timp. Frumos traseu și fotografii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Răsărit de soare pe Vârful Moldoveanu — scris în 22.09.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Brândușele de sub Fereastra Mare — scris în 09.04.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Lespezi Reloaded — scris în 10.02.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Nebun de alb pe Vârful Lespezi — scris în 02.02.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 De la vest spre est, pe Creasta Făgărașilor — scris în 25.09.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 La lumina lunii spre Barcaciu și cu soarele spre Platoul Scărișoarei — scris în 14.04.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Bârcaciu — scris în 05.06.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ