GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deva - Orasul 'Cetate' si 'Capitala' gimnasticii mondiale
Am vizitat orasul Deva doar de doua ori, la un interval foarte mare de timp. Prima oara l-am vizitat in adolescenta intr-o excursie organizata in vacanta de vara de catre profesorii liceului meu, la scurt timp dupa ce in Ardeal, pe Valea Muresului, avusesera loc inundatii devastatoare.
Atunci venind dinspre Hateg, am stat cazati o zi si o noapte in oras si vizitand Cetatea Devei, am parcurs pe jos, urcand alene Dealul Cetatii. Mi-aduc aminte ca desi obisnuit cu muntele, pe cat de frumos a fost acel drum, pe atat de dificil mi s-a parut chiar si la varsta aceea a adolescentei.
Tot atunci am admirat cladirile vechi ale orasului, casele construite in stilul arhitecturii ardelene cu influentele austro-ungare si... mai ales... lupta locuitorilor de a inlatura rapid urmele vizibile ale inundatiilor.
Am revenit in zona mult mai tarziu, in martie 2009 si am hotarat sa ma opresc un pic in micul oras transilvan, atestat documentar inca din secolul 13 si a carui denumire se pare ca are drept radacina numele dacic al Decidavei.
Cel mai bine orasul se vede aproape in intregime de pe Dealul Cetatii, aflat la o altitudine destul de semnificativa (circa 370 metri), asa ca... beneficiind de un mare avantaj al tehnicii - telecabina nou aparuta si foarte moderna - accesul la cetatea aflata pe deal se simplifica mult, eu rasufland usurat de faptul ca am scapat de un urcus contra unei sume nu prea mari de circa 8 lei dus-intors.
Cu acest avantaj deosebit am hotarat sa revizitez cetatea, sa o privesc cu ochii unui om sper destul de matur si mai ales sa admir in liniste panorama orasului Deva …
Asa ca, dupa un urcus simplu si relaxant cu telecabina, beneficiind si de o vreme destul de linistita, am urcat pe dealul cetatii si am revizitat vechile ziduri care au aparat o zona puternic locuita de romani, zona in care vechii daci isi construisera fortificatii.
Tot aici in zona se gaseste cea mai veche biserica romaneasca, cea de la Densus, aflata nu departe de Sarmizegetusa romana, monument vizitat tot atunci in perioada liceului si care impresiona prin vechimea lui si prin simplitatea constructiei ridicate in locul unde se banuie ca ar fi existat un templu roman.
Construita pe locul urmelor unei cetati dacice Cetatea Devei a avut o istorie zbuciumata. Cucerita, distrusa de razboie sau rascoale utilizata uneori ca inchisoare, trecuta pe rand sub diverse stapaniri si diversi proprietari, bantuita de epidemii distructive sau incendiata, cu zidurile aruncate in aer in timpul revolutiei din 1848-1849, Cetatea Devei este alcatuita dintr-o constructie centrala si alte cateva incinte aparate de turnuri si porti.
La poalele dealului gasim frumos si ingrijit Parcul Cetatii iar Dealul Cetatii in sine este o rezervatie naturala unde poti avea o intalnire nedorita si periculoasa cu vipera cu corn.
Privesc orasul de sus din diverse unghiuri. si incerc sa identific si partial reusesc cateva obiective din oras…Constructiile vechi impunatoare se combina cu cele noi moderne fara a afecta imaginea orasului. Disting si cu ajutorul unui localnic aflat intr-un grup mai mare Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae, Biserica Reformata, Biserica Romano-Catolica sfantul Anton, sinagoga, Manastirea Franciscana, Stadionul Cetatea, Colegiul National Decebal... Zaresc padurea Bejan aflata in Sud-Vestul orasului o alta rezervatie naturala de dimensiuni mari si extrem de importanta stiintific.
Dupa doua ore petrecute pe Dealul Cetatii cu aceiasi minunata telecabina cobor la poalele zonei.
Nu putem uita insa ca Deva a fost multi ani si speram sa mai fie, capitala mondiala a gimnasticii feminine…O multime de gimnaste si antrenori romani, renumiti au trecut prin scoala de la Deva.
In semn de recunostiinta a fost inaugurata Aleea Gimnastelor aflata in apropierea Salii Olimpice de Gimnastica, cu busturile din bronz ale unora dintre celor mai renumite gimnaste - medaliate la olimpiade si campionate mondiale sau europene de-a lungul a zeci deani – intre care remarcam busturile Nadiei Comaneci, Ecaterinei Szabo, Laviniei Milosovici, Simonei Amanar, Andreei Raducan etc …dar si al antrenorilor lor – Bella si Marta Karolly, Mariana Bitang si Octavian Bellu.
Timpul trece din pacate mult prea repede si trebuie sa plec la drum…Oare cand voi reveni in acest mic si linistit burg transilvan? Cine stie cand... dar eu sper sa se intample cat mai repede!
Trimis de sandu.53 in 22.10.10 16:43:23
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos orasul Deva, l-am vizitat si eu si mi-a ramas in suflet! Felicitari!
Pentru o vizita la cetate Deva a fost de mult trecuta pe lista mea de viitoare cuceriri, timpul le va rezolva pe toate.
Felicitari si puncte pentru review.
Desi am vrut sa vad Deva in acest an, nu am reusit! Insa fiecare review imi intareste dorinta de a ajunge aici!
Se plateste vreun bilet pentru vizitarea cetatii?
plăteşti doar urcarea cu telefericul. (sau mergi pe jos, moka). vizitarea cetăţii propriu-zise este (deocamdată) fără vreo taxă.
Eu stiam Deva doar pt. Centrul de gimnastica, dar se pare ca ofera mult mai mult decat atat. Merita macar o data vizitata. Spar sa te intorci cat mai curand in burgul transilvan.
Nu se plateste nimic pentru ca nu se viziteaza, faci poze la exterior si... la vale! De mai bine de 3 ani e in renovare. Peste vreo 10 ani (cand se va fi terminat restaurarea), probabil vei plati 15-20 de euro!
De 2 ori am trecut pe langa Deva dar de fiecare data nu am reusit sa il vizitez... poate data viitoare.
Totdeauna trecand prin preajma am intors privirea inapoi incercand sa descopar ceva din cetatea de sus! Am vazut ceva acum, prin acest rw si imi doresc din ce in ce mai mult sa descopar si in realitate acest oras, aceasta cetate!
Felicitari!
multumesc tuturor si sper ca dorinta voastra de a vizita Deva si mai ales Dealul Cetatii sa se realizeze cat mai repede!
Mutat la rubrica "O zi in Deva" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Dezastru pe aleea Campioanelor — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 DE VAră — scris în 28.08.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2021 Deva, surprinzătoare! — scris în 21.06.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Centrul Vechi și alte obiective – Deva — scris în 03.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 La pas prin Deva — scris în 06.07.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Obiective turistice în Deva și împrejurimi – partea a II-a — scris în 25.11.15 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Obiective turistice în Deva și împrejurimi - partea I — scris în 19.11.15 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ