ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.06.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Muzeul Satului - intoarcerea in timp

    TIPĂREȘTE

    Zi noroasa la sfarsit de august. Ne hotaram sa vedem pentru prima data Muzeul Satului, cu toate ca de multe ori am avut timp dar stiti cum e... omului ii place sa viziteze in primul rand locurile indepartate de casa. Aruncam o privire pe Internet pentru a afla ce program de vizitare au, dar suntem derutati deoarece pe acelasi site doua ore de inchidere se bat cap in cap.

    Ajunsi acolo in jurul orei 17, suntem informati ca muzeul se inchide la ora 19 (partea exterioara), iar lunea la ora 17. Acesta are mai multe intrari; noi am ales-o pe cea din Parcul Herastrau, care ne-a primit cu poarta deschisa, dar care nu este accesibila mereu (de exemplu in iarna era inchisa).

    Biletul se achita la doamna de la intrare si costa 6 lei pentru adulti, 1.5 lei pentru elevi si studenti, iar pentru pensionari si posesori de carduri Euro 26 taxa este de 3 lei. Veteranii, prescolarii etc. au acces gratuit. Taxa foto/video nu exista, iar daca doriti ghid, scoateti din buzunar 200 de lei, ceea ce nu este cazul pentru ca fiecare gospodarie are la poarta o tablita cu date explicative.

    Vizita incepe cu zona Dobrogei, pe partea dreapta a aleii putand fi vazute gospodarii ale secolului al XIX-lea, cu cuptoare de paine, butoaie si masinarii de zdrobit struguri. Va puteti uita pe geam in interiorul casei pentru a observa paturi si carpete autentice, inconjurate de mobilier vechi. Putin mai in fata se intinde un han din Valenii de Munte. Pe partea stanga se inalta o moara mare de vant in interiorul careia puteti urca, iar jos, de pe aleiuta ce trece pe langa lac, pot fi vazute mori de apa, barci si articole pentru peste. De asemeni, in casutele ce sustin morile puteti intra pentru a observa mecanismele.

    Vizita se continua cu Moldova, casute mici, cu putine incaperi, Oltenia unde puteti intra intr-o casa care pe mine m-a impresionat, cu un patut de copil deosebit, iar in vecinatate - bordeie cu acoperisuri de paie, zona Ardealului unde puteti vedea adevarate vilute; aici casele sunt solide si impunatoare, fara acoperisuri din paie, ca nici nu-ti vine sa crezi ca dateaza din anii 1800 si Maramuresul cu vestitele lui acoperisuri inalte si bisericuta din lemn, unde veti ramane uimiti de lungimea scarilor (asa acoperis, asa scara). Fiecare gospodarie are cate ceva deosebit, de la masini de vanturat grane (puteti invarti la manivela, daca va pasioneaza; atentie, insa, la timpane! Vechimea isi spune cuvantul), masini de zdrobit struguri, fantani normale (n-as vrea sa spun "cu manivela" pentru ca mi-e sa nu gresesc) si cu cumpana, pana la caruri si chiar sanii (cel putin asta credem noi ca era o construcie din lemn cu talpici ca de sanie). Pe langa toate acestea, gospodariile mai adapostesc si nelipsitele cotete de caini, ţesturi, capite de paie sau hambare. Deosebita este si "arhitectura" gardurilor, unele fiind frumos impletite. Pe marginile aleilor sunt cosuri din lemn, pe post de cosuri de gunoi.

    Totul este verde, vegetatie din belsug, dar si fauna: intr-o gospodarie brasoveana am gasit gaini si cativa pui de pisica (ni s-a spus sa-i luam acasa daca ne place de ei... ca sunt destui), iar pe gardul unei gospodarii maramuresene alerga voioasa o veverita, fericita de nuca pe care tocmai o dobandise.

    La intoarcere am coborat pe aleea cu morile de apa si am mers pe marginea lacului pana la iesire. Era deja ora 19, iar vantul incepuse sa-si faca de cap. Vizita la Muzeu a fost foarte interesanta, o intoarcere in timp, la casa parinteasca. Ca de obicei, voi lasa pozele sa vorbeasca.


    [fb]
    ---
    Trimis de Simonaaa* in 30.08.10 12:10:01

    VIZUALIZĂRI: 2369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Simonaaa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1600 PMA (din 5 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    raduu1972
    [30.08.10 12:16:58]
    »

    un loc unde imi place sa ma pierd adesea, foarte reusite pozele tale, felicitari

    Admin
    [30.08.10 12:20:43]
    »

    @raduu1972: te rog sa acorzi un pic de intelegere serverului "cel mai ardelenesc" si sa nu mai apesi repetat pe butonul de TRIMITERE (mai sus ai postata de 3 ori ecoul, am sters doua dintre copii) - ai uputintica rabdare, ecoul apare el oricum.

    Pe de alta parte, am observat (nu evorba despre ecoul de mai sus, ci despre precedentele scrise astazi) o tendinta de a scrie folosind prescurtari gen mirc ("dc" in loc de "de ce") - te rog renunta la aceste practici, nu sunt apreciate pe acest site.

    Am observat cu suprindere aspecte sesizate mai sus, nu mi se pare ca se potrivesc deloc cu profilul varstei indicate la UserCard - mai are cumva si altcineva acces la contul tau?

    RobertCodescu
    [23.10.10 20:17:16]
    »

    UN muzeu de exceptie pentru care primesti 400 PMA!!! FELICITARI pentru review!!!

    Diaura*
    [25.10.10 20:01:00]
    »

    Parerea mea este ca Muzeul Satului este harta Romanaiei in miniatura din punct de vedere al constructiilor caselor taranesti. Asa cum ai spus sunt case din toate regiunile tarii. Ele sunt 100% autentice; au fost demontate din satele de unde provin si reasambalate in gradina muzeului.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    chelie_d, Diaura*, raduu1972
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Satului / Dimitrie Gusti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4131588935852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1