ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Altfel de istorie: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nu știu cum de s-a ajuns la sensul peiorativ al cuvântului ”țăran” dar consider asta o mare nedreptate!

Ne-am mai obișnuit să ne considerăm un popor de sărăntoci și să ne uităm cu mare invidie la nemți, englezi sau alte popoare, cărora le supraapreciem valorile, minimalizându-le, exponențial, pe ale noastre.

Eu cred că țăranul român, ăla, neaoș, este șansa noastră, a nației ăsteia de-a supraviețui globalizării care, până la urmă, duce la atenuarea până la dispariție a trăsăturilor fundamentale ale unui popor, doar pentru că am devenit o societate globală, consumistă, iar marile puteri economice mondiale își caută debușeu pentru desfacerea produselor anoste dar pe care am fost educați că fără ele nu se poate!

A vorbi de România fără a recunoaște că suntem o națiune agrară este o mare greșeală. Poporul ăsta și-a făcut și el, la fel ca și celelate nații, bunurile de consum singur, acasă, în gospodăriile rurale. Doar că, în vechile timpuri, omul încerca să înțeleagă natura și să se folosească de ea iar acum a devenit rapace, încearcă să-i fure naturii tot ceea ce poate, doar din dorința de comfort.

Bunul simț s-a născut la sat și, se menține tot acolo, deși mulți dintre noi încearcă să-i dea la cap!

Mă rog, trec de partea filosofică, dar, multe din aceste trăiri mi-au fost zădărâte de vizita la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București.

Ce am văzut acolo, pe mine, m-a impresionat pozitiv!

Modele de case, mare parte din ele construite prin secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea, cu atâta măiestrie, de nu-ți vine să crezi!!! Mai ales când, în ziua de azi, ca să-ntinzi o placă de gips carton, vine un sclifosit care se face că muncește timp de nu știu câte ore, iar rezultatul este ca o pictură de Picasso,n-o înțelege nimeni dar, fără nici o valoare artistică sau estetică, !

După cum v-am obișnuit, nu sunt eu atât de adunat pe niște amănunte. Nu o să vă spun, neam, că, pentru a ajunge la Muzeul Satului din București trebuie să iei nu știu ce autobuz, metro sau taxi, nici ce coorodonate are locul. Nu, nene, când vrei s-ajungi undeva, te descurci. Te dai peste cap, faci vrăjitorii voodoo, te rogi de trecători, dar, ajungi acolo unde vrei.

Așa și aici. Muzeul Satului este aproape de Piața Presei libere și lângă Lacul Herăstrău, atât este de-ajuns să știți!

Intrarea în muzeu este impozantă și, chiar m-am simțit bine văzând acest fapt. Ce naibii, este vorba de istoria noastră, a oamenilor ăstora de ne zicem ”români”, așa că ar trebui să facem bine și să ne mândrim cu asta și să-i obligăm și pe alții să respecte acest lucru. Dacă trebuie și cu palme la fund care, se știe, duc mintea la cap!

Prețul biletelor este corect, 10 lei de persoană adultă, măcar după vârstă și 2,5 lei pentru studenți, elevi.

După ce intri în muzeu, de fapt, ieși în aer liber.

Alei bine întreținute, curățenie. În loc de anostele coșuri de gunoi, din tablă, cineva a avut inspirația de a pune, din loc în loc, coșuri de nuiele, mult mai aproape de natură.

De la început observi numărul mare de vizitatori și, fapt extrem de îmbucurător, mulți, foarte mulți tineri. Și copii, aduși cu clasa în excursie.

Halt, iar vreau să filosofez: eu locuiesc în Mărășești, un oraș prăpădit, vai de mama lui. Dar, orașul ăsta are Mausoleul, ridicat în cinstea ălora de-au luptat și au murit aici în luptele din primul război mondial. Ce vreau să spun este faptul că muzeograful mi-a spus că, niciodată, de când lucrează acolo, de 10 ani, nu a venit vreo clasă de copii de la o școală din Mărășești, în vizită. Eu știu că-n istorie se predau lecții despre primul război mondial și despre participarea României la această conflagrație. Credeți că ar exista un alt cadru, mai potrivit, pentru această lecție?

Ce vreau să spun este că, neînvățându-ne copiii să fie mândri de istoria neamului nu putem cere respect de la străini!

Cam moralizator reviewul, probabil că, până dau OK, o să mai tai din el, nu de alta, dar, se pare că patriotismul este de rușine!

Copiii care se aflau în Muzeul Satului ascultau, cuminți, ceea ce le explica ”Doamna” despre construcțiile pe care le vedeau. Aici văd eu un minus al organizării, poate că ar trebui ghizi care să explice, mai în amănunt, ceea ce vedem. Mă rog, nu se poate la fiecare casă, dar, ce știu eu, pe regiuni ale țării sau, de ce nu, pe județe.

Era o vreme superbă afară, cald și bine, multă lumină. Culorile toamnei îmbogățeau un peisaj tare frumos, atât în Muzeu cât și pe Lacul Herăstrău, am făcut poze, să-mi dovedesc afirmațiile.

Toate construcțiile expuse au un ce al lor., mai ales când te gândești că, odată, de demult, chiar au fost locuite de oameni care, ca peste tot, au avut speranțe, bucurii, dureri. Chestie de feng shui.

Normal că, vrâncean fiind, am căutat locuințele din această zonă. Am găsit o casă din Năruja și o alta din Nereju Mic. Știu foarte bine zona, v-am postat și poze de pe-acolo. Casele nu sunt atât de impozante ca cele ce se construiesc în prezent, este și normal, dar, parcă, alea mai vechi erau în mai mare armonie cu mediul. Probabil că am devenit patetic, dar Lepșa, satul de munte din Vrancea unde s-au construit vile, și-a pierdut identitatea pentru că, inițial, s-a construit fără vreun plan urbanistic, fiecare unde ”a vrut mușchii lui ”. A fost nevoie de un incendiu produs la o casă, la care utilitara de pompieri nu a putut ajunge datorită drumurilor care, practic, nu mai existau, pentru ca să se intre, cumva, în normal. Numai că, cred eu, normal ar fi ca, atunci când construiești o casă, în orice zonă, să respecți cât mai mult din tipologia arhitecturală a locului. Greșesc?

Impresionante sunt bisericile din muzeu. Nu sunt eu prea bisericos, ba, în ultima perioadă chiar sunt de părere că BOR își dă prea mult cu părerea și se erijează într-un formator de opinie pliat doar pe propriile interese. Creștinătatea ortodoxă a însemnat mult pentru acest popor și în vremuri în care nu se construiau catedrale ale căror anexe să fie terenuri de tenis de câmp și, mai ales, nu se stricau parcuri pentru construcția lor. Chiar și când e vorba de religie, zic eu că natura ar trebui să primeze, religii au fost, sunt și or să fie, dar, fără să jignesc pe cineva, natura e mult mai importantă!

Sunt biserici din zona Neamț, din Maramureș, cea mai frumoasă și, dacă nu greșesc, din Argeș. Da, greșesc, este din Timișeni, Gorj și nu din Argeș!

Aceeași trăire ca la case, locul în care mulți oameni și-au pus speranțe și s-au rugat, sperând în Ajutorul Divin, acum o sută și ceva de ani în urmă.

Exponatele reprezentînd instalațiile tehnice prezentate atestă faptul că inteligența inginerească românească a existat dintotdeauna și că nu numai nemții o au în sânge. Sunt exponate reprezentând pive de apă, pive de haine, aduse din zona Sibiu-Alba. Oups, e zona sașilor? :)

Casele din Maramureș sunt la fel de surprinzătoare iar cea din zona Hunedoara pare o mică cetate.

Casa din Bancu, Harghita este superbă! Cred că dacă, acum, ar fi dusă înapoi, în satul de unde a fost luată, ar putea deveni ”operațională” imediat. !

Am făcut vreo 149 de fotografii, cu cât mai multe dintre aceste case. Rog Webmasterul să nu se alarmeze, nu le voi posta pe toate #:-S, ci, doar pe cele mai reprezentative, deci, nu mai mult de 148 :D

Nu vreau să apreciați aceste fotografii decât ca pe o mărturie a frumuseții muzeului. Dacă nu vă inspiră așa ceva este numai vina fotografului. Dar, ca să mă apăr, nu trageți în pianist, face și el ce poate! :D

În ziua în care am vizitat locația, avea loc „ Festivalul de Tarafuri și Fanfare” la care am și tras cu ochiul. Mint, n-am tras cu ochiul, m-am zgâit de-a binelea, din primul rând!

Plus că, la casele expuse din jurul scenei, erau foarte mulți artizani care vindeau produse cu adevărat românești. Nu de alta, deși m-am uitat, n-am găsit nici o etichetă ”Made in China”.

În cuprinsul muzeului este și un restaurant unde se poate servi masa și bea o cafea, bere sau mai știu eu ce, la prețuri... ei, nah, ce importanță au prețurile?

Da, cât timp ne-am plimbat, vreo 4 ore, nu am văzut nici un țăran în nicio casă din alea ale Muzeului, probabil că erau plecați la muncă, așa cum au făcut-o țăranii români dintotdeauna. Erau, în schimb, câțiva cocalari (de ambe sexe), eu i-am văzut și auzit! Se pare că e de bon ton să fii zgomotos și ostentativ cu orice preț! Și când te gândești că ”țăran” are, uneori, un sens peiorativ!

P. S. Rog webmasterul ca, în cazul în care aprobă publicarea, postarea să aibă și videoclipul : https://www.youtube.com/watch?v=yUgIyYlMqII


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 17.10.14 12:17:46
Validat / Publicat: 17.10.14 14:42:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1705 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Culorile toamnei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.10.14 12:26:26]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[17.10.14 12:27:29]
»

@webmaster: Mulțumesc!

crismis
[17.10.14 14:56:58]
»

@căpcă1: Sunt prima, sunt prima (la vot, macar atat) !

Bravo, bravissimo! Daca te incalzeste cu ceva si eu ma declar patrioata, incerc sa ma port ca atare si nu mi-e rusine cu asta! Si imi invat copiii ca daca Dumnezeu te-a plantat intr- un loc, n-a facut-o degeaba!

Recent mi-am dat seama ca n- am mai vizitat muzeele bucurestene de pe vremea cand mergeam in excursie cu clasa, adica... fost-ai lele!!! Cum locuiesc la vreo 260 km de capitala, nu mi-e foarte la indemana s-o fac, dar incet, incet... La inceputul lunii viitoare voi merge " cu treaba" in Bucuresti si poate voi avea timp macar de unul, poate chiar de Muzeul Satului .

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[17.10.14 15:00:13]
»

@crismis - Patriotismul se educă și, se presupune, nu ar trebui să ne fie greu să ne lăsăm educați!

Mulțumesc pentru laude, venite din partea uneia care stăpânește verbul, față de mine, care-s caz de targă, e chiar măgulitor! Sărut mâna, weekend plăcut!

crismis
[17.10.14 15:03:50]
»

@căpcă1: Esti modest si stii asta! Stilul tau e unic si place multora. Go on and on!!!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[17.10.14 15:05:13]
»

@crismis: ????

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.10.14 15:20:19]
»

Mie cele mai fascinante locuințe din muzeu mi se par cele două bordeie din județul Olt. Cînd te gîndești că asemenea locuințe sînt cel mai vechi tip folosit la noi în țară, din neolitic, folosite neîntrerupt în Cîmpia Română pînă acum vreo 50 de ani (cică în Giurgiu mai există și acum unul, locuit), ai senzația că ești martorul zorilor istoriei!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[17.10.14 15:51:17]
»

@abancor - Pe cuvânt, ai mare dreptate! Dacă ai un pic de răbdare cu mine, o să-ți explic de ce te aprob (bine, nu că ai avea nevoie de aprobarea mea).

Inițial, lumea a asociat bordeiele cu sărăcia cumplită, de fapt, cine studiază istoria află că, de fapt, acest tip de costrucție a fost folosit în țara noastră mai ales în zonele cu năvăliri dese : Oltenia și sudul Moldovei, nu mai bat apa -n piuă pentru a explica de ce...

Cu toții am citit Zaharia Stancu, cu al lui ”Desculț”și ne-am obișnuit să asociem imaginea bordeielor cu ”Unchiu Uțupăr” dar, hai să gândim economic: ce rost aveau construcțiile mari atunci cînd cetele de turci, sau, mai știu eu ce nații, năvăleau peste tine, mai des și mai exact decât mersul trenurilor din România de azi?!

Istoria fiecărui popor se asumă și este repetabilă până la însușire. În prezent, în jud. Vaslui se construiesc, mai ales, case din ”vălătuci”... poate că ar trebui studiată istoria, ce zici?

P. S. Am adresat o cerere de ”prietenie” în sensul perceput de acest site. M-ai onora dacă ai accepta! Sună a milogeală, dar, crede-mă, nu este!

amero
[17.10.14 16:06:02]
»

Ce vreau să spun este că, neînvăţându-ne copiii să fie mândri de istoria neamului nu putem cere respect de la străini! - ai scris, nu este nimic moralizator, absolut,

anul acesta in "noaptea muzeelor" din pacate muzeul a fost inchis, a avut program "liber" numai in sambata respectiva cateva ore peste zi, si eu care s-a nimerit a-l vizita cu o familie de prieteni veniti din Germania am fost dezamagita, vroiam sa il arat si sa ma falesc, din pacate a doua zi au plecat.

superb rew., de suflet.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[17.10.14 16:14:26]
»

@amero - Din păcare ne lovim de erori umane atunci când vrem să ne promovăm imaginea, de popor civilizat.

Citeam, azi, într-un ziar de sport, că nu știu ce anonim de sportiv finlandez a asociat, pentru a n-a oară, imaginea României de a unui grup de persoane fără adăpost. Așa am obișnuit Evropa sau, mai corect, așa s-au obișnuit ei să ne perceapă!

Avem o comoditate balcanică și o politică de manageriat turistic cumva deraiată. Mă rog, nu sunt eu cel mai îndreptățit să mă erijez în vreun guru.

Ideea era că România, ca nație, are de arătat Europei și lumii întregi cel puțin cât reciproca. Și, dacă vrei, Muzeul Național al satului, este de arătat!

Weekend plăcut și relaxant! Mulțumesc pentru faptul de a-ți fi pierdut timp pentru a-mi citi rândurile și, mai ales, pentru a mă fi băgat în seamă cu acest ecou! Sărut mâna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danamandache
[18.10.14 15:28:56]
»

In liceul in care invata baiatul meu, se deruleaza de doi - trei ani un program " Cinci muzee, cinci licee". Doamna diriginta, profesoara de istorie, si -à dus elevii la aproape toate muzeele din Bucuresti. La cateva dintre ele, i-am insotit si eu. Pacat, ca la Dimitrie Gusti nu am putut merge. Baiatul meu à fost incantat de toate informatiile primite acolo si de tot ce à vazut in acest muzeu.

Félicitari pentru articol!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[18.10.14 15:48:23]
»

Și în Muzeul Satului erau mulți copii, după cum am spus. Chiar cred că este una din activitățile pe care școala trebuie să le desfășoare pentru a conferi un cadru organizat, de aceea sunt mirat de situația de la Mausoleul Mărășești.

Mulțumesc pentru laude, weekend plăcut! ????

costy69*
[18.10.14 15:49:35]
»

@căpcă1 - Felicitari pentru review!

Cred ca dupa Revolutia din 1989 cultivarea patriotismului intentionat a fost lasata la o parte.

Referitor la cocalari, din pacate tinerii (si nu numai) care nu au repere de valoare, copiaza ce vad.

Uitati-va cate nonvalori sunt promovate zilnic la TV.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[18.10.14 15:59:53]
»

@costy69 - Da, ni s-a vânturat ideea globalizării, în sensul în care noi trebuie să importăm nu mai știu ce produse și tradiții de prin America, mai ales! De aceea a fi patriot este desuet.

Cât despre ce vedem pe la televizor, sub paravanul ”televiziunilor comerciale ” ni se servesc niște teme care sunt sub limita oricărui bun simț. Se spune că ești ceea ce mănânci, extrapolând ar fi la fel și cu cultura, de aceea, cred eu, rolul televiziunilor tocmai ăsta ar fi : să educe nu să submineze!

Mă rog, să nu mai filosofez eu pe tema asta! Weekend plăcut!

alinaro
[20.10.14 17:12:40]
»

@căpcă1 - Acusi aterizez si eu pe-aici. Chiar vineri spunea un prieten de-al meu: e bine sa traim "amestecati" (se refera la popoare, la globalizare), acest lucru ne imbogateste, dar!!! sa ne pastram identitatea culturala, e super important.

Eu cred ca toti parcurgem acelasi drum. Uite, de cand nationala Spaniei a luat doua campionate europene si unu' mondial (ca tot stam de vorba cu portari de renume mondial), toata lumea de aici afiseaza steaguri la geamuri, canta cu mandrie "Eu sunt spa-ni-ol, spa-ni-ol, spa-ni-ol... ", etc, etc. Prietenii mei imi spun ca pana acum nu multi ani nu vedeai acest lucru, era de neimaginat, se renega la greu spaniolu', s. a. m. d. Acum toti spun cu mandrie ca sunt din satul cutare (fie el si de douazeci de locuitori), sau ca merg la tara weekend de weekend si-si aduc legume din gradina!! Acest lucru o sa se intample si la noi peste un timp. Nu stiu cat, dar va veni si vremea aia. Eu cred ca deja se intampla, incet incet...

P. S. Muzeul Satului din Bucuresti a fost locul meu preferat de relax din oras in cei patru ani de facultate. Acolo ma duceam macar o data la cateva luni, singura sau cu colegi, prieteni, sau cu grupul meu folcloric, sa dansam si sa chiuim "la sat". Ma ia nostalgia. Te salut si mi-a placut reviewul.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[20.10.14 19:26:01]
»

@alinaro: Nu știu dacă globalizarea operează și față de țăranul german, mai degrabă cred ca se raportează la el!

Muzeul Satului este și a fost la fel de frumos și pentru mine. Culmea, totdin facultate am rămas cu melancolia lui!

Mulțumesc de laude!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, amero, costy69*, crismis, danamandache, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Satului / Dimitrie Gusti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11330199241638 sec
    ecranul dvs: 1 x 1