GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ziua precedenta in care vizitasem Sucevita, si dupa un somn bun abia asteptam sa ajung la Putna, sa ii dau un omagiu celui mai iubit de mine domnitor roman, Stefan al Moldovei. Mandru ar mai fi Stefan daca ar sti ca in comuna Putna inca mai exista biserica din lemn ridicata de el. Acesta mica biserica este cea mai batrana biserica din lemn din Romania.
Nu e om in tara asta care sa nu fi fi auzit de manastirea Putna…. si sa nu stie ca e cea mai mare ctitorie a lui Stefan cel Mare. Si de draga ce i-a fost, a dorit …si dorinta lui lege a fost…. sa fie inmormantat acolo.
Putna este in nordul tarii cam la 30 km. de Radauti sau cam tot atatia de Suceava.
Am intrat in manastire printr-un turn, care are deasupra intarii, stema Moldovei. Acest turn se numeste Turnul Mihai Eminescu. Mai exista inca un turn, cel al clopotnitei in care bate si acum un clopt daruit de Petru Rares manastirii. In incinta manastirii este Casa Domneasca, o constructie noua, ridicata in locul uneia vechi distrusa. Din vremea lui Stefan am mai gasit doar turnul Tezaurului. Si biserica ridicata de Stefan, a fost consolidata si modificata. Putin din cea originala se mai pastreaza pana azi. Cladirea din partea de sud, este amenajata pentru a primii oasepeti de seama din randul marilor prelati care se intalnesc aici la sedintele importante de peste an.
Ajunsa in curtea manastirii, am intalnit un calugar care trebaluia pe acolo. Cum ne-a vazut, a lasat treaba pentru mai tarziu si a venit sa ne intampine si sa ne fie ghid. Dar de data asta, la Putna nu am vrut sa aud istorie…. am vrut doar legende… povesti spuse din om in om de cinci sute de ani despre viata si realizarile celui mai drag mie domnitor. Fiecare an, si deceniu care mai trece, adauga figurii legendare si mai multa stralucire. Stefan devine si mai maret…. iar la Putna simti am simtit ca tot ce misca sau exista in manastire, se face de dragul si in amintirea lui. Asa ca l-am rugat pe calugar sa ne spuna povesti ce se spun de ani si ani…. vorbele alea care pe mine ma ung la suflet …poate exagerate, dar care dau locului un farmec aparte.
Multe legende circula despre Stefan si despre manastirea Putna. Una din ele spune ca intorcandu-se de la vanatoare, si cuprins de oboseala intr-o noapte, Stefan a cerut ingaduinta sa se ohihneasca in chilia unui pustnic. Acesta, Daniil pe numele lui, l-a adapostit si l-a sfatuit sa ridice o manastire in frumoasa vale a Puteni, caci acel lacas sfant il va apropia de Dumnezeu si il va ocrotii pe el si pe neamul pe care il conduce, de toate rele. A doua zi, Stefan s-a urcat pe varful unui deal si de acolo a decis locul unde urma sa fie construita manastirea. A tras cu arcul, si unde a cazut sageata locul acela a fost ales. Apoi cu arcul au tras si vreo doi copii de casa; unde a ajuns sageata unuia s-a ridicat clopotnita si unde a tras altul s-a facut poarta. Si mai este legenda arcasului jertfit, dar e prea trista si la ea nu vreau sa ma gandesc. Oamenii locului mai spun ca Stefan l-a rugat pe Daniil sa fie cel dintai calugar la Putna, dar acesta cu modestia care l-a caracterizat, a refuzat.
Am luat la pas fiecare colt al gradinii si al bisericii. Aleile sunt perfect pietruite si lungi siruri de trandafiri coloreaza si parfumeaza gradina. Am baut o cana din apa fantinii. Pentru moldoveni, de sute de ani, sa dai o cana cu apa unui drumet, este o pomana obligatorie si orice om trebuie sa o faca.
In Moldova, fantanile nu se fac in curtile oamenilor, ca o proprietate…se fac la drum, in afara curtii, ca oricine trece sa isi poata lua singur apa. In credinta lor, ei spun ca apa este data de Dumnezeu si nimeni nu are voie sa ingradeasca accesul la ea. In curte am vazut si clopotele batrane de cinci sute de ani, care s-au dogit si stau acum jos, langa biserica. Pe cel mare am aflat ca il cheama Buga si are o tona si jumatate.
In interiorul bisericii, in mijlocul peretilor grosi de piatra, se afla mormantul lui Stefan …. parca prea mic pentru un om atat de mare. Tot acolo, sunt si o parte din mostele sfantului Daniil, cel care i-a fost bun sfetnic lui Stefan. Am vizitat si muzeul din incinta manastirii; icoane, straie, documente si broderii…toate pot fi admirate. Am cumparat o iconita, am aprins cateva lumanari si m-am retras.
Biserica este singura nepictata la exterior (dintre bisericile medievale moldovenesti) …. nu stiu care este motivul; poate pentru ca cel care a inaltat-o nu a gasit mesteri pe masura dorinteleor…, poate ca prin simplitate a vrut sa arate ceva? …dar asta nu o face sa fie mai prejos decat alte manastiri din Moldova. Singura decoratiune la exterior este un ornament de piatra in forma de sfoara rasucita. Calugarul mi-a spus ca simbolizeaza Sfanta Treime. Sa va spun drept daca nu imi expica cineva, eu nu m-as fi gandit la acest simbol. Dar vorbind de legende... si despre exteriorul bisericii circula una; ea spune ca la inceput, biserica a fost poleita cu aur.
Am parasit manastirea cu senzatia ca am fost in gradina cuiva, pe care nu l-am gasit acasa si mi-am spus in gand ca voi reveni.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.86766210 N, 25.60280270 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Diaura, si pe mine m-a impresionat in egala masura aceasta Manastire... una dintre cele mai mari si mai frumoase din tara, dar care adaposteste si un muzeu unic. Ai uitat sa amintesti ca aici este o copie dupa sabia lui Stefan (originalul e la muzeul de istorie din Istambul), drapelul tarii din acea vreme care-l insotea pe domnitor pe campul de lupta si diverse obiecte personale ale acestuia...
Felicitari, ai votul meu, si cat de curand voi posta si eu un review sa-mi impartasesc impresia, nu mult diferita de a ta.
Ai dreptate mirelutza, am mai uitat cate ceva. Acum ca ai adaugat tu, iti multumesc ca ai intregit descrierea.
@Diaura: Biserica manastirii a trecut prin navaliri ale tatarilor, prin luptele pentru domnie ale diferitilor domni, prin mari incendii si astfel a suferit daune majore. Desi initial a fost pictata interior-exterior, in anul 1653 a fost distrusa aproape in intregime si apoi refacuta de Vasile Lupu (desi armata cazaca a ginerelui sau o distrusese in luptele pentru putere dintre Vasile Lupu si logofatul Gheorghe Stefan). Se pare (desi nu este clar demonstrat) ca planul si arhitectura bisericii seamana cu ctitoria initiala a lui Stefan, insa pictura a fost refacuta doar in interior. Din aceeasi perioada in care biserica manastirii Putna a fost refacuta dateaza si biserica manastirii Agapia, nici aceasta nefiind pictata in exterior.Pictura la exterior "se practica", se pare, ceva mai devreme.
@mirelutza: O mica remarca, originalul sabiei lui Stefan cel Mare se afla la Palatul Topkapi din Istanbul, vechiul domiciliu al sultanilor, si nu la Muzeul de istorie. Am vizitat acest palat si am vazut-o, de aceea spun. Desi, sincera sa fiu, de unde avem noi certitudinea ca aceea o fi originalul? Zic si eu...Ca nu exista dovezi clare 100%...
Aha, mersi de informatie anca! ...si un mic vot pentru tine ....mi-a placut cum ai completat review-ul
De fiecare data cand citesc despre manastirea Putna retraiesc linistea binefacatoare pe care am simtit-o la fiecare vizita facuta (si nu au fost putine).
Pot spune ca am vazut aproape toate manastirile din Moldova dar Putna mi-a ramas la suflet si ma atrage ca un magnet de fiecare data cand sunt prin zona.
Felicitari pentru review! Si ai votul meu!
Intr-adevar, arata mult mai bine vara decat iarna. In general, calugaritele si calugarii sunt foarte buni gradinari, iar cand vremea este favorabila, le pune in valoare munca in gradina.
Curtea Putnei ma duce cu gandul la o imagine draga si familiara: curtea Catedralei Reintregirii din Alba-Iulia.
sabia a fost atestata ca fiind originala, fapt recunoscut oficial de ambele tari, motiv pentru care autoritatile romane au solicitat de cateva ori restituirea originalului, dar turcii nu au dorit acest lucru. poate ca exponatul din palatul topkapi este o copie, dar eu nu cred acest lucru.
si asa s-a ajuns sa se faca o copie care sa fie expusa si la noi.
Foarte frumoase pozicile! Am o intrebare referitoare la explicatiile din poza cu fantana: cum se bea apa "dupa datina moldoveneasca"?
Corinka, dupa datina moldoveneasca trebuie sa scoti cu mana ta o galeata de apa din fantana invartind de coarba, sa dai intai la trecatorii insetati si dupa ce ti-ai umplut galeata sa scoti una si ptr trecatorii care vor veni. Apa se bea direct din galeata cu cana, nu exista fantana unde sa nu ai si o cana, este mandria fiecarui moldovean sa aiba cana curata si galeata fara sparturi la fantana de la poarta lui
webmaster, multumesc e chiar mai bine decat ma gandeam.
sanziana, multumesc pentru completari, stiam eu ca daca nu am timp sa raspund repede, ma ajuti. Legat de aceasta datina, imediat dupa '90 nu concepeam "sa cumpar apa".
In 1940 trupele rusesti au atacat Putna cu gandul de a jefui manastierea si de a duce ce era mai de pret acolo , la Ermitaj.
Escadronului 25 Cavalerie, condus de maiorul Ion Toba-Hatmanul a pus stavila actiunii rusilor care au fortat frontiera stabilita de pactul Molotov-Ribbentrop. Cum au facut rusii ? inatai au mutat bornele care marcau granite apoi au incercat sa jefuiasca manastirea. Nu se asteptau ca soldatii nostri sa fie acolo si sa o apere cu atata devotement si patriotism.
@babycris42 Foarte interesant ce spui. Nu am stiut de aceste fapte ale soldatilor romani. In schimb despre ispravi ale soldatilor rusi am mai auzit ( de la bunicii mei ).
Am vizitat si eu mai demult manastirea si am ramas impresionat si cu frumoase amintiri. S-a nimerit ca am fost chiar de hramul manastirii cind s-a scos icoana facatoare de minuni din biserica.
Au fost atunci foarte multi pelerini. Trenurile erau pline si se calatorea inclusiv pe vagoane si pe locomotiva. Pina atunci nu mai vazusem asa ceva.
Am ramas impresionat de aceea zona mare si verde in care se afla manastirea. Era o poiana impresionanta inconjurata de paduri, intre dealuri. A trecut mult de atunci... O mai fi vreo padure pe acolo? Mai e ceva verde sau drujbele autohtone au ras tot?
Apropo de sabia lui Stefan cel Mare. Am vazut-o si eu si cred ca este originalul. Este asezata ostentativ in partea de jos a unei vitrine foarte mari, inconjurata de sabii mult mai mari si spade de doua miini. Eticheta e foarte mica si abia intelegi ce scrie si ca e vorba de sabia lui Stefan. Celelalte sabii din vitrina in cauza sunt anonime dar sunt puse toate la loc mult mai vizibil, pe peretii interiori ai vitrinei. Asta nu mi-a placut... dar invingatorul face regulile...
Celelalte sabii importante din muzeul palatului Topkapi sunt asezate cu grija, in vitrine separate (o sabie intr-o vitrina).
Daca e nevoie o sa pun si fotografii...
Toate cele bune!
@bose Sunt incantata ca nu sunt singura care apreciaza manastirile din Moldova. Ca este vizitata stiam; dar ca vin chiar asa de multi turisti, chiar nu imi inchipuiam.
Nu stiu daca acei oameni erau chiar turisti. Mai degraba pelerini. Multi erau din judetele limitrofe. Cei mai multi erau oameni intre doua virste.
Eu am fost chiar de hramul manastirii. Nu stiu cum e in celelalte zile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Mănăstirea Putna, Muzeul acesteia și Chilia lui Daniil Sihastru: Fereastră în Trecutul și Spiritualitatea Moldovei Medievale — scris în 06.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Muzeul Mănăstirii Putna – fragmente ale memoriei ștefaniene (II) — scris în 16.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Istorie și religie – un mix perfect la Putna (I) — scris în 04.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 'Ierusalimul Neamului Românesc' — scris în 23.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfânta Mănăstire Putna — scris în 05.04.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea Putna — scris în 15.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Putna, loc de meditație profundă! — scris în 29.04.17 de policeman027 din SIBIU - RECOMANDĂ