GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rezistenta, durere si amintiri
![](/images/printer_off_32.png)
Nascuta in 84 am prins putin din ceea ce inseamna comunism, cu toate bunele si relele, pe langa amintirile legate de cozile de la magazinul din fata blocului imi aduc aminte... doar de una din noptile cand se tragea in 89 si reactia parintilor mei. Imi amintesc si acuma perfect zgomotul, agitatie din bloc si cuvintele alor mei. Stiind ca ajungem in Sighet am vrut neaparat sa mergem sa vizitam si Memorialul.
De gasit este usor de gasit, noi am intra de pe str. Gheorghe Șincai unde este si o parcare gratuita.
Programul de vizitare: Luni-duminică 9.30-18.30 (15 aprilie –15 octombrie)
Marţi-duminică 9.30-16.30 (16 octombrie-14 aprilie), luni închis
Pretul biletului pentru adulti este 6 lei, taxa foto 5 lei.
Timp de vizita, in mare, aproximativ 1 ora, insa daca doriti sa stati sa cititi din fisele puse la dispozitie, sa vizionati filmuletele prezentate, sa ascultati prezentarile audio din unele incaperi, trebuie sa va rezervati un timp mai mare.
In fiecare incapere exista fise nu doar in limba romana, din cate am observat erau si in engleza, franceza si germana.
Locul iti ofera un amalgam de sentimente. Chiar daca nu ai trait in acea perioada intrand in unele incaperi te iau fiorii, ti se pune nod in gat sau iti apare sentimentul de admiratie pentru curaj de care au dat dovada cei care au crezut ca merita ceva mai bun.
Muzeul, fosta inchisoara pana in 1977 este pe trei nivele, fiecare celula, incapere prezinta o alta perspectiva, o alta poveste din acea perioada.
Recent, prin 96, datorita unui concurs de arhitectura, s-a adaugat un nou loc, un loc de reculegere, unde ajungi iesind in curtea interioada si parcurgand culoarul, printre zidurile durerii unde sunt gravate aproximativ 8000 de nume a celor morti in inchisoare, in lagare, plus 16000 de nume care au fost inscriptionate in placile montate pe zidul curţii interioare si in Cimitirul Saracilor, pe care nu am reusit sa-l vizitam, insa este foarte aproape, la aproximativ 2 km.
In muzeu, pe langa diferite obiecte- haine, accesorii, scrisori, apartinand celor inchisi si obiecte intalnite in perioada comunismului: pepsi, renumita sticla de sifon, stiloul chinezesc cu capac cap de ursulet panda, diferite papusi, sunt expuse si opere de arta dedicate lor: sculptura in bronz "Marea Neagra" de Ovidiu Maitec, "Omagiu deţinutului politic" doua sculpturi de mari dimensiuni ale lui Camilian Demetrescu, iar in curtea interioara, probabil una dintre obiectele reprezentative ale muzeului grupul statuar "Cortegiul Sacrificatilor" de Aurel Vlad.
Cuvinte pentru a descrie muzeul sunt multe, insa sentimentele care se trezesc in om in momentul in care esti acolo nu pot fi descrise.
Recomand vizitarea lui, este un muzeu interesant, un muzeu gandit si organizat, desi suna urat avand in vedere tema lui, este frumos, un muzeu cu adevarat dedicat acelor victime.
Trimis de andr2eea in 24.08.15 14:37:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andr2eea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.92711510 N, 23.89141990 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos scris. La obiect! Iar pozele spun ele insele povestea. Multumim
@arru - Multumesc frumos. Probabil cei care au mai multe amintiri din perioada aceea pot sa ne transmita mai mult.
@andr2eea: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
Mulțumesc.
@webmaster - Da este in regula, multumesc si eu.
Foarte bine scris. Am fost si eu anul trecut si ceeace ai scris mi-a rememorat impresiile.
Saptamina trecuta am fost si eu. Inca am noduri in git cind ma gindesc la scrisorile pe care le-am citit in primele camere.
Frumos scris! Felicitari!
@adri-nico - Multumesc frumos. Ma bucur ca ati ajuns sa vizitati memorialul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Mărturii cutremurătoare: Memorialul de la Sighet — scris în 27.12.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Sighet - La Memorialul Durerii — scris în 05.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sighet — sau istoria care nu se predă la ore... — scris în 17.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 ,,Memorialul Durerii” din Sighetu Marmatiei — scris în 12.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Țipătul zidurilor mute — scris în 11.11.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 „Memorialul Durerii”, în varianta muzeu — scris în 20.08.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, primul jubileu: 1993-2018 — scris în 08.05.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ