GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Putna este printre puținele mănăstiri pe care pînă acum nu le-am vizitat.
Acum fiind în pelinaj prin Bucovina am ajuns și la mormîntul lui Ștefan.
Vremea a fost aliatul meu în acest pelerinj printre cele sfinte și frumoase.
Putna impresionează deja de la trecerea pe sub prima poartă cea din lemn iar cînd trecem și de cea dea doua poartă ne izbeste frumusețea și măreția zidurilor mănăstiri.
Curtea este foarte mare îngrijită, curată, parcarea spațioasă și foarte curată utilată cu recipiente pentru gunoi. Am fost plăcut surprins de ordinea și curățenia care domnește în parcare.
În vecinătatea parcări se regăsește și un magazin de obiecte de cult.
După cum am învătat de prin cărtile de istorie “ne-alternative”, Ştefan cel Mare alege locul unde va fi zidită biserica Mănăstiri Putna, folosind metoda trăgeri cu arcul de pe Dealul Crucii. Acesta a fost sfătuit de Daniil Sihastru la ceas de seară cum să aleagă locul unde va ridica mănăstirea.
Și chiar a fost o alegere bună zona fiind mirifică plină de verdeață, mirifică, ideală pentru a ctitori o mănăstire.
De cum pășești în curtea mănăstiri deja începi să răsfoiesti cartea de istorie, parcă auzi vocile soldaților lui Ștefan ovaționînd victoria de la porțile cetăţii Chilia. Ridicarea mănăstiri Putna s-a făcut în cinstea acestei cuceriri.
Curtea interioară a mănăstiri este o oaza de verdeață o sursă de oxigen pentru aerul sfînt al Bucovinei, ea fiind atent îngrijită de călugări.
Biserica mănăstiri avînd hramul „Adormirea Maicii Domnului” atît la exterior cît și la interior se prezintă într-o stare bună se poate spune, în comparație cu celelalte mănăstiri de prin zona Bucovinei.
Pe exterior albul manastiri parcă vrea să ne convingă încă odată de puritatea acelor locuri. La interior picturile sunt magnifice, cele murale sunt superbe atît prin colorit cît și prin fețele bisericești pe care le înfățișează.
Mănăstirea este foarte mare la interior în comparatie cu celelalte mănăstiri din Bucovina, dar se pare că acest lucru a fost făcut intenționat de arhitect deoarece în interiorul mănăstiri este înmormintat Stefan cel Mare, și cele două soți ale lui și urmași ai acestuia și anume fiul Bogdan al III-lea.
Pe lîngă mormintele urmașilor de viță nobilă se mai află înmormîtat și mitropolitului Moldovei Teoctist I cel care l-a binecuvîntat pe Ștefan în scaunul moldovei.
După ce am admirat în liniște picturile și icoanele din biserică am ieșit în curtea mănăstiri iar după o tură de curte, făcînd slalom printre clopotele mănăstiri expuse lîngă lumînărar am mers să vizităm muzeul amenajat în vecinătatea biserici.
După ce am lăsat la intrare aparatul foto am mers să admirăm exponatele din vitrine.
În spatele geamurilor vitrinelor se pot observa o superbă colecţie de broderii realizate în atelierele mănăstiri, manuscrise bisericești, o cădelniţa decorată cu stema Moldovei, cruci, icoane, potire și alte obiecte de cult.
Aici istoria este prezentă în fiecare centrimentru de exponat, se regăsește în fiecare filă din Letopisețul de la Putna.
Am plecat de la muzeu și m-am îndreptat spre parcare bucuros că am avut ocazia să ajung la mormîntul lui Ștefan, să aduc un omagiu celui care a luptat pentru ca aceste frumoase meleaguri românești să nu fie cotropite de vrășmași și care a lăsat în urmă frumoase lăcașe de cult.
De la mănăstire am mers să vizităm Chilia lui Daniil Sihastru pe care am găsit-o foarte ușor urmînd indicatoarele aflate pe marginea șoselei.
Dar aici dezamăgire parcarea din fata chiliei era goală iar pe usa chiliei ne întîmpina un ditami lacătul, așa că am făcut cale întoarsă spre următoarea destinație.
Aș dori să închei cu o frîntură din “Imn lui Ştefan cel Mare” de Vasile Alecsandri
„La poalele Carpaţilor,
Sub vechiul tău mormânt,
Dormi, erou al românilor,
O! Ştefan, erou sfânt!
Ca sentinele falnice
Carpaţii te păzesc
Şi de sublima-ţi glorie
Cu secolii şoptesc.
Când tremurau popoarele
Sub aprigii păgâni,
Tu le-apărai cu braţele
Vitejilor români.
Cu drag privindu-ţi patria
Şi moartea cu dispreţ,
Măreţ în sânul luptelor,
Şi-n pace-ai fost măreţ. ”
Trimis de dannek in 26.11.10 20:55:00
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.86766210 N, 25.60280270 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
La Manastirea Putna nu am reusit sa ajung inca, sper ca la anul.
La ce distanta se afla Chilia lui Daniil Sihastru de Manastirea Putna?
Intr-adevar este superba, am vizitat-o si eu anul trecut in luna martie, pacat ca vremea nu prea a tinut cu noi (era lapovita).
Manastirea Putna merita vizitata, este ctitorita de Stefan cel mare, "parintele neamului romanesc! "
Mihai Eminescu, cand a fost in vizita la Putna, a spus despre aceasta manastire: « Sa facem din Putna Ierusalim al neamului romanesc si din mormantul lui Stefan altar al constiintei nationale. » Cuvintele lui au ramas in istorie!
Am scris si eu despre Manastirea Putna aici.
Si eu am fost la Putna, dar nu prea-mi gasesc cuvintele sa pot scrie...
@ dannek, un SB... pentru o manastire mare, unde Stefan cel Sfant isi doarme somnul cel etern!
Am si eu doi favoriti, daca pot spune asa, din istoria noastra tumultoasa, e Stefan cel Mare, iar din istoria lumii, Napoleon Bonaparte!
La Putna inca mai pluteste ceva prin aer din solemnitatea inmormantarii celui mai mare domnitor al romanilor si a celui mai iubit dintre pamantenii nostri, iar chilia lui Daniil Sihastrul este intruchiparea jertfei eterne aduse in slujba unei credinte de nestramutat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Mănăstirea Putna, Muzeul acesteia și Chilia lui Daniil Sihastru: Fereastră în Trecutul și Spiritualitatea Moldovei Medievale — scris în 06.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Muzeul Mănăstirii Putna – fragmente ale memoriei ștefaniene (II) — scris în 16.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Istorie și religie – un mix perfect la Putna (I) — scris în 04.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 'Ierusalimul Neamului Românesc' — scris în 23.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfânta Mănăstire Putna — scris în 05.04.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea Putna — scris în 15.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Putna, loc de meditație profundă! — scris în 29.04.17 de policeman027 din SIBIU - RECOMANDĂ