ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

DE VAră

TIPĂREȘTE URM de aici

Am vizitat Deva timp de trei zile; de fapt, o zi plină și două după-amieze. Timp în care s-au adunat vreo 700 de poze. Dorind să le împart pe obiective, constat că o parte semnificativă dintre ele nu prezintă vreo atracție turistică anume: pur și simplu sunt fotografii făcute unor „mici descoperiri” plăcute, simpatice sau de-a dreptul haioase. Încarc și aici o parte dintre ele, sub un titlu pe care l-am împrumutat de la festivalul care se desfășoară în Parcul Cetate, în fiecare sfârșit de săptămână, pe durata verii anului de grație 2021. De fapt, un fel de Deva fără țintă și fără ghid turistic.

Cum se merge pe pietonal către cetate, pe stânga, vizavi de Teatrul de Artă, este un gang care face trecerea către o curte. (Mi s-a părut că și Deva cunoaște sistemul curților care „se varsă” într-o stradă, în genul celor din Târgu Secuiesc. Atât că, aici, după ce treci de clădirea de la strada mare, continuarea e destul de dezolantă. În multe cazuri, zona interioară a unui cvartal mi s-a părut rău folosită, și asta în plin centru.) La intrarea în gang suntem anunțați că înăuntru s-ar afla sediul unei uniuni a artiștilor plastici, precum și sediul unei organizații a foștilor deținuți politici; tăblițele respective nu prea sunt vizibile, pentru că în fața lor se află umbrelele unei terase.

Nu demult am vizitat, în Iași, Muzeul Poezie (i) ; tot am să îmi fac timp să îl prezint cândva! Apoi, în anii 90 și încă o perioadă după, eram un asiduu cititor al revistei Academia Cațavencu. Așa că, admirând fațadele clădirilor, mi-au sărit în ochi... desenele din gang ale lui Ion Barbu. Ca de obicei, geniale și adaptate contextului. Nu știu a cui a fost ideea de a-l invita să facă ceva acolo, însă a avut o idee bună, a ieșit o treabă cu adevărat faină. Găsiți totul în P1-P7.

Chiar peste stradă, lângă Teatrul de Artă, am găsit un alt gang pictat. De data asta avem de-a face cu un alt gen de creație – dar efectul este la fel de puternic (P9-P13). Dacă aveți drum pe pietonal, nu ratați aceste două ganguri!

Am mai descoperit o clădire frumos pictată, Palatul Copiilor de pe Str. Mihai Eminescu (P54). La pachet cu cel mai lung rând de flori ornamentale pe care l-am văzut eu pe vreo stradă din România.

Piața Unirii este dominată de statuia lui Traian (P14). Care a stârnit multe controverse atunci când a fost dezvelită, gen: noi suntem pui de daci (bancuri-online.net/bancur ... 5)#.YSpqn44zZPY), ce caută cuceritorul dacilor pe soclu, în buricul târgului? (Înainte de 1999, scorul Decebal vs. Traian în Deva era 2-0; ei bine, a devenit 2-1.) Punct de vedere care era exprimat zgomotos, la vremea sa, și de cel care a „ocupat” anterior locul din Piața Unirii, dr. Petru Groza. Statuia celui din urmă a fost dată jos în 1990, a zăcut într-o curte a Prefecturii aproape 20 de ani până când, în 2007, a ajuns în Băcia, satul natal al fostului prim-ministru comunist. Discuțiile din Consiliul Local Deva de la acel moment le puteți citi aici: mesagerulhunedorean.ro/st ... e-deva-si-bacia, iar anecdote mai puțin cunoscute în legătură cu cel mai cel dintre fiii Devei, aici: adevarul.ro/locale/hunedo ... 2bdf/index.html.

Oricum, nu asta voiam să spun, ci că în fața statuii un cetățean se strica de râs, tot repetând cu voce tare inscripția de pe soclu: Acesta a fost însămânțătorul și părintele românilor. Râs care m-a molipsit și pe mine, aducându-mi aminte de Ion Pribeagu citatepedia.ro/index.php?id=372882, dar și de una dintre glumele Evului mediu care au ajuns până la noi: după ce un papă a hotărât că, deși păgân, Traian merită un loc în rai, toți îngerii aveau grijă să îl privească mereu numai în ochi.

Peste drum de statuie găsim o băcănie. M-a binedispus reclama și vitrina acesteia (P15). M-a prostdispus faptul că, deși clădirea este monument istoric și este renovată, pe fațada sa tronează aparate de aer condiționat, iar geamurile sunt termopan (ce-i drept - aici imitând lemnul). Plus multe gheme de fire atârnând peste tot. Iar această clădire nu reprezintă o excepție pe pietonalul Devei, din păcate. Dacă tot cârcortesc: nu am înțeles de ce, deși strada are numai vreo 300 de metri, doar prima sa jumătate este pietonală, de la Liceul Decebal încolo fiind permis accesul auto. Plus că pavajul este cu valuri din alea care impun steag roșu.

La capătul dinspre parc al pietonalului ne împiedicăm de un bolovan. Ce-i drept, având o cruce lipită de el (P 16). Deva s-a umplut de tot felul de statui în ultimii 15-20 de ani – unele mai reușite, altele mai puțin. Cel ridicat în memoria eroilor anticomuniști, după mine, face parte din a doua categorie. De altfel, nici nu are aviz, din 2006 până în prezent, de la Direcția de Cultură. În dreapta sa, la cinci metri, se află probabil cel mai interesant monument al orașului, Fântâna arteziană cu broaște (P17). Ce-i drept, din altă epocă, cu un secol mai bătrână, contemporană cu Palatul Prefecturii și proiectată de același arhitect, Alpár Ignác.

O sută de metri mai departe, în fața Magna Curia, găsim concurenta fântânii cu broaște: Fântâna arteziană cu lebădă (P18). Este o reconstrucție modernă a unui frumos monument de la mijlocul sec. XVIII, din perioada în care Ion Haller, guvernator al Transilvaniei, a refăcut palatul renascentist în stil baroc. Am admirat și detaliile de pe fațada minunatului palat (P19). Interesantă și povestea sa, care, însoțită de poze, poate fi citită aici: editiadedimineata.ro/magn ... nelor-nobiliare.

La dreapta palatului intrăm în Parcul Cetate, relativ mic, dar plăcut. E fosta grădină a Magna Curia, devenit parc municipal acum un veac, modernizat pe la 1950, pe când dr. Petru Groza era prim ministru. Se spune că au fost replantați aici copaci aduși din Arboretumul Simeria. Partea centrală, cea dintre Foișor și statuia lui Mihai Eminescu, era ocupată de o scenă și de o mulțime de scaune (P20-P21). În serile de week-end, diverse formații se produc live acolo, muzica auzindu-se până departe (sâmbătă seara o auzeam din cameră, de la Sarmis). Tot aici a fost adus I LOVE DEVA (P22), citeam pe aici că în anii trecuți era fie în Piața Victoriei, fie în Piața Unirii.

Aproape de foișor am găsit o frumoasă expoziție fotografică care prezintă copilăria Regelui Mihai al României (P23-P46). Bine, în primii ani Principele Mihai (1921-1927), apoi Regele Mihai (1927-1930), apoi Marele Voievod de Alba-Iulia Mihai (1930-1940) – după ce a fost detronat de către tatăl său, Carol II. Fotografiile sunt emoționante – vedem un copil, înainte de toate, dar în aceeași măsură încărcate de semnificații istorice. În P39-P40, este alături de Prințul Philip al Marii Britanii, care s-a născut în același an cu Mihai de România (1921) și a murit în primăvara acestui an (2021).

O altă interesantă expoziție fotografică am admirat în Piața Victoriei: Mircea Lucescu – Jucătorul (P47-P51). Deși toată cariera sa a fost dinamovist convins, finalul acesteia l-a prins la Corvinul Hunedoara. Și tot la Hunedoara și-a început glorioasa carieră de antrenor, deci nea Mircea a foarte iubit prin aceste locuri.

Ne duseserăm seara târziu, să vedem Fântânile cântătoare. Ei bine, nu a fost să fie: nici joi, nici vineri, nici sâmbătă, spectacolul nu a avut loc. Așa că ne-am mulțumit să privim jocurile de lumini, să învățăm pe de rost pozele expoziției dedicate lui Lucescu, să ne tot uităm la copiii care se jucau pe acolo și să ne învârtim în jurul statuii lui Decebal.

La câțiva metri de aceasta, în iarbă, la colțul primului bloc de pe strada către cetate, am descoperit o statuie de tipul celor de prin Cetatea Albei, un cawboy și calul său, în mărime naturală (P52-P53). Fără nicio legătură cu restul pieței, doar așa, să fie. Am aflat amănunte ulterior, din hunedoaralibera.ro/2statuile-noastre:

În urmă cu câțiva ani, (primarul) a adus în oraș și alte câteva statui kitschioase: un cowboy lângă un cal, prințesa cu harpă, mica sirenă, Johann Strauss și un soldat. Acestea au fost importate din Hong Kong și au costat aproximativ 1.500 de euro fiecare. Statuile s-ar potrivi într-un parc de distracții sau unul de joacă, unde copiii s-ar putea fotografia lângă ele. După ce trei ani au fost „exilate” , în 2016 Mircia Muntean a cerut ca una dintre ele – cowboy-ul „cu căluț” să fie „plantat” în centru, la aproximativ 20 de metri de statuia ecvestră a regelui Decebal.

Oricum, am găsit și cai adevărați în Deva. Cel din P55 e fotografiat nu departe de punctul de plecare al telecabinei.

Ultimele patru poze sunt făcute în jurul hotelului: P56-P57 sunt din curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, iar P58-P59 sunt de la balconul camerei de hotel. Vineri a fost Izvorul Tămăduirii și clopotele bisericii ne-au trezit la șapte. Am pozat, dimineața pe răcoare, Dealul Cetății, precum și Parcul Operei. Cum care Parcul Operei? Dacă citim despre biserică, aflăm că e construită începând cu anul 1990, pe „un teren donat de municipalitate” . Pe hărțile ceva mai vechi terenul respectiv este desemnat ca Parcul Operei. Nu știu care operă, dar parc sigur a fost: în P59, în plan depărtat, încă se mai vede o alee.


[fb]
---
Trimis de adso in 28.08.21 15:04:19
Validat / Publicat: 28.08.21 15:39:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 1396 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Gangul Ion Barbu_peretele din stânga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Carmen IonPHONE
[28.08.21 17:45:29]
»

@gpopa: O perspectivă nouă, revigoranta și amuzantă asupra unui oraș cu vechime și "ștaif", dar debordand și de locuri simpatice, chiar neobișnuite.

Citit cu plăcere, vizionat pozele cu zâmbetul pe buze și votat din toată inima.

neimportantPHONE
[28.08.21 17:51:48]
»

@gpopa: în poza 03, apare expresia utilizată de amicul De vază @dorgo în ecoul "filosofărilor turistice"... ca să vezi cât de adevărată este "panta rhei"... Asta dacă n-o fi "împrumutat-o" chiar din poza cu pricina. De vară, De vară, dar n-am ochii De vată...

Totul curge!

adsoAUTOR REVIEW
[28.08.21 20:28:07]
»

@Carmen Ion: Mulțumeeeesc! ???? M-am emoționat!

Cred sincer că orice loc are părțile sale frumoase, dacă ai răbdare să le descoperi. Trebuie timp, însă. OK, trebuie și bunăvoință. Și putere de a depăși clișeele și ideile preconcepute.

Tare mi-ar plăcea dacă fiecare dintre noi am scrie, din când în când, despre chestiile frumoase pe lângă care trecem în fiecare zi. Turist la tine acasă ar trebui să fie o rubrică pe aici.

adsoAUTOR REVIEW
[28.08.21 20:36:52]
»

@zapacitu: În desenele din pozele de aici, panta rhei este folosit într-un sens mai primitiv, așa, de AMR până la liberare.

Colegul @dorgo îi dă o conotație mai profundă, care mustește de implicații filozofice: totul se schimbă (mai precis, ideile pe care le susținem azi nu trebuie confundate cu cele de săptămâna viitoare ????), nu te poți scălda de două ori în același râu, că în dreptul aceluiași copac vor curge alte ape - chestii de alt nivel.

Mulțumesc pentru ecou!

k-lator
[28.08.21 21:28:21]
»

@gpopa:

Panta Rhei, Panta Rhei,

Si la Deva apărei!

A ieșit dovada, hopa

În review-ul lui @gpopa.

@zăpăcitu-a observat

Poza din gangul pictat,

Care brusc i-a amintit

De conceptul Heraclit.

Drept să spun, pe mine gândul

M-a purtat încet cu rândul

Prin orașul ce-o fost fain,

Când drăguț îmi alegeam...

Tot se schimbă vrei-nu-vrei:

Panta Rhei, Panta Rhei!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[28.08.21 21:40:03]
»

@k-lator: ????????????

maryka
[30.08.21 08:29:24]
»

Mi-a plăcut și această prezentare a Devei! Parte din ele le-am văzut, celelalte le-am descoperit aici! Frumos!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[30.08.21 18:41:15]
»

@maryka: Va multumesc mult!

V-am urmarit si eu serialul din mai-iunie. Am mers pe urmele dvs! ????

adsoAUTOR REVIEW
[31.08.21 19:11:24]
»

E prea tare, nu pot să țin doar pentru mine așa ceva.

Deputatul Daniel Sorin Gheba, tânăr talentat, care publică și poezii sub pseudonimul Vasile Zamolxeanu Luci. Azi, pe zidul propriu, cu ocazia Zilei Limbii Române, a urcat două creații. Și prima e genială, dar mie mi-a rămas în suflet a doua, despre care cred că este inspirată de statuile din Deva ale eroului:

La Sarmizegetusa, stă mândru Decebal

Ce-a-nfrânt multe popoare de jos și de pe cal!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
neimportantPHONE
[31.08.21 19:17:22]
»

@gpopa: care zid? De la casă, de la birou?

adsoAUTOR REVIEW
[31.08.21 19:25:38]
»

@zapacitu: Facebook Wall, va să zică.

k-lator
[31.08.21 19:27:47]
»

@gpopa: Cred totuși că aceste versuri aparțin lui Ioan S. Nenițescu, iar poezia se numește Moartea lui Decebal. Prima strofă este așa:

La Sarmisegetusa stă mândru Decebal,

Ce-a-nfrânt popoare multe, de jos și de pe cal,

Stă sângerat din luptă pe scaunu-i regesc

Și chin adânc zvâcnește în ochiu-i vulturesc;

Căci luptătorii harnici, ce lângă tronu-i stau

Frânturi de spadă numai în mână ei mai au.

Toată poezia se poate citi aici:

https://ro. wikisource.org/wiki/Moartea_lui_Decebal

adsoAUTOR REVIEW
[31.08.21 19:35:22]
»

@k-lator: Ooo, omul nu a divulgat asta. Le-a publicat ca din căpșorul lui. Mai tare!

Mulțumesc! Începutul era mișto, continuarea e pe măsură.

neimportantPHONE
[31.08.21 19:47:38]
»

@gpopa: dacă tot vorbești cu el, spune-i să urce pe zid și stihurile astea, îi dau voie să afirme că-s tot ale lui:

A-nfrânt multe popoare,

Cu mii de ani în urmă.

De-ar mai trăi sub soare,

Cu paloș da în "turmă".

Că lupul dacic moare

Și spiritu-i se curmă.

adsoAUTOR REVIEW
[31.08.21 19:48:10]
»

@k-lator: Mea maxima culpa!

Eu primisem, redirecționate, cele două poezii la pachet promoțional. A fost deranj mare în rețea, azi, pe tema asta. Și, ca de obicei, toți șeruim fără să cercetăm izvoarele direct la sursă. M-am grăbit.

Acum abia am intrat pe pagina poetului. Poezia de azi, dedicata limbii a șters-o - este însă păstrată poza sa în multe postări. Asta, cu Decebal, e pusă pe 31, dar 31 mai, și nu e semnată. Deci nu și-a însușit bunul altuia: pe cele personale și le semnează. Ce-i drept, nici nu a precizat sursa.

Noroc de dvs. !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[31.08.21 19:51:38]
»

@zapacitu: Bun-bun! Nu, nu comunicăm, am explicat în ecoul de mai sus. Dar iată ce poate omul, de data asta chiar el însuși personal, preluat cu copy-paste:

Zău!

Nu lăsa Zamolxe

Să pierim în hău,

Căci noi suntem fii

Sufletului tău!

Nu lăsa Zamolxe

Răutatea - n cale,

Căci noi suntem dacii

Bucuriei tale!

Însă, poți Zamolxe

Să ne țeși tu ia,

Peste nemurire

În raiul D' acia!

De Z... V.

Iar Ioan Nenițescu este cel care a scris Țara mea și Pui de lei, am cântat în copilărie pe versurile sale. Omul a trăit în sec. XIX, nu mult după Bolintineanu. Îmi pare rău că am luat în ușor versurile unui membru al Academiei Române, și chiar spun asta serios. Cinste înaintașilor.

Dacă mă gândesc mai bine, și dl. deputat este înaintașul generațiilor viitoare, deci reevaluez tot ce am spus.

neimportantPHONE
[31.08.21 20:18:25]
»

@gpopa: panta rhei, "geniule"! Așa mai vii de-acasă...

neimportantPHONE
[31.08.21 21:54:34]
»

@gpopa: De vară, de sfârșit de vară...

Limbi...

Limbi de clopot, limbi de ceas,

Limbi în ceaşcă la taifas,

Limbi de şarpe, de papuc,

Cum le dai, le ei, se duc...

Poţi să-nveţi mai multe limbi,

Lumea dacă vrei s-o plimbi,

Dar ţin tare şi menţin

Să ştii limba de cămin...

Se încurcă-ntr-un moment

Când îi dai să bea ferment,

Ţi se limbă plimba-n bot

Sau să-ţi iasă de un cot...

Mai e limba de curea

De la brâu cu găurea,

Ce-i dai drumu când e rost

Sau o strângi în zi de post...

Pentru-o nouă pălărie

Limbile pe la sefie,

Şi de-o fi să ai şi parte

Baftă cu limba de moarte!...

Limbi de veste, limbi tic-tac

Limbile care nu tac,

Limbi pe faţă, limbi pe dos,

Limba, un organ gustos!...

Limbi sunt multe nu am când

Să le spun pe toate-n rând,

Luaţi ideea de-azimut,

Limbile când se sărut!...

poezie de [url=http://autori. citatepedia.ro/de.php?a=Vasile+Zamolxeanu]Vasile Zamolxeanu[/url] (17 august 2016)

adsoAUTOR REVIEW
[31.08.21 21:58:58]
»

@zapacitu: Să știți că, într-un fel, regret că am deschis discuția asta. Nu e frumos să râd de ce spune cineva; lucrez la problemă, dar e greu. Însă panta rhei!, poate voi reuși.

De fapt, îmi sărise în ochi faptul că în Deva sunt două statui ale lui Decebal: una cu el călare, alta cu el pe jos. Și îmi dau abia acum seama că nici măcar nu pomenisem de treaba asta în articol, deci pentru cineva care nu știe orașul poanta nu avea niciun farmec.

Pe de altă parte, mi-am deschis noi orizonturi culturale și am ținut să afle toată lumea. Găsisem și eu poezia, mă bucur că ați apreciat-o și dvs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, k-lator, maryka, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Deva și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064636945724487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1