GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frumusetea satului romanesc - Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
In ultima vreme Muzeul Satului este un loc foarte mult mentionat de televiziunile din Romania insa nu pentru ceea ce reprezinta acest muzeu ci mai degraba pentru targurile culinare organizate acolo.
Fiind totusi in acea zona am hotarat sa vizitez si eu muzeul, va rog frumos sa nu fiti carcotasi, l-am vizitat in timpul saptamanii cand spatiul era doar muzeu ca daca ma duceam la targul culinar, restul se ducea pe apa Sambetei.
Despre muzeu sau ca sa prezentam numele lui intreg Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” puteti afla foarte multe aici muzeul-satului.ro/ro si nu are rost sa copiez ce puteti citi si singuri. Am sa fac doar un scurt rezumat al acestui loc pentru a avea o imagine a locului care poate fi numit “o Romanie la scara redusa”
Muzeul a fost deschis oficial la data de 10 mai 1936 in prezenta regelui Carol al II-lea iar pentru public la data de 17 mai 1936. In perioada 1936-1940 pe un teren de 4,5 ha au fost amplasate 33 gospodarii, o biserica, troite si instalatii tehnice, un scranciob si fantani si desi ai impresia ca sunt puse cum a fost locul se stie ca ideea de dispunere a lor a apartinut dramaturgului si scenografului V. I. Popa.
1940 – un an istoric cand odata cu inglobarea Basarabiei, a unei parti din Bucovina si tinutul Herta in marea Uniune Sovietica, unele gospodarii au servit ca adapost pentru familii de refugiati bucovineni si basarabeni. si care au ramas aici pana in 1948.
1948 – muzeul se redeschide pentru public, sub conducerea lui Gheorghe Focsa ale carui eforturi au dus la mentinerea si chiar dezvoltarea acestui muzeu.
Mai are rost sa mai mentionam perioada comunista, cand nu mai conta nimic si orice statea in calea dezvoltarii conform gandirii maiastre ale celor 2 ctitori trebuia sa cada? Poate doar ca un noroc ca aceasta institutie nu s-a regasit in dorintele marelui ctitor si ale planul sau de sistematizare a orasului cu idei care mai de care mai nastrusnice printre care si ideea de mutare a acestui muzeu in afara orasului.
In perioada 1978-1990 muzeul se va numi Muzeul Satului si de Arta Populara datorita fuziunii dintre Muzeul Satului si Muzeul de Arta Populara al R. S. R.
Program de vizita: Luni – 9-17, Marti - Duminica 9-19
Biletul se achizitioneaza de la masinile speciale (automate de bilete) care iti elibereaza si bilet dar si chitanta pentru banii dati (10 lei dar care merita cu prisosinta).
Acum nu putem decat sa ne bucuram ca avem aici aproape de noi un astfel de muzeu si consider ca el ar trebui vazut de toata lumea. V-am spus, am vizitat acest muzeu intr-o zi lucratoare, la inceput de saptamana si am ramas surprinsa de numarul mare de vizitatori atat romani (care erau in grupuri mici) dar si straini care erau in grupuri mari, cu ghid.
Dintre vizitatorii romani m-a impresionat un grup de 4 persoane sot-sotie care incercau sa-si faca poze (pe rand sacrificandu-se unul ca si fotograf) in dreptul unei case. M-am oferit sa le fac eu poze si mi-au multumit spunandu-mi emotionati ca aceea este o casa din satul lor.
Sa zicem ca m-am dus pregatita acolo, imi scosesem la imprimanta tot ce puteam vedea acolo, urmand sa bifez casele si celelalte acareturi, pe masura ce le vedeam, insa este foarte greu sa vezi totul, la un moment dat m-am lasat pagubasa si am vazut cat m-au putut tine picioarele.
Un alt aspect util, gasiti si si toalete aici dar si tasnitori de apa astfel incat aveti tot ce va trebuie pentru o vizita reusita.
Am stat si m-am gandit ce as putea sa va spun eu despre toate aceste exponate si am ajuns la concluzia ca eu nu va pot spune nimic, gasiti totul pe acest site in care fiecare casa este prezentata si ar fi foarte clar ca ce as prezenta ar fi luat din carti, deoarece nu sunt muzeograf ci doar un turist prin orasul meu. O sa va mai spun insa ca muzeul este organizat pe sectiuni:
- gospodarii
- instalatii
- biserici si troite
- anexe (cherhana, scranciob, fierarie, stana)
- sectorul nou (achizitii noi)
Muzeul nu contine numai piesele pe care le vedem in exterior ci contine si articole de patrimoniu bine pastrate in spatii nou construite.
Nu stiu daca va veti propune sa o luati intr-o anume ordine, eu asa imi propusesem insa cand ajungi acolo planurile iti sunt date peste cap. Ceea ce va trebuie este rabdare sa vedeti tot, picioare bune care sa reziste si totusi si o sticla de apa ca sa nu vanati chiar fiecare fantana.
Am vazut si persoane care fotografiau mai in amanunt cate o casa anume si nu cred ca ar fi facut la fel cu toate casele doarece sigur nu i-ar fi ajuns o zi.
Asadar, desi am fost destul de ordonata in fotografiere, adica intai cateceva despre casa prinsa in poza si apoi casa, am constatat ca nu pot sa pun decat pozele despre case deoarece depaseam nr. maxim admis, astfel incat va urez vizionare placuta.
Trimis de mishu in 15.10.16 00:04:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.47217990 N, 26.07580670 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: In timpul studentiei, a fost, fara nicio discutie, locul meu preferat din Bucuresti. Ce dor imi e...
@alinaro: Buna si multumesc de vizita si vot. Am vazut acest loc in urma cu multi ani si atunci nu l-am perceput ca acum si asta arata ca sunt locuri pe care trebuie sa le vezi cand esti potrivit pentru asta. Mai am poze de incarcat, din diverse motive am incarcat doar o parte. Este un loc de care trebuie sa avem grija cu adevarat, si acum simt emotia vazuta pe chipul celor 2 perechi carora le-am facut poza langa casa din satul lor astfel incat pentru ei si pentru noi avem nevoie de pastrarea traditiei.
@mishu: Un loc minunat din Bucuresti. Parca dupa ce am citit review-ul tau si am vazut si pozele as merge intr-o zi sa-l mai vizitez inca o data. Ultima data am fost acum 2 ani.
Multumesc pentru sugestie!
@Alexa_77: Multumesc de vizita si vot si pozele nu sunt nici pe departe atat de frumoase cum arata ele daca le vezi acolo, la locul lor. Si asa cum am mai spus o sa mai incarc niste poze in curand.
@mishu: Asa cum am promis am mai incarcat o serie de poze din cele facute la Muzeul Satului si sper sa va faca placere vizionarea lor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Muzeul Satului Dimitrie Gusti: vânat, opinci & culori din Asia — scris în 26.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Muzeul tradițiilor sătești în mediul citadin – „Steaua sus răsare” — scris în 24.12.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Total dezamăgiți! — scris în 17.08.21 de ux121957 din COVASNA [CV] - nu recomandă
- Nov.2020 La plimbare prin satul-muzeu din inima capitalei — scris în 07.03.21 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Muzeul Satului și locuitorii lui permanenți — scris în 09.04.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Instalații de tehnică populară și biserici la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” — scris în 15.04.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” — scris în 29.01.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ